Image hosting by Photobucket
.:.:.:.:.:.:.:.:.:.: Juzuk Intelek jangan sesekali dilupakan walau kaki jauh meninggalkan gerbang kampus:.:.:.:.:.:.:.:.Biarkan cahaya kebangkitan menyinar, memenuhi citra yang Uzma.:.:.:.:.:.:.:.Mahasiswa dan Tradisi Kependitaan..ada Peranan yang tersendiriThursday, August 10, 2006
Berdebat dalam kelas...

Berdebat dalam kelas..saya tak lepas peluang….

 

Kelmarin saya mengikuti kelas Isu-Isu Keselamatan Asia Timur di Fakulti Sastera dan Sains Sosial. Saya amat meminati subjek ini kerana kami didedahkan dengan aspek strategik dalam peperangan, konsep hegemoni, pengimbangan kuasa unipolar dalam sistem politik, ekonomi dan militari.

 

          Pensyarah saya ini open minded. Dia mengajar dalam keadaan yang adil, pandangan yang tajam serta pengamat suasana yang pintar. Saya ingin belajar cara beliau berfikir. Beliau tidak pernah menafikan kekuasaan Amerika Syarikat sebagai kuasa politik dan ekonomi terkuat di dunia. Amerika bukan lagi Superpower tetapi Megapower yang amat hebat. Perbincangan kami lebih tertumpu kepada kepentingan kita memahami peranan hegemoni Amerika dalam kestabilan politik dunia terutama melibatkan nilai keselamatan dunia. Namun kita melihat dalam hal realiti, Amerika yang kini berada dalam suasana kemuncak kekuatan hegemoninya, tidak mencerminkan sikap sebagai pengimbang tara politik dunia, sebaliknya cuba menguasai wilayah secara terancang dan melalui 'long term strategic operation' nya. Amerika dalam relitinya tidak mahu jatuh dalam keadaan yang teruk seperti mana kejatuhan hegemoni Uthmaniyyah dan British dahulu. Maka pengasakan bertalu-talu dilakukan dalam usaha memperkukuhkan kekebalan politik dan ekonominya.

         

Belajar di  sini terasa kelainannya daripada fakulti saya di kejuruteraan. Di sini masih terpasak budaya berdiskusi, berbincang, berdebat, berhujah secara adil dan terbuka tanpa ada  halangan antara pelajar dan pensyarah. Terasa suasana 60an dan 70an fakulti ini masih panas lagi.

         

Kelmarin kami berbincang tiba-tiba mengenai hal undang-undang Malaysia yang tidak mencerminkan keharmonian kaum. Pensyarah mempertikaikan bahawa ketidakstabilan dan dielektika antara agama kini adalah akibat ketidaksempurnaan sistem perlembagaan yang diurus oleh pentadbiran negara. Seorang pelajar daripada Fakulti Undang-undang (berbangsa Cina) mengatakan bahawa isu artikel 11 tidak dipertikaikan berkenaan hak kebebasan beragama sebaliknya ramai non-muslim mempertikaikan ceraian artikel ini yang menidakkan usaha agama lain untuk berdakwah kepada orang melayu. Mereka inginkan keadilan. Saya terus berhujah bahawa artikel ini pula bercanggah dengan artikel 160 dimana takrifan melayu adalah beragama Islam dan ini akan menyebabkan keserabutan lebih teruk apabila takrifan bercanggah.

         

Seorang pelajar perempuan (Fakulti sastera dan sains Sosial) pula bangun dan bercakap. Beliau menegaskan bahawa orang Melayu tidak boleh murtad. Ini jelas apabila artikel 160 meletakkan takrifan begitu. Tetapi saya berhujah mengatakan bahawa kesalahan sebenar bukannya pada pertikaian golongan yang inginkan kebebasan beragama, sebaliknya di dalam artikel 160 perlu digubal semula agar meletakkan syarat bahawa Melayu dilarang murtad dan ianya akan menyokong ceraian artikel 11 yang menegaskan agama lain tidak dibenarkan berdakwah kepada orang melayu. Barulah tiada percanggahan dan jelas takrifannya.

