Image hosting by Photobucket
.:.:.:.:.:.:.:.:.:.: Juzuk Intelek jangan sesekali dilupakan walau kaki jauh meninggalkan gerbang kampus:.:.:.:.:.:.:.:.Biarkan cahaya kebangkitan menyinar, memenuhi citra yang Uzma.:.:.:.:.:.:.:.Mahasiswa dan Tradisi Kependitaan..ada Peranan yang tersendiriWednesday, May 10, 2006
Tuduhan Kedua : Rasulullah Pengganas

Tuduhan Kedua : RASULULLAH PENGANJUR PEPERANGAN DAN KEGANASAN
 
            Marilah kita mengupas pula suatu tajuk yang telah menjadi rentetan daripada peristiwa penyerangan WTC Amerika Syarikat pada 11 Sepetember 2001. Pada awalnya, ramai yang mengandaikan kejatuhan dan kehilangan kuasa bagi kuasa unipolar ini berikutan kegagalannya mempertahankan bandarnya sendiri malahan Pentagon (markaz ketenteraannya) juga turut teruk diserang. Namun, isu ini berjaya dialihkan oleh para intelegensia USA dimana dunia Islam dan pejuang-pejuang kebebasan Islam di Afghan, Kashmir, Chechen dan Bosnia dikambing hitamkan dengan labelan pengganas. Isu keganasan Israel yang kemuncak pada sekitar tahun 2000 diabaikan dan dipadamkan begitu sahaja sebaliknya dibiarkan berterusan. Peperangan Serbia terhadap Bosnia dikatakan sebagai penghapusan etnik dan bukannya keganasan terhadap dunia Islam.
 
Umat Islam telah lama menderita sejak Peperangan Dunia Pertama dimana dunia Islam diagih-agihkan wewenang serta diselaraskan mengikut system pemikiran dan pentadbiran Negara-negara yang menjajah mereka. Sebagai contoh Itali membentuk pentadbiran Libya, Perancis telah melebar sayap ke Mesir, Indo China (termasuk dunia Islam Kemboja), British di seluruh dunia Islam nusantara, Afrika serta Pakistan (dahulunya di dalam India), pengaruh Amerika Syarikat di dalam Syria serta kerajaan Islam Fillipina Selatan, Belanda pula membina empayar zalim di Indonesia. Luka ini ditambah pula dengan serangan budaya barat secara bertalu-talu oleh gerakan Zionis, Kristianisasi, budaya popular dan pelbagai serangan ekonomi lain yang telah menyebabkan dunia Islam bergantung kepada graf bantuan, sokongan dan kebangkitan teknologi barat semata-mata. Penubuhan OIC yang direncanakan sekadar tempat meluah perasaan para pemimpin Islam dibuat dengan baiknya menyebabkan segala keganasan dan penyerangan musuh Islam terhadap sesebuah negara umat Islam tidak terbela. Kenapakah tiada kesatuan dunia Arab khususnya apabila keganasan berlaku terhadap sesebuah negara lain? Hal ini adalah kerana polisi, ideologi pentadbiran dan cara diplomasi sesebuah Negara Arab telah lama direncanakan dengan semangat chauvinisme, assobiyyah, pentingkan bangsanya sahaja dengan mengenepikan kesatuan mereka yang pernah memimpin dunia dahulu.
 
Kegiatan peperangan sebelum Islam.
 
            Kegiatan ketenteraan dan peperangan di zaman pra-Islam merupakan suatu kegiatan yang diminati dan setiap kejayaan yang diperolehi boleh memebawa kemegahan dan kemasyuran sesuatu kaum, etnik dan suku. Adakah hanya orang arab sahaja yang suka berperang? Tentunya sejarah tidak menipu kita. Lihat sahaja sikap tamadun Rom, Indus, China dan banyak lagi tamadun hatta kerajaan-kerajaan Hindu dunia Melayu juga sering berperang. Perang menjadi suatu adat dan suatu fitrah setiap kekuasaan yang baru muncul. Menjadi suatu kewajipan bagi kerajaan yang lemah pula untuk berada di bawah pemerintahan kerajaan yang menang dan kuat. Pada saya tidak perlu dicari bukti atau fakta lagi bagi hujah ini. Terlalu banyak filem kungfu, filem-filem sejarah Rom dan sejarah dunia lain amnya menceritakan kegiatan ini.
 
