Image hosting by Photobucket
.:.:.:.:.:.:.:.:.:.: Juzuk Intelek jangan sesekali dilupakan walau kaki jauh meninggalkan gerbang kampus:.:.:.:.:.:.:.:.Biarkan cahaya kebangkitan menyinar, memenuhi citra yang Uzma.:.:.:.:.:.:.:.Mahasiswa dan Tradisi Kependitaan..ada Peranan yang tersendiriSunday, April 30, 2006
falsafah aliran mistik

Saya amat meminati ilmu falsafah. Falsafah menyebabkan kita lebih lateral, kadangkala kritis dan menyebabkan kita tidak bersifat 'binary minded'. Jadi saya banyak menggalakkan sahabat-sahabat saya menulis seberapa banyak artikel tentang falsafah. Ini adalah sebahagiannya.

 

Aliran Mistik

Pernah Diasaskan Oleh Falsafah Yunani

 

Oleh : TG Abg Ghaffar

Universiti Pendidikan Sultan Idris

 

Falsafah dalam pengertian yang mudah bermaksud suka akan pengetahuan dan kebenaran. Orang Yunani bukan sahaja cinta akan ilmu pengetahuan bahkan mereka sentiasa sahaja berusaha dalam mencari kebenaran terhadap sesuatu perkara dan hal-hal yang berkaitan dengan kehidupan mereka. Namun bukan semua kebenaran itu dapat diungkap dan diperjelaskan dengan menggunakan akal fikiran. Hal-hal yang berkaitan kewujudan alam, berlakunya kematian, kehadiran roh dan hal-hal yang berkaitan dengan ketuhanan tidak dapat dihuraikan dengan logic akal. Hal ini terus mendorong ahli falsafah mencari jawapan dan rahsia disebalik segala persoalan yang tidak terjawab oleh akal-akal manusia ini. Hanya yang mampu mereka lakukan adalah menyoal dari manakah asal kehidupan manusia dan kemanakah hala tuju kehidupan mereka selepas berada di dunia zahiriah ini. Pertanyaan ini telah menimbulkan banyak polemic dan pandangan dikalangan ahli falsafah Yunani itu sendiri.

 

            Usaha untuk mencari kebenaran terhadapa persoalan ini telah melahirkan berbagai-bagai aliran mistik dalam dunia falsafah Yunani. Salah satu aliran yang masyur dikalangan orang Yunani ialah menyatakan mereka ini berasal daripada Tuhan. Kononnya mereka telah dicampakkan ke dunia disebabkan dosa yang telah dilakukan. Kehidupan mereka didunia ini dianggap sebagai satu hukuman kepada mereka untuk membersihkan kembali jiwa, hati dan akal mereka. Setelah kesemua aspek tersebut telah disucikan maka barulah mereka boleh kembali kepada asal dan dapat merasa kewujudan Tuhan.

 

            Para pengikut aliran ini menganggap mereka adalah Tuhan yang terbuang. Hanya cinta yang dapat menyatukan mereka semula dengan Tuhan. Tanpa cinta manusia akan hidup dalam persengketaan dan perbalahan. Cinta yang dapat menyelesaikan konflik yang tercetus ini. Tanpa cinta juga manusia akan hidup dalam kesusahan dan penderitaan. Salah seorang pendukung kuat kepada falsafah mistik ini ialah Empedocles yang menyatakan manusia berasal daripada Tuhan dan akan kembali menjadi Tuhan. Sebagai buktinya, manusia mewarisi sifat-sifat Tuhan seperti mengasihi, menyayangi dan mencintai. Falsafah ini menyatakan bahawa cinta mereka salah satu sifat Tuhan yang penting. Dengan cintalah akan terbukanya pintu langit untuk memberi jalan pulang kepada manusia cinta juga menyatukan diantara laki-laki dan perempuan untuk hidup dalam suasana yang aman dan harmoni. Tetapi kenapakah kehidupan manusia zaman berzaman sentiasa sahaja berlaku persengketaan dan penindasan. Semua ini berlaku kerana manusia semakin jauh daripada Tuhan.

 

            Oleh sebab itulah manusia harus memimpin rohnya kearah kebaikan. yang demikian dapat dilakukan dengan melakukan penyucian keatas rohani dan hati. Rohani juga seperti jasmani yang tidak dapat dinafikannya daripada sakit, justeru itu rohani juga harus diubati apabila ianya dihinggapi dengan penyakit-penyakit yang menjauhkan dirinya daripada Tuhan dengan membuang segala kehendak dan menjalani kehidupan dengan penuh kesederhanaan(wasatiah).

