Image hosting by Photobucket
.:.:.:.:.:.:.:.:.:.: Juzuk Intelek jangan sesekali dilupakan walau kaki jauh meninggalkan gerbang kampus:.:.:.:.:.:.:.:.Biarkan cahaya kebangkitan menyinar, memenuhi citra yang Uzma.:.:.:.:.:.:.:.Mahasiswa dan Tradisi Kependitaan..ada Peranan yang tersendiriWednesday, May 10, 2006
Perbahasan Isu Penghinaan Nabi (II)

PERBAHASAN ISU PENGHINAAN NABI (BAHAGIAN KEDUA).

            Dalam penulisan yang lalu saya telah memberi beberapa kes-kes penghinaan nabi pada zaman baginda sendiri. Kemudian juga dijelaskan akan beberapa kes penghinaan nabi yang berbentuk lukisan dimana hal ini masih panas dibahaskan. Pada kali ini, saya berminat pula untuk memberi beberapa contoh lagi penghinaan nabi yang dilakukan pada era kini, baik yang dinyatakan oleh pihak musuh Islam mahupun oleh para penganut Islam sendiri yang terhakis imannya. Hal ini berlaku di dalam dan luar negara ini. Kita merasa amat terkilan dengan sikap beberapa individu di Malaysia baik yang bergerak secara individu atau pun bertopengkan beberapa institusi tertentu, dimana skeptical mereka yang melulu terhadap perjalanan sirah Rasulullah amat mendukacitakan. Pandangan mereka terhadap Islam kadangkala kelihatan  melucutkan profesionalisme mereka terutama yang berlatar belakangkan kepeguaman, kewartawanan professional serta beberapa bidang pengajian yang menekankan disiplin bukti dan fakta dalam berhujah. Nafsu dan amarah mereka terhadap nabi ini adalah natijah positif yang digarapkan oleh perikatan-perikatan pemikir sekularisme sedunia sejak abad ke 19. Mereka lupa mereka diperalatkan oleh aliran pemikiran lencong tersebut.

Penghinaan di zaman moden.

            Sejurus selepas kejatuhan khilafah Usmaniyyah, kita melihat dahan bergantung umat Islam teleh lumpuh. Sektor perbahasan Ulama' dan Fatwa telah kelihatan chauvinistic kenegerian, kelihatan pessimis dengan kebangkitan Islam, taasub dan melulu dalam berijtihad sehinggakan umat Islam berpecah dan dimanupulasikan oleh westenisasi dengan mudah. Diantara kes yang begitu menggemparkan dunia era moden ini adalah kes Salman Rusydie.

1) Kes Salman Rushdie.

Beliau adalah anak keturunan Kashmir (1947) yang dilahirkan dan dibesarkan di Bombay. Beliau yang dikelilingi dengan masyarakat Hindu merasa amat tertekan dan tidak memahami budaya dan amalan umat Islam yang sebenar. Beliau kemudiannya dihantar ke England dan belajar disana beberapa tahun di Rugby. Kemudiannya mengikuti kursus Ijazah di Universiti Cambridge. Beliau sejak mula di England telah merasa tertekan, inferior dan rendah hati dengan latar belakangnya daripada India. Sikapnya yang inginkan pengaruh dan inginkan taraf yang mulia menyebabkan beliau berkahwin dengan gadis Inggeris sehingga mendapat kerakyatan Britain. Kemudiannya berkahwin pula dengan gadis Amerika yang berpengaruh dalam dunia penerbitan untuk mendapatkan kemudahan beliau menerbitkan buku. Beliau menulis dalam bentuk novel. Mesej dan kritikan masyarakat diselitkan dalam novel beliau. Beliau memulakan penghinaannya terhadap Islam dalam novelnya Al Arr yang mensendakan Presiden Pakistan iaitu Zia Ul Haq. Kemudian beliau mengarang pula Satanic Verses (1989) yang mensendakan agama Islam dan Nabi Muhammad SAW. Rasulullah dikatakan menuntut ilmu daripada syaitan iaitu ayat-ayat syaitan dirujukkan kepada Al Quran. Kalimah Mahound digunakan iaitu kalimah Muhammad yang digunakan oleh penghina-penghina Nabi SAW sejak beberapa kurun yang lalu.  Beliau bertindak jauh lagi dengan mengatakan isteri-isteri baginda sebagai pelacur. Sikapnya jelas seperti Kaab Bin asyraf iaitu yahudi Nadhir yang menghina isteri-isteri nabi.

