Image hosting by Photobucket
.:.:.:.:.:.:.:.:.:.: Juzuk Intelek jangan sesekali dilupakan walau kaki jauh meninggalkan gerbang kampus:.:.:.:.:.:.:.:.Biarkan cahaya kebangkitan menyinar, memenuhi citra yang Uzma.:.:.:.:.:.:.:.Mahasiswa dan Tradisi Kependitaan..ada Peranan yang tersendiriWednesday, May 10, 2006
Tuduhan pertama : Isu perhambaan dan Rasulullah

Tuduhan pertama :MENGAPA ADA PERHAMBAAN DALAM ISLAM?

 

          Kali ini marilah kita bersama bersama mengupas tajuk dan topik pertanyaan umum berkenaan hamba dan Islam. Benarkah Islam membernarkan perhambaan sesama insan? Tuduhan negatif dilempar kepada baginda Rasul seolah-olah baginda adalah broker hamba abdi yang terkenal. Saya pasti persoalan ini turut membelenggu pembaca-pembaca sekalian. Adalah sesuatu yang menyedihkan pula jika pendakwah Islam gagal memuaskan hati para madu'nya sehingga ada yang menerbitkan fitnah pula pada sistem syariah Islam dengan hujah dan jidal yang dangkal. Di dalam surah Al Hijr,  Allah menyelar golongan yang suka berjidal (berhujah dan berdebat) tanpa ilmu dan bayyinah (Al Quran dan dalil). Jadi marilah kita lihat perbahasan ini.

    Setelah saya meneliti Tafsir Al Azhar (Prof. Hamka) serta beberapa kitab fiqh lainnya,saya mendapat jawapan yang cukup memuaskan hati. Ilmu-ilmu terdapat  terlalu banyak di dalam khazanah kitab-kitab Islam. namun pencairan ilmu tidak berlaku sehingga ramai yang terkeliru dengan isu-isu Islam yang mudah. Tujuan penulisan ini adalah suatu usaha mencairkan ilmu agar dipermudahkan bagi yang ingin mendapatkan info ringkas tentang isu hamba dan Islam.

 

Mengapa Islam membenarkan perhambaan?

 

               Pada zaman dahulu, sistem perluasan kuasa adalah melalui peperangan dan mata pedang. Telah menjadi tradisi dan adat semua masyarakat tidak mengira barat atau timur, peperangan adalah method untuk perluasan kuasa dan tamadun. Jadi lantaran itulah Islam juga menyarankan peperangan untuk membuka wilayah dan menyebar sisitem pentadbiran Islam yang syumul kepada masyarakat sekitarnya.

 

    Pada setiap kali peperangan, ramai kaum lelaki akan mati. Wanita dan kanak-kanak tidak dibenarkan bunuh oleh Islam berlainan dengan agama lain. Islam membenarkan ghanimah dalam bentuk manusia iaitu menawan dan menyimpan hamba2 untuk dijaga dengan baik dan bukannya diabdikan seperti haiwan. Prof Hamka berpendapat, adalah suatu maslahah besar melindungi para wanita janda ini yang pada waktu itu kelihatan hina dan tidak bermaurah daripada tercebur ke lembah pelacuran. Maka Islam menjaga hak kewanitaan ini. Namun Islam turut meraikan pahlawan Islam yang berjuang membela agama, maka dibenarkan taraf tawanan ini menjadi hamba.

 

    Namun begitu, Islam menggalakkan umatnya membebaskan hamba melalui tebusan, wang atau melalui salah laku dalam agama seperti kiffarat dan dam (ibadat Haji). Islam menggalakkan penghulu berkahwin secara baik dengan wanita tersebut dan diberi mahar walaupun tidak diwajibkan.

 

    Mengikut Mazhab Hanafi dan Hanbali, suami isteri yang tertawan tidak akan tercerai secara automatik apabila sahaja ditawan menjadi hamba. Status hamba tidak memusnahkan hubungan perkahwinan. Tetapi jika si suami mati atau lari atau terlepas dari peperangan, maka mereka tercerai secara langsung dan dibenarkan pemilik hamba berkahwin pula dengan si hamba.

 

Apakah status Isteri Sahaya?