Mengapa Islam membenarkan peperangan?
 
            Adakah Islam turut mengikuti fitrah tersebut? Adakah salah jika pemerintah Islam juga ingin meluaskan fahaman Islam kepada negara-negara lain sebagaimana kegiatan Napoleon, Julius Caeser, Alexender dan ramai lagi pemimpin dunia bukan Islam yang datang menjajah, menyebarkan agama mereka? Mengapa apabila Islam turut berperang seperti manusia lain dikatakan Islam sebuah ajaran yang ganas? Tahukah mereka bagaimana cara Islam berperang. Tahukah mereka bagaimana deritanya manusia di Palestin, Iraq dan Afghanistan sekarang ini dimana mereka tidak langsung dikunjungi oleh pejuang-pejuang tulen hanya kerana takut dilabelkan sebagai pengganas. Saya sendiri menjadi bacul dengan lontaran label pengganas dan akibat yang menanti kita sekiranya kita ingin bercita-cita menjadi mujahidin.
 
            Mengapakah Amerika Syarikat menyertai Peperangan Pasifik dan Peperangan Dunia Kedua pada 1941? Adakah kerana ingin membantu Britain sekutu kuatnya? Jawapannya adalah kerana serangan mula oleh Jepun terhadap pangkalan tentera mereka di Pearl Harbour yang mengorbankan beribu-ribu tentera Amerika dalam masa sehari sahaja. Mereka membalas dengan serangan bertalu-talu di Tokyo dan kemuncaknya The Little Boy digugurkan di Hiroshima dan The Fat Man dilontarkan pula di Nagasaki. Mengapa pula apabila pemuda Palestin yang didera, dibunuh ibunya dihadapannya ingin memeprtahankan maruah dan tanahairnya dikatakan pengganas? Alangkah malangnya umat Islam yang turut terlarut dengan orbit pemikiran sebegini.
 
Sejarah peperangan Rasulullah.
            Di dalam Islam, nyawa adalah perkara yang dilindungi dengan priority maqasid (tujuan) syariah.Mana-mana kumpulan yang bersikap memusuhi perdamaian, ingin menumpahkan darah serta menceroboh kedamaian orang lain, wajar disekat dan dihapuskan.
 
            Di Mekah, Rasulullah memulakan usaha dakwahnya dengan mengajak kaumnya secara baik, lembut dan berhikmah. Jemputan dilakukan secara rahsia dan terbuka tanpa meminta sebarang ganjaran dan pangkat. Sebaliknya baginda dilayan dengan begitu kasar, dipulau, dipukul, diputus persaudaraan serta sekatan ekonomi yang teruk sekali. Baginda dan para sahabat yang lemah ketika itu menanggung tekanan dan penyiksaan selama 13 tahun lamanya. Sikap jahat mereka diteruskan pula dengan beberapa siri peperangan yang dianjurkan oleh Quraisy semata-mata inginkan pengaruh Islam padam. Maka refleksi peperangan perrtama ini (Badar) adalah kerana mempertahankan agama, nyawa mereka serta tanah Madinah Al Munawwarah yang baru dimakmurkan.
 