 

Pelajar perempuan ini juga mengatakan bahawa beliau malu apabila ramai perempuan melayu telah murtad dan kini bermasalah sosial yang amat parah. Bila tertangkap, mereka mengaku bukan lagi Islam dan tidak tertakluk lagi di bawah mahkamah syariah. Ini yang berlaku katanya. Dan beliau berhujah bahawa moral golongan Islam semakin parah dan ini tidak mencerminkan artikel 160. Pelaksanaan Islam Hadhari pula tidak meredakan keadaan sebaliknya gejala murtad berleluasa. Saya respek pelajar ini kerana beliau relaks, tak bertudung labuh tetapi agak emosi bila disentuh hal murtad. Beliau mengatakan beliau selalu berdebat dengan mahasiswa Cina berkenaan isu murtad. Beliau selalu cuba memahamkan mahasiswa lain berkenaan isu ini. Cukup bertenaga beliau berhujah. Pada pengamatan saya terlalu ramai gadis bertudung labuh pun…tidak memainkan peranan mereka…tahniah kepada beliau.

 

 Saya masih moderate dalam berhujah. Apabila saya melihat pelajar Cina tidak bersuara lagi dan pelajar-pelajar Undang-undang tidak bersuara (mungkin fakta mereka dalam beberapa kes ini tidak mereka kuasai), amak saya menegaskan kepada pensyarah bahawa persoalan moral dan dielektika beragama tdak boleh disamakan. Mana-mana penganut agama juga menghadapi masalah moral. Pensyarah menyokong saya dan menegaskan bahawa substansi kerangka Islam Hadhari tidak diisi sewajarnya. Apabila berlaku pertembungan kebebasan beragama, kelihatan ada unsur luar yang cuba melakukan ketidakmoralan kepada orang Melayu. Saya tidak nafikan ada agenda tersirat dalam usaha licik tersebut. Tetapi saya menegaskan di hadapan pensyarah bahawa perundangan dan pelaksanaan eksekutif Malaysia belum sempurna. Sebagai contoh, dalam kes Moorthy, bagi kaum lain, adalah menjadi hak bagi kaum keluarga Moorthy untuk menguburkan beliau secara Hindhu kerana secara hariannya beliau tidak bertindak sebagai penganut Islam. Mereka melihat Moorthy perlu dikeluarkan dari mahkamah Syariah. Kita mengetahui kad-kad saudara baru PERKIM tidak diletakkan tanda yang sah mengikut akta keterangan. Hal inilah yang menyulitkan proses apabila bukti kemasukkan Islam Moorthy tidak jelas. Bagi saya kesilapan dalam proses pentadbiran adalah punca fitnah ini berlaku. Keunggulan mahkamah syariah memang boleh tercabar dengan prosedur longgar serta endah-tidak endah terhadap pendaftaran saudara baru.

 

Secara umumnya pensyarah saya tidak percayakan 'decision makers negara ini. Mereka yang berkuasa menggubal undang-undang ini tidak hadir dari kalangan yang bermoral. Kesilapan mereka terdedah secara jelas. Mana mungkin mereka mampu untuk menstruktur sistem moral yang bermula daripada sistem keagamaan negara ini.

Saya semakin sukakan kuliah ni…..

 

Muhammad Nuruddin Bashah

Kejuruteraan Bahan UM


Posted at 11:57 am by Pendita Bitara

 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments
Previous Entry Home Next Entry


Pendita Bitara

Kebangkitan Ummah bermula daripada kebangkitan minda dan paradigma.....
bukan suatu evolusi yang pasif...

PERJUANGAN BAHASA MELAYU


Bahasa Melayu bukan diperjuang secara ketaksuban etnik dan ras. Bukan bernada chauvinis yang sempit apatah lagi ingin menguja Bahasa ini sebagai adi bahasa yang menggugat bahasa lain. Bahasa ini adalah payung bagi keharmonian, interaksi dan bahasa ilmu bagi sebuah Negara bangsa bernama Malaysia. Dasar ini akan menjadikan perjuangan bahasa melayu diupayakan, sekata dan harmonis sekaligus mengekalkan bahasa peribumi dan kaum lain sebagai hak kekal bagi setiap kaum. Perjuangan bahasa dan sosiolingusitik adalah luas. Perjuangan bahasa bukan sekadar menolak PPSMI…ini kerja berat bagi yang mengaku warga Malaysia. Ini nada juang bagi memartabat eka bahasa kita.
(Pendita Bitara)
RENCAH HIDUP

