Image hosting by Photobucket
.:.:.:.:.:.:.:.:.:.: Juzuk Intelek jangan sesekali dilupakan walau kaki jauh meninggalkan gerbang kampus:.:.:.:.:.:.:.:.Biarkan cahaya kebangkitan menyinar, memenuhi citra yang Uzma.:.:.:.:.:.:.:.Mahasiswa dan Tradisi Kependitaan..ada Peranan yang tersendiriSunday, April 30, 2006
Nilai sepunya Falsafah Yunani dan Islam

PARAMENIDES
Pelopor Falsafah Logik Yunani
Tg Abdul Ghaffar
Universiti Pendidikan Sultan Idris
 
            Paramenides merupakan anak murid kepada Xenophanes. Sebab itulah pandangan dan pemikiran falsafah beliau banyak dipengaruhi oleh Xenophanes. Antara ajaran Xenophanes ialah tuhan ini satu. Ajaran ini bertentangan dengan kepercayaan masyarakat Yunani pada ketika itu yang mengatakan tuhan ini banyak dan setiap daripadanya mempunyai peranan yang tertentu. Xenophanes mengecam pemikiran masyarakat ketika itu yang menggambarkan tuhan dalam bentuk lukisan dan ukiran sebagai patung. Tuhan yang disembah oleh orang Yunani itu bukanlah tuhan yang sebenar dan mereka merupakan tokoh-tokoh pahlawan zaman silam yang banyak memberi sumbangan serta jasa.
            Pada Xenophanes, tuhan bukanlah terdiri daripada kalangan manusia dan tidak berfikir seperti manusia. Tuhan mentadbir alam ini dengan kuasanya yang tersendiri. Tuhan tidak menyerupai dan diserupakan dengan apa-apa pun. Xenophanes mengatakan pemujaan terhadap dewa-dewa adalah satu kepercayaan yang karut dan tahayul.
            Walaubagaimana pun, Xenophanes melihat kewujudan Tuhan dalam bentuk yang abstrak, tetapi Paramenides pula berusaha membuktikan kebenaran falsafah gurunya dalam bentuk logic dan kaedah rasional. Kalau Xenophanes menganggap tuahn dan ala mini saling melengkapi, Paramenides pula ingin membuktikan bahawa tuhan ini sebagai sesuatu yang ada sepenuhnya. Dengan kata lain, tuhan sudah sedia ada. Tuhan dan alam adalah satu kesatuan yang penuh dan tidak saling bergantungan antara satu sama lain.
            Paramenides juga mengatakan bahawa kebenaran itu adalah sepenuhnya. Pandangan beliau berbeza dengan pemikiran masyarakat Yunani pada ketika itu yang mengatakan kebenaran itu banyak. Apabila banyak maka Tuhan tidak ada kerana jika ada yang akan kekal maka akan ada juga yang akan hilang. Dengan erti kata yang lain, kebenaran itu boleh berubah-ubah.
            Paramenides menyatakan bahawa kebenaran itu satu dan kekal buat selama-lamanya. Kebenaran tidak boleh berubah-ubah dan hilang. Jika kebenaran itu berubah-ubah maka ianya bukanlah satu kebenaran melainkan hanya sebuah sangkaan semata-mata. Kebenaran yang dimaksudkan oleh Paramenides adalah satu pengetahuan dan bukan satu andaian atau sangkaan. Pengetahuan pula adalah satu keyakinan dan kefahaman terhadap sesuatu perkara. Menurut Paramenides juga, kebenaran tidak dapat dilihat tetapi dapat dirasa ertikan, begitu juga dengan Tuhan yang tidak dapat dilihat tetapi kewujudanNya dapat diketahui oleh manusia.
            Untuk mencapai kebenaran manusia tidak boleh hanya bergantung kepada penglihatan semata-mata kerana kadang-kadang penglihatan itu dapat berubah-ubah dan juga terlalu banyak. Dengan ini mereka akan menjadi keliru sehingga apa yang dilihat dikatakan sebagai satu kebenaran yang hakiki. Hanya akal yang dapat membezakan antara yang benar dan yang palsu. Akal akan mengatakan yang ada tetap ada dan yang tiada mustahil ada. Paramenides menyatakan dalam logiknya bahwa kalau hanya ada yang satu maka tidak boleh tidak ada. Yang ada mesti ada dan tidak boleh dikatakan tidak ada. Kalau yang ada berasal dari tiada maka bagaimana pula dengan yang tiada boleh terjadi dan menjadi sendiri. Jadi yang ada adalah wujud dan kekal.
            Jika Xenophanes banyak berbicara soal ketuhanan, Paramenides pula banyak berkata berkaitan kebenaran sebagai pokok utama dalam menyatakan pemikiran falsafahnya. Paramenides tidak cuba memberi gambaran mengenai rupa tuhan tetapi beliau melihat kebenaran itu sebagai satu kebulatan yang sempurna.
            Bagi Paramenides, yang ada itu bulat dan mengisi ruangdan pada tepian bulatan itu bersambung-sambung dan tidak putus-putus. Jarak dari tengah adalah sama ke semua arah. Begitu juga bentuk dan saiznya. Tidak ada yang besar atau kecil, panjang mahupun pendek. Sebab itulah Paramenides melihat bulatan itu sebagai satu kesatuan yang lengkap bagi menggambarkan keadaan yang satu itu. Dunia dari sudut pandangan Paramenides berada dalam keadaan yang static dan tidak tetap. Yang ada dan yang satu itu kekal tidak berubah-ubah. Pemikiran itu barangkali berasaskan keadaan bumi dan planet yang bulat dan hukum tabii yang tetap.
            Paramenides nampaknya cuba menggunakan logic untuk membuktikan hujah-hujahnya. Walaupun apa yang diperkatakan oleh Paramenides tidak dapat dibuktikan secara empiric tetapi beliau telah memberikan asas yang kukuh kepada perkembangan secara logic. Tidak keterlaluan jika kita mengatakan Paramenides merupakan bapa falsafah logic Yunani. Beliau lebih layak mendapat gelaran ini daripada Plato. Idea Paramenides adalah asli manakala logic Plato banyak bersandar kepada pemikiran ahli falsafah terdahulu. Namun Plato lebih dikenali kerana perbicaraannya meliputi pelbagai bidang dan ruang kehidupan. Selain itu, Paramenides tidak meninggalkan karya-karya penting dan berpengaruh sebagaimana Plato. Sungguhpun begitu, buah pemikiran Paramenides berkaitan kebenaran amat menarik kerana dibuat berdasarkan kepada asas-asas logic yang tidak bertentangan dengan akal fikiran.
                                     