Di Dalam surah Al Haj ayat 39-40 Allah menjelaskan.
 Diizinkan berperang bagi orang-orang (Islam) yang diperangi (oleh golongan penceroboh), kerana sesungguhnya mereka telah dianiaya dan sesungguhnya Allah Amat Berkuasa untuk menolong mereka (mencapai kemenangan). (39)
 Iaitu mereka yang diusir dari kampung halamannya dengan tidak berdasarkan sebarang alasan yang benar, (mereka diusir) semata-mata kerana mereka berkata: Tuhan kami ialah Allah dan kalaulah Allah tidak mendorong setengah manusia menentang pencerobohan setengahnya yang lain, nescaya runtuhlah tempat-tempat pertapaan serta gereja-gereja (kaum Nasrani) dan tempat-tempat sembahyang (kaum Yahudi), dan juga masjid-masjid (orang Islam) yang sentiasa disebut nama Allah banyak-banyak padanya dan sesungguhnya Allah akan menolong sesiapa yang menolong agamaNya (agama Islam); sesungguhnya Allah Maha Kuat, lagi Maha Kuasa.(40)
Kemudian di dalam ayat An Nisa'  ayat 75 pula Allah membenarkan umat Islam membantu masyarakat sekeliling yang dizalimi dan di nodai hak asasinya.
 Dan apakah yang menghalang kamu (maka kamu) tidak mahu berperang pada jalan Allah (untuk menegakkan agama Islam) dan (untuk menyelamatkan) orang-orang yang tertindas dari kaum lelaki, perempuan dan kanak-kanak, iaitu mereka yang selalu (berdoa dengan) berkata: Wahai Tuhan kami! Keluarkanlah kami dari negeri (Mekah) ini, yang penduduknya (kaum kafir musyrik) yang zalim dan jadikanlah bagi kami dari pihakMu seorang pemimpin yang mengawal (keselamatan agama kami) dan jadikanlah bagi kami dari pihakMu seorang pemimpin yang membela kami (dari ancaman musuh). (75)
.
Begitu juga ayat An Nisa' 76.
 Orang-orang yang beriman, berperang pada jalan Allah dan orang-orang yang kafir pula berperang pada jalan Taghut (Syaitan). Oleh sebab itu, perangilah kamu akan pengikut-pengikut Syaitan itu, kerana sesungguhnya tipu daya Syaitan itu adalah lemah (76)
Di dalam ayat-ayat ini masyarakat Islam mula disarankan agar membongkar keganasan dan penindasan kaum berhampiran yang disiksa dalam pemerintahan Babylon, Parsi serta yang ditekan oleh pihak Gereja dan pemerintahan Kristian yang zalim serta menganggap rakyat seperti haiwan dan binatang (lihat Filem Troy dan Filem Gladiator serta lihat juga penindasan Gereja di dalam Filem King Arthur).
 
Hal inilah yang menyebabkan Rasulullah membawa perutusan dakwah kepada raja-raja zalim ini untuk menganut Islam dan ditawarkan naungan serta diminta jizyah jika mereka enggan memasuki Islam. Sekiranya mereka enggan kedua-dua syarat maka peperangan dicetuskan. Secara umunya matlamat peperanagn Islam adalah memebebaskan perhambaan sesama manusia, serta penindasan sesama makhluk serta ingin menyebarkan ajaran Islam.
 
Relevankah berperang?
 
Method pada zaman tersebut untuk menyebarkan fahaman dan ajaran adalah dengan peperangan. Membawa senjata dan kuda perang adalah lumrah dan normal. Sebagai contoh boleh dilihat bagaimana kebiasaan masyarakat Melayu membawa keris kemana sahaja, begitu juga masyarakat arab dahulu, membawa pedang kemana sahaja untuk mempertahankan diri mereka. Adalah bodoh jika setelah berdakwah, pihak musuh ingin membunuh kita, kita biarkan sahaja musuh bertindak keras dan bersikap kononnya zuhud dengan menidakkan persiapan ketenteraan. Berperang adalah releven pada zaman itu untuk menyebarkan ajaran Islam.
 