Lantaran itulah Sheikh Abdul Aziz Bin Baz daripada Arab Saudi telah berfatwa bahawa belajar atau menetap di negara kafir adalah haram kecuali kerana dharurat. Kelengkapan iman dan pendidikan Islam yang mencukupi adalah perlu sebelum menjejakkan diri di Negara kuffar.

Daripada Jarir Bin Abdullah, Nabi SAW bersabda " Aku terlepas dari tanggungjawab terhadap muslim yang tinggal menetap di tengah-tengah negara musyrik". Respon daripada penghinaan ini ialah, Imam Khomeni telah menfatwakan hukum bunuh kepadanya yang tiadak akan terlupus selamanya walaupun beliau bertaubat. Berjuta dollar Amerika ditawarkan. Namun begitu beliau telah mendapat suaka politik Britain dan beberapa negara eropah yang lain. Bukunya diulang cetak di New York.

  Gambar 1 : Salman Rushdie

2) Penghinaan-penghinaan lain.

1)       Pada 1990, Taslima Nasreen warganegara Bangladesh yang menulis buku tentang penghinaan terhadap Nabi.Beliu seperti juga Salman Rusydie, akhirnya turut mendapat suaka politik Barat dan menikmati kemewahan akibat buku-buku mereka yang diulang cetak.

2)       Penulis Syiria iaitu Haidar Bin Haidar telah mengarang novel fiksyen yang memasukkan watak Nabi SAW, Saidatina Khadijah RA dan Saidatina Siti Aishah RA. Ribuan mahasiswa Mesir bangkit berdemostrasi, namun ramai yang ditangkap sehingga mengorbankan juga nyawa.

3)       Nigeria yang merupakan warisan kesultanan Islam Sokoto telah dipilih untuk menganjurkan pertandingan ratu cantik sedunia. 2 negeri di Nigeria Utara yang berteraskan syariah telah menentang habis-habisan pertandingan tersebut. Editor  Nigeria this Day (berbahasa Inggeris) telah mengeluarkan kenyataan " jika nabi Muhammad masih hidup, nabi Muhammad akan membenarkan pertandingan itu diadakan dan memilih isteri dikalangan peserta pertandingan itu. Natijahnya, pejabat akhbar tersebut dibakar oleh rakyat Nigeria.

3) Disini disertakan juga penghinaan terhadap Islam dan Nabi oleh beberapa penulis dan individu di Malaysia.

1)       Farish Noor (penulis bebas) berkata dalam  The Edge, 3 Disember 2001 " Islam adalah suatu wacana dan semua wacana adalah terbuka dan boleh dicabar serta plastic (anjal)'. Penulis ini lupa prinsip mutagayyirat dalam Islam yang boleh dibahaskan, manakala prinsip sawwabit adalan unsur teras di dalam agama yang haram dipersoalkan.

2)       Akhbar Ali berkata di dalam The Sun 21 Februari 2001, "..mungkin serban mufti-mufti terlalu ketat dan sebab itulah tidak cukup oksigen masuk ke dalam otak mereka. Mereka tidak berfikiran waras." Akhbar amat marah dengan kenyataan mufti yang menyelar filem-filem bollywood.

3)      Akhbar Ali berkata di dalam The Sun 14 Julai 1999 "…Al Quran membenarkan seseorang menjadi murtad dua kali dan kekal sebagai kafir…..tiada hukuman yang dinyatakan ke atas seseorang yang murtad selain janji Tuhan yang tidak akan mengampuninya mahupun memberi petunjuknya yang lurus."

4)       Zainah Anwar menulis di dalam Utusan Malaysia, 26 September 2000, " Islam bukanlah milik individu atau mana-mana golongan yang mendakwa mereka adalah Ulama'. Oleh itu sebarang pentafsiran terhadap sumber-sumber  Islam seperti  Al Quran bukanlah milik para ulama' sahaja. Sikapnya memang  amat skeptikal terhadap ulama' serta cuba meluaskan fahaman beliau yang tidak percayakan itegriti para ulama' untuk menistinbat hukum.   

