Image hosting by Photobucket
.:.:.:.:.:.:.:.:.:.: Juzuk Intelek jangan sesekali dilupakan walau kaki jauh meninggalkan gerbang kampus:.:.:.:.:.:.:.:.Biarkan cahaya kebangkitan menyinar, memenuhi citra yang Uzma.:.:.:.:.:.:.:.Mahasiswa dan Tradisi Kependitaan..ada Peranan yang tersendiriSaturday, July 22, 2006
Usul Dan Furu', dikotomi yang mungkin dikelirukan...

USUL dan FURU', dikotomi yang mungkin dikelirukan….

 

Usul dan Furu'. Teori dan praktikal. Ideal dan realiti. Terdapat 3 dikotomi yang kelihatannya sama. Seringkan cuba dikaitkan dan selalu juga gagal diintepretasikan secara adil. Tiga dikotomi ini ada kalanya dihubungjalinkan secara tidak tepat. Saya cuba berfikir dan cuba memberi sedikit idea dalam hal ini.

 

        Perkara usul adalah perkara yang menjadi sumber utama, perkara pokok atau yang paling utama untuk kita merujuk sesuatu perkara. Perkara usul selalu menjadi penyatu kepada kepelbagaian sikap dan fikrah serta menjadikan sesuatu perkara itu boleh dijustifikasikan. Mengapa adanya keilmuan usul fiqh yang dipopularkan oleh Al Imam As Syafi'ie? Semestinya bertujuan untuk menyelesaikan permasalahan fiqh yang semakin bertambah perbendaharaannya sehingga menyebabkan masyarakat menjadi ' manja' untuk terus bergantung kepada fatwa dan pendapat ulama' mujtahid semata-mata walaupun dalam hal yang remeh-temeh. Namun begitu, keilmuan ini bukan disusun untuk menghasilkan masyarakat yang taa'suf dengan fatwa dan hukum.

 

        Kita melihat juga perkara usul telah membawa manusia kepada kesatuan apabila Al Imam As SYahid Hassan AL Banna telah memformulasikan USUL 20 dalam menerapkan kefahaman integrasi-internasionalisme di kalangan pendokong gerakan Islam. Perkara usul banyak menyelamatkan pergeseran manusia walaupun ada juga kini yang cuba bermain dengan api picisan, menerbitkan khilafiyyah secara melampau, menuduh sesama muslim dalam hal yang boleh dilihat titik persepakatannya, menyiarkan suara-suara tahqig, jarah dan ta'dil di merata-rata tempat sehingga sesuatu perkara yang mungkin jelas salah cuba diubahnya menjadi pegangan erat pula oleh masyarakat (Kes Serangan terhadap Ibnu Ishak). Menilai sesuatu dengan menidakkan titik usul yang disepakati menyebabkan kita selesa mencari kesalahan Syiah berbanding berusaha memupuk kolaborasi dalam usaha menempuh musuh yang sama iaitu Israel dan Amerika Syarikat.(Isu Iran VS Amerika)

 

        Dalam hal diatas, perkara furu' (isu syiah) diabaikan walaupun furu' mungkin sesuatu perkara yang usul pada agama (isu aqidah). Tetapi usul pada agama tidak akan menafikan prioriti (Awlawiyyah) dalam kita menyusun strategi gerak kerja Islam berteraskan usul pada perkara semasa (isu Amerika adalah isu usul dalam kebejatan dunia hari ini). Prof. Dr. Yusuf Al Qaradhawi menyatakan betapa perlunya kita mempunyai pengetahuan agama yang luas untuk menilai sesuatu isu usul atau furu'. Keilmuan seni kemasyarakatan' art of changing', tahap-tahap yang ada dalam seni sosiologi dan sebagainya perlu diketahui untuk memandu kita melihat isu secara jelas dan tidak memecah belahkan masyarakat.

Suka untuk saya memetik kata-kata Prof. Dr. Yusuf Al Qaradhawi,

….'Selain itu mereka juga perlu mengetahui titik-titik kelemahan dan kekuarangan yang ada dalam diri mereka dan juga kelemahan yang ada di pihak lawan (musuh Islam). Siapakah musuh dan lawan sebenar? Siapakah musuh tradisi yang terus melancarkan serangan? Dan siapakah musuh yang hanya tampil ke depan sekali sekala sahaja? Manakah pihak yang yang mungkin untuk didekati dan diajak untuk bekerja sama dan sebaliknya?......"