            Namun kini, method dakwah telah dipelbagaikan dengan kaedah pengajaran formal, seminar, internet serta buku-buku yang tersebar luas. Peperangan hanya bermula jika umat Islam dizalimi dan bukannya untuk melebarkan pengaruh negara kerana peta dunia telah ditetapkan bentuknya berbanding dengan zaman dahulu diaman peta berubah dengan tamatnya peperangan.
 
Syarat peperangan di dalam Islam.
 
v      Tidak dibenarkan membunuh wanita, kanak-kanak, warga tua apatah lagi mencabul kehormatan mereka (seperti sikap tentera kuffar)
v      Tidak dibenarkan memusnahkan rumah Ibadat mereka. Sesiapa yang bersembunyi disana adalah dijamin keselamtannya.
v      Tidak dibenarkan memusnahkan tanam-tanaman masyarakat tersebut (kecuali peristiwa (Bani Nadhir, dimana Rasulullah memusnahkan sebahagian kebun kurma Yahuni Nadhir kerana mereka hanya akan menyerah diri jika kebun kurma mereka diganggu. Namun Rasulullah tidak memusnahkan kesemuanya).
v      Negara yang ditawan perlu diperintah dengan keadilan serta wang kharaj serta jizyah mereka digunakan untuk mentadbir Negara tersebut dengan adilnya. Dilarang membina suasana ketakutan yang tidak sewajarnya (seperti sikap Amerika di Iraq hari ini).
v      Golongan yang ditawan, HARAM disiksa, sebaliknya mereka dibenarkan menebus diri serta meminta pertolongan daripada saudara-saudara mereka.
Di dalam sejarah Islam, terlalu banyak fakta menunjukkan keadilan Sultan Salahuddin Al Ayubi sehingga dinanti-nantikan di Baitul Maqdis, keadilan Sulatan Muahmmad Al Fatih  semasa menawan Konstantinopel dimana masyarakat Byzentium mengatakan mereka lebih yakin untuk diperintah oleh orang Turki berbanding dengan negara-negara barat (kristian Khatolik) yang lebih zalim serta rakus terhadap mereka. Berlainan pula apabila Kristian bangkit semula. Mereka menganjurkan keganasan untuk membalas dendam kepada umat Islam dan ini yang berlaku di Sepanyol, di Baitul Maqdis, Negara Eropah Timur serta banyak lagi.
 
                                    
Gambar 1 : Sultan Salahuddin Al Ayubi , jeneral perang teradil didunia.
 
            Walaubagaimana tidak dapat dinafikan akan kekejaman ramai pemerintah Islam sehingga menerbitkan dendam dalam kehidupan mereka seperti beberapa raja dalam kesultanan Islam Mungal di India, kekejaman Saljhuk di Andalusia serta banyak lagi yang mula melupakan prinsip keadilan dan ketelusan di dalam Islam. Namun ini adalah sunnah alam, dimana kekuasaan akan menghasilkan golongan yang zalim. Tetapi ini bukanlah hujah untuk menghina ajaran Islam secara umumnya.
 
            Adab dan ketelusan adalah menjadi agenda Rasulullah dalam setiap kali peperangan diadakan. Rasulullah adalah terlalu pemaaf sikapnya sehingga memaafkan Hindun Binti Utbah yang membunuh dan menggigit jantung Saidina Hamzah di dalam pperangan Uhud seerta memafkan suaminya pula iaitu Abu Sufyan yang terkenal dengan sikap memusuhi baginda sejak di Makkah lagi. Sebaliknya menjadikan rumah Abu Sufyan sebagai tempat perlindungan golongan kafir semasa pembukaan mekkah, diberikan ilmu dan pengetahuan kepada anaknya Muawwiyah sehingga menjadi Khalifah umat Islam pula. Inilah akhlak Rasulullah yang tidak dapat dinafikan oleh para musuh Islam.
 