 

            Antara factor inilah yang telah menyebabkan Empedocles menolak tawaran untuk menjadi raja. Beliau meninggalkan kehidupan yang mewahnya untuk mencari dirinya yang hilang. Empedcles mengembara dari satu tempat ke satu tempat dengan menyayikan lagu-lagu keagamaan dan kesucian. Bagi beliau, manusia ini mempunyai banyak dosa dan harus mengorbankan kepentingan dirinya dalam usaha membersihkan kembali diri mereka daripada kekotoran dosa yang dilakukan.

 

            Seorang lagi yang ahli falsafah Yunani yang membawa ajaran mistik dalam aliran pemikrannya ialah Pythagoras. Pythagoras telah menggunakan kaedah pendidikan rohani untuk membersih dan  menyucikan roh. Pythagoras mempunyai ramai anak murid dan mereka membentuk satu kumpulan yang hampir menyerupai satu tarekat yang mana mereka ini hidup terasing dari masyarakat. Mereka hidup dengan melakukan amal ibadat. Amalan ini dilakukan kerana mereka mempercayai setelah datang kematian, roh mereka akan berpindah kepada jasad haiwan. Pandangan ini berbeza dengan Empedocles yang menganggap roh manusia akan kembali kepada Tuhan. Dalam hal ini, Pythagoras tidak menafikan bahawa manusia ini datangnya daripada Tuhan tetapi roh manusia tidak akan kembali kepada Tuhan selagi mana manusia tidak dapat membersihkan segala dosa-dosanya. Selagi manusia berdosa, selagi itu manusia kekal di dunia.

 

            Untuk menghapuskan dosa itu, manusia perlu hidup secara murni dengan tidak memakan daging dan kacang. Hal ini kerana pada tanggapan beliau makanan tersebut boleh membawa mereka kepada sifat kebinatangan dalam diri. Manusia harus mendapatkan kembali sifat ketuhanan. Salah satu caranya ialah dengan hanya memakan sayuran dan buah-buahan. Penyucian secara jasmani sahaja tidak mencukupi dan ianya perlu selaras dengan penyucian darisegi rohani juga. Rohani dapat dibersihkan melalui amalan zikir dan melakukan muhasabah. Muhasabah ini perlu dilakukan setiap hari dengan memeriksa hati dengan bertanyakan pelbagai soalan. Kalau ternyata ada dosa dan kesalahan yang dilakukan, maka ia harus menyesali dan menginsafinya dengan sepenuh hatinya. Dengan itu hati akan menjadi tenang dan tenteram. Menurut Pythagoras, dunia ini merupakan satu jalan kepada dunia yang lain. Manusia harus membuat persediaan untuk menuju ke dunia tersebut yang menjadi destinasi terakhir dalam penghidupan. Pembersihan rohani dan jasmani tidak dapat dilakukan secara serentak teapi ianya haruslah dilakukan beransur-ansur secara berterusan. Kesucian roh mempunyai banyak tingkatan. Roh akan meningkat dari satu tahap kepada tahap  yang lain bergantung  kepada amalan penyucian yang dilakukan. Untuk mencapai kepada tahap kemurnian, seseorang perlu menempuh perjalanan yang penuh mistik dengan hidup sebagai seorang sufi. Dia tidak boleh berfikir tentang kebendaan dan perlu membuang kebendaan dalam dirinya.

 

            Aliran mistik dalam falsafah Yunani ini mempunyai banyak persamaan dengan bebrapa ajaran agama di dunia sekarang. Jika ditelusuri dengan lebih mendalam, terdapat banyak aspek daripada ajaran itu juga diamalkan didalam Islam. Dalam Islam kita diingatkan dari Tuhan kita  datang dan kepada Tuhan kita akan dikembalikan. Kenyataan ini menggambarkan bahawa hidup didunia ini hanya bersifat tidak kekal dan sementara. Jadi, umat Islam perlu mendidik hati nurani mereka dengan sifat-sifat mahmudah untuk melahirkan insan yang kamil dan berpekerti mulia. selamat membaca.

 

 


Posted at 09:06 pm by Pendita Bitara

 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments
Previous Entry Home Next Entry


Pendita Bitara

Kebangkitan Ummah bermula daripada kebangkitan minda dan paradigma.....
bukan suatu evolusi yang pasif...