Sebagaimana yang selalu diandaikan oleh para cendekiawan Islam kini didapati, bahawa berkemungkinan ahli falsafah di Yunani terdiri daripada kalangan nabi-nabi yang mana kita ketahui bilangan nabi adalah banyak. Tidak mustahil jika Allah ingin mencampakkan nabi ditengah-tengah orang-orang Yunani yang hebat dalam berhujah dengan menggunakan pemikiran falsafah mereka. Kita sebagai seorang dai’e seharusnya lebih meningkatkan ilmu dan makrifat tentang Allah melebihi orang awam kerana telah menjadi peranan kita dalam memperkatakan kebenaran yang hakiki ini.Wassalam.   
 
 

Posted at 09:24 pm by Pendita Bitara

 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments
Previous Entry Home Next Entry


Pendita Bitara

Kebangkitan Ummah bermula daripada kebangkitan minda dan paradigma.....
bukan suatu evolusi yang pasif...

PERJUANGAN BAHASA MELAYU


Bahasa Melayu bukan diperjuang secara ketaksuban etnik dan ras. Bukan bernada chauvinis yang sempit apatah lagi ingin menguja Bahasa ini sebagai adi bahasa yang menggugat bahasa lain. Bahasa ini adalah payung bagi keharmonian, interaksi dan bahasa ilmu bagi sebuah Negara bangsa bernama Malaysia. Dasar ini akan menjadikan perjuangan bahasa melayu diupayakan, sekata dan harmonis sekaligus mengekalkan bahasa peribumi dan kaum lain sebagai hak kekal bagi setiap kaum. Perjuangan bahasa dan sosiolingusitik adalah luas. Perjuangan bahasa bukan sekadar menolak PPSMI…ini kerja berat bagi yang mengaku warga Malaysia. Ini nada juang bagi memartabat eka bahasa kita.
(Pendita Bitara)
RENCAH HIDUP