            Diharap penulisan ini sedikit sebanyak membantu pembaca mengkaji kebenaran peperangan di dalam Islam. Terdapat banyak lagi contoh-contoh dimana keadilan jeneral-jeneral perang Islam sepanjang zaman. Pembaca perlu peka dengan maklumat-maklumat keganasan Al Qaeda kerana terdapat gambar-gambar dan berita berita sabotaj dan keganasan oleh mereka sengaja diada-adakan oleh para intelligent Amerika Syarikat. Mereka boleh berbuat apa sahaja. Mereka telah menunjukkan imaginasi pperangan dan imaginasi penghapusan umat Islam dalam filem-filem mereka. Apakah sukar bagi mereka merealisasinya?, Marilah mengkaji?
 
Rujukan tambahan;
1) Muhammad Panglima Tentera; AlFazlur Rahman, 1990, Penerbitan Hizbi Shah Alam.
2) Jihad Peperangan Rasulullah SAW; Ahmad Adnan Bin Fadzil, 2001, Pustaka Syuhada.
Muhammad Nuruddin Bashah
PKNS Kuala Lumpur
1058 pagi
10/5/2006

Posted at 01:55 pm by Pendita Bitara

sufyan
May 5, 2007   07:53 PM PDT
 
boleh ke saudara menerangkan kesan-kesan penjajahan barat dalam pentadbiran islam.
add_e
January 12, 2007   07:31 PM PST
 
best tulisan mu ini....
boleh tak tulis lagi pasal Rasulullah.. nak tahu and nak tambah pengetahuan ni.. boleh tak awak tulis pulak pasal Rasulullah dan pergerakan secara berjemaah.. its quite interesting right?!... hopely dapat la bg pendapat melalui tulisan mu.. send p email saya pun boleh gak.. bukkho@yahoo.com

tahniah.. jazakallah
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments
Previous Entry Home Next Entry


Pendita Bitara

Kebangkitan Ummah bermula daripada kebangkitan minda dan paradigma.....
bukan suatu evolusi yang pasif...

PERJUANGAN BAHASA MELAYU


Bahasa Melayu bukan diperjuang secara ketaksuban etnik dan ras. Bukan bernada chauvinis yang sempit apatah lagi ingin menguja Bahasa ini sebagai adi bahasa yang menggugat bahasa lain. Bahasa ini adalah payung bagi keharmonian, interaksi dan bahasa ilmu bagi sebuah Negara bangsa bernama Malaysia. Dasar ini akan menjadikan perjuangan bahasa melayu diupayakan, sekata dan harmonis sekaligus mengekalkan bahasa peribumi dan kaum lain sebagai hak kekal bagi setiap kaum. Perjuangan bahasa dan sosiolingusitik adalah luas. Perjuangan bahasa bukan sekadar menolak PPSMI…ini kerja berat bagi yang mengaku warga Malaysia. Ini nada juang bagi memartabat eka bahasa kita.
(Pendita Bitara)
RENCAH HIDUP

Teks (penulisan) adalah wahana bagi masyarakat belajar.
Yang mana dari sini pengtahuan berganjak terus-menerus menuju kematangan.
Tanpa teks, peristiwa dan pengalaman akan ‘menguap’ ditelan waktu, untuk kemudian kita akan bertengkar tentang kebenaran peristiwa itu pada hari kemudian.
Tanpa teks kita tidak mampu memetik kearifan hidup.
Tanpa teks apakah yang dapat kita wariskan kepada anak cucu?”
( Shaharom TM Sulaiman dalam Buku Kekasih)

Bahasa adalah citra atma sesuatu bangsa, Bahasa adalah perlambangan nurani

A. Samad Said (sasterawan Negara)


Kerajaan melanggar Akta Bahasa pada 2003 (PPSMI), kerajaan melanggar Akta Bahasa pada 2009 dan akan terus melanggar sehingga 2017


.:Blog-Blog saya yang lain:.PENTAS KAJI BUKU


LANDSKAP SIASAH

SKUAD PENYELAMAT AQIDAH (SPAQ)

JAISYU MUHAMMAD.:Link Info:.:.