Teks (penulisan) adalah wahana bagi masyarakat belajar.
Yang mana dari sini pengtahuan berganjak terus-menerus menuju kematangan.
Tanpa teks, peristiwa dan pengalaman akan ‘menguap’ ditelan waktu, untuk kemudian kita akan bertengkar tentang kebenaran peristiwa itu pada hari kemudian.
Tanpa teks kita tidak mampu memetik kearifan hidup.
Tanpa teks apakah yang dapat kita wariskan kepada anak cucu?”
( Shaharom TM Sulaiman dalam Buku Kekasih)

Bahasa adalah citra atma sesuatu bangsa, Bahasa adalah perlambangan nurani

A. Samad Said (sasterawan Negara)


Kerajaan melanggar Akta Bahasa pada 2003 (PPSMI), kerajaan melanggar Akta Bahasa pada 2009 dan akan terus melanggar sehingga 2017


.:Blog-Blog saya yang lain:.PENTAS KAJI BUKU


LANDSKAP SIASAH

SKUAD PENYELAMAT AQIDAH (SPAQ)

JAISYU MUHAMMAD.:Link Info:.:.


Harakah

Utusan

Berita Harian

Harian Metro

Buletin

Malaysiakini

Marhaen

.:Sederap Senada Sekata:.saifulislam

Abdul Hadi Bin Alias (UTP)

Lirik Nasyid (Sahabatku Amni)

Puisi Nurani

Lindungan Bulan

Along Effendi

Diskusi Hati : Mujahidah Kustem (Sahabatku Amni)

Mujahidah UIA

Diari Mujahid

UBU

Fathi Reformist

Akmal Labu (Pendakwah Kontemporari)

.:NGO n Islamic Movement:.PAS

Ikhwanul Muslimin


KEADILAN

JIM

KERSANI training

Terengganukini


Persatuan Ulama'


PAKSI

.:Jaringan Ilmiah:.Bahan Tarbiah

Biografi Ulama' dan Tabiin

Komik dakwah

Sirah nabi berserta nota dan peta-peta

Ini Sejarah Kita ( Sejarah Khilafah Islam)

Download Kuliah Aqidah (Tuan Guru Abdul Hadi)

Rujukan Fiqh dan Syariah

Berita Umat Islam Antarabangsa (Islam NEWS Room)

nak MP3 Nasyid? Mai tekan sini....

Mari Kenal Ulama'

Mari Belajar Menulis Artikel dan Buku

Ummah Muslimin

MyKULIAH(MP3)

Rujukan Al Quran

Rujukan Hadis-hadis

Fatwa Al-Qaradhawi

Cintailah buku dan Bahasa kita

Marilah baca buku Terkini !! Update your mind..

.:Gegar Kampus:.PMIUM bersamamu...


ISIUKM

PMIUTM Gegar Selatan

PKPIM

Ikatan Persaudaraan Jepun


Kepada Pengunjung yang ingin meneliti artikel-artikel yang lepas, sila cari melalui Kalender. Artikel mula dimasukkan pada 21 April 2006. Moga bermanfaat kepada kalian