PERJUANGAN BAHASA MELAYU


Bahasa Melayu bukan diperjuang secara ketaksuban etnik dan ras. Bukan bernada chauvinis yang sempit apatah lagi ingin menguja Bahasa ini sebagai adi bahasa yang menggugat bahasa lain. Bahasa ini adalah payung bagi keharmonian, interaksi dan bahasa ilmu bagi sebuah Negara bangsa bernama Malaysia. Dasar ini akan menjadikan perjuangan bahasa melayu diupayakan, sekata dan harmonis sekaligus mengekalkan bahasa peribumi dan kaum lain sebagai hak kekal bagi setiap kaum. Perjuangan bahasa dan sosiolingusitik adalah luas. Perjuangan bahasa bukan sekadar menolak PPSMI…ini kerja berat bagi yang mengaku warga Malaysia. Ini nada juang bagi memartabat eka bahasa kita.
(Pendita Bitara)
RENCAH HIDUP

Teks (penulisan) adalah wahana bagi masyarakat belajar.
Yang mana dari sini pengtahuan berganjak terus-menerus menuju kematangan.
Tanpa teks, peristiwa dan pengalaman akan ‘menguap’ ditelan waktu, untuk kemudian kita akan bertengkar tentang kebenaran peristiwa itu pada hari kemudian.
Tanpa teks kita tidak mampu memetik kearifan hidup.
Tanpa teks apakah yang dapat kita wariskan kepada anak cucu?”
( Shaharom TM Sulaiman dalam Buku Kekasih)

Bahasa adalah citra atma sesuatu bangsa, Bahasa adalah perlambangan nurani

A. Samad Said (sasterawan Negara)


Kerajaan melanggar Akta Bahasa pada 2003 (PPSMI), kerajaan melanggar Akta Bahasa pada 2009 dan akan terus melanggar sehingga 2017


.:Blog-Blog saya yang lain:.PENTAS KAJI BUKU


LANDSKAP SIASAH

SKUAD PENYELAMAT AQIDAH (SPAQ)

JAISYU MUHAMMAD.:Link Info:.:.


Harakah

Utusan

Berita Harian

Harian Metro

Buletin

Malaysiakini

Marhaen

.:Sederap Senada Sekata:.saifulislam

Abdul Hadi Bin Alias (UTP)

Lirik Nasyid (Sahabatku Amni)

Puisi Nurani

Lindungan Bulan

Along Effendi

Diskusi Hati : Mujahidah Kustem (Sahabatku Amni)

Mujahidah UIA

Diari Mujahid

UBU

Fathi Reformist

Akmal Labu (Pendakwah Kontemporari)

.:NGO n Islamic Movement:.PAS

Ikhwanul Muslimin


KEADILAN

JIM

KERSANI training

Terengganukini


Persatuan Ulama'


PAKSI

.:Jaringan Ilmiah:.Bahan Tarbiah

Biografi Ulama' dan Tabiin

Komik dakwah

Sirah nabi berserta nota dan peta-peta

Ini Sejarah Kita ( Sejarah Khilafah Islam)

Download Kuliah Aqidah (Tuan Guru Abdul Hadi)

Rujukan Fiqh dan Syariah

Berita Umat Islam Antarabangsa (Islam NEWS Room)

nak MP3 Nasyid? Mai tekan sini....

Mari Kenal Ulama'

Mari Belajar Menulis Artikel dan Buku

Ummah Muslimin

MyKULIAH(MP3)

Rujukan Al Quran

Rujukan Hadis-hadis

Fatwa Al-Qaradhawi

Cintailah buku dan Bahasa kita

Marilah baca buku Terkini !! Update your mind..

.:Gegar Kampus:.PMIUM bersamamu...


ISIUKM

PMIUTM Gegar Selatan

PKPIM

Ikatan Persaudaraan Jepun


Kepada Pengunjung yang ingin meneliti artikel-artikel yang lepas, sila cari melalui Kalender. Artikel mula dimasukkan pada 21 April 2006. Moga bermanfaat kepada kalian