 

    Apabila menjadi isteri, status mereka rendah daripada isteri yang merdeka. Sebenarnya penghulu hanya diusyaratkan kahwin tidak lebih daripada 4 untuk isteri merdeka tetapi tiada had untuk isteri dikalangan hamba. Lantaran itulah kita melihat betapa ramainya Raja Abbasiyyah termasuk raja-raja melayu yang berkahwin dengan ramai gundik dan dayang-dayang yang dikenali sebagai 'Hareem'. Kesemua isteri ini sah dan melebihi 4. Tetapi anak mereka adalah bebas dan merdeka tidak seperti ibu mereka (Ummu Walad).

 

    Mari kita lihat satu contoh. Mengapakah Khalifah Makmun cenderung kepada fahaman Muktazilah? Bukankah bapanya Harun Ar Rasyid pemegang aqidah Ahli sunnah yang tegar?. Mari kita lihat asal usulnya. Khalifah Makmun bukannya anak Gahara atau anak daripada isteri merdeka. Kemungkinan ibunya adalah hamba daripada tawanan Parsi (yang giat dalam falsafah, syiah dan muktazilah). Lantaran itu dia agak membenci ulama' baghdad seperti Imam Ahmad Ibnu Hanbal. Berlainan dengan Mu'tasim dan Mutawakkil yang berjuang kearah ahli sunnah. Inilah faktanya!!

 

    Kita lihat Safiah Binti Huhai seorang hamba Rasulullah daripada tawanan Khaibar, akhirnya menjadi ummaha Mukminin. Mengapa? Kerana baginda memerdekakan Safiah sebagai maskahwin mereka dan beliau layak menjadi ibu-ibu mukminin.

 

    Berlainan dengan Mariah Qibtiyyah yang berasal daripada hamba Raja Muqauqis daripada Mesir. Mariah dihadiahkan oleh Muqauqis dan akhirnya Rasul berkahwin dengan Mariah. Atas budi bicara Mariah tidak mahukan maskahwin dan Rasulullah berkahwin tanpa maskahwin. Inilah hujah orientalis yang mengatakan Rasulullah tidak berkahwin dan berzina dengan Mariah. Mengapa Mariah tidak tersenarai dalam senarai ummahah Mukminin? Hal ini kerana beliau tidak merdeka dan hanya isteri dikalngan hamba. Inilah fakta yang sebenarnya.

 

    Pada zaman Saidina Umar Al Khattab, beliau mengharamkan penjualan semula ummu walad kerana menaikkan sedikit status hamba yang telah menjadi isteri penghulunya. Namun mereka tetap rendah daripada status isteri merdeka.

 

    Rasyid Redho berkata, dalam peperangan kebangsaan dan peperangan menurut perintah raja, tawanan bukan berstatus hamba seperti di zaman nabi. Uruf hari ini telah menafikan hamba seperti dahulu. Tetapi sejarah menyaksikan tawanan perang dunia kedua terlalu dahsyat kejadiannya khususnya kekejaman Jepun, Itali dan Jermen yang membinatangkan tawanan walaupun sistem hamba telah dimansukhkan. Ramai wanita dan isteri tentera Amerika yang melarat di Jepun sehabis peperangan dunia kedua. Inilah yang Islam larang.

 

    Rasulullah membenarkan perhambaan tawanan perang kerana semasa itu, sekiranya tawanan Islam ditangkap oleh orang Quraisy, mereka akan memperhambakan tentera Muslimin juga. Jadi ini adalah keadilan dalam Islam. Cuma Nabi bertindak mengurangkan secara perlahan-lahan sistem perhambaan ini. Jadi tidak timbul persoalan Rasulullah atau Islam adalah pengganas dan memperhambakan manusia.

 

    Islam amat meraikan ramai pihak. Pihak tawanan, pihak kafir, pihak tentera dan perasaan tentera Islam. Dan inilah yang ana selalu gelarkan sebgai dakwah antagonistik dalam Islam yang cukup cantik. Apabila kita mempelajari fekah dan sistem-sistem dalam Islam secara terperinci, kita akan melihat betapa Indahnya ISlam.

