Image hosting by Photobucket
.:.:.:.:.:.:.:.:.:.: Juzuk Intelek jangan sesekali dilupakan walau kaki jauh meninggalkan gerbang kampus:.:.:.:.:.:.:.:.Biarkan cahaya kebangkitan menyinar, memenuhi citra yang Uzma.:.:.:.:.:.:.:.Mahasiswa dan Tradisi Kependitaan..ada Peranan yang tersendiriSaturday, July 01, 2006
Umat Islam buta huruf..Islam bukan anti-intelek..

Umat Islam buta huruf….Islam bukan agama anti-intelek.

 

Menteri Wakaf Mesir, Dr. Mahmood Hamdy Zaqzouq pada 23 Jun 2006 telah mengeluarkan satu kenyataan bahawa 46% umat Islam di seluruh dunia adalah buta huruf. Dalam sebuah seminar di Kuala Lumpur, beliau menegaskan angka ini adalah terlalu besar dan memeranjatkan kita semua. Tidak seperti Negara-negara barat lainnya, keperatusan buta huruf dalam dunia Islam perlu dilihat seluruhnya dan bukan berdasarkan keperatusan dalam setiap negara umat Islam kerana unsur kuantitatif lah yang akan mempengaruhi perkembangan kejayaan Islam sebagai agama yang universal, dan kejayaan Islam semestinya ditunjangi oleh keseluruhan komuniti Islam.

 

          Ilmu adalah punca kejayaan tamadun. Membaca adalah asas dan sumber utama dalam usaha mendapatkan ilmu. Menurut Profesor Masanori Higa daripada Universiti Terbuka Jepun :

 

" Kami memerlukan ramai cendekiawan untuk menyokong tamadun dan kebudayaan semasa. Sekurang-kurangnya 80 peratus daripada penduduk Jepun mesti menerima pendidikan tinggi. Orang terpelajar boleh menguasai sendiri maklumat dan pengetahuan dan yang paling penting ialah (mereka) boleh menilai mutu sesuatu maklumat atau pengetahuan itu . Mereka tidak mudah dipengaruhi tetapi boleh menggunakan ilmu mereka. Kami memerlukan kemahiran untuk mengumpul ilmu pengetahuan dan maklumat. Kami tidak perlu menghafal tetapi belajar untuk berfikir".

 

Kenyataan yang dikeluarkan daripada inteligensia negara maju ini sudah cukup mengambarkan peranan dan kebangkitan intelek sebagai  punca kepada kebangkitan sesebuah negara. Tradisi dan persekitaran sesebuah bangsa sememangnya mencorakkan tradisi ini. Barah dan luka akibat penjajahan beratus-ratus tahun oleh Barat telah menghasilkan suatu tradisi ilmu hibrit yang menghilangkan potensi sesuatu masyarakat Islam untuk bangkit dengan nilai sendiri. Tradisi ilmu hibrit pada saya ialah percantuman keilmuan sesebuah negara Islam yang sebenarnya turut menyertakan hasil kajian, hasil penemuan dan kejayaan tamadun barat sebagai rencahnya juga, kerana barat telah mendominasi kemajuan semasa umat Islam dijajah.

 

          Ramai yang menjadi takut atau janggal untuk menyebut tentang ilmu. Dikalangan mahasiswa orang berilmu dikaitkan dengan orang yang berilmu agama tinggi. Ilmu sebenarnya adalah umpama  suatu sebatian yang mentah. Sebatian tersebut kesemuanya adalah daripada Allah SWT. Dalam penurunan ilmu, Allah memberikannya kepada kita secara berperingkat. Ilmu tatacara hidup dan sistem kemanusiaan itulah digelar sebagai ilmu agama. Di dalam tatacara hidup itulah menjelmakan kebestarian akal dalam menemukan pelbagai falsafah kehidupan atau sains tabii. Di celah falsafah dan pandangan akal itu, bermula pula suatu langkah  kegiatan yang praktis, utilitarianisme serta realiti seperti ilmu mekanikal, matematik, sains teknologi dan sebagainya. Kesemua subtensi ini termuat dicelah-celah kerangka agama. Lantaran itu di dalam Al Quran, pelbagai ilmu falsafah kebenaran alam serta ilmu praktikal ada di dalamnya.  Pemisahan ilmu agama dan dunia (seperti tanggapan awam) adalah perlu mungkin, kerana disiplin ilmu terlalu luas jika dilihat daripada kronologi kehadiran ilmu itu sendiri. Maka pemisahan akan menghasilkan pengkhususan dan adab yang terjaga. Namun pemisahan sehingga terjadinya pemikiran sekular, selar menyelar, boikot memboikot hanya menjadi bahan tawa tamadun barat kepada kita.