 

Huraian ini cukup untuk kita menilai prioriti menghentam Iran atau bersatu bersama HAMAS, Iran serta Syiria dalam usaha menentang Amerika Syarikat.

 

        Adakah usul itu teori, manakala furu' itu praktikal? Kekeliruan perkataan ini juga sesuatu yang merumitkan kita memahami situasi. Di dalam usul ada teori. Di dalam usul juga ada praktikal. Walaupun pada umumnya kita memahami bahawa teori itu adalah sesuatu usul dan praktikal itu furu'. Teori perlu difahami sebelum menghasilkan tindakan. Teori menyebabkan seseorang pendakwah cuba mencari sebanyak mungkin pengetahuan berkenaan persekitaran dakwahnya sebelum menyusun strategi (furu') yang mungkin bersifat mutaghaiyirah (akomondatif/fleksible). Tetapi pada tindakan realiti, sebenarnya dalam teori ada yang mengandungi perkara usul dan ada yang mengandungi perkara fiuru', manakala di dalam praktikal juga mengandungi tindakan yang usul atau furu'. Adakah sesuatu yang usul itu selalunya diutamakan? Semestinya tidak. Dalam hal menilai maslahah yang lebih utama, peninggalkan usul mungkin perlu. Disinilah kita akan melihat teori dan praktikal berubah seiring dengan perubahan penilaian usul dan furu' tadi.

 

        Teori kadangkala dilabelkan sebagai sesuatu yang idealistik, manakala praktikal pula dilabelkan sebagai sesuatu yang realistik. Tahukan anda bahawa kadangkala ada juga teori-teori yang juga bersifat realistik serta ada juga tindakan(praktikal) yang kelihatannya idealistik sehingga menimbulkan masalah dalam dakwah, dalam urusan harian kerana si pembuat itu inginkan idealismenya dijelmakan 100% tanpa perlu diserapkan dengan penilaian realistik. Pendakwah muda universiti kini, diasuh dengan sikap dan minda yang idealistik. Mereka juga gemar berteori daripada berpraktikal. Mereka yang kelihatan 'ready made' ini akhirnya gagal menembusi benteng-benteng norma masyarakat, uruf dan sentimen yang akhirnya menghasilkan ketidakterlibatan semata-mata. Mereka menguzlahkan jiwa dan raga daripada muamalah harian dengan masyarakat kerana mereka diasuh dengan minda yang terasing daripada minda sebenar masyarakat Malaysia. OPKIM, Khidmat Masyarakat disertai semata-mata untuk meraih sokongan Universiti dan bukannya meraih perhatian masyarakat terhadap mahasiswa. Mereka lazimnya menyorok di rumah masing-masing apabila pulang ke kampung. Natijahnya, dakwah tidak berkembang. Ramainya pendakwah muda tidak juga menghasilkan apa-apa perubahan. Alangkah malangnya keadaaan ini.

        Paling sedih apabila kita langsung tidak mengutamakan dalil aysar (ringan) dalam mengelurakan pendapat sebaliknya cuba 'melatih' masyarakat dengan dalil yang ahwat (berhati-hati) yang sememangnya keras. Dielektik ke 'belakang' boleh terjadi; manusia semakin jauh dari kita.

 

        Syadid itu usul, ringan itu furu'. Adakah benar kefahaman begini. Syadid mungkin baik untuk menghasilkan individu yang baik, tetapi belum tentu berjaya menjadi pengubah sosial yang baik. Adakah golongan sebegini faham bahawa masyarakat 'jauh' dari mereka walaupun mungkin sebilik di asrama, serumah, sekampung atau setempat kerja dengan mereka. Perenungan begini amat penting. Intelek menerobosi dunia kekabutan tanggapan. Selamat berfikir.

 

Muhammad Nuruddin Bashah

Jabatan Mekanikal(bahan)

Universiti Malaya

22/6/2006


Posted at 12:05 pm by Pendita Bitara

 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments
Previous Entry Home Next Entry


Pendita Bitara

Kebangkitan Ummah bermula daripada kebangkitan minda dan paradigma.....
bukan suatu evolusi yang pasif...