Teks (penulisan) adalah wahana bagi masyarakat belajar.
Yang mana dari sini pengtahuan berganjak terus-menerus menuju kematangan.
Tanpa teks, peristiwa dan pengalaman akan ‘menguap’ ditelan waktu, untuk kemudian kita akan bertengkar tentang kebenaran peristiwa itu pada hari kemudian.
Tanpa teks kita tidak mampu memetik kearifan hidup.
Tanpa teks apakah yang dapat kita wariskan kepada anak cucu?”
( Shaharom TM Sulaiman dalam Buku Kekasih)

Bahasa adalah citra atma sesuatu bangsa, Bahasa adalah perlambangan nurani

A. Samad Said (sasterawan Negara)


Kerajaan melanggar Akta Bahasa pada 2003 (PPSMI), kerajaan melanggar Akta Bahasa pada 2009 dan akan terus melanggar sehingga 2017


.:Blog-Blog saya yang lain:.PENTAS KAJI BUKU


LANDSKAP SIASAH

SKUAD PENYELAMAT AQIDAH (SPAQ)

JAISYU MUHAMMAD.:Link Info:.:.


Harakah

Utusan

Berita Harian

Harian Metro

Buletin

Malaysiakini

Marhaen

.:Sederap Senada Sekata:.saifulislam

Abdul Hadi Bin Alias (UTP)

Lirik Nasyid (Sahabatku Amni)

Puisi Nurani

Lindungan Bulan

Along Effendi

Diskusi Hati : Mujahidah Kustem (Sahabatku Amni)

Mujahidah UIA

Diari Mujahid

UBU

Fathi Reformist

Akmal Labu (Pendakwah Kontemporari)

.:NGO n Islamic Movement:.PAS

Ikhwanul Muslimin


KEADILAN

JIM

KERSANI training

Terengganukini


Persatuan Ulama'


PAKSI

.:Jaringan Ilmiah:.Bahan Tarbiah

Biografi Ulama' dan Tabiin

Komik dakwah

Sirah nabi berserta nota dan peta-peta

Ini Sejarah Kita ( Sejarah Khilafah Islam)

Download Kuliah Aqidah (Tuan Guru Abdul Hadi)

Rujukan Fiqh dan Syariah

Berita Umat Islam Antarabangsa (Islam NEWS Room)

nak MP3 Nasyid? Mai tekan sini....

Mari Kenal Ulama'

Mari Belajar Menulis Artikel dan Buku

Ummah Muslimin

MyKULIAH(MP3)

Rujukan Al Quran

Rujukan Hadis-hadis

Fatwa Al-Qaradhawi

Cintailah buku dan Bahasa kita

Marilah baca buku Terkini !! Update your mind..

.:Gegar Kampus:.PMIUM bersamamu...


ISIUKM

PMIUTM Gegar Selatan

PKPIM

Ikatan Persaudaraan Jepun


Kepada Pengunjung yang ingin meneliti artikel-artikel yang lepas, sila cari melalui Kalender. Artikel mula dimasukkan pada 21 April 2006. Moga bermanfaat kepada kalian

