Image hosting by Photobucket
.:.:.:.:.:.:.:.:.:.: Juzuk Intelek jangan sesekali dilupakan walau kaki jauh meninggalkan gerbang kampus:.:.:.:.:.:.:.:.Biarkan cahaya kebangkitan menyinar, memenuhi citra yang Uzma.:.:.:.:.:.:.:.Mahasiswa dan Tradisi Kependitaan..ada Peranan yang tersendiriThursday, April 20, 2006
Asal Rentak Politik Cina di Tanah Melayu

DISKUSI POLITIK : POLITIK CHINA serta persejarahan perhubungan etnik Melayu dan cina di Tanah Melayu

Muhammad Nuruddin Bin Bashah

Fakulti Kejuruteraan UM 2006

 

ABSTRAK

Penulisan ini bukan sekadar mengupas isu politik Negara China dari segi persejarahannya, tetapi cuba membawa pendangan pembaca kepada beberapa plot penting berkenaan seni politik, atucara masyarakat dan nilai emosi masyarakat Cina dan Melayu sekitar era peperangan dunia kedua dan perang dingin. Justeru diharapkan penulisan ini bermanfaat untuk meningkatkan tanggapan, pemikiran dan strategi kita dalam arena politik. Beberapa plot penting boleh dijadikan hujah dan skill. Ahli gerakan yang selalu mengkaji teori politik barat dan klasik akan lebih memahami pola politik sekitarnya kini.

 

Sekitar masyarakat China.

 

            Seperti yang dipercayai oleh semua masyarakat kita, bangsa cina adalah masyarakat yang terkenal dengan sikap rajin, menepati waktu berniaga, pandai, bijak mencari keuntungan, bersifat agak kepuakan (chauvinis) terutama kepada bangsa lain ataupun sesama cina yang berlainan dialek dan puak. Masyarakat cina terkenal dengan semangat nasionalis nya yang tinggi. Ini berlainan dengan masyarakat cina terkini yang cuba menidakkan budaya yang dikatakan konservertif. Namun ianya ada baiknya lantaran penerapan kerajaan Malaysia yang inginkan masyarakat bersatu padu, tidak berpuak dan menidakkan prejudis rasial walaupun Malaysia sendiri masih mengamalkan politik komunalisme dalam kempen  pilihanrayanya.

 

Sejarah awal perjuangan China.

 

            Dalam sejarah, kita mengetahui selain Mesir dan India, Negara China adalah Negara yang kuat berpegang dengan sistem monarki. Hal ini berlaku kerana masyarakat China menganggap Raja mereka mendapat mandat (sistem teokrasi) daripada tuhan langit (tian). Sebarang penyelewengan akan ditentang serta digantikan dengan dinasti daripada keluarga yang lain. Sistem feudal dan monarki adalah suatu sistem yang memang sukar untuk mencapai kemakmuran secara sekata. Selalunya monarki akan membahagikan masyarakatnya dengan layer bangsawan (golongan separa pemerintah), golongan borjois (golongan intelek, seniman, pengkarya, pemikir serta tenokrat), golongan proletar (golongan petani dan buruh) serta golongan hamba (pariah). Sistem monarki adalah sistem yang menyelesaikan masalah Negara tetapi tidak rakyatnya. Selalunya dalam setiap rasial ada ideologinya, ada pendapatnya dan ada perjuangannya. Apabila sistem monarki semakin menekan golongan tertentu hasilnya adalah perjuangan ideologi berteras kepada ras masyarakat akan terhasil. Dalam bicara politik barat nanti, akan diterangkan berkenaan perjuangan kaum borjois. Di China terutamanya perjuangan proletar akan muncul selepas penekanan sosioekonomi barat dan Manchu. Pada awal sejarah Dinasti Ming adalah dinasti yang paling makmur dan meluas perhubungannya terutama rantau tanah  kepulauan melayu.

 

Kemunculan Pejuang Bangsa

 

Sejak kurun berkurun, Tanah Besar China selalunya akan diidami oleh kerajaan sekelilingnya. Sejarah juga menyaksikan bangsa cina terlalu kuat untuk dijajah melihat kepada seni mempertahan dirinya, kemahiran membuat senjata, semangat kebangsaannya (jika ditiup), permukaan bumi China serta strategi lainnya. Bangsa tentera utara selalu mencuba untuk menjajah (dinasti Song) namun masih dapat dipertahan dengan tiupan semangat oleh Puteri Song. Bangsa Monggolia (tentera Tartar) yang zalim, barbarian yang telah berjaya menjajah Baghdad (Abbasiyah), berjaya dikalahkan oleh China.