                                    Gambar 2 :Zainah Anwar

4) Kebebasan dalam bercakap dan berpendapat.

Islam memang menjamin hak untuk berpendapat, kerana hak asasi di dalam Islam adalah terjamin. Namun hukum kulli (umum) ini berubah dengan beberapa syarat yang perlu dipenuhi dengan adanya beberapa prinsip yang lain seperti ;

v      Prinsip kejiranan.

v      Prinsip tanggungjawab terhadap Ibu bapa, serta anak dan isteri.

v      Menjamin hak dan keselesaan orang lain juga.

v      Hukum mengeluarkan kata-kata kesat kepada Nabi, isteri-isterinya serta sahabat-sahabat nya di dalam ilmu Aqidah. Dalam hal penghinaan kepada nabi, isteri baginda dan sahabat, ulama' aqidah khalaf dan salaf mempunyai consensus yang sama.

Ulama' berpendapat bahawa kebebasan perlu tidak terikat dan tidak menurut hawa nafsu. Lantaran itulah baginda SAW pernah mengatakan dunia ini adalah bagaikan penjara bagi orang mukmin. Maksud baginda adalah bahawa kebebasan kepada orang mukmin ini dipandang terlalu terkongkong pada perspektif golongan kafir. Manusia memang dijadikan untuk mengikuti syariat dan manhajnya. Disebalik menuruti peraturan itu ada kelancaran dalam kehidupan. Sebagaimana mesin-mesin yang dioperasikan mengikut manual penggunaannya, maka mesin itu tidaka akan rosak dan kekal lama. Sebaliknya jika ingin mengoperasi mesin melalui jalan-jalan mudah, maka kerosakan dan kebinasaan akan berlaku pada mesin tersebut kerana peraturannya tidak diikuti.

Hukum Mencaci nabi menurut Mazhab Maliki.

             Imam Malik berkata bahawa barangsiapa yang mencaci nabi, atau malaikat, memalukan, melaknat, mencerca, mengubah sifatnya, mengurangkan kezuhudan, dan fizikalnya maka mereka ini patut dibunuh dengan had  tanpa dituntut bertaubat. Namun sekiranya seseorang murtad daripada Islam, mereka diberikan 3 hari bertaubat dengan diberi hanya makanan yang sedikit. Kesimpulannya di dalam qaul masyur Mazhab Maliki, seseorang yang menghina nabi tidak dituntut bertaubat dan sekiranya bertaubat sekalipun, hukuman had tetap dijalankan. Beliau berhujah dengan Hadis nabi " barang siapa yang menukar agamanya maka ia hendaklah dibunuh".

Hukum Mencaci Nabi menurut Mazhab Syafi'e.

            Imam Syafi'ei tidak membezakan golongan yang murtad dengan golongan yang murtad kerana menghina Nabi. Bagi beliau mereka adalah serupa. Namun di dalam mazhab ini, terdapat qaul yang mengatakan sunat diberikan tempoh bertaubat kepada penghina Nabi dan qaul yang lain mengatakan wajib diberikan tempoh.

Hukum Mencaci Nabi menurut Ibnu Taimiyyah (mazhab Hanbali).

            Sheikhul Islam Ibnu Taimiyyah berpendapat bahawa orang yang mencaci Rasulullah hendaklah dibunuh dengan tidak perlu diminta taubat terlebih dahulu. Adapun yang menggalakkan meminta taubat kepada yang murtad dan mencaci nabi ini adalah bersumberkan kepada kata-kata Saidina Umar RA " Apakah kamu telah memenjarakan mereka selama 3 hari dan telah kamu berikan mereka makanan pada setiap hari sekeping roti?, mudah mudahan mereka bertaubat atau pun ia kembali kepada sebenar, wahai tuhan kami, aku tidak hadir dan aku tidak menyuruh dan aku tidak redha" (kata-kata ini adalah refleksi kepada pengaduan seorang lelaki yang mengaku membunuh seorang lelaki murtad yang lain tanpa diminta taubat.. Inilah dalil yang digunakan oleh kebanyakkan ulama' mewajibkan penerimaan taubat dan pemberian tempoh bertaubat. Namun pada pendapat Imam Malik, pandapat ini bukannya ijma' sahabat.

