Image hosting by Photobucket
.:.:.:.:.:.:.:.:.:.: Juzuk Intelek jangan sesekali dilupakan walau kaki jauh meninggalkan gerbang kampus:.:.:.:.:.:.:.:.Biarkan cahaya kebangkitan menyinar, memenuhi citra yang Uzma.:.:.:.:.:.:.:.Mahasiswa dan Tradisi Kependitaan..ada Peranan yang tersendiriSaturday, April 29, 2006
Isu Penghinaan Nabi...perlu tahu fakta

ISU PENGHINAAN TERHADAP NABI.

Muhammad Nuruddin Bashah

Kejuruteraan Bahan Universiti Malaya

            Isu berkenaan penghinaan Nabi SAW adalah rentetan daripada domino penghinaan terhadap Islam dan umatnya sejak kejatuhan perang salib yang ketiga. Perencanaan yang rapi ini kemudiannya dihiasi dengan penghinaan tonggak utama agama kita iaitu Rasulullah SAW. Pelbagai reaksi yang membawa makna yang pelbagai serta terlalu banyak perbahasan yang jelas menunjukkan semangat dan identiti masing-masing. Dalam membicarakan isu ini, tidak ketinggalan juga penulis ingin menyumbang sesuatu kepada kerancakkan perbahasan ini sebagai suatu sumbangan dielektik yang membina. Disebabkan kekangan tesis dan subjek-subjek tahun akhir menyebabkan penulis menangguhkan penulisan dan penyusunan hujah dalam membicarakan isu ini. Beberapa peristiwa lama dalam dan luar negeri perlu kita dilihat semula bagi memahami asal usul penghinaan Nabi besar kita SAW.

Keperluan memuliakan Rasul.

Firman Allah,

Katakanlah (wahai orang-orag beriman) Kami beriman kepada Allah dan kepada apa yang diturunkan kepada kami (Al Quran) dan kepada apa yang diturunkan kepada Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail dan Nabi Ishaq dan Nabi Yaakub dan anak-anak dan juga kepada apa yng diberikan kepada Nabi Musa dan  Nabi Isa dan apa yang diberikan kepada Nabi-Nabi dari tuhan mereka kami tidak membeza-beza antara seseorang dari mereka (sebagaiman sikap Bani Israil) dan kami semua adalah Islam kepada Allah semata-mata.

(Al Baqarah : 136)

 Disini jelas kita melihat bahawa  penghormatan dan perhatian yang perlum anusia berikan kepada semua utusannya tanpa pilih kasih dan taksub melampau. Adapun ayat ini bersifat kulliy dimana sikap umum kita terhadap Nabi-Nabi, walaupun sebagai umat Muhammad, kita perlu memuliakan  Rasul kita sendiri lebih dareipada Rasul-Rasul yang lain. Hal ini dijelaskan pula dalam ayat Al Baqarah 253 (sila rujuk).

Pendapat Ulama' Aqidah.

Jumhur ulama' Ahli Sunnah Wal Jamaah serta Syiah Zaidiyyah menyatakan haram serta kufur bagi mana-mana manusia yang menghina Rasulullah baik dalam bentuk percakapan, perbuatan kita serta kita mengintepretasi sunnah, sirah serta latar belakangnya secara wewenang dan bernada penghinaan. Ulama' ahli sunnah aliran kalam seperti Sheikh Ibrahim Al Laqani, Imam Sanusi dan beberapa ulama' lain berittifaq kufur bagi mana-mana individu yang menghina bukan sahaja Rasulullah, sebaliknya juga sahabat-sahabat yang besar (10 sahabat yag dijamin syurga).

Kes-kes penghinaan di zaman Nabi.

Penghinaan terhadap nabi juga berlaku sejak zamannya lagi dan beberapa balasan yang setimpal telah dikenakan pada mereka:

1)       Kes yang terulung ialah penghinaan Abu jahal terhadap Rasulullah dimana antara kemuncaknya ialah,  diletakkan perut unta busuk di belakangnya semasa sujud di Kaabah. Rasulullah berasa amat sedih dan terhina sehinggakan Fatimah Az Zahra  yang melihat kejadian itu turut berasa pilu dan terhina. Allah memujuk baginda dengan surah Al Insyirah. Dalam ayat-ayatnya Allah menjelaskan bahawa nama Muhammad akan disebut-sebutkan hingga ke akhir zaman, sehingga ditagihkan syafaat Uzmanya  oleh para Nabi-Nabi lain  dan para malaikat. Allah menghina kembali Abu Jahal apabila Abu Jahal dibunuh dalam peperangan Badar oleh seorang hamba  abdi secara sekali tetak sahaja.

2)       Kes lain, seorang sahabat Nabi yang buta datang mengadap Nabi semasa Nabi SAW sedang mengajar ilmu di masjid. Beliau mengadu bahawa beliau baru sahaja membunuh isterinya. Alasannya ialah isterinya sering menghina Nabi dirumahnya sehingga dia berasa hilang sabar. Rasulullah berkata, darah tersebut halal baginya.

3)       Semasa Rasulullah menghantar perutusan dakwah kepada raja Kisra Parsi, beliau amat marah dan mengatakan bahawa beliau ingin membunuh Rasulullah di Madinah. Beliau telah menghantar 2 utusan untuk membunuh. Apabila Rasulullah berjumpa 2 utusan tersebut, baginda berkata bahawa Kisra kamu sedang dibunh oleh anaknya sendiri. Berita itu benar apoabila anak Kisra tersebut yang membunuh bapanya sendiri kerana tidak tahan dengan kebiadaban dan kerakusannya.

4)       Musailamah adalah berketurunan Bani Hanifa. Beliau telah mengaku bahawa beliau juga adalah Nabi