.:Counter:.online
hits since 21 April 2006|+| TAJUK UTAMA |+|


1) Keutamaan Agen Muslih dalam Era Islam Kini Dalam Menempuh Aspek Khilafiyyah
2) Ancaman Islam LIberal....Sejarah Kembali Berulang
3) Falsafah Jundiyyah
4) Kelayuan Keintelektualan Dalam Gerakan Mahasiswa Islam
5) Asal Kekuatan Ummah Bermula Daripada Membaca...Suatu Saranan
6) Asal Rentak Politik Cina di Tanah Melayu
7) Mana Lagi Dhalalah??
8) Mahasiswa Perlukan Perenungan Sejenak
9) Analisa Mahasiswa Pasca 1998
10) Kronologi Gerakan Mahasiswa
11) Siapakah Sheikh Muhammad Arsyad Al Banjari?...
12) Demokrasi Dan Pemerintahan Islam
13) Tafsir Al-Fatihah(ayat 7)
14) Tafsir Al-Fatihah (ayat 6)
15) Tafsir Al-Fatihah (ayat 5)
16) Berfikir??
17) Tafsir Al-Fatihah (ayat 4)
18) Tafsir Al-Fatihah (ayat 2-3)
19) Tafsir Al-Fatihah (ayat 1)
20) Memurnikan Amal Jamaie
21) Hiburan Dan Muzik..Dan persimpangan
22) Keruntuhan Usmaniyyah..Pengenalan Sultan Terakhir Turki
23)Rasulullah..Saintis Sosial Dan Politik Terulung
24) Gambaran Umum Apa Itu Dakwah
25) Mahasiswa,Buku Dan Universiti
26) Pengajaran Surah Al-Hujurat
27) Nak Kopi??KOPISATU!!
28) Amerika VS Iran
29) Kilat..Takut Ada Tanda...
30) Isu Penghinaan Nabi...perlu tahu fakta
31) Falsafah Aliran Mistik
32) Nilai Sepunya Falsafah Yunani
33) Pengaruh Imperialis Terhadap Sejarah Kita
34) Puisi : Bukan Sengaja Ku Disini
35) Dasar Istihasan Sebagai Satu Sumber Hukum
36) Tawanan Fallujah : Rakyat Malaysia..
37)Teori etika antara Islam dan Barat
38) Riba Dan Beberapa Perbahasan Klasik
39) Realiti Kehidupan Barat
40) Kesan Penjajahan Terhadap Tradisi Keilmuan Islam
41) Hukum Akal Serta Hikmahnya Untuk Umat Islam kini...
42) Perbahasan Isu Penghinaan Nabi(2)
43) Tuduhan Pertama : Isu Perhambaan
44) Tuduhan Kedua : Rasulullah Pengganas
45) Tuduhan Ketiga : Rasulullah dengan Dasar Tertutupnya
46) Judas
47) Kitab Haji (Pertama)
48) Bab Haji (Kedua)
49)Tuduhan Keempat : Rasulullah Mendiskriminasi Wanita
50) Bab Haji (ketiga)
52) Media alternatif...media tradisi?
53) 'Tak Nak Kacau'...'Tak Nak Tegur'
54) Suka Duka Gerakan Islam Dunia
55) Kegopohan Jepun...
56) Bab Haji (4)
57)Politik Melayu Sebelum, Semasa Dan Selepas Perang
58) Kenapa Mahasiswa Kini Jahil Sirah?
59) Kebenaran Al Quran Dengan Sains Alam Sejagat
60)Alam dan Al Quran....
61) Kejadian Menusia Dalam Al-Quran
62) Bangsa Lain Menguasai Warisan Melayu Islam....Nasib Tulisan Jawi
63) Ramalan Rasulullah terhadap pasaran bebas
64) Bab Haji(5)
65) Tangisan Mereka Kering Sendiri Akhirnya...
66) Maju Dengan Buku...Buku Ada Auranya Sendiri...
67) Saya Sayaaaang...Kucing
68) Pengetahuan Kebudayaan;Satu Keperluan Mahasiswa
69) Sikap Kita Terhadap Isu Palestin dan Zionis
70) Dilema Mempertahankan Hak Istimewa Melayu
71) Cerita ni biasa je..saja nak cerita gak...
72) Semutal Lama...
73) Interaksi Gerakan Dakwah Malaysia
74)Umat Islam buta huruf..Islam bukan anti-intelek..
75) Respon terhadap tulisan Interaksi antara Jamaah
76) Islam dan Sosialisme
77)Peranan Tafsir Maudu'i dalam aplikasi Dakwah berkesan.
78)Usul Dan Furu', dikotomi yang mungkin dikelirukan...
79)Jihad terbuka..jaminan sosial...
80)Isu Aqidah..isu kita bersama
81)Plant Tindakan Terhadap ISU ISLAM
82)Memahami Unsur Dan Ciri Negara Islam
83)Islam : dikotomi kepercayaan dan pemikiran.
84)HAPUSKAN WTO !!
85)Monolog aku pada DIA
86)Mari membokot..bagaimana memboikot?
87)Campur tangan Amerika dalam operasi kristianisasi
88)Berdebat dalam kelas...
89)Berdebat dalam kelas...
90)FESKUM..medan latihan mahasiswa?
91)Edaran Khutbah Jumaat
92)Agama sebagai faktor penyatuan bukan perbalahan
93)Merdeka perlukan semangat patriotik...
94)Erti merdeka dalam erti minda yang realiti
95)Bab Haji 6
96)Sektor Pekerjaan Dan Ibadah
97)Perbahasan Isu Kalam Allah Menurut Tohawi....
98)Bab Haji 7
99)Keilmuan Politik dan Aplikasi; saranan Ulama' Tradisi
100) Bab Haji (8)
101) Bab Haji (9)
102) Pembongkaran Pemikiran Said Nursi Badiuzzaman
103) Qasad Yang sahih dan Ikhlas...
104) Sentimen anti jepun...menggagalkan normalisasi
105) Muniatul musolli (bahagian 1)
106) Muniatul Mosolli (bahagian kedua)
107) Menyediakan makanan untu keluarga si mati
108) Tafsir Al Bayan. (bahagian 1)
109) Benarkah agama lain diiktiraf?
110) Hukum-Hukum Dalam Islam (ilmu usuluddin)
111) Benarkah wujud Makhluk lain di Planet selain BUMI?
112) Hari Raya dalam Kosmo Melayu
113) Kedukaan Farah....Dalam kalangan yang durja
114)Gelaran Al Abtar
115) Ajaran Sesat
116) 3 suku dan hero tamil
117) Adakah malaikat tertakluk dalam syariat rasulullah
118) Tafsir Al Bayan (Bahagian 2)
119) Tafsir Al Bayan (bahagian 3)
120) Kitab bab Korban,aqiqah (part 1)
121) MUZIK?kenapa tiada ruang untuknya?
122) KEBANGKITAN MELAYU, RETORIKA ATAU SUATU WAHANA
123) REJIMEN KE-10 PKM MENGANUT KOMUNISME ATAU MENUNGGANG KOMUNISME?
124) Melayu Dan Raja bersendikan adat
125) Agenda Perpaduan Kaum; Agenda bersama
126) jalur Pemikiran Syed Qutb
127) Sayyid Sabiq Dan Fiqh As Sunnah
128) Reformis akan menjadi orthodoks akhirnya...
129) Sejarah Retro Merdeka yang kian dilupakan.
130)KEFARDHUAN MEMPELAJARI ASAL FALSAFAH DAN AQIDAH ILHAD DALAM MEMAHAMI KESESATAN IDEOLOGI MODEN1