.:Counter:.online
hits since 21 April 2006|+| TAJUK UTAMA |+|


1) Keutamaan Agen Muslih dalam Era Islam Kini Dalam Menempuh Aspek Khilafiyyah
2) Ancaman Islam LIberal....Sejarah Kembali Berulang
3) Falsafah Jundiyyah
4) Kelayuan Keintelektualan Dalam Gerakan Mahasiswa Islam
5) Asal Kekuatan Ummah Bermula Daripada Membaca...Suatu Saranan
6) Asal Rentak Politik Cina di Tanah Melayu
7) Mana Lagi Dhalalah??
8) Mahasiswa Perlukan Perenungan Sejenak
9) Analisa Mahasiswa Pasca 1998
10) Kronologi Gerakan Mahasiswa
11) Siapakah Sheikh Muhammad Arsyad Al Banjari?...
12) Demokrasi Dan Pemerintahan Islam
13) Tafsir Al-Fatihah(ayat 7)
14) Tafsir Al-Fatihah (ayat 6)
15) Tafsir Al-Fatihah (ayat 5)
16) Berfikir??
17) Tafsir Al-Fatihah (ayat 4)
18) Tafsir Al-Fatihah (ayat 2-3)
19) Tafsir Al-Fatihah (ayat 1)
20) Memurnikan Amal Jamaie
21) Hiburan Dan Muzik..Dan persimpangan
22) Keruntuhan Usmaniyyah..Pengenalan Sultan Terakhir Turki
23)Rasulullah..Saintis Sosial Dan Politik Terulung
24) Gambaran Umum Apa Itu Dakwah
25) Mahasiswa,Buku Dan Universiti
26) Pengajaran Surah Al-Hujurat
27) Nak Kopi??KOPISATU!!
28) Amerika VS Iran
29) Kilat..Takut Ada Tanda...
30) Isu Penghinaan Nabi...perlu tahu fakta
31) Falsafah Aliran Mistik
32) Nilai Sepunya Falsafah Yunani
33) Pengaruh Imperialis Terhadap Sejarah Kita
34) Puisi : Bukan Sengaja Ku Disini
35) Dasar Istihasan Sebagai Satu Sumber Hukum
36) Tawanan Fallujah : Rakyat Malaysia..
37)Teori etika antara Islam dan Barat
38) Riba Dan Beberapa Perbahasan Klasik
39) Realiti Kehidupan Barat
40) Kesan Penjajahan Terhadap Tradisi Keilmuan Islam
41) Hukum Akal Serta Hikmahnya Untuk Umat Islam kini...
42) Perbahasan Isu Penghinaan Nabi(2)
43) Tuduhan Pertama : Isu Perhambaan
44) Tuduhan Kedua : Rasulullah Pengganas
45) Tuduhan Ketiga : Rasulullah dengan Dasar Tertutupnya
46) Judas
47) Kitab Haji (Pertama)
48) Bab Haji (Kedua)
49)Tuduhan Keempat : Rasulullah Mendiskriminasi Wanita
50) Bab Haji (ketiga)
52) Media alternatif...media tradisi?
53) 'Tak Nak Kacau'...'Tak Nak Tegur'
54) Suka Duka Gerakan Islam Dunia
55) Kegopohan Jepun...
56) Bab Haji (4)
57)Politik Melayu Sebelum, Semasa Dan Selepas Perang
58) Kenapa Mahasiswa Kini Jahil Sirah?
59) Kebenaran Al Quran Dengan Sains Alam Sejagat
60)Alam dan Al Quran....
61) Kejadian Menusia Dalam Al-Quran
62) Bangsa Lain Menguasai Warisan Melayu Islam....Nasib Tulisan Jawi
63) Ramalan Rasulullah terhadap pasaran bebas
64) Bab Haji(5)
65) Tangisan Mereka Kering Sendiri Akhirnya...
66) Maju Dengan Buku...Buku Ada Auranya Sendiri...
67) Saya Sayaaaang...Kucing
68) Pengetahuan Kebudayaan;Satu Keperluan Mahasiswa
69) Sikap Kita Terhadap Isu Palestin dan Zionis
70) Dilema Mempertahankan Hak Istimewa Melayu
71) Cerita ni biasa je..saja nak cerita gak...
72) Semutal Lama...
73) Interaksi Gerakan Dakwah Malaysia
74)Umat Islam buta huruf..Islam bukan anti-intelek..
75) Respon terhadap tulisan Interaksi antara Jamaah
76) Islam dan Sosialisme
77)Peranan Tafsir Maudu'i dalam aplikasi Dakwah berkesan.
78)Usul Dan Furu', dikotomi yang mungkin dikelirukan...
79)Jihad terbuka..jaminan sosial...
80)Isu Aqidah..isu kita bersama
81)Plant Tindakan Terhadap ISU ISLAM
82)Memahami Unsur Dan Ciri Negara Islam
83)Islam : dikotomi kepercayaan dan pemikiran.
84)HAPUSKAN WTO !!
85)Monolog aku pada DIA
86)Mari membokot..bagaimana memboikot?
87)Campur tangan Amerika dalam operasi kristianisasi
88)Berdebat dalam kelas...
89)Berdebat dalam kelas...
90)FESKUM..medan latihan mahasiswa?
91)Edaran Khutbah Jumaat
92)Agama sebagai faktor penyatuan bukan perbalahan
93)Merdeka perlukan semangat patriotik...
94)Erti merdeka dalam erti minda yang realiti
95)Bab Haji 6
96)Sektor Pekerjaan Dan Ibadah
97)Perbahasan Isu Kalam Allah Menurut Tohawi....
98)Bab Haji 7
99)Keilmuan Politik dan Aplikasi; saranan Ulama' Tradisi
100) Bab Haji (8)
101) Bab Haji (9)
102) Pembongkaran Pemikiran Said Nursi Badiuzzaman
103) Qasad Yang sahih dan Ikhlas...
104) Sentimen anti jepun...menggagalkan normalisasi
105) Muniatul musolli (bahagian 1)
106) Muniatul Mosolli (bahagian kedua)
107) Menyediakan makanan untu keluarga si mati
108) Tafsir Al Bayan. (bahagian 1)
109) Benarkah agama lain diiktiraf?
110) Hukum-Hukum Dalam Islam (ilmu usuluddin)
111) Benarkah wujud Makhluk lain di Planet selain BUMI?
112) Hari Raya dalam Kosmo Melayu
113) Kedukaan Farah....Dalam kalangan yang durja
114)Gelaran Al Abtar
115) Ajaran Sesat
116) 3 suku dan hero tamil
117) Adakah malaikat tertakluk dalam syariat rasulullah
118) Tafsir Al Bayan (Bahagian 2)
119) Tafsir Al Bayan (bahagian 3)
120) Kitab bab Korban,aqiqah (part 1)
121) MUZIK?kenapa tiada ruang untuknya?
122) KEBANGKITAN MELAYU, RETORIKA ATAU SUATU WAHANA
123) REJIMEN KE-10 PKM MENGANUT KOMUNISME ATAU MENUNGGANG KOMUNISME?
124) Melayu Dan Raja bersendikan adat
125) Agenda Perpaduan Kaum; Agenda bersama
126) jalur Pemikiran Syed Qutb
127) Sayyid Sabiq Dan Fiqh As Sunnah
128) Reformis akan menjadi orthodoks akhirnya...
129) Sejarah Retro Merdeka yang kian dilupakan.
130)KEFARDHUAN MEMPELAJARI ASAL FALSAFAH DAN AQIDAH ILHAD DALAM MEMAHAMI KESESATAN IDEOLOGI MODEN1