 

Dalam Islam,  telah lama mengharamkan perhambaan sesama makhluk. Aktiviti penjualan hamba adalah salah suatu keperluan dan kekuatan ekonomi arab jahiliyyah. Rasulullah sendiri mempunyai beberapa hamba. Hal ini berlaku kerana adat berperang sebelum Islam yang banyak menghasilkan hamba-hamba yang kehilangan hak terhadap diri mereka sendir. Di sini Islam tidak agresif menaikkan taraf mereka kerana akan mengundang perpecahan kefahaman dan  menghalang daripada penerimaan kaum-kaum arab terhadap dakwah Aqidah yang lebih utama untuk diperbaiki.Walaubagaimana pun,  Islam menghadkan hamba dengan :

1)      Dibenarkan kahwin dengan hamba untuk menaikkan taraf hamba menjadi Isteri dikalangan hamba.

2)    Dibenarkan bersetubuh dengan hamba untuk menghasilkan anak. Ummu walad (hamba tadi) dilarang dijual lagi kerana telah mempunyai anak daripada perhubungan dengan tuannya.

3)      Dibenarkan hamba memiliki harta zakat demi membebaskan diri melalui amalan katibah.

4)      Dilarang menjualkan atau mewarikan pada tuan baru, akan hamba yang mudabbar (dijanjikan merdeka oleh tuannya sebelum matinya).

5)      Dikekang syarat menawan musuh dengan syarat peperangan yang wajib menepati syarak.

6)      Menghalang pemilikan hamba dengan adanya hokum membayar dam dan kiffarat untuk ruang pembebasan hamba.

 

Rasulullah adalah saintis sosial yang terulung!! Belaiu tidak memecahkan tradisi ekonomi sesebuah komuniti secara mendadak. Dan lihatlah juga betapa seni dan teraturnya Islam membawa masyarakat Islam menghayati maksud kebebasan sebenar iaitu hurriyyah dan Istiqlal, walaupun dalil kemerdekaan ini tiada dalam Al Quran secara lafziyyah. Inilah seninya hukum Islam

 

Kepada para pendakwah, jadikan nukilan ini sebagai bahan dakwah kalian. Baca dan kaji semula. Kerana saya tidak terlepas daripada kesalahan fakta. Sila betulkan secara ilmiah dan elakkan 'denial symptom' yang merugikan kalian

 

Muhammad Nuruddin Bashah

Balik Pulau

Pulau Pinang

 


Posted at 04:03 am by Pendita Bitara

Najihah
November 2, 2012   11:27 PM PDT
 
Terima kasih atas perkongsian. Ana baru saja membaca surah At-Tahrim dan maksudnya dalam Kitab Tafsir Prof Dr Hamka dan terkejut kerana Rasulullah memperoleh anak hasil persetubuhan dengan Mariah, dayang hadiah dari Raja Mesir. In sya Allah, ana akan tanya lagi dengan ustaz yang lebih fakih. Syukran terangkan~
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments
Previous Entry Home Next Entry


Pendita Bitara

Kebangkitan Ummah bermula daripada kebangkitan minda dan paradigma.....
bukan suatu evolusi yang pasif...

PERJUANGAN BAHASA MELAYU


Bahasa Melayu bukan diperjuang secara ketaksuban etnik dan ras. Bukan bernada chauvinis yang sempit apatah lagi ingin menguja Bahasa ini sebagai adi bahasa yang menggugat bahasa lain. Bahasa ini adalah payung bagi keharmonian, interaksi dan bahasa ilmu bagi sebuah Negara bangsa bernama Malaysia. Dasar ini akan menjadikan perjuangan bahasa melayu diupayakan, sekata dan harmonis sekaligus mengekalkan bahasa peribumi dan kaum lain sebagai hak kekal bagi setiap kaum. Perjuangan bahasa dan sosiolingusitik adalah luas. Perjuangan bahasa bukan sekadar menolak PPSMI…ini kerja berat bagi yang mengaku warga Malaysia. Ini nada juang bagi memartabat eka bahasa kita.
(Pendita Bitara)
RENCAH HIDUP