Harakah

Utusan

Berita Harian

Harian Metro

Buletin

Malaysiakini

Marhaen

.:Sederap Senada Sekata:.saifulislam

Abdul Hadi Bin Alias (UTP)

Lirik Nasyid (Sahabatku Amni)

Puisi Nurani

Lindungan Bulan

Along Effendi

Diskusi Hati : Mujahidah Kustem (Sahabatku Amni)

Mujahidah UIA

Diari Mujahid

UBU

Fathi Reformist

Akmal Labu (Pendakwah Kontemporari)

.:NGO n Islamic Movement:.PAS

Ikhwanul Muslimin


KEADILAN

JIM

KERSANI training

Terengganukini


Persatuan Ulama'


PAKSI

.:Jaringan Ilmiah:.Bahan Tarbiah

Biografi Ulama' dan Tabiin

Komik dakwah

Sirah nabi berserta nota dan peta-peta

Ini Sejarah Kita ( Sejarah Khilafah Islam)

Download Kuliah Aqidah (Tuan Guru Abdul Hadi)

Rujukan Fiqh dan Syariah

Berita Umat Islam Antarabangsa (Islam NEWS Room)

nak MP3 Nasyid? Mai tekan sini....

Mari Kenal Ulama'

Mari Belajar Menulis Artikel dan Buku

Ummah Muslimin

MyKULIAH(MP3)

Rujukan Al Quran

Rujukan Hadis-hadis

Fatwa Al-Qaradhawi

Cintailah buku dan Bahasa kita

Marilah baca buku Terkini !! Update your mind..

.:Gegar Kampus:.PMIUM bersamamu...


ISIUKM

PMIUTM Gegar Selatan

PKPIM

Ikatan Persaudaraan Jepun


Kepada Pengunjung yang ingin meneliti artikel-artikel yang lepas, sila cari melalui Kalender. Artikel mula dimasukkan pada 21 April 2006. Moga bermanfaat kepada kalian