<< August 2006 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

MEDAN BITARA:.


.

 • IKLANEKA
  INGIN MENGHANTAR ARTIKEL? INGIN BERKONGSI IDEA SERTA MEMBERI SARANAN? Email : jihadin82@yahoo.com

  Logo lama Universiti Malaya
  Universiti Terulung


 • KESINAMBUNGAN PENTING BLOG MUNAWWARAH
  Ingin berdiskusi secara ilmiah? Artikel ilmiah dan berada dalam komuniti ilmiah? Sila memasuki alam pendita_bitara@yahoogroups.com.....
  Masukkan alamat email:


  Powered by
  groups.yahoo.com
  Locations of visitors to this page


  Get your own playlist at snapdrive.net!
  DOWNLOAD LAGU SAYA

  REC017.WAV
  REC013.WAV
  REC014.WAV
  REC015.WAV
  selawat kompang.WAV
  REC016.WAV

  Saya menyediakan perkhidmatan sewa alatan muzik perkusi (ketuk) untuk kegunaan nasyid atau persembahan kesenian Islam-Melayu. Harga semestinya berpatutan serta perkhidmatan hantar alatan sewa ke tempat anda. Saya juga berpengalaman mengadakan latihan nasyid yang melibatkan latihan vokal berharmoni serta permainan alatan muzik perkusi di sekolah-sekolah serta institusi khas.

  Hubungi saya untuk maklumat serta pakej perkhidmatan yang saya sediakan. Bersedia untuk membantu agensi kerajaan atau NGO untuk menubuhkan pasukan nasyid yang berkemahiran. Harga dan khidmat istimewa untuk pelajar sekolah atau IPT. Hubungi 017 6291368 atau email : jihadin82@yahoo.com

  Penulis sambilan untuk Majalah Milenia Muslim, Farduain, Dian, Dewan Kosmik, Dewan Masyarakat dan beberapa media lain. Kini giat membentang kertas kerja isu umat Islam dalam dan luar negara untuk kefahaman masyarakat awam. Berminat untuk diskusi atau forum sila hubungi 017 6291368

 • If you want to be updated on this weblog Enter your email here:  rss feed