 

          Dalam hal ini saya selalu mengikuti pemikiran Senator Amaludin Darus (bekas tokoh PAS sebelum keluar pada era Dato' Asri). Beliau adalah tokoh yang menitik beratkan keilmuan agama walaupun beliau bukan daripada aliran agama. Sejak bertugas dalam Jabatan Bomba Kelantan, beliau sudah mula aktif menulis karya-karya dalam genre agama dan kebangkitan umat Islam. Namun begitu beliau pernah menentang penubuhan Dewan Ulama' yang dikatakan sebagai suatu pemisahan konsep berilmu. Ulama' padanya juga meliputi kesemua golongan yang berilmu tidak kira ilmu sains atau sejarah. Beliau mempertikaikan halatuju Dewan Ulama' sebagai badan yang berperanan untuk membawa gerakan Islam di Malaysia. Pada saya, saya amat memegang taarifan asal ulama' iaitu golongan yang faham dan meneliti secara terperinci dalil agama. Golongan yang mampu berfatwa dan golongan yang menjadi agen penyampai perwarisan ilmu sejak zaman Rasulullah hingga kini. Walaubagaimana pun, pertikaian Amaludin Darus mungkin untuk membuka mata para ulama' zamannya (sekitar 50-60an) agar menjadi golongan progressif dan membuang kesemua karat sekular yang memisahkan ilmu agama dalam realiti masyarakat.

 

          Tidak sunyi apabila disebut tentang ilmu dikalangan umat Islam, akademik akan terus menjadi indikatornya. Konsep kecemerlangan, konsep berilmu serta konsep berakademik adalah konsep yang mempunyai nilai berbeza dan boleh dilihat daripada sudut yang berbeza juga. Saya selalu mengikuti banyak diskusi ilmiah atau intelek santai yang dianjurkan oleh aktivis Universiti Bangsar Utama, dimana grade dan tahap akademik bukan penghalang untuk mereka maju dalam intelektual. Cakap-cakap, pemikiran dan tanggapan mereka mencerminkan sikap dan peribadi mereka iaitu banyak membaca, berdiskusi dan banyak bertanya. Hal inilah yang menyababkan ramai mahasiswa Islam terbengkalai mindanya apabila akademik atau pointer dijadikan sandaran untuk menentukan kelayakan samaada mereka layak atau tidak untuk berdiskusi topik-topik di luar skop akademik mereka. Tahukah mereka falsafah akademik hari ini adalah untuk menjurus kepada praktikal pekerjaan dan bukannya menhasilkan golongan pemikir yang gemilang? Dan tidak juga dinafikan umat Islam di Malaysia perlu sedar akan peri penting akademik yang kukuh demi menjamin kelangsungan penguasaan Islam dalam negara.

 

          Konsep cemerlang selalu membelenggu umat Islam yang sememangnya majoriti berbangsa melayu. Mazilan Musa dalam artikelnya bertajuk Penekanan Ke atas Kejayaan dalam Menentukan Kecemerlangan (2002), menekankan salah konsep bangsa melayu berkenaan konsep cemerlang. Bangsa yang telah lama sengsara dan susah di bumi sendiri, mula melihat mereka perlu cemerlang, kaya, berkuasa serta berpengaruh sehingga kebanyakannya mula lupa akan perlunya menuruti tangga cemerlang itu sendiri. Tangga cemerlang semestinya adalah ilmu dan kebangkitan intelek. Hal inilah yang menyebabkan ramai melayu yang ingin merebut penguasaan bisnes daripada bangsa cina. Berlaku dengan mula menceburkan diri dalam bidang yang mudah mencapai 'cemerlang' ini (bisnes) tetapi mengenepikan kepentingan akademik mereka. Natijahnya, perniagaan 'stereotype', landai dan tiada inovasi.