 

            Namun pada penghujung Dinasti Ming, Kerajaan Manchuria berjaya menjajah China dengan bantuan oleh tentera British ang ingin menjadikan Dinasti Manchu sebagai boneka.Dalam Filem-filem China kita boleh menyaksikan sejarah Wong Fe Hong dan sejarah penentangan kumpulan The Boxer dan Teratai Merah /putih terhadap Manchu. Kuih bulan disebar dengan terselit nota di dalam kuih itu yang menyatakan kepentingan melawan kerajaan Manchu dan British. Akhirnya Manchu musnah kerana doktrin menyeluruh ini.

Permaisuri yang memerintah Manchu terlalu lemah dan diperalat oleh British. Pada saat ini ramai anak China yang berhijrah ke Britain dan Amerika Syarikat untuk belajar serta mengambil pengalaman politik disana. Diantaranya adalah Dr. Sun Yat Sen, seorang rakyat bawahan yang melihat sendiri penderitaan bangsanya akibat dasar pecah dan perintah serta sikap Manchu yang selalunya menyebelahi kaum bangsawan feudal. Sun Yat Sen lantaran ilmunya mula menjadi golongan borjois, di hina kerana memperjuangkan budaya celik politik dan ilmu dikalangan rakyat. Beliau membawa gagasan demokrasi ala British. Tetapi kenapa British tidak menyenanginya? Sedangkan British mengaku membawa sistem yang adil iaitu demokrasi ke negara kolonialnya? Ini juga berlaku kepada Amerika sekarang yang mengaku membawa sistem demokrasi di Iraq dan Afghanistan menggantikan sistem diktator.

            British tidak menyenanginya akibat sikap nasionalisnya yang amat tinggi dan kuat untuk merdeka serta dasar keilmuannya itu. Namun dengan bantuan ketenteraan China, Revolasi berlaku pada 1911 dimana Parti Kuomintang China ( Dr Sun Yat Sen) berjaya memenangi revolusi. Kemenangan ini tidak membawa kemakmuran sejati kerana ekonomi yang lemah selain pengaruh tentera yang amat kuat. Beliau melancarkan Organisasi Rakyat China Seberang Laut untuk mendapatkan dana dan sokongan. Beliau juga melaksanakan sistem sanguinis-soli iaitu sesiapa orang Cina yang lahir di luar China asalkan keturunannya Cina, maka akan menjadi rakyat China secara tidak langsung. Untuk menguatkan negaranya kembali, Yat Sen telah membenarkan  Parti Bolshevik (Komunis) Rusia membuka cawangan Komunisnya di  China. Akibatnya ramailah komunis yang menjadi ahli Parti Koumintang. Namun, apabila munculnya Mao Tze Dong, pengikut ideologi Komunis unggul aliran Stalin (Stalin lebih praktikal dan kejam daripada pendapat Marx dan Lenin ketua revolusi Komunis Russia), Mao inginkan kekuatan partinya sendiri, maka beliau telah melancarkan peperangan kepada puak Koumintang(kebangsaan) sehingga Chiang Kai Shek (pengganti Yat Sen) berundur ke Taiwan (menjadi negara baru).

 

Masyarakat Cina di Tanah Melayu.

 

Masyarakat Cina di tanah Melayu datang ke Tanah Melayu dengan pembawaan kerajaan British yang memerintah China (Boneka). Walaupun ada yang telah lama datang unuk berdagang sejak zaman Portugis dan Belanda. Mereka datang secara kelompok yang besar dan terdiri daripada golongan proletar yang bijak bekerja, rajin dan berkemahiran tinggi. Lantaran itulah keturunan mereka sehingga kini rajin dan pandai. Mereka diminta memakmurkan Tanah Melayu melalui aktiviti ekonomi melalui sistem pecah dan perintah. Jurang besar antara Melayu India dan Cina di sini memanglah membawa persengketaan kecil tetapi tidak terlalu serius. Mereka aman dan damai.