.:Counter:.online
hits since 21 April 2006|+| TAJUK UTAMA |+|


1) Keutamaan Agen Muslih dalam Era Islam Kini Dalam Menempuh Aspek Khilafiyyah
2) Ancaman Islam LIberal....Sejarah Kembali Berulang
3) Falsafah Jundiyyah
4) Kelayuan Keintelektualan Dalam Gerakan Mahasiswa Islam
5) Asal Kekuatan Ummah Bermula Daripada Membaca...Suatu Saranan
6) Asal Rentak Politik Cina di Tanah Melayu
7) Mana Lagi Dhalalah??
8) Mahasiswa Perlukan Perenungan Sejenak
9) Analisa Mahasiswa Pasca 1998
10) Kronologi Gerakan Mahasiswa
11) Siapakah Sheikh Muhammad Arsyad Al Banjari?...
12) Demokrasi Dan Pemerintahan Islam
13) Tafsir Al-Fatihah(ayat 7)
14) Tafsir Al-Fatihah (ayat 6)
15) Tafsir Al-Fatihah (ayat 5)
16) Berfikir??
17) Tafsir Al-Fatihah (ayat 4)
18) Tafsir Al-Fatihah (ayat 2-3)
19) Tafsir Al-Fatihah (ayat 1)
20) Memurnikan Amal Jamaie
21) Hiburan Dan Muzik..Dan persimpangan
22) Keruntuhan Usmaniyyah..Pengenalan Sultan Terakhir Turki
23)Rasulullah..Saintis Sosial Dan Politik Terulung
24) Gambaran Umum Apa Itu Dakwah
25) Mahasiswa,Buku Dan Universiti
26) Pengajaran Surah Al-Hujurat
27) Nak Kopi??KOPISATU!!
28) Amerika VS Iran
29) Kilat..Takut Ada Tanda...
30) Isu Penghinaan Nabi...perlu tahu fakta
31) Falsafah Aliran Mistik
32) Nilai Sepunya Falsafah Yunani
33) Pengaruh Imperialis Terhadap Sejarah Kita
34) Puisi : Bukan Sengaja Ku Disini
35) Dasar Istihasan Sebagai Satu Sumber Hukum
36) Tawanan Fallujah : Rakyat Malaysia..
37)Teori etika antara Islam dan Barat
38) Riba Dan Beberapa Perbahasan Klasik
39) Realiti Kehidupan Barat
40) Kesan Penjajahan Terhadap Tradisi Keilmuan Islam
41) Hukum Akal Serta Hikmahnya Untuk Umat Islam kini...
42) Perbahasan Isu Penghinaan Nabi(2)
43) Tuduhan Pertama : Isu Perhambaan
44) Tuduhan Kedua : Rasulullah Pengganas
45) Tuduhan Ketiga : Rasulullah dengan Dasar Tertutupnya
46) Judas
47) Kitab Haji (Pertama)
48) Bab Haji (Kedua)
49)Tuduhan Keempat : Rasulullah Mendiskriminasi Wanita
50) Bab Haji (ketiga)
52) Media alternatif...media tradisi?
53) 'Tak Nak Kacau'...'Tak Nak Tegur'
54) Suka Duka Gerakan Islam Dunia
55) Kegopohan Jepun...
56) Bab Haji (4)
57)Politik Melayu Sebelum, Semasa Dan Selepas Perang
58) Kenapa Mahasiswa Kini Jahil Sirah?
59) Kebenaran Al Quran Dengan Sains Alam Sejagat
60)Alam dan Al Quran....
61) Kejadian Menusia Dalam Al-Quran
62) Bangsa Lain Menguasai Warisan Melayu Islam....Nasib Tulisan Jawi
63) Ramalan Rasulullah terhadap pasaran bebas
64) Bab Haji(5)
65) Tangisan Mereka Kering Sendiri Akhirnya...
66) Maju Dengan Buku...Buku Ada Auranya Sendiri...
67) Saya Sayaaaang...Kucing
68) Pengetahuan Kebudayaan;Satu Keperluan Mahasiswa
69) Sikap Kita Terhadap Isu Palestin dan Zionis
70) Dilema Mempertahankan Hak Istimewa Melayu
71) Cerita ni biasa je..saja nak cerita gak...
72) Semutal Lama...
73) Interaksi Gerakan Dakwah Malaysia
74)Umat Islam buta huruf..Islam bukan anti-intelek..
75) Respon terhadap tulisan Interaksi antara Jamaah
76) Islam dan Sosialisme
77)Peranan Tafsir Maudu'i dalam aplikasi Dakwah berkesan.
78)Usul Dan Furu', dikotomi yang mungkin dikelirukan...
79)Jihad terbuka..jaminan sosial...
80)Isu Aqidah..isu kita bersama
81)Plant Tindakan Terhadap ISU ISLAM
82)Memahami Unsur Dan Ciri Negara Islam
83)Islam : dikotomi kepercayaan dan pemikiran.
84)HAPUSKAN WTO !!
85)Monolog aku pada DIA
86)Mari membokot..bagaimana memboikot?
87)Campur tangan Amerika dalam operasi kristianisasi
88)Berdebat dalam kelas...
89)Berdebat dalam kelas...
90)FESKUM..medan latihan mahasiswa?
91)Edaran Khutbah Jumaat
92)Agama sebagai faktor penyatuan bukan perbalahan
93)Merdeka perlukan semangat patriotik...
94)Erti merdeka dalam erti minda yang realiti
95)Bab Haji 6
96)Sektor Pekerjaan Dan Ibadah
97)Perbahasan Isu Kalam Allah Menurut Tohawi....
98)Bab Haji 7
99)Keilmuan Politik dan Aplikasi; saranan Ulama' Tradisi
100) Bab Haji (8)
101) Bab Haji (9)
102) Pembongkaran Pemikiran Said Nursi Badiuzzaman
103) Qasad Yang sahih dan Ikhlas...
104) Sentimen anti jepun...menggagalkan normalisasi
105) Muniatul musolli (bahagian 1)
106) Muniatul Mosolli (bahagian kedua)
107) Menyediakan makanan untu keluarga si mati
108) Tafsir Al Bayan. (bahagian 1)
109) Benarkah agama lain diiktiraf?
110) Hukum-Hukum Dalam Islam (ilmu usuluddin)
111) Benarkah wujud Makhluk lain di Planet selain BUMI?
112) Hari Raya dalam Kosmo Melayu
113) Kedukaan Farah....Dalam kalangan yang durja
114)Gelaran Al Abtar
115) Ajaran Sesat
116) 3 suku dan hero tamil
117) Adakah malaikat tertakluk dalam syariat rasulullah
118) Tafsir Al Bayan (Bahagian 2)
119) Tafsir Al Bayan (bahagian 3)
120) Kitab bab Korban,aqiqah (part 1)
121) MUZIK?kenapa tiada ruang untuknya?
122) KEBANGKITAN MELAYU, RETORIKA ATAU SUATU WAHANA
123) REJIMEN KE-10 PKM MENGANUT KOMUNISME ATAU MENUNGGANG KOMUNISME?
124) Melayu Dan Raja bersendikan adat
125) Agenda Perpaduan Kaum; Agenda bersama
126) jalur Pemikiran Syed Qutb
127) Sayyid Sabiq Dan Fiqh As Sunnah
128) Reformis akan menjadi orthodoks akhirnya...
129) Sejarah Retro Merdeka yang kian dilupakan.
130)KEFARDHUAN MEMPELAJARI ASAL FALSAFAH DAN AQIDAH ILHAD DALAM MEMAHAMI KESESATAN IDEOLOGI MODEN1