Hukum mencaci isteri-isteri nabi SAW.

            Mencaci isteri-isteri nabi adalah taktik lama yang memang menjadi senjata terakhir untuk menghina nabi. Sebagaimana yang kita tahu mnegahwini para isteri nabi selepas kewafatan baginda adalah suatu penghinaan terhadap nabi. Bagitu juga mereka-reka cerita dusta kepada mereka seperti peristiwa hadis ifki (fitnah kepada Saidatina Aisyah RA). Lantaran terlalu cintakan para isterinya, maka nabi pernah menghantar utusan sulit untuk membunuh Kaab bin Asyraf yang membuat cerita dan syair lucah yang menggunakan nama-nama isteri baginda sebagai  watak di dalam penglipurlaranya.

            Allah berfirman

" sesungguhnya orang-orang yang menuduh wanita-wanita yang baik-baik, yang jujur lagi beriman (dari zina) mereka dilaknat di dunia dan di akhirat, dan bagi mereka azab yang besar". (Surah An Nur : ayat 23).

Kata Sheikhul Islam Ibnu Taimiyyah, "ramai ulama' berpendapat bahawa ayat di atas diturunkan khas berkaitan isteri-isteri nabi SAW.

Ibnu Abbas RA mentafsirkan ayat ini bahawa ianya khusus kepada Siti Aisyah dan seluruh isteri Nabi yang lain. Walaupun di dalam ayat ini tidak dinyatakan tentang perlunya diberi peluang bertaubat, Ibnu Abbas RA menyatakan bahawa dalam ayat yang lain Allah meminta 4 saksi bagi setiap tuduhan salah bagi wanita mukminah, jika tidak dinyatakan, mereka perlu bertaubat. Ibnu Taimiyyah juga pernah berkata bahawa Al Qadi Abu Ya'laa berkata " orang yang mencaci Siti Aisyah dengan tuduhan yang mana Allah telahpun membersihkannya daripada tuduhan itu, kufurlah ia, tidak dipertikaikan lagi hukumnya dan telah pun ijma' tentang perkara ini".

            Diriwayatkan daripada Imam Malik " orang yang mencaci Abu Bakar RA disebat dan orang yang mencaci Siti Aisyah dibunuh". Ditanya apa bezanya? Jawab Imam Malik, "Sesiapa yang menuduhnya, dia telah menyalahi Al Quran".Kata Ibnu Taimiyyah lagi "adapun yang mencaci isteri-isteri nabi SAW selain Aisyah RA ada 2 pendapat :

1)       Mencaci isteri-isteri nabi SAW sama seperti mencaci para sahabat. Jadi hanya dikenakan sebatan.

2)       Pendapat yang jelas ialah, menuduh salah seorang isteri Nabi samalah seperti menuduh Siti Aisyah juga, sepertimana kata Saidina Abdullah Ibnu Abbas RA dahulu iaitu tuduhan sedemikian mendatangkan keaiban dan penghinaan kepada Rasulullah SAW.

Kesimpulannya hukum bunuh diperbolehkan jika penghinaan kepada mana-mana isteri nabi kerana ianya sepertilah menyakiti hati baginda SAW juga. Betapa beratnya hukuman kepada mana-mana manusia yang ingin menunjukkan belangnya kepada nabi SAW dan isterinya-isterinya kerana isteri baginda adalah 'ummahatul Mukminin' iaitu umpama ibu-ibu umat Islam yang menjadi contoh pergaulan rumahtangga dan rujukan hukum hakam selepas baginda wafat.

Hukum bagi penghinaan terhadap para sahabat Rasulullah SAW.

            Kata Ibnu taimiyyah, mana-mana individu yang menghina sahabat baginda sama ada ahli bait ataupun tidak, maka Imam Ahmad sendiri telah menghukum secara mutlak yang ianya hendaklah disebat sebagai balasan dan Ahmad tidak menyebut yang ianya dihukum bunuh atau dihukum kafir.

            Kata Ishak Bin Ruhuwaihin bahawa orang-orang yang mencaci sahabat-sahabat Nabi SAW dihukum dan berpendapat bahawa tidak dikenakan hokum bunuh.