            Persengkataan mula kronik apabila kehadiran Jepun di Tanah Melayu pada sekitar Februari 1942. Adakah tidak adanya Jepun sebelum itu? Masyarakat Jepun telah lama bertapak di Tanah Melayu dengan menjalankan ekonomi sebagai tukang gambar, tukang basikal dan tidak kurang juga menyamar sebagai masyarakat China (tonton Filem Leftenan Adnan untuk mendapat gambaran jelas). Ada yang ikhlas berkerja di Malaysia tetapi ada yang menjadi perisik Jepun di Tanah Melayu. Mereka akhirnya menjadi Pegawai tentera Jepun di Tanah Melayu apabila sistem kerahan tenaga Di Jepun dilaksanakan mengenangkan bakat dan pengalaman mereka di Tanah Melayu.

           

Hubungan China dan Jepun.

 

            Selepas mengadakan pemulihan Meiji, Jepun yang asalnya orthodoks dan menutup dasar luar telah membina empayar kekuatan dengan bantuan British, Amerika dan Itali. Tetapi selalunya orang baru kuat inin akan ingin mencuba kekuatannya. Maka dibatalkan perjanjian ekonomi dengan Britain dan Amerika selain cuba menjajah tanah empayar British di China. Jepun menang apabila berlawan dengan Rusia yang besar daripadanya. Jepun berjaya menjajah Korea, memusnahkan sosial Korea dengan menjepunkan Korean, berjaya melanggar China pada 1937. Jepun apabila menjajah, akan cuba menjepunkan masyarakat lain. Ini terbukti apabila pegawai tentera Jepun selalunya terdiri daripada orang Taiwan (bengis dan anti Islam) dan Korea yang kejam dan suka merogol orang lain (Lihat Filem Paloh untuk mendapat view hidup). Kerana itulah rakyat Malaysia yang belajar di Jepun semasa perang tidak percaya apabila diceritakan kekejaman Jepun, kerana rakyat jepun terkenal denga sikap sopan santunnya. Mereka berani dan kejam kerana ditekan oleh Maharaja. Terlalu takut dan hormatkan Maharaja mereka. Masyarakat Taiwan dan Korea turut menjadi kejam dan jahat akibat penindasan kaum mereka. Mereka terpisah bertahun-tahun dengan sanak saudara dan isteri. Rogol menjadi solusi bagi mereka.

            Jepun berdendam dengan orang Cina kerana mereka menentang Jepun dari luar kerana dasar sanguinis-soli Yat Sen yang telah diterangkan tadi. Mereka menindas bangsa China begitu teruk kerana bangsa cina terkenal dengan sikap chauvinis mereka serta berbangga dengan tamadun mereka yang tinggi serta berjaya mempengaruhi tamadun Jepun dan Korea. Jepun pernah menganggap China sebagai 'Guru" mereka yang mengajar erti beragama, tulisan, ilmu, sains dan kehidupan, selain seni mempertahan diri. Jepun bencikan Cina juga akibat sukarnya untuk mereka menjajah Cina kerana permukaan buminya yang sukar telah mengorbankan beribu-ribu tenteranya.

            Apabila Jepun menjajah Tanah Melayu, perkara pokok yang dilakukan ialah membasmi sokongan rakyat Cina kepada negara asal mereka. Mereka dibunuh beramai-ramai. Terlalu ramai dan kejam. Dalam masa 2 hari Jepun membunuh 12000 Cina di Singapura. Tidak termasuk pembunuhan beribu-ribu Cina di Pulau Pinang dalam masa beberapa jam sahaja mendarat di sana. Tatoo pengenalan anggota Koumintang di Tanah Melayu pada badan Chinese di kenalpasti dan mereka diseksa sebelum dibunuh dengan dikuliti kepala mereka, dipaksa meminum air sabun sebelum dipijak beramai-ramai sehingga pecah telinga dan mata Cina tersebut.