.:Counter:.online
hits since 21 April 2006|+| TAJUK UTAMA |+|


1) Keutamaan Agen Muslih dalam Era Islam Kini Dalam Menempuh Aspek Khilafiyyah
2) Ancaman Islam LIberal....Sejarah Kembali Berulang
3) Falsafah Jundiyyah
4) Kelayuan Keintelektualan Dalam Gerakan Mahasiswa Islam
5) Asal Kekuatan Ummah Bermula Daripada Membaca...Suatu Saranan
6) Asal Rentak Politik Cina di Tanah Melayu
7) Mana Lagi Dhalalah??
8) Mahasiswa Perlukan Perenungan Sejenak
9) Analisa Mahasiswa Pasca 1998
10) Kronologi Gerakan Mahasiswa
11) Siapakah Sheikh Muhammad Arsyad Al Banjari?...
12) Demokrasi Dan Pemerintahan Islam
13) Tafsir Al-Fatihah(ayat 7)
14) Tafsir Al-Fatihah (ayat 6)
15) Tafsir Al-Fatihah (ayat 5)
16) Berfikir??
17) Tafsir Al-Fatihah (ayat 4)
18) Tafsir Al-Fatihah (ayat 2-3)
19) Tafsir Al-Fatihah (ayat 1)
20) Memurnikan Amal Jamaie
21) Hiburan Dan Muzik..Dan persimpangan
22) Keruntuhan Usmaniyyah..Pengenalan Sultan Terakhir Turki
23)Rasulullah..Saintis Sosial Dan Politik Terulung
24) Gambaran Umum Apa Itu Dakwah
25) Mahasiswa,Buku Dan Universiti
26) Pengajaran Surah Al-Hujurat
27) Nak Kopi??KOPISATU!!
28) Amerika VS Iran
29) Kilat..Takut Ada Tanda...
30) Isu Penghinaan Nabi...perlu tahu fakta
31) Falsafah Aliran Mistik
32) Nilai Sepunya Falsafah Yunani
33) Pengaruh Imperialis Terhadap Sejarah Kita
34) Puisi : Bukan Sengaja Ku Disini
35) Dasar Istihasan Sebagai Satu Sumber Hukum
36) Tawanan Fallujah : Rakyat Malaysia..
37)Teori etika antara Islam dan Barat
38) Riba Dan Beberapa Perbahasan Klasik
39) Realiti Kehidupan Barat
40) Kesan Penjajahan Terhadap Tradisi Keilmuan Islam
41) Hukum Akal Serta Hikmahnya Untuk Umat Islam kini...
42) Perbahasan Isu Penghinaan Nabi(2)
43) Tuduhan Pertama : Isu Perhambaan
44) Tuduhan Kedua : Rasulullah Pengganas
45) Tuduhan Ketiga : Rasulullah dengan Dasar Tertutupnya
46) Judas
47) Kitab Haji (Pertama)
48) Bab Haji (Kedua)
49)Tuduhan Keempat : Rasulullah Mendiskriminasi Wanita
50) Bab Haji (ketiga)
52) Media alternatif...media tradisi?
53) 'Tak Nak Kacau'...'Tak Nak Tegur'
54) Suka Duka Gerakan Islam Dunia
55) Kegopohan Jepun...
56) Bab Haji (4)
57)Politik Melayu Sebelum, Semasa Dan Selepas Perang
58) Kenapa Mahasiswa Kini Jahil Sirah?
59) Kebenaran Al Quran Dengan Sains Alam Sejagat
60)Alam dan Al Quran....
61) Kejadian Menusia Dalam Al-Quran
62) Bangsa Lain Menguasai Warisan Melayu Islam....Nasib Tulisan Jawi
63) Ramalan Rasulullah terhadap pasaran bebas
64) Bab Haji(5)
65) Tangisan Mereka Kering Sendiri Akhirnya...
66) Maju Dengan Buku...Buku Ada Auranya Sendiri...
67) Saya Sayaaaang...Kucing
68) Pengetahuan Kebudayaan;Satu Keperluan Mahasiswa
69) Sikap Kita Terhadap Isu Palestin dan Zionis
70) Dilema Mempertahankan Hak Istimewa Melayu
71) Cerita ni biasa je..saja nak cerita gak...
72) Semutal Lama...
73) Interaksi Gerakan Dakwah Malaysia
74)Umat Islam buta huruf..Islam bukan anti-intelek..
75) Respon terhadap tulisan Interaksi antara Jamaah
76) Islam dan Sosialisme
77)Peranan Tafsir Maudu'i dalam aplikasi Dakwah berkesan.
78)Usul Dan Furu', dikotomi yang mungkin dikelirukan...
79)Jihad terbuka..jaminan sosial...
80)Isu Aqidah..isu kita bersama
81)Plant Tindakan Terhadap ISU ISLAM
82)Memahami Unsur Dan Ciri Negara Islam
83)Islam : dikotomi kepercayaan dan pemikiran.
84)HAPUSKAN WTO !!
85)Monolog aku pada DIA
86)Mari membokot..bagaimana memboikot?
87)Campur tangan Amerika dalam operasi kristianisasi
88)Berdebat dalam kelas...
89)Berdebat dalam kelas...
90)FESKUM..medan latihan mahasiswa?
91)Edaran Khutbah Jumaat
92)Agama sebagai faktor penyatuan bukan perbalahan
93)Merdeka perlukan semangat patriotik...
94)Erti merdeka dalam erti minda yang realiti
95)Bab Haji 6
96)Sektor Pekerjaan Dan Ibadah
97)Perbahasan Isu Kalam Allah Menurut Tohawi....
98)Bab Haji 7
99)Keilmuan Politik dan Aplikasi; saranan Ulama' Tradisi
100) Bab Haji (8)
101) Bab Haji (9)
102) Pembongkaran Pemikiran Said Nursi Badiuzzaman
103) Qasad Yang sahih dan Ikhlas...
104) Sentimen anti jepun...menggagalkan normalisasi
105) Muniatul musolli (bahagian 1)
106) Muniatul Mosolli (bahagian kedua)
107) Menyediakan makanan untu keluarga si mati
108) Tafsir Al Bayan. (bahagian 1)
109) Benarkah agama lain diiktiraf?
110) Hukum-Hukum Dalam Islam (ilmu usuluddin)
111) Benarkah wujud Makhluk lain di Planet selain BUMI?
112) Hari Raya dalam Kosmo Melayu
113) Kedukaan Farah....Dalam kalangan yang durja
114)Gelaran Al Abtar
115) Ajaran Sesat
116) 3 suku dan hero tamil
117) Adakah malaikat tertakluk dalam syariat rasulullah
118) Tafsir Al Bayan (Bahagian 2)
119) Tafsir Al Bayan (bahagian 3)
120) Kitab bab Korban,aqiqah (part 1)
121) MUZIK?kenapa tiada ruang untuknya?
122) KEBANGKITAN MELAYU, RETORIKA ATAU SUATU WAHANA
123) REJIMEN KE-10 PKM MENGANUT KOMUNISME ATAU MENUNGGANG KOMUNISME?
124) Melayu Dan Raja bersendikan adat
125) Agenda Perpaduan Kaum; Agenda bersama
126) jalur Pemikiran Syed Qutb
127) Sayyid Sabiq Dan Fiqh As Sunnah
128) Reformis akan menjadi orthodoks akhirnya...
129) Sejarah Retro Merdeka yang kian dilupakan.
130)KEFARDHUAN MEMPELAJARI ASAL FALSAFAH DAN AQIDAH ILHAD DALAM MEMAHAMI KESESATAN IDEOLOGI MODEN1