            Al Qadi Abu Ya'laa mengatakan bahawa orang yang mencaci para sahabat jika ianya mneghalalkan caciannya maka dia menjadi kufur, jika tidak dihalalnya (tidak diredhanya sendiri) maka jadilah ianya fasiq.

            Kesimpulannya menurut Imam Ahmad, bahawa sesiapa yang menghina sahabat dianggap keluar daripada Islam (kerana dianggap kufur secara tidak nyata sahaja) tetapi tidak dibunuh, sebaliknya disebat.

 Rujukan tambahan :

1)       Penghinaan Terhadap Rasulullah SAW; Riduan Mohamad Nor, Mohd Asri Mat Daud, 2006, MHI Publication.

2)       Hukum Islam Terhadap Jenayah Salman Rusdie; Prof. Dr. Alaeddin Kharofa, 1993, A.S Nordeen, Kuala Lumpur.

            Disini saya hanya menyediakan beberapa fakta ringkas berkaitan penghinaan terhadap Nabi yang berlaku pada zaman kita ini dan hukuman yang layak bagi mereka. Namun hanya para ulama' yang layak sahaja yang boleh mengkonklusikan hukuman terhadap para pencaci Nabi, isteri-isterinya dan para sahabatnya. Didalam zaman Rasulullah SAW masih hidup, telah  terdapat manusia yang berani menzahirkan kenabian palsunya, menghina isteri nabi, berbanding dengan zaman kini dimana pengaruh mendalam orientalis jahat ke dalam lubuk epistemologi umat Islam serta gejala kerasukan budaya popular dan pemuasan hedonisme yang memusnahkan kasih dan sayang manusia kepada Rasulullah SAW. Penulisan saya adalah sebahagian orak mula saya untuk terus menulis beberapa lagi artikel berkenaan syubhat tuduhan musuh Islam terhadap sirah baginda dan beberapa sunnah baginda. Moga Baginda memberikan syafaatnya kepada saya kelak. Amin.

Muhammad Nuruddin Bashah

Flat PKNS

Kuala Lumpur

2.36 pagi

10/5/2006

           


Posted at 03:06 am by Pendita Bitara

Taufik
September 20, 2012   04:41 PM PDT
 
Sangat menarik.. Dan jika disertakan dgn rujukan bersama dalil2 drp hadis dan al quran, pastinya lebih menarik.
AD
April 4, 2012   11:48 AM PDT
 
good job. Thanks sertakan bku rjukan
AD
April 4, 2012   11:46 AM PDT
 
good job. Thanks sertakan bku rjukan
nan9161
December 19, 2008   01:34 PM PST
 
teruskan usaha murni ini,syabas buatmu...
nur
November 20, 2007   02:13 PM PST
 
barakallahhu lak
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments
Previous Entry Home Next Entry


Pendita Bitara

Kebangkitan Ummah bermula daripada kebangkitan minda dan paradigma.....
bukan suatu evolusi yang pasif...

PERJUANGAN BAHASA MELAYU


Bahasa Melayu bukan diperjuang secara ketaksuban etnik dan ras. Bukan bernada chauvinis yang sempit apatah lagi ingin menguja Bahasa ini sebagai adi bahasa yang menggugat bahasa lain. Bahasa ini adalah payung bagi keharmonian, interaksi dan bahasa ilmu bagi sebuah Negara bangsa bernama Malaysia. Dasar ini akan menjadikan perjuangan bahasa melayu diupayakan, sekata dan harmonis sekaligus mengekalkan bahasa peribumi dan kaum lain sebagai hak kekal bagi setiap kaum. Perjuangan bahasa dan sosiolingusitik adalah luas. Perjuangan bahasa bukan sekadar menolak PPSMI…ini kerja berat bagi yang mengaku warga Malaysia. Ini nada juang bagi memartabat eka bahasa kita.
(Pendita Bitara)
RENCAH HIDUP

Teks (penulisan) adalah wahana bagi masyarakat belajar.
Yang mana dari sini pengtahuan berganjak terus-menerus menuju kematangan.
Tanpa teks, peristiwa dan pengalaman akan ‘menguap’ ditelan waktu, untuk kemudian kita akan bertengkar tentang kebenaran peristiwa itu pada hari kemudian.
Tanpa teks kita tidak mampu memetik kearifan hidup.
Tanpa teks apakah yang dapat kita wariskan kepada anak cucu?”
( Shaharom TM Sulaiman dalam Buku Kekasih)