            Sebelum itu, selepas lawatan Dr Sun Yat Sen di Tanah Melayu, Parti Koumintang berjaya membina cawangan di Tanah Melayu selain ideologi Komunis yang baru bertapak. Koumintang dan Komunis dilatih oleh Spencer Chapman (pegawai British Singapura) untuk menjadi gerilla di dalam hutan sepanjang pendudukan Jepun, selain menjadi sumber maklumat kepada British. Mereka di latih selama 2 minggu di 101 Special Training School menggunakan senjata biasa British (sebenarnya dalam perang dunia Kedua British tidak bangunkan senjata barunya kerana terkejut dengan pengistiharaan perang oleh Jepun. Selain itu mereka lebih menumpukan kekuatan di Eropah untuk menentang kemaraan Jerman)

            Cina yang terkenal dengan kepuakannya mula berbunuhan sesama sendiri iaitu Komunis berperang dengan Koumintang selain bersama menentang Jepun sedikit sebanyak. Lihatlah dimana persengketaan lama di Tanah Besar China tidak dilupakan sebaliknya diambil kesempatan senjata Brtish untuk berperang sesama mereka. Tentera MPAJA (Malayan People Anti Japanese Army) Komunis berbintang 3 sebaliknya MPAJA Koumintang berbintang 1.

 

Melayu dan Cina tersepit

 

            Apabila Jepun mengambil alih kesemua pejabat pemerintah Tanah Melayu, selain bendera Britain dibuang, segala perkataan English diganti dengan perkataan Jepun dan perkataan Melayu Indonesia ala Belanda. Orang melayu yang dulunya bekerja dengan gomen(kerajaan) mula masuk kerja. Polis pada zaman British menjadi Kempetai iaitu polis tentera Jepun. Kempetai diarah untuk membunuh masyarakat Cina selain menangkap gadis cina yang mirip jepun untuk dijadikan sajian pegawai tinggi mereka. Melayu menjadi mangsa kebencian Komunis dan Koumintang. Dalam diam mereka melancarkan sabotaj dan pembunuhan kepada kaum melayu ( Tonton Filem Embun dan Paloh).

Cina di Singapura (orang awam) yang tidak terlibat dengan gerila (masyarakat borjois) tersepit dengan sikap Jepun. Oleh itu Pegawai Jepun terkenal dengan kebaikannya iaitu Sinozaki telah mencadangkan penubuhan kesatuan Cina yang pro Jepun untuk menyelamatkan rakyat cina. Komunis melihat pertubuhan ini sebagai ancaman kepada mereka. Lalu mereka membunuh orang cina yang menjadi pertubuhan baru ini. Lihatlah bagaimana deritanya orang cina awam zaman ini. Dapatkah kita melihat penderitaan nenek moyang chinese yang ada disekitar kita kini? Hanya sejarah yang akan membuka hati kita. Komunis bukan anti melayu. Tetapi sanggup membunuih bangsanya sendiri demi anti Jepunnya. Sebenarnya Komunis adalah anti empirelisme (Jepun dan British) tetapi apabila mereka mendapat kuasa di China pada 1949 mereka lebih zalim terhadap bangsa jajahan mereka. Terserlah kini ideologi manusia memang zalim. Kerana itulah Alah menyatakan dalam surah Al Maidah akan kezaliman kita apabila kita tidak melaksanakan hukum Allah.

Melayu pula bukanlah ikhlas sangat bekerja dengan Jepun, terpaksa bermusuhan dengan etnik lain di negara ni. Inilah bahananya penjajah! (memang menjadi doktrin British sebelum itu, orang melayu hanya layak makan gaji bukannya berdikari)

Jepun meninggalkan Tanah Melayu dengan 1001 persengkataan. Bintang Tiga dan Bintang satu (Koumintang) mula membunuh orang selama 14 hari. Tetapi kekejaman Koumintang tidak disebut oleh persejarahan Malaysia kini kerana Koumintang akhirnya menjadi pengasas kepada MCA ! Sedangkan Tan Cheng Lok (Tokoh Koumintang) pada awalnya pernah menyokong gagasan Malayan Union (amat dibenci oleh orang Melayu termasuk parti haluan kiri) oleh British. Lihatlah keadilan alam ini!

Dari sini kita boleh melihat kehadiran penjajah dengan hasrat mereka telah memecah belahkan rasial di negara ini dan barah ni dicetus semula pada pilihanraya 1969 (13 Mei). Etnik yang asalnya baik dan bersopan santun sesama sendiri, akhirnya menyimpan dendam yang panjang dan terasa perbezaan rasial ini sehingga kini. Adakah kita berbangga dengan keadaan sosio politik ini?

 

Politik China Era Mao Tze Dong.