Teks (penulisan) adalah wahana bagi masyarakat belajar.
Yang mana dari sini pengtahuan berganjak terus-menerus menuju kematangan.
Tanpa teks, peristiwa dan pengalaman akan ‘menguap’ ditelan waktu, untuk kemudian kita akan bertengkar tentang kebenaran peristiwa itu pada hari kemudian.
Tanpa teks kita tidak mampu memetik kearifan hidup.
Tanpa teks apakah yang dapat kita wariskan kepada anak cucu?”
( Shaharom TM Sulaiman dalam Buku Kekasih)

Bahasa adalah citra atma sesuatu bangsa, Bahasa adalah perlambangan nurani

A. Samad Said (sasterawan Negara)


Kerajaan melanggar Akta Bahasa pada 2003 (PPSMI), kerajaan melanggar Akta Bahasa pada 2009 dan akan terus melanggar sehingga 2017


.:Blog-Blog saya yang lain:.PENTAS KAJI BUKU


LANDSKAP SIASAH

SKUAD PENYELAMAT AQIDAH (SPAQ)

JAISYU MUHAMMAD.:Link Info:.:.


Harakah

Utusan

Berita Harian

Harian Metro

Buletin

Malaysiakini

Marhaen

.:Sederap Senada Sekata:.saifulislam

Abdul Hadi Bin Alias (UTP)

Lirik Nasyid (Sahabatku Amni)

Puisi Nurani

Lindungan Bulan

Along Effendi

Diskusi Hati : Mujahidah Kustem (Sahabatku Amni)

Mujahidah UIA

Diari Mujahid

UBU

Fathi Reformist

Akmal Labu (Pendakwah Kontemporari)

.:NGO n Islamic Movement:.PAS

Ikhwanul Muslimin


KEADILAN

JIM

KERSANI training

Terengganukini


Persatuan Ulama'


PAKSI

.:Jaringan Ilmiah:.Bahan Tarbiah

Biografi Ulama' dan Tabiin

Komik dakwah

Sirah nabi berserta nota dan peta-peta

Ini Sejarah Kita ( Sejarah Khilafah Islam)

Download Kuliah Aqidah (Tuan Guru Abdul Hadi)

Rujukan Fiqh dan Syariah

Berita Umat Islam Antarabangsa (Islam NEWS Room)

nak MP3 Nasyid? Mai tekan sini....

Mari Kenal Ulama'

Mari Belajar Menulis Artikel dan Buku

Ummah Muslimin

MyKULIAH(MP3)

Rujukan Al Quran

Rujukan Hadis-hadis

Fatwa Al-Qaradhawi

Cintailah buku dan Bahasa kita

Marilah baca buku Terkini !! Update your mind..

.:Gegar Kampus:.PMIUM bersamamu...


ISIUKM

PMIUTM Gegar Selatan

PKPIM

Ikatan Persaudaraan Jepun


Kepada Pengunjung yang ingin meneliti artikel-artikel yang lepas, sila cari melalui Kalender. Artikel mula dimasukkan pada 21 April 2006. Moga bermanfaat kepada kalian