Bahasa adalah citra atma sesuatu bangsa, Bahasa adalah perlambangan nurani

A. Samad Said (sasterawan Negara)


Kerajaan melanggar Akta Bahasa pada 2003 (PPSMI), kerajaan melanggar Akta Bahasa pada 2009 dan akan terus melanggar sehingga 2017


.:Blog-Blog saya yang lain:.PENTAS KAJI BUKU


LANDSKAP SIASAH

SKUAD PENYELAMAT AQIDAH (SPAQ)

JAISYU MUHAMMAD.:Link Info:.:.


Harakah

Utusan

Berita Harian

Harian Metro

Buletin

Malaysiakini

Marhaen

.:Sederap Senada Sekata:.saifulislam

Abdul Hadi Bin Alias (UTP)

Lirik Nasyid (Sahabatku Amni)

Puisi Nurani

Lindungan Bulan

Along Effendi

Diskusi Hati : Mujahidah Kustem (Sahabatku Amni)

Mujahidah UIA

Diari Mujahid

UBU

Fathi Reformist

Akmal Labu (Pendakwah Kontemporari)

.:NGO n Islamic Movement:.PAS

Ikhwanul Muslimin


KEADILAN

JIM

KERSANI training

Terengganukini


Persatuan Ulama'


PAKSI

.:Jaringan Ilmiah:.Bahan Tarbiah

Biografi Ulama' dan Tabiin

Komik dakwah

Sirah nabi berserta nota dan peta-peta

Ini Sejarah Kita ( Sejarah Khilafah Islam)

Download Kuliah Aqidah (Tuan Guru Abdul Hadi)

Rujukan Fiqh dan Syariah

Berita Umat Islam Antarabangsa (Islam NEWS Room)

nak MP3 Nasyid? Mai tekan sini....

Mari Kenal Ulama'

Mari Belajar Menulis Artikel dan Buku

Ummah Muslimin

MyKULIAH(MP3)

Rujukan Al Quran

Rujukan Hadis-hadis

Fatwa Al-Qaradhawi

Cintailah buku dan Bahasa kita

Marilah baca buku Terkini !! Update your mind..

.:Gegar Kampus:.PMIUM bersamamu...


ISIUKM

PMIUTM Gegar Selatan

PKPIM

Ikatan Persaudaraan Jepun


Kepada Pengunjung yang ingin meneliti artikel-artikel yang lepas, sila cari melalui Kalender. Artikel mula dimasukkan pada 21 April 2006. Moga bermanfaat kepada kalian