PERJUANGAN BAHASA MELAYU


Bahasa Melayu bukan diperjuang secara ketaksuban etnik dan ras. Bukan bernada chauvinis yang sempit apatah lagi ingin menguja Bahasa ini sebagai adi bahasa yang menggugat bahasa lain. Bahasa ini adalah payung bagi keharmonian, interaksi dan bahasa ilmu bagi sebuah Negara bangsa bernama Malaysia. Dasar ini akan menjadikan perjuangan bahasa melayu diupayakan, sekata dan harmonis sekaligus mengekalkan bahasa peribumi dan kaum lain sebagai hak kekal bagi setiap kaum. Perjuangan bahasa dan sosiolingusitik adalah luas. Perjuangan bahasa bukan sekadar menolak PPSMI…ini kerja berat bagi yang mengaku warga Malaysia. Ini nada juang bagi memartabat eka bahasa kita.
(Pendita Bitara)
RENCAH HIDUP

Teks (penulisan) adalah wahana bagi masyarakat belajar.
Yang mana dari sini pengtahuan berganjak terus-menerus menuju kematangan.
Tanpa teks, peristiwa dan pengalaman akan ‘menguap’ ditelan waktu, untuk kemudian kita akan bertengkar tentang kebenaran peristiwa itu pada hari kemudian.
Tanpa teks kita tidak mampu memetik kearifan hidup.
Tanpa teks apakah yang dapat kita wariskan kepada anak cucu?”
( Shaharom TM Sulaiman dalam Buku Kekasih)

Bahasa adalah citra atma sesuatu bangsa, Bahasa adalah perlambangan nurani

A. Samad Said (sasterawan Negara)


Kerajaan melanggar Akta Bahasa pada 2003 (PPSMI), kerajaan melanggar Akta Bahasa pada 2009 dan akan terus melanggar sehingga 2017


.:Blog-Blog saya yang lain:.PENTAS KAJI BUKU


LANDSKAP SIASAH

SKUAD PENYELAMAT AQIDAH (SPAQ)

JAISYU MUHAMMAD.:Link Info:.:.


Harakah

Utusan

Berita Harian

Harian Metro

Buletin

Malaysiakini

Marhaen

.:Sederap Senada Sekata:.saifulislam

Abdul Hadi Bin Alias (UTP)

Lirik Nasyid (Sahabatku Amni)

Puisi Nurani

Lindungan Bulan

Along Effendi

Diskusi Hati : Mujahidah Kustem (Sahabatku Amni)

Mujahidah UIA

Diari Mujahid

UBU

Fathi Reformist

Akmal Labu (Pendakwah Kontemporari)

.:NGO n Islamic Movement:.PAS

Ikhwanul Muslimin


KEADILAN

JIM

KERSANI training

Terengganukini


Persatuan Ulama'


PAKSI

.:Jaringan Ilmiah:.Bahan Tarbiah

Biografi Ulama' dan Tabiin

Komik dakwah

Sirah nabi berserta nota dan peta-peta

Ini Sejarah Kita ( Sejarah Khilafah Islam)

Download Kuliah Aqidah (Tuan Guru Abdul Hadi)

Rujukan Fiqh dan Syariah

Berita Umat Islam Antarabangsa (Islam NEWS Room)

nak MP3 Nasyid? Mai tekan sini....

Mari Kenal Ulama'

Mari Belajar Menulis Artikel dan Buku

Ummah Muslimin

MyKULIAH(MP3)

Rujukan Al Quran

Rujukan Hadis-hadis

Fatwa Al-Qaradhawi

Cintailah buku dan Bahasa kita

Marilah baca buku Terkini !! Update your mind..

.:Gegar Kampus:.PMIUM bersamamu...


ISIUKM

PMIUTM Gegar Selatan

PKPIM

Ikatan Persaudaraan Jepun


Kepada Pengunjung yang ingin meneliti artikel-artikel yang lepas, sila cari melalui Kalender. Artikel mula dimasukkan pada 21 April 2006. Moga bermanfaat kepada kalian