 

          Bercakap tentang keilmuan di kalangan umat Islam, sebagai warga Malaysia, saya lebih senang untuk berbicara tentang tradisi ilmu yang sebenarnya ada di dalam ketamadunan Melayu. Untuk mencipta kecemerlangan harus bermula dengan mengenal potensi diri, menemukan nilai-nilai dasar yang menerasi watak dan budayanya. Dalam konteks umat dan budaya Melayu, antara nilai-nilai tradisinya yang terpenting ialah nilai ilmu. Transformasi budaya telah berlaku dalam masyarakat Melayu pra-Islam yang merupakan masyarakat seni kepada masyarakat ilmu. Tetapi yang menarik adalah, unsur seni dalam bangsa ini masih dikekalkan walaupun ilmu mula menguasai pemikiran dan tindakan kerajaan awal.

 

          Kedatangan Islam di nusantara telah membawa suatu revolusi minda yang agak drastik. Penyerapan keilmuan ini menjadi mudah dengan otoktoni melayu-hindu yang sama dengan pembawaan pendakwah arab dahulu. Mereka menghidangkan ilmu Al Quran, Fiqh (tanpa diberati dengan kaedah usul), tasawwuf dan aqidah secara ilmu kalam. Keilmuan aqidah secara ilmu kalam umpamanya telah berjaya menghasilkan minda melayu yang aktif berfikir, mencari kebenaran, serta berdielektik dengan segala isu yang ada pada waktu itu. Hakikatnya, melayu sebenarnya telah mencapai thap pemikiran yang tinggi sebelum kehadiran Snouk Hurgronje, Stamford Raffles dan lain-lain anasir yang memugar kesan-kesan intelek ini.

 

          Kejayaan Melayu Islam juga berpunca daripada kegiatan demokratisasi ilmu oleh para Sultan. Ilmu yang selalunya tersembunyi di kutubkhanah istana, mula dibuka untuk dijadikan suatu yang inklusif dan terbuka. Natijahnya, pelbagai kitab-kitab jawi mula menjadi rujukan umum termasuk para sultan, kerana percambahan literasi jawi seiring dengan dasar pemerintahan sultan-sultan melayu.

 

          Pada saya, saya sengaja menyoroti pelbagai aspek diatas agar kita mengetahui, tradisi ilmu adalah suatu yang sememangnya berkembar dengan 'pakej' agama Islam itu sendiri. Umat Islam yang mengalami keadaan buta huruf adalah disebabkan faktor politik, kekurangan bantuan negara jiran, kesedaran umum dan sikap sesuatu bangsa terhadap epistemologi. Islam tidak sinonom dengan kejahilan kerana Al Quran sendiri membezakan golongan yang 'tahu' dengan golongan yang 'tak tahu'. Perbezaannya terlalu tinggi. Islam amat menghargai golongan ilmuan. Dorongan primer boleh kita dapati daripada Al Quran, Sunnah dan amalan para ulama' kita. Tetapi kesemuanya bergantung kepada tindakan pemerintah dalam melakar perubahan budaya ilmu kerana budaya bermula daripada manusia. Manusia pula berpusat dan berpaksi di mindanya. Minda adalah suatu yang degil jika tidak digembleng langkah menanganinya. Usaha jangka panjang boleh menyelamatkan umat Islam daripada terus buta huruf.

 

"JOM BINA EMPAYAR INTELEK DI TEMPAT ANDA…nak tahu?..email saya…"

 

Muhammad Nuruddin Bashah

jihadin82@yahoo.com

PKNS, Kerinchi

Kuala Lumpur

1/7/2006

8 pagi.       

 


Posted at 10:49 am by Pendita Bitara

 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments
Previous Entry Home Next Entry


Pendita Bitara

Kebangkitan Ummah bermula daripada kebangkitan minda dan paradigma.....
bukan suatu evolusi yang pasif...

PERJUANGAN BAHASA MELAYU


Bahasa Melayu bukan diperjuang secara ketaksuban etnik dan ras. Bukan bernada chauvinis yang sempit apatah lagi ingin menguja Bahasa ini sebagai adi bahasa yang menggugat bahasa lain. Bahasa ini adalah payung bagi keharmonian, interaksi dan bahasa ilmu bagi sebuah Negara bangsa bernama Malaysia. Dasar ini akan menjadikan perjuangan bahasa melayu diupayakan, sekata dan harmonis sekaligus mengekalkan bahasa peribumi dan kaum lain sebagai hak kekal bagi setiap kaum. Perjuangan bahasa dan sosiolingusitik adalah luas. Perjuangan bahasa bukan sekadar menolak PPSMI…ini kerja berat bagi yang mengaku warga Malaysia. Ini nada juang bagi memartabat eka bahasa kita.
(Pendita Bitara)
RENCAH HIDUP