.:Counter:.online
hits since 21 April 2006|+| TAJUK UTAMA |+|


1) Keutamaan Agen Muslih dalam Era Islam Kini Dalam Menempuh Aspek Khilafiyyah
2) Ancaman Islam LIberal....Sejarah Kembali Berulang
3) Falsafah Jundiyyah
4) Kelayuan Keintelektualan Dalam Gerakan Mahasiswa Islam
5) Asal Kekuatan Ummah Bermula Daripada Membaca...Suatu Saranan
6) Asal Rentak Politik Cina di Tanah Melayu
7) Mana Lagi Dhalalah??
8) Mahasiswa Perlukan Perenungan Sejenak
9) Analisa Mahasiswa Pasca 1998
10) Kronologi Gerakan Mahasiswa
11) Siapakah Sheikh Muhammad Arsyad Al Banjari?...
12) Demokrasi Dan Pemerintahan Islam
13) Tafsir Al-Fatihah(ayat 7)
14) Tafsir Al-Fatihah (ayat 6)
15) Tafsir Al-Fatihah (ayat 5)
16) Berfikir??
17) Tafsir Al-Fatihah (ayat 4)
18) Tafsir Al-Fatihah (ayat 2-3)
19) Tafsir Al-Fatihah (ayat 1)
20) Memurnikan Amal Jamaie
21) Hiburan Dan Muzik..Dan persimpangan
22) Keruntuhan Usmaniyyah..Pengenalan Sultan Terakhir Turki
23)Rasulullah..Saintis Sosial Dan Politik Terulung
24) Gambaran Umum Apa Itu Dakwah
25) Mahasiswa,Buku Dan Universiti
26) Pengajaran Surah Al-Hujurat
27) Nak Kopi??KOPISATU!!
28) Amerika VS Iran
29) Kilat..Takut Ada Tanda...
30) Isu Penghinaan Nabi...perlu tahu fakta
31) Falsafah Aliran Mistik
32) Nilai Sepunya Falsafah Yunani
33) Pengaruh Imperialis Terhadap Sejarah Kita
34) Puisi : Bukan Sengaja Ku Disini
35) Dasar Istihasan Sebagai Satu Sumber Hukum
36) Tawanan Fallujah : Rakyat Malaysia..
37)Teori etika antara Islam dan Barat
38) Riba Dan Beberapa Perbahasan Klasik
39) Realiti Kehidupan Barat
40) Kesan Penjajahan Terhadap Tradisi Keilmuan Islam
41) Hukum Akal Serta Hikmahnya Untuk Umat Islam kini...
42) Perbahasan Isu Penghinaan Nabi(2)
43) Tuduhan Pertama : Isu Perhambaan
44) Tuduhan Kedua : Rasulullah Pengganas
45) Tuduhan Ketiga : Rasulullah dengan Dasar Tertutupnya
46) Judas
47) Kitab Haji (Pertama)
48) Bab Haji (Kedua)
49)Tuduhan Keempat : Rasulullah Mendiskriminasi Wanita
50) Bab Haji (ketiga)
52) Media alternatif...media tradisi?
53) 'Tak Nak Kacau'...'Tak Nak Tegur'
54) Suka Duka Gerakan Islam Dunia
55) Kegopohan Jepun...
56) Bab Haji (4)
57)Politik Melayu Sebelum, Semasa Dan Selepas Perang
58) Kenapa Mahasiswa Kini Jahil Sirah?
59) Kebenaran Al Quran Dengan Sains Alam Sejagat
60)Alam dan Al Quran....
61) Kejadian Menusia Dalam Al-Quran
62) Bangsa Lain Menguasai Warisan Melayu Islam....Nasib Tulisan Jawi
63) Ramalan Rasulullah terhadap pasaran bebas
64) Bab Haji(5)
65) Tangisan Mereka Kering Sendiri Akhirnya...
66) Maju Dengan Buku...Buku Ada Auranya Sendiri...
67) Saya Sayaaaang...Kucing
68) Pengetahuan Kebudayaan;Satu Keperluan Mahasiswa
69) Sikap Kita Terhadap Isu Palestin dan Zionis
70) Dilema Mempertahankan Hak Istimewa Melayu
71) Cerita ni biasa je..saja nak cerita gak...
72) Semutal Lama...
73) Interaksi Gerakan Dakwah Malaysia
74)Umat Islam buta huruf..Islam bukan anti-intelek..
75) Respon terhadap tulisan Interaksi antara Jamaah
76) Islam dan Sosialisme
77)Peranan Tafsir Maudu'i dalam aplikasi Dakwah berkesan.
78)Usul Dan Furu', dikotomi yang mungkin dikelirukan...
79)Jihad terbuka..jaminan sosial...
80)Isu Aqidah..isu kita bersama
81)Plant Tindakan Terhadap ISU ISLAM
82)Memahami Unsur Dan Ciri Negara Islam
83)Islam : dikotomi kepercayaan dan pemikiran.
84)HAPUSKAN WTO !!
85)Monolog aku pada DIA
86)Mari membokot..bagaimana memboikot?
87)Campur tangan Amerika dalam operasi kristianisasi
88)Berdebat dalam kelas...
89)Berdebat dalam kelas...
90)FESKUM..medan latihan mahasiswa?
91)Edaran Khutbah Jumaat
92)Agama sebagai faktor penyatuan bukan perbalahan
93)Merdeka perlukan semangat patriotik...
94)Erti merdeka dalam erti minda yang realiti
95)Bab Haji 6
96)Sektor Pekerjaan Dan Ibadah
97)Perbahasan Isu Kalam Allah Menurut Tohawi....
98)Bab Haji 7
99)Keilmuan Politik dan Aplikasi; saranan Ulama' Tradisi
100) Bab Haji (8)
101) Bab Haji (9)
102) Pembongkaran Pemikiran Said Nursi Badiuzzaman
103) Qasad Yang sahih dan Ikhlas...
104) Sentimen anti jepun...menggagalkan normalisasi
105) Muniatul musolli (bahagian 1)
106) Muniatul Mosolli (bahagian kedua)
107) Menyediakan makanan untu keluarga si mati
108) Tafsir Al Bayan. (bahagian 1)
109) Benarkah agama lain diiktiraf?
110) Hukum-Hukum Dalam Islam (ilmu usuluddin)
111) Benarkah wujud Makhluk lain di Planet selain BUMI?
112) Hari Raya dalam Kosmo Melayu
113) Kedukaan Farah....Dalam kalangan yang durja
114)Gelaran Al Abtar
115) Ajaran Sesat
116) 3 suku dan hero tamil
117) Adakah malaikat tertakluk dalam syariat rasulullah
118) Tafsir Al Bayan (Bahagian 2)
119) Tafsir Al Bayan (bahagian 3)
120) Kitab bab Korban,aqiqah (part 1)
121) MUZIK?kenapa tiada ruang untuknya?
122) KEBANGKITAN MELAYU, RETORIKA ATAU SUATU WAHANA
123) REJIMEN KE-10 PKM MENGANUT KOMUNISME ATAU MENUNGGANG KOMUNISME?
124) Melayu Dan Raja bersendikan adat
125) Agenda Perpaduan Kaum; Agenda bersama
126) jalur Pemikiran Syed Qutb
127) Sayyid Sabiq Dan Fiqh As Sunnah
128) Reformis akan menjadi orthodoks akhirnya...
129) Sejarah Retro Merdeka yang kian dilupakan.
130)KEFARDHUAN MEMPELAJARI ASAL FALSAFAH DAN AQIDAH ILHAD DALAM MEMAHAMI KESESATAN IDEOLOGI MODEN1