.:Counter:.online
hits since 21 April 2006|+| TAJUK UTAMA |+|


1) Keutamaan Agen Muslih dalam Era Islam Kini Dalam Menempuh Aspek Khilafiyyah
2) Ancaman Islam LIberal....Sejarah Kembali Berulang
3) Falsafah Jundiyyah
4) Kelayuan Keintelektualan Dalam Gerakan Mahasiswa Islam
5) Asal Kekuatan Ummah Bermula Daripada Membaca...Suatu Saranan
6) Asal Rentak Politik Cina di Tanah Melayu
7) Mana Lagi Dhalalah??
8) Mahasiswa Perlukan Perenungan Sejenak
9) Analisa Mahasiswa Pasca 1998
10) Kronologi Gerakan Mahasiswa
11) Siapakah Sheikh Muhammad Arsyad Al Banjari?...
12) Demokrasi Dan Pemerintahan Islam
13) Tafsir Al-Fatihah(ayat 7)
14) Tafsir Al-Fatihah (ayat 6)
15) Tafsir Al-Fatihah (ayat 5)
16) Berfikir??
17) Tafsir Al-Fatihah (ayat 4)
18) Tafsir Al-Fatihah (ayat 2-3)
19) Tafsir Al-Fatihah (ayat 1)
20) Memurnikan Amal Jamaie
21) Hiburan Dan Muzik..Dan persimpangan
22) Keruntuhan Usmaniyyah..Pengenalan Sultan Terakhir Turki
23)Rasulullah..Saintis Sosial Dan Politik Terulung
24) Gambaran Umum Apa Itu Dakwah
25) Mahasiswa,Buku Dan Universiti
26) Pengajaran Surah Al-Hujurat
27) Nak Kopi??KOPISATU!!
28) Amerika VS Iran
29) Kilat..Takut Ada Tanda...
30) Isu Penghinaan Nabi...perlu tahu fakta
31) Falsafah Aliran Mistik
32) Nilai Sepunya Falsafah Yunani
33) Pengaruh Imperialis Terhadap Sejarah Kita
34) Puisi : Bukan Sengaja Ku Disini
35) Dasar Istihasan Sebagai Satu Sumber Hukum
36) Tawanan Fallujah : Rakyat Malaysia..
37)Teori etika antara Islam dan Barat
38) Riba Dan Beberapa Perbahasan Klasik
39) Realiti Kehidupan Barat
40) Kesan Penjajahan Terhadap Tradisi Keilmuan Islam
41) Hukum Akal Serta Hikmahnya Untuk Umat Islam kini...
42) Perbahasan Isu Penghinaan Nabi(2)
43) Tuduhan Pertama : Isu Perhambaan
44) Tuduhan Kedua : Rasulullah Pengganas
45) Tuduhan Ketiga : Rasulullah dengan Dasar Tertutupnya
46) Judas
47) Kitab Haji (Pertama)
48) Bab Haji (Kedua)
49)Tuduhan Keempat : Rasulullah Mendiskriminasi Wanita
50) Bab Haji (ketiga)
52) Media alternatif...media tradisi?
53) 'Tak Nak Kacau'...'Tak Nak Tegur'
54) Suka Duka Gerakan Islam Dunia
55) Kegopohan Jepun...
56) Bab Haji (4)
57)Politik Melayu Sebelum, Semasa Dan Selepas Perang
58) Kenapa Mahasiswa Kini Jahil Sirah?
59) Kebenaran Al Quran Dengan Sains Alam Sejagat
60)Alam dan Al Quran....
61) Kejadian Menusia Dalam Al-Quran
62) Bangsa Lain Menguasai Warisan Melayu Islam....Nasib Tulisan Jawi
63) Ramalan Rasulullah terhadap pasaran bebas
64) Bab Haji(5)
65) Tangisan Mereka Kering Sendiri Akhirnya...
66) Maju Dengan Buku...Buku Ada Auranya Sendiri...
67) Saya Sayaaaang...Kucing
68) Pengetahuan Kebudayaan;Satu Keperluan Mahasiswa
69) Sikap Kita Terhadap Isu Palestin dan Zionis
70) Dilema Mempertahankan Hak Istimewa Melayu
71) Cerita ni biasa je..saja nak cerita gak...
72) Semutal Lama...
73) Interaksi Gerakan Dakwah Malaysia
74)Umat Islam buta huruf..Islam bukan anti-intelek..
75) Respon terhadap tulisan Interaksi antara Jamaah
76) Islam dan Sosialisme
77)Peranan Tafsir Maudu'i dalam aplikasi Dakwah berkesan.
78)Usul Dan Furu', dikotomi yang mungkin dikelirukan...
79)Jihad terbuka..jaminan sosial...
80)Isu Aqidah..isu kita bersama
81)Plant Tindakan Terhadap ISU ISLAM
82)Memahami Unsur Dan Ciri Negara Islam
83)Islam : dikotomi kepercayaan dan pemikiran.
84)HAPUSKAN WTO !!
85)Monolog aku pada DIA
86)Mari membokot..bagaimana memboikot?
87)Campur tangan Amerika dalam operasi kristianisasi
88)Berdebat dalam kelas...
89)Berdebat dalam kelas...
90)FESKUM..medan latihan mahasiswa?
91)Edaran Khutbah Jumaat
92)Agama sebagai faktor penyatuan bukan perbalahan
93)Merdeka perlukan semangat patriotik...
94)Erti merdeka dalam erti minda yang realiti
95)Bab Haji 6
96)Sektor Pekerjaan Dan Ibadah
97)Perbahasan Isu Kalam Allah Menurut Tohawi....
98)Bab Haji 7
99)Keilmuan Politik dan Aplikasi; saranan Ulama' Tradisi
100) Bab Haji (8)
101) Bab Haji (9)
102) Pembongkaran Pemikiran Said Nursi Badiuzzaman
103) Qasad Yang sahih dan Ikhlas...
104) Sentimen anti jepun...menggagalkan normalisasi
105) Muniatul musolli (bahagian 1)
106) Muniatul Mosolli (bahagian kedua)
107) Menyediakan makanan untu keluarga si mati
108) Tafsir Al Bayan. (bahagian 1)
109) Benarkah agama lain diiktiraf?
110) Hukum-Hukum Dalam Islam (ilmu usuluddin)
111) Benarkah wujud Makhluk lain di Planet selain BUMI?
112) Hari Raya dalam Kosmo Melayu
113) Kedukaan Farah....Dalam kalangan yang durja
114)Gelaran Al Abtar
115) Ajaran Sesat
116) 3 suku dan hero tamil
117) Adakah malaikat tertakluk dalam syariat rasulullah
118) Tafsir Al Bayan (Bahagian 2)
119) Tafsir Al Bayan (bahagian 3)
120) Kitab bab Korban,aqiqah (part 1)
121) MUZIK?kenapa tiada ruang untuknya?
122) KEBANGKITAN MELAYU, RETORIKA ATAU SUATU WAHANA
123) REJIMEN KE-10 PKM MENGANUT KOMUNISME ATAU MENUNGGANG KOMUNISME?
124) Melayu Dan Raja bersendikan adat
125) Agenda Perpaduan Kaum; Agenda bersama
126) jalur Pemikiran Syed Qutb
127) Sayyid Sabiq Dan Fiqh As Sunnah
128) Reformis akan menjadi orthodoks akhirnya...
129) Sejarah Retro Merdeka yang kian dilupakan.
130)KEFARDHUAN MEMPELAJARI ASAL FALSAFAH DAN AQIDAH ILHAD DALAM MEMAHAMI KESESATAN IDEOLOGI MODEN1