Teks (penulisan) adalah wahana bagi masyarakat belajar.
Yang mana dari sini pengtahuan berganjak terus-menerus menuju kematangan.
Tanpa teks, peristiwa dan pengalaman akan ‘menguap’ ditelan waktu, untuk kemudian kita akan bertengkar tentang kebenaran peristiwa itu pada hari kemudian.
Tanpa teks kita tidak mampu memetik kearifan hidup.
Tanpa teks apakah yang dapat kita wariskan kepada anak cucu?”
( Shaharom TM Sulaiman dalam Buku Kekasih)

Bahasa adalah citra atma sesuatu bangsa, Bahasa adalah perlambangan nurani

A. Samad Said (sasterawan Negara)


Kerajaan melanggar Akta Bahasa pada 2003 (PPSMI), kerajaan melanggar Akta Bahasa pada 2009 dan akan terus melanggar sehingga 2017


.:Blog-Blog saya yang lain:.PENTAS KAJI BUKU


LANDSKAP SIASAH

SKUAD PENYELAMAT AQIDAH (SPAQ)

JAISYU MUHAMMAD.:Link Info:.:.


Harakah

Utusan

Berita Harian

Harian Metro

Buletin

Malaysiakini

Marhaen

.:Sederap Senada Sekata:.saifulislam

Abdul Hadi Bin Alias (UTP)

Lirik Nasyid (Sahabatku Amni)

Puisi Nurani

Lindungan Bulan

Along Effendi

Diskusi Hati : Mujahidah Kustem (Sahabatku Amni)

Mujahidah UIA

Diari Mujahid

UBU

Fathi Reformist

Akmal Labu (Pendakwah Kontemporari)

.:NGO n Islamic Movement:.PAS

Ikhwanul Muslimin


KEADILAN

JIM

KERSANI training

Terengganukini


Persatuan Ulama'


PAKSI

.:Jaringan Ilmiah:.Bahan Tarbiah

Biografi Ulama' dan Tabiin

Komik dakwah

Sirah nabi berserta nota dan peta-peta

Ini Sejarah Kita ( Sejarah Khilafah Islam)

Download Kuliah Aqidah (Tuan Guru Abdul Hadi)

Rujukan Fiqh dan Syariah

Berita Umat Islam Antarabangsa (Islam NEWS Room)

nak MP3 Nasyid? Mai tekan sini....

Mari Kenal Ulama'

Mari Belajar Menulis Artikel dan Buku

Ummah Muslimin

MyKULIAH(MP3)

Rujukan Al Quran

Rujukan Hadis-hadis

Fatwa Al-Qaradhawi

Cintailah buku dan Bahasa kita

Marilah baca buku Terkini !! Update your mind..

.:Gegar Kampus:.PMIUM bersamamu...


ISIUKM

PMIUTM Gegar Selatan

PKPIM

Ikatan Persaudaraan Jepun


Kepada Pengunjung yang ingin meneliti artikel-artikel yang lepas, sila cari melalui Kalender. Artikel mula dimasukkan pada 21 April 2006. Moga bermanfaat kepada kalian