<< May 2006 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

MEDAN BITARA:.


.

 • IKLANEKA
  INGIN MENGHANTAR ARTIKEL? INGIN BERKONGSI IDEA SERTA MEMBERI SARANAN? Email : jihadin82@yahoo.com

  Logo lama Universiti Malaya
  Universiti Terulung


 • KESINAMBUNGAN PENTING BLOG MUNAWWARAH
  Ingin berdiskusi secara ilmiah? Artikel ilmiah dan berada dalam komuniti ilmiah? Sila memasuki alam pendita_bitara@yahoogroups.com.....
  Masukkan alamat email:


  Powered by
  groups.yahoo.com
  Locations of visitors to this page


  Get your own playlist at snapdrive.net!
  DOWNLOAD LAGU SAYA

  REC017.WAV
  REC013.WAV
  REC014.WAV
  REC015.WAV
  selawat kompang.WAV
  REC016.WAV

  Saya menyediakan perkhidmatan sewa alatan muzik perkusi (ketuk) untuk kegunaan nasyid atau persembahan kesenian Islam-Melayu. Harga semestinya berpatutan serta perkhidmatan hantar alatan sewa ke tempat anda. Saya juga berpengalaman mengadakan latihan nasyid yang melibatkan latihan vokal berharmoni serta permainan alatan muzik perkusi di sekolah-sekolah serta institusi khas.

  Hubungi saya untuk maklumat serta pakej perkhidmatan yang saya sediakan. Bersedia untuk membantu agensi kerajaan atau NGO untuk menubuhkan pasukan nasyid yang berkemahiran. Harga dan khidmat istimewa untuk pelajar sekolah atau IPT. Hubungi 017 6291368 atau email : jihadin82@yahoo.com

  Penulis sambilan untuk Majalah Milenia Muslim, Farduain, Dian, Dewan Kosmik, Dewan Masyarakat dan beberapa media lain. Kini giat membentang kertas kerja isu umat Islam dalam dan luar negara untuk kefahaman masyarakat awam. Berminat untuk diskusi atau forum sila hubungi 017 6291368

 • If you want to be updated on this weblog Enter your email here:  rss feed