 

            Pada 1949 Komunis menang besar di China. Mao yang terkenal dengan kediktatoran proletariatnya menjadikan ras buruh dan petani sebagai aspek utama China. Pelaksanaan ideologi komunisnya lebih komunis daripada Rusia. Pakaian dan makanan setiap jantina adalah sama. Semua rakyat adalah tentera revolusi. Dasar internasionalisme proletar nya telah menawarkan bantuan, 'suaka politik' dan bantuan kewangan serta senjata kepada mana-mana tentera revolusi seluruh dunia (bantuan ini telah diberi kepada tentera Parti komunis Malaya seperti Shamsiah Fakeh dan suaminya bertahun-tahun).

            Mao memang kejam. Memaksa sesiapa sahaja yang menjadi jajahan China untuk sujud kepada potretnya selama beberapa jam. Kekejaman komunis adalah kekejaman yang melebihi kekejaman Yahudi dan sesiapa sahaja yang paling kejam di dunia kini. Ini fakta!

            Cara Komrad (tentera revolusi Komunis) memberi tabik hormat adalah dengan mengenggam tangan selain mengangkat keatas (lihat Filem Paloh) sama seperti slogan merdeka yang dilakukan oleh API (angkatan Pemuda Insaf, sayap pemuda PKMM). Tidak hairanlah PKMM dicp sebagai komunis dan di ISA kan. Ini kerana influensi komunis kedalam buruh-buruh Tanah Melayu yang merupakan sasaran pembelaan PKMM yang agak sosialis. Ini titik pertemuan mereka.

            Mao inginkan Komunis menjadi cara penyelesaian masalah manusia (ini kerana ideologi ini muncul lantaran kegagalan kapitalis menyelesaikan masalah golongan bawahan). Tetapi beliau terlupa Marx menggagaskan penyelesaian secara komunis selepas kemuncak revolusi perindustrian disesebuah negara. China yang tidak membangun, menjadi sasaran penjajah Manchu, Jerman, Rusia dan British yang kemudiannya menjadi mangsa peperangan saudara semestinya mundur ekonominya. Bagaimana mungkin kekayaan yang sedikit dapat dikongsi oleh seluruh rakyatnya. Kerana itulah gaji pensyarah universiti di China sama banyaknya dengan gaji tukang sapu sampah. Inikah keadilan.

             Mao menubuhkan tentera Merah untuk merekrutkan generasi baru komunis yang tegas dengan ideologinya. Ini dilaksanakan dengan adanya Revolusi Kebudayaannya sekitar tahun 60an. Hasilnya banyak universiti dan sekolah ditutup kerana ianya menjadi sumber kekuatan ras borjois(intelektual) di China. Biarlah masyarakat bodoh, asalkan kuat ideologinya dan taat kepada Komunis. Hasilnya China makin huru-hara. Lantaran itulah masyarakat Cina di negara lain terutama di Hongkong, Taiwan dan Malaysia perlu menghargai suasana aman mereka berbanding dengan saudara mereka di China. Namun kini runtuh sudah pakatan Komunis (Comintern) dan Warsaw Pact (1991) selain keruntuhan Soviet Union. China semakin membuka ruang ekonomi bebas walaupun unsur kamunis masih bertapak.

 


Posted at 12:10 pm by Pendita Bitara

 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments
Previous Entry Home Next Entry


Pendita Bitara

Kebangkitan Ummah bermula daripada kebangkitan minda dan paradigma.....
bukan suatu evolusi yang pasif...

PERJUANGAN BAHASA MELAYU


Bahasa Melayu bukan diperjuang secara ketaksuban etnik dan ras. Bukan bernada chauvinis yang sempit apatah lagi ingin menguja Bahasa ini sebagai adi bahasa yang menggugat bahasa lain. Bahasa ini adalah payung bagi keharmonian, interaksi dan bahasa ilmu bagi sebuah Negara bangsa bernama Malaysia. Dasar ini akan menjadikan perjuangan bahasa melayu diupayakan, sekata dan harmonis sekaligus mengekalkan bahasa peribumi dan kaum lain sebagai hak kekal bagi setiap kaum. Perjuangan bahasa dan sosiolingusitik adalah luas. Perjuangan bahasa bukan sekadar menolak PPSMI…ini kerja berat bagi yang mengaku warga Malaysia. Ini nada juang bagi memartabat eka bahasa kita.
(Pendita Bitara)
RENCAH HIDUP