<< July 2006 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

MEDAN BITARA:.


.

 • IKLANEKA
  INGIN MENGHANTAR ARTIKEL? INGIN BERKONGSI IDEA SERTA MEMBERI SARANAN? Email : jihadin82@yahoo.com

  Logo lama Universiti Malaya
  Universiti Terulung


 • KESINAMBUNGAN PENTING BLOG MUNAWWARAH
  Ingin berdiskusi secara ilmiah? Artikel ilmiah dan berada dalam komuniti ilmiah? Sila memasuki alam pendita_bitara@yahoogroups.com.....
  Masukkan alamat email:


  Powered by
  groups.yahoo.com
  Locations of visitors to this page


  Get your own playlist at snapdrive.net!
  DOWNLOAD LAGU SAYA

  REC017.WAV
  REC013.WAV
  REC014.WAV
  REC015.WAV
  selawat kompang.WAV
  REC016.WAV

  Saya menyediakan perkhidmatan sewa alatan muzik perkusi (ketuk) untuk kegunaan nasyid atau persembahan kesenian Islam-Melayu. Harga semestinya berpatutan serta perkhidmatan hantar alatan sewa ke tempat anda. Saya juga berpengalaman mengadakan latihan nasyid yang melibatkan latihan vokal berharmoni serta permainan alatan muzik perkusi di sekolah-sekolah serta institusi khas.

  Hubungi saya untuk maklumat serta pakej perkhidmatan yang saya sediakan. Bersedia untuk membantu agensi kerajaan atau NGO untuk menubuhkan pasukan nasyid yang berkemahiran. Harga dan khidmat istimewa untuk pelajar sekolah atau IPT. Hubungi 017 6291368 atau email : jihadin82@yahoo.com

  Penulis sambilan untuk Majalah Milenia Muslim, Farduain, Dian, Dewan Kosmik, Dewan Masyarakat dan beberapa media lain. Kini giat membentang kertas kerja isu umat Islam dalam dan luar negara untuk kefahaman masyarakat awam. Berminat untuk diskusi atau forum sila hubungi 017 6291368

 • If you want to be updated on this weblog Enter your email here:  rss feed