.:Counter:.online
hits since 21 April 2006|+| TAJUK UTAMA |+|


1) Keutamaan Agen Muslih dalam Era Islam Kini Dalam Menempuh Aspek Khilafiyyah
2) Ancaman Islam LIberal....Sejarah Kembali Berulang
3) Falsafah Jundiyyah
4) Kelayuan Keintelektualan Dalam Gerakan Mahasiswa Islam
5) Asal Kekuatan Ummah Bermula Daripada Membaca...Suatu Saranan
6) Asal Rentak Politik Cina di Tanah Melayu
7) Mana Lagi Dhalalah??
8) Mahasiswa Perlukan Perenungan Sejenak
9) Analisa Mahasiswa Pasca 1998
10) Kronologi Gerakan Mahasiswa
11) Siapakah Sheikh Muhammad Arsyad Al Banjari?...
12) Demokrasi Dan Pemerintahan Islam
13) Tafsir Al-Fatihah(ayat 7)
14) Tafsir Al-Fatihah (ayat 6)
15) Tafsir Al-Fatihah (ayat 5)
16) Berfikir??
17) Tafsir Al-Fatihah (ayat 4)
18) Tafsir Al-Fatihah (ayat 2-3)
19) Tafsir Al-Fatihah (ayat 1)
20) Memurnikan Amal Jamaie
21) Hiburan Dan Muzik..Dan persimpangan
22) Keruntuhan Usmaniyyah..Pengenalan Sultan Terakhir Turki
23)Rasulullah..Saintis Sosial Dan Politik Terulung
24) Gambaran Umum Apa Itu Dakwah
25) Mahasiswa,Buku Dan Universiti
26) Pengajaran Surah Al-Hujurat
27) Nak Kopi??KOPISATU!!
28) Amerika VS Iran
29) Kilat..Takut Ada Tanda...
30) Isu Penghinaan Nabi...perlu tahu fakta
31) Falsafah Aliran Mistik
32) Nilai Sepunya Falsafah Yunani
33) Pengaruh Imperialis Terhadap Sejarah Kita
34) Puisi : Bukan Sengaja Ku Disini
35) Dasar Istihasan Sebagai Satu Sumber Hukum
36) Tawanan Fallujah : Rakyat Malaysia..
37)Teori etika antara Islam dan Barat
38) Riba Dan Beberapa Perbahasan Klasik
39) Realiti Kehidupan Barat
40) Kesan Penjajahan Terhadap Tradisi Keilmuan Islam
41) Hukum Akal Serta Hikmahnya Untuk Umat Islam kini...
42) Perbahasan Isu Penghinaan Nabi(2)
43) Tuduhan Pertama : Isu Perhambaan
44) Tuduhan Kedua : Rasulullah Pengganas
45) Tuduhan Ketiga : Rasulullah dengan Dasar Tertutupnya
46) Judas
47) Kitab Haji (Pertama)
48) Bab Haji (Kedua)
49)Tuduhan Keempat : Rasulullah Mendiskriminasi Wanita
50) Bab Haji (ketiga)
52) Media alternatif...media tradisi?
53) 'Tak Nak Kacau'...'Tak Nak Tegur'
54) Suka Duka Gerakan Islam Dunia
55) Kegopohan Jepun...
56) Bab Haji (4)
57)Politik Melayu Sebelum, Semasa Dan Selepas Perang
58) Kenapa Mahasiswa Kini Jahil Sirah?
59) Kebenaran Al Quran Dengan Sains Alam Sejagat
60)Alam dan Al Quran....
61) Kejadian Menusia Dalam Al-Quran
62) Bangsa Lain Menguasai Warisan Melayu Islam....Nasib Tulisan Jawi
63) Ramalan Rasulullah terhadap pasaran bebas
64) Bab Haji(5)
65) Tangisan Mereka Kering Sendiri Akhirnya...
66) Maju Dengan Buku...Buku Ada Auranya Sendiri...
67) Saya Sayaaaang...Kucing
68) Pengetahuan Kebudayaan;Satu Keperluan Mahasiswa
69) Sikap Kita Terhadap Isu Palestin dan Zionis
70) Dilema Mempertahankan Hak Istimewa Melayu
71) Cerita ni biasa je..saja nak cerita gak...
72) Semutal Lama...
73) Interaksi Gerakan Dakwah Malaysia
74)Umat Islam buta huruf..Islam bukan anti-intelek..
75) Respon terhadap tulisan Interaksi antara Jamaah
76) Islam dan Sosialisme
77)Peranan Tafsir Maudu'i dalam aplikasi Dakwah berkesan.
78)Usul Dan Furu', dikotomi yang mungkin dikelirukan...
79)Jihad terbuka..jaminan sosial...
80)Isu Aqidah..isu kita bersama
81)Plant Tindakan Terhadap ISU ISLAM
82)Memahami Unsur Dan Ciri Negara Islam
83)Islam : dikotomi kepercayaan dan pemikiran.
84)HAPUSKAN WTO !!
85)Monolog aku pada DIA
86)Mari membokot..bagaimana memboikot?
87)Campur tangan Amerika dalam operasi kristianisasi
88)Berdebat dalam kelas...
89)Berdebat dalam kelas...
90)FESKUM..medan latihan mahasiswa?
91)Edaran Khutbah Jumaat
92)Agama sebagai faktor penyatuan bukan perbalahan
93)Merdeka perlukan semangat patriotik...
94)Erti merdeka dalam erti minda yang realiti
95)Bab Haji 6
96)Sektor Pekerjaan Dan Ibadah
97)Perbahasan Isu Kalam Allah Menurut Tohawi....
98)Bab Haji 7
99)Keilmuan Politik dan Aplikasi; saranan Ulama' Tradisi
100) Bab Haji (8)
101) Bab Haji (9)
102) Pembongkaran Pemikiran Said Nursi Badiuzzaman
103) Qasad Yang sahih dan Ikhlas...
104) Sentimen anti jepun...menggagalkan normalisasi
105) Muniatul musolli (bahagian 1)
106) Muniatul Mosolli (bahagian kedua)
107) Menyediakan makanan untu keluarga si mati
108) Tafsir Al Bayan. (bahagian 1)
109) Benarkah agama lain diiktiraf?
110) Hukum-Hukum Dalam Islam (ilmu usuluddin)
111) Benarkah wujud Makhluk lain di Planet selain BUMI?
112) Hari Raya dalam Kosmo Melayu
113) Kedukaan Farah....Dalam kalangan yang durja
114)Gelaran Al Abtar
115) Ajaran Sesat
116) 3 suku dan hero tamil
117) Adakah malaikat tertakluk dalam syariat rasulullah
118) Tafsir Al Bayan (Bahagian 2)
119) Tafsir Al Bayan (bahagian 3)
120) Kitab bab Korban,aqiqah (part 1)
121) MUZIK?kenapa tiada ruang untuknya?
122) KEBANGKITAN MELAYU, RETORIKA ATAU SUATU WAHANA
123) REJIMEN KE-10 PKM MENGANUT KOMUNISME ATAU MENUNGGANG KOMUNISME?
124) Melayu Dan Raja bersendikan adat
125) Agenda Perpaduan Kaum; Agenda bersama
126) jalur Pemikiran Syed Qutb
127) Sayyid Sabiq Dan Fiqh As Sunnah
128) Reformis akan menjadi orthodoks akhirnya...
129) Sejarah Retro Merdeka yang kian dilupakan.
130)KEFARDHUAN MEMPELAJARI ASAL FALSAFAH DAN AQIDAH ILHAD DALAM MEMAHAMI KESESATAN IDEOLOGI MODEN1