<< May 2006 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

MEDAN BITARA:.


.

 • IKLANEKA
  INGIN MENGHANTAR ARTIKEL? INGIN BERKONGSI IDEA SERTA MEMBERI SARANAN? Email : jihadin82@yahoo.com

  Logo lama Universiti Malaya
  Universiti Terulung


 • KESINAMBUNGAN PENTING BLOG MUNAWWARAH
  Ingin berdiskusi secara ilmiah? Artikel ilmiah dan berada dalam komuniti ilmiah? Sila memasuki alam pendita_bitara@yahoogroups.com.....
  Masukkan alamat email:


  Powered by
  groups.yahoo.com
  Locations of visitors to this page


  Get your own playlist at snapdrive.net!
  DOWNLOAD LAGU SAYA

  REC017.WAV
  REC013.WAV
  REC014.WAV
  REC015.WAV
  selawat kompang.WAV
  REC016.WAV

  Saya menyediakan perkhidmatan sewa alatan muzik perkusi (ketuk) untuk kegunaan nasyid atau persembahan kesenian Islam-Melayu. Harga semestinya berpatutan serta perkhidmatan hantar alatan sewa ke tempat anda. Saya juga berpengalaman mengadakan latihan nasyid yang melibatkan latihan vokal berharmoni serta permainan alatan muzik perkusi di sekolah-sekolah serta institusi khas.

  Hubungi saya untuk maklumat serta pakej perkhidmatan yang saya sediakan. Bersedia untuk membantu agensi kerajaan atau NGO untuk menubuhkan pasukan nasyid yang berkemahiran. Harga dan khidmat istimewa untuk pelajar sekolah atau IPT. Hubungi 017 6291368 atau email : jihadin82@yahoo.com

  Penulis sambilan untuk Majalah Milenia Muslim, Farduain, Dian, Dewan Kosmik, Dewan Masyarakat dan beberapa media lain. Kini giat membentang kertas kerja isu umat Islam dalam dan luar negara untuk kefahaman masyarakat awam. Berminat untuk diskusi atau forum sila hubungi 017 6291368

 • If you want to be updated on this weblog Enter your email here:  rss feed