<< April 2006 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

MEDAN BITARA:.


.

 • IKLANEKA
  INGIN MENGHANTAR ARTIKEL? INGIN BERKONGSI IDEA SERTA MEMBERI SARANAN? Email : jihadin82@yahoo.com

  Logo lama Universiti Malaya
  Universiti Terulung


 • KESINAMBUNGAN PENTING BLOG MUNAWWARAH
  Ingin berdiskusi secara ilmiah? Artikel ilmiah dan berada dalam komuniti ilmiah? Sila memasuki alam pendita_bitara@yahoogroups.com.....
  Masukkan alamat email:


  Powered by
  groups.yahoo.com
  Locations of visitors to this page


  Get your own playlist at snapdrive.net!
  DOWNLOAD LAGU SAYA

  REC017.WAV
  REC013.WAV
  REC014.WAV
  REC015.WAV
  selawat kompang.WAV
  REC016.WAV

  Saya menyediakan perkhidmatan sewa alatan muzik perkusi (ketuk) untuk kegunaan nasyid atau persembahan kesenian Islam-Melayu. Harga semestinya berpatutan serta perkhidmatan hantar alatan sewa ke tempat anda. Saya juga berpengalaman mengadakan latihan nasyid yang melibatkan latihan vokal berharmoni serta permainan alatan muzik perkusi di sekolah-sekolah serta institusi khas.

  Hubungi saya untuk maklumat serta pakej perkhidmatan yang saya sediakan. Bersedia untuk membantu agensi kerajaan atau NGO untuk menubuhkan pasukan nasyid yang berkemahiran. Harga dan khidmat istimewa untuk pelajar sekolah atau IPT. Hubungi 017 6291368 atau email : jihadin82@yahoo.com

  Penulis sambilan untuk Majalah Milenia Muslim, Farduain, Dian, Dewan Kosmik, Dewan Masyarakat dan beberapa media lain. Kini giat membentang kertas kerja isu umat Islam dalam dan luar negara untuk kefahaman masyarakat awam. Berminat untuk diskusi atau forum sila hubungi 017 6291368

 • If you want to be updated on this weblog Enter your email here:  rss feed