<< April 2006 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

MEDAN BITARA:.


.

 • IKLANEKA
  INGIN MENGHANTAR ARTIKEL? INGIN BERKONGSI IDEA SERTA MEMBERI SARANAN? Email : jihadin82@yahoo.com

  Logo lama Universiti Malaya
  Universiti Terulung


 • KESINAMBUNGAN PENTING BLOG MUNAWWARAH
  Ingin berdiskusi secara ilmiah? Artikel ilmiah dan berada dalam komuniti ilmiah? Sila memasuki alam pendita_bitara@yahoogroups.com.....
  Masukkan alamat email:


  Powered by
  groups.yahoo.com
  Locations of visitors to this page


  Get your own playlist at snapdrive.net!
  DOWNLOAD LAGU SAYA

  REC017.WAV
  REC013.WAV
  REC014.WAV
  REC015.WAV
  selawat kompang.WAV
  REC016.WAV

  Saya menyediakan perkhidmatan sewa alatan muzik perkusi (ketuk) untuk kegunaan nasyid atau persembahan kesenian Islam-Melayu. Harga semestinya berpatutan serta perkhidmatan hantar alatan sewa ke tempat anda. Saya juga berpengalaman mengadakan latihan nasyid yang melibatkan latihan vokal berharmoni serta permainan alatan muzik perkusi di sekolah-sekolah serta institusi khas.

  Hubungi saya untuk maklumat serta pakej perkhidmatan yang saya sediakan. Bersedia untuk membantu agensi kerajaan atau NGO untuk menubuhkan pasukan nasyid yang berkemahiran. Harga dan khidmat istimewa untuk pelajar sekolah atau IPT. Hubungi 017 6291368 atau email : jihadin82@yahoo.com

  Penulis sambilan untuk Majalah Milenia Muslim, Farduain, Dian, Dewan Kosmik, Dewan Masyarakat dan beberapa media lain. Kini giat membentang kertas kerja isu umat Islam dalam dan luar negara untuk kefahaman masyarakat awam. Berminat untuk diskusi atau forum sila hubungi 017 6291368

 • If you want to be updated on this weblog Enter your email here:  rss feed