Teks (penulisan) adalah wahana bagi masyarakat belajar.
Yang mana dari sini pengtahuan berganjak terus-menerus menuju kematangan.
Tanpa teks, peristiwa dan pengalaman akan ‘menguap’ ditelan waktu, untuk kemudian kita akan bertengkar tentang kebenaran peristiwa itu pada hari kemudian.
Tanpa teks kita tidak mampu memetik kearifan hidup.
Tanpa teks apakah yang dapat kita wariskan kepada anak cucu?”
( Shaharom TM Sulaiman dalam Buku Kekasih)

Bahasa adalah citra atma sesuatu bangsa, Bahasa adalah perlambangan nurani

A. Samad Said (sasterawan Negara)


Kerajaan melanggar Akta Bahasa pada 2003 (PPSMI), kerajaan melanggar Akta Bahasa pada 2009 dan akan terus melanggar sehingga 2017


.:Blog-Blog saya yang lain:.PENTAS KAJI BUKU


LANDSKAP SIASAH

SKUAD PENYELAMAT AQIDAH (SPAQ)

JAISYU MUHAMMAD.:Link Info:.:.


Harakah

Utusan

Berita Harian

Harian Metro

Buletin

Malaysiakini

Marhaen

.:Sederap Senada Sekata:.saifulislam

Abdul Hadi Bin Alias (UTP)

Lirik Nasyid (Sahabatku Amni)

Puisi Nurani

Lindungan Bulan

Along Effendi

Diskusi Hati : Mujahidah Kustem (Sahabatku Amni)

Mujahidah UIA

Diari Mujahid

UBU

Fathi Reformist

Akmal Labu (Pendakwah Kontemporari)

.:NGO n Islamic Movement:.PAS

Ikhwanul Muslimin


KEADILAN

JIM

KERSANI training

Terengganukini


Persatuan Ulama'


PAKSI

.:Jaringan Ilmiah:.Bahan Tarbiah

Biografi Ulama' dan Tabiin

Komik dakwah

Sirah nabi berserta nota dan peta-peta

Ini Sejarah Kita ( Sejarah Khilafah Islam)

Download Kuliah Aqidah (Tuan Guru Abdul Hadi)

Rujukan Fiqh dan Syariah

Berita Umat Islam Antarabangsa (Islam NEWS Room)

nak MP3 Nasyid? Mai tekan sini....

Mari Kenal Ulama'

Mari Belajar Menulis Artikel dan Buku

Ummah Muslimin

MyKULIAH(MP3)

Rujukan Al Quran

Rujukan Hadis-hadis

Fatwa Al-Qaradhawi

Cintailah buku dan Bahasa kita

Marilah baca buku Terkini !! Update your mind..

.:Gegar Kampus:.PMIUM bersamamu...


ISIUKM

PMIUTM Gegar Selatan

PKPIM

Ikatan Persaudaraan Jepun


Kepada Pengunjung yang ingin meneliti artikel-artikel yang lepas, sila cari melalui Kalender. Artikel mula dimasukkan pada 21 April 2006. Moga bermanfaat kepada kalian