<< July 2006 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

MEDAN BITARA:.


.

 • IKLANEKA
  INGIN MENGHANTAR ARTIKEL? INGIN BERKONGSI IDEA SERTA MEMBERI SARANAN? Email : jihadin82@yahoo.com

  Logo lama Universiti Malaya
  Universiti Terulung


 • KESINAMBUNGAN PENTING BLOG MUNAWWARAH
  Ingin berdiskusi secara ilmiah? Artikel ilmiah dan berada dalam komuniti ilmiah? Sila memasuki alam pendita_bitara@yahoogroups.com.....
  Masukkan alamat email:


  Powered by
  groups.yahoo.com
  Locations of visitors to this page


  Get your own playlist at snapdrive.net!
  DOWNLOAD LAGU SAYA

  REC017.WAV
  REC013.WAV
  REC014.WAV
  REC015.WAV
  selawat kompang.WAV
  REC016.WAV

  Saya menyediakan perkhidmatan sewa alatan muzik perkusi (ketuk) untuk kegunaan nasyid atau persembahan kesenian Islam-Melayu. Harga semestinya berpatutan serta perkhidmatan hantar alatan sewa ke tempat anda. Saya juga berpengalaman mengadakan latihan nasyid yang melibatkan latihan vokal berharmoni serta permainan alatan muzik perkusi di sekolah-sekolah serta institusi khas.

  Hubungi saya untuk maklumat serta pakej perkhidmatan yang saya sediakan. Bersedia untuk membantu agensi kerajaan atau NGO untuk menubuhkan pasukan nasyid yang berkemahiran. Harga dan khidmat istimewa untuk pelajar sekolah atau IPT. Hubungi 017 6291368 atau email : jihadin82@yahoo.com

  Penulis sambilan untuk Majalah Milenia Muslim, Farduain, Dian, Dewan Kosmik, Dewan Masyarakat dan beberapa media lain. Kini giat membentang kertas kerja isu umat Islam dalam dan luar negara untuk kefahaman masyarakat awam. Berminat untuk diskusi atau forum sila hubungi 017 6291368

 • If you want to be updated on this weblog Enter your email here:  rss feed