.:Counter:.online
hits since 21 April 2006|+| TAJUK UTAMA |+|


1) Keutamaan Agen Muslih dalam Era Islam Kini Dalam Menempuh Aspek Khilafiyyah
2) Ancaman Islam LIberal....Sejarah Kembali Berulang
3) Falsafah Jundiyyah
4) Kelayuan Keintelektualan Dalam Gerakan Mahasiswa Islam
5) Asal Kekuatan Ummah Bermula Daripada Membaca...Suatu Saranan
6) Asal Rentak Politik Cina di Tanah Melayu
7) Mana Lagi Dhalalah??
8) Mahasiswa Perlukan Perenungan Sejenak
9) Analisa Mahasiswa Pasca 1998
10) Kronologi Gerakan Mahasiswa
11) Siapakah Sheikh Muhammad Arsyad Al Banjari?...
12) Demokrasi Dan Pemerintahan Islam
13) Tafsir Al-Fatihah(ayat 7)
14) Tafsir Al-Fatihah (ayat 6)
15) Tafsir Al-Fatihah (ayat 5)
16) Berfikir??
17) Tafsir Al-Fatihah (ayat 4)
18) Tafsir Al-Fatihah (ayat 2-3)
19) Tafsir Al-Fatihah (ayat 1)
20) Memurnikan Amal Jamaie
21) Hiburan Dan Muzik..Dan persimpangan
22) Keruntuhan Usmaniyyah..Pengenalan Sultan Terakhir Turki
23)Rasulullah..Saintis Sosial Dan Politik Terulung
24) Gambaran Umum Apa Itu Dakwah
25) Mahasiswa,Buku Dan Universiti
26) Pengajaran Surah Al-Hujurat
27) Nak Kopi??KOPISATU!!
28) Amerika VS Iran
29) Kilat..Takut Ada Tanda...
30) Isu Penghinaan Nabi...perlu tahu fakta
31) Falsafah Aliran Mistik
32) Nilai Sepunya Falsafah Yunani
33) Pengaruh Imperialis Terhadap Sejarah Kita
34) Puisi : Bukan Sengaja Ku Disini
35) Dasar Istihasan Sebagai Satu Sumber Hukum
36) Tawanan Fallujah : Rakyat Malaysia..
37)Teori etika antara Islam dan Barat
38) Riba Dan Beberapa Perbahasan Klasik
39) Realiti Kehidupan Barat
40) Kesan Penjajahan Terhadap Tradisi Keilmuan Islam
41) Hukum Akal Serta Hikmahnya Untuk Umat Islam kini...
42) Perbahasan Isu Penghinaan Nabi(2)
43) Tuduhan Pertama : Isu Perhambaan
44) Tuduhan Kedua : Rasulullah Pengganas
45) Tuduhan Ketiga : Rasulullah dengan Dasar Tertutupnya
46) Judas
47) Kitab Haji (Pertama)
48) Bab Haji (Kedua)
49)Tuduhan Keempat : Rasulullah Mendiskriminasi Wanita
50) Bab Haji (ketiga)
52) Media alternatif...media tradisi?
53) 'Tak Nak Kacau'...'Tak Nak Tegur'
54) Suka Duka Gerakan Islam Dunia
55) Kegopohan Jepun...
56) Bab Haji (4)
57)Politik Melayu Sebelum, Semasa Dan Selepas Perang
58) Kenapa Mahasiswa Kini Jahil Sirah?
59) Kebenaran Al Quran Dengan Sains Alam Sejagat
60)Alam dan Al Quran....
61) Kejadian Menusia Dalam Al-Quran
62) Bangsa Lain Menguasai Warisan Melayu Islam....Nasib Tulisan Jawi
63) Ramalan Rasulullah terhadap pasaran bebas
64) Bab Haji(5)
65) Tangisan Mereka Kering Sendiri Akhirnya...
66) Maju Dengan Buku...Buku Ada Auranya Sendiri...
67) Saya Sayaaaang...Kucing
68) Pengetahuan Kebudayaan;Satu Keperluan Mahasiswa
69) Sikap Kita Terhadap Isu Palestin dan Zionis
70) Dilema Mempertahankan Hak Istimewa Melayu
71) Cerita ni biasa je..saja nak cerita gak...
72) Semutal Lama...
73) Interaksi Gerakan Dakwah Malaysia
74)Umat Islam buta huruf..Islam bukan anti-intelek..
75) Respon terhadap tulisan Interaksi antara Jamaah
76) Islam dan Sosialisme
77)Peranan Tafsir Maudu'i dalam aplikasi Dakwah berkesan.
78)Usul Dan Furu', dikotomi yang mungkin dikelirukan...
79)Jihad terbuka..jaminan sosial...
80)Isu Aqidah..isu kita bersama
81)Plant Tindakan Terhadap ISU ISLAM
82)Memahami Unsur Dan Ciri Negara Islam
83)Islam : dikotomi kepercayaan dan pemikiran.
84)HAPUSKAN WTO !!
85)Monolog aku pada DIA
86)Mari membokot..bagaimana memboikot?
87)Campur tangan Amerika dalam operasi kristianisasi
88)Berdebat dalam kelas...
89)Berdebat dalam kelas...
90)FESKUM..medan latihan mahasiswa?
91)Edaran Khutbah Jumaat
92)Agama sebagai faktor penyatuan bukan perbalahan
93)Merdeka perlukan semangat patriotik...
94)Erti merdeka dalam erti minda yang realiti
95)Bab Haji 6
96)Sektor Pekerjaan Dan Ibadah
97)Perbahasan Isu Kalam Allah Menurut Tohawi....
98)Bab Haji 7
99)Keilmuan Politik dan Aplikasi; saranan Ulama' Tradisi
100) Bab Haji (8)
101) Bab Haji (9)
102) Pembongkaran Pemikiran Said Nursi Badiuzzaman
103) Qasad Yang sahih dan Ikhlas...
104) Sentimen anti jepun...menggagalkan normalisasi
105) Muniatul musolli (bahagian 1)
106) Muniatul Mosolli (bahagian kedua)
107) Menyediakan makanan untu keluarga si mati
108) Tafsir Al Bayan. (bahagian 1)
109) Benarkah agama lain diiktiraf?
110) Hukum-Hukum Dalam Islam (ilmu usuluddin)
111) Benarkah wujud Makhluk lain di Planet selain BUMI?
112) Hari Raya dalam Kosmo Melayu
113) Kedukaan Farah....Dalam kalangan yang durja
114)Gelaran Al Abtar
115) Ajaran Sesat
116) 3 suku dan hero tamil
117) Adakah malaikat tertakluk dalam syariat rasulullah
118) Tafsir Al Bayan (Bahagian 2)
119) Tafsir Al Bayan (bahagian 3)
120) Kitab bab Korban,aqiqah (part 1)
121) MUZIK?kenapa tiada ruang untuknya?
122) KEBANGKITAN MELAYU, RETORIKA ATAU SUATU WAHANA
123) REJIMEN KE-10 PKM MENGANUT KOMUNISME ATAU MENUNGGANG KOMUNISME?
124) Melayu Dan Raja bersendikan adat
125) Agenda Perpaduan Kaum; Agenda bersama
126) jalur Pemikiran Syed Qutb
127) Sayyid Sabiq Dan Fiqh As Sunnah
128) Reformis akan menjadi orthodoks akhirnya...
129) Sejarah Retro Merdeka yang kian dilupakan.
130)KEFARDHUAN MEMPELAJARI ASAL FALSAFAH DAN AQIDAH ILHAD DALAM MEMAHAMI KESESATAN IDEOLOGI MODEN1