.:Counter:.online
hits since 21 April 2006|+| TAJUK UTAMA |+|


1) Keutamaan Agen Muslih dalam Era Islam Kini Dalam Menempuh Aspek Khilafiyyah
2) Ancaman Islam LIberal....Sejarah Kembali Berulang
3) Falsafah Jundiyyah
4) Kelayuan Keintelektualan Dalam Gerakan Mahasiswa Islam
5) Asal Kekuatan Ummah Bermula Daripada Membaca...Suatu Saranan
6) Asal Rentak Politik Cina di Tanah Melayu
7) Mana Lagi Dhalalah??
8) Mahasiswa Perlukan Perenungan Sejenak
9) Analisa Mahasiswa Pasca 1998
10) Kronologi Gerakan Mahasiswa
11) Siapakah Sheikh Muhammad Arsyad Al Banjari?...
12) Demokrasi Dan Pemerintahan Islam
13) Tafsir Al-Fatihah(ayat 7)
14) Tafsir Al-Fatihah (ayat 6)
15) Tafsir Al-Fatihah (ayat 5)
16) Berfikir??
17) Tafsir Al-Fatihah (ayat 4)
18) Tafsir Al-Fatihah (ayat 2-3)
19) Tafsir Al-Fatihah (ayat 1)
20) Memurnikan Amal Jamaie
21) Hiburan Dan Muzik..Dan persimpangan
22) Keruntuhan Usmaniyyah..Pengenalan Sultan Terakhir Turki
23)Rasulullah..Saintis Sosial Dan Politik Terulung
24) Gambaran Umum Apa Itu Dakwah
25) Mahasiswa,Buku Dan Universiti
26) Pengajaran Surah Al-Hujurat
27) Nak Kopi??KOPISATU!!
28) Amerika VS Iran
29) Kilat..Takut Ada Tanda...
30) Isu Penghinaan Nabi...perlu tahu fakta
31) Falsafah Aliran Mistik
32) Nilai Sepunya Falsafah Yunani
33) Pengaruh Imperialis Terhadap Sejarah Kita
34) Puisi : Bukan Sengaja Ku Disini
35) Dasar Istihasan Sebagai Satu Sumber Hukum
36) Tawanan Fallujah : Rakyat Malaysia..
37)Teori etika antara Islam dan Barat
38) Riba Dan Beberapa Perbahasan Klasik
39) Realiti Kehidupan Barat
40) Kesan Penjajahan Terhadap Tradisi Keilmuan Islam
41) Hukum Akal Serta Hikmahnya Untuk Umat Islam kini...
42) Perbahasan Isu Penghinaan Nabi(2)
43) Tuduhan Pertama : Isu Perhambaan
44) Tuduhan Kedua : Rasulullah Pengganas
45) Tuduhan Ketiga : Rasulullah dengan Dasar Tertutupnya
46) Judas
47) Kitab Haji (Pertama)
48) Bab Haji (Kedua)
49)Tuduhan Keempat : Rasulullah Mendiskriminasi Wanita
50) Bab Haji (ketiga)
52) Media alternatif...media tradisi?
53) 'Tak Nak Kacau'...'Tak Nak Tegur'
54) Suka Duka Gerakan Islam Dunia
55) Kegopohan Jepun...
56) Bab Haji (4)
57)Politik Melayu Sebelum, Semasa Dan Selepas Perang
58) Kenapa Mahasiswa Kini Jahil Sirah?
59) Kebenaran Al Quran Dengan Sains Alam Sejagat
60)Alam dan Al Quran....
61) Kejadian Menusia Dalam Al-Quran
62) Bangsa Lain Menguasai Warisan Melayu Islam....Nasib Tulisan Jawi
63) Ramalan Rasulullah terhadap pasaran bebas
64) Bab Haji(5)
65) Tangisan Mereka Kering Sendiri Akhirnya...
66) Maju Dengan Buku...Buku Ada Auranya Sendiri...
67) Saya Sayaaaang...Kucing
68) Pengetahuan Kebudayaan;Satu Keperluan Mahasiswa
69) Sikap Kita Terhadap Isu Palestin dan Zionis
70) Dilema Mempertahankan Hak Istimewa Melayu
71) Cerita ni biasa je..saja nak cerita gak...
72) Semutal Lama...
73) Interaksi Gerakan Dakwah Malaysia
74)Umat Islam buta huruf..Islam bukan anti-intelek..
75) Respon terhadap tulisan Interaksi antara Jamaah
76) Islam dan Sosialisme
77)Peranan Tafsir Maudu'i dalam aplikasi Dakwah berkesan.
78)Usul Dan Furu', dikotomi yang mungkin dikelirukan...
79)Jihad terbuka..jaminan sosial...
80)Isu Aqidah..isu kita bersama
81)Plant Tindakan Terhadap ISU ISLAM
82)Memahami Unsur Dan Ciri Negara Islam
83)Islam : dikotomi kepercayaan dan pemikiran.
84)HAPUSKAN WTO !!
85)Monolog aku pada DIA
86)Mari membokot..bagaimana memboikot?
87)Campur tangan Amerika dalam operasi kristianisasi
88)Berdebat dalam kelas...
89)Berdebat dalam kelas...
90)FESKUM..medan latihan mahasiswa?
91)Edaran Khutbah Jumaat
92)Agama sebagai faktor penyatuan bukan perbalahan
93)Merdeka perlukan semangat patriotik...
94)Erti merdeka dalam erti minda yang realiti
95)Bab Haji 6
96)Sektor Pekerjaan Dan Ibadah
97)Perbahasan Isu Kalam Allah Menurut Tohawi....
98)Bab Haji 7
99)Keilmuan Politik dan Aplikasi; saranan Ulama' Tradisi
100) Bab Haji (8)
101) Bab Haji (9)
102) Pembongkaran Pemikiran Said Nursi Badiuzzaman
103) Qasad Yang sahih dan Ikhlas...
104) Sentimen anti jepun...menggagalkan normalisasi
105) Muniatul musolli (bahagian 1)
106) Muniatul Mosolli (bahagian kedua)
107) Menyediakan makanan untu keluarga si mati
108) Tafsir Al Bayan. (bahagian 1)
109) Benarkah agama lain diiktiraf?
110) Hukum-Hukum Dalam Islam (ilmu usuluddin)
111) Benarkah wujud Makhluk lain di Planet selain BUMI?
112) Hari Raya dalam Kosmo Melayu
113) Kedukaan Farah....Dalam kalangan yang durja
114)Gelaran Al Abtar
115) Ajaran Sesat
116) 3 suku dan hero tamil
117) Adakah malaikat tertakluk dalam syariat rasulullah
118) Tafsir Al Bayan (Bahagian 2)
119) Tafsir Al Bayan (bahagian 3)
120) Kitab bab Korban,aqiqah (part 1)
121) MUZIK?kenapa tiada ruang untuknya?
122) KEBANGKITAN MELAYU, RETORIKA ATAU SUATU WAHANA
123) REJIMEN KE-10 PKM MENGANUT KOMUNISME ATAU MENUNGGANG KOMUNISME?
124) Melayu Dan Raja bersendikan adat
125) Agenda Perpaduan Kaum; Agenda bersama
126) jalur Pemikiran Syed Qutb
127) Sayyid Sabiq Dan Fiqh As Sunnah
128) Reformis akan menjadi orthodoks akhirnya...
129) Sejarah Retro Merdeka yang kian dilupakan.
130)KEFARDHUAN MEMPELAJARI ASAL FALSAFAH DAN AQIDAH ILHAD DALAM MEMAHAMI KESESATAN IDEOLOGI MODEN1

<< April 2006 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

MEDAN BITARA:.


.

 • IKLANEKA
  INGIN MENGHANTAR ARTIKEL? INGIN BERKONGSI IDEA SERTA MEMBERI SARANAN? Email : jihadin82@yahoo.com

  Logo lama Universiti Malaya
  Universiti Terulung


 • KESINAMBUNGAN PENTING BLOG MUNAWWARAH
  Ingin berdiskusi secara ilmiah? Artikel ilmiah dan berada dalam komuniti ilmiah? Sila memasuki alam pendita_bitara@yahoogroups.com.....
  Masukkan alamat email:


  Powered by
  groups.yahoo.com
  Locations of visitors to this page


  Get your own playlist at snapdrive.net!
  DOWNLOAD LAGU SAYA

  REC017.WAV
  REC013.WAV
  REC014.WAV
  REC015.WAV
  selawat kompang.WAV
  REC016.WAV

  Saya menyediakan perkhidmatan sewa alatan muzik perkusi (ketuk) untuk kegunaan nasyid atau persembahan kesenian Islam-Melayu. Harga semestinya berpatutan serta perkhidmatan hantar alatan sewa ke tempat anda. Saya juga berpengalaman mengadakan latihan nasyid yang melibatkan latihan vokal berharmoni serta permainan alatan muzik perkusi di sekolah-sekolah serta institusi khas.

  Hubungi saya untuk maklumat serta pakej perkhidmatan yang saya sediakan. Bersedia untuk membantu agensi kerajaan atau NGO untuk menubuhkan pasukan nasyid yang berkemahiran. Harga dan khidmat istimewa untuk pelajar sekolah atau IPT. Hubungi 017 6291368 atau email : jihadin82@yahoo.com

  Penulis sambilan untuk Majalah Milenia Muslim, Farduain, Dian, Dewan Kosmik, Dewan Masyarakat dan beberapa media lain. Kini giat membentang kertas kerja isu umat Islam dalam dan luar negara untuk kefahaman masyarakat awam. Berminat untuk diskusi atau forum sila hubungi 017 6291368

 • If you want to be updated on this weblog Enter your email here:  rss feed