<< May 2006 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

MEDAN BITARA:.


.

 • IKLANEKA
  INGIN MENGHANTAR ARTIKEL? INGIN BERKONGSI IDEA SERTA MEMBERI SARANAN? Email : jihadin82@yahoo.com

  Logo lama Universiti Malaya
  Universiti Terulung


 • KESINAMBUNGAN PENTING BLOG MUNAWWARAH
  Ingin berdiskusi secara ilmiah? Artikel ilmiah dan berada dalam komuniti ilmiah? Sila memasuki alam pendita_bitara@yahoogroups.com.....
  Masukkan alamat email:


  Powered by
  groups.yahoo.com
  Locations of visitors to this page


  Get your own playlist at snapdrive.net!
  DOWNLOAD LAGU SAYA

  REC017.WAV
  REC013.WAV
  REC014.WAV
  REC015.WAV
  selawat kompang.WAV
  REC016.WAV

  Saya menyediakan perkhidmatan sewa alatan muzik perkusi (ketuk) untuk kegunaan nasyid atau persembahan kesenian Islam-Melayu. Harga semestinya berpatutan serta perkhidmatan hantar alatan sewa ke tempat anda. Saya juga berpengalaman mengadakan latihan nasyid yang melibatkan latihan vokal berharmoni serta permainan alatan muzik perkusi di sekolah-sekolah serta institusi khas.

  Hubungi saya untuk maklumat serta pakej perkhidmatan yang saya sediakan. Bersedia untuk membantu agensi kerajaan atau NGO untuk menubuhkan pasukan nasyid yang berkemahiran. Harga dan khidmat istimewa untuk pelajar sekolah atau IPT. Hubungi 017 6291368 atau email : jihadin82@yahoo.com

  Penulis sambilan untuk Majalah Milenia Muslim, Farduain, Dian, Dewan Kosmik, Dewan Masyarakat dan beberapa media lain. Kini giat membentang kertas kerja isu umat Islam dalam dan luar negara untuk kefahaman masyarakat awam. Berminat untuk diskusi atau forum sila hubungi 017 6291368

 • If you want to be updated on this weblog Enter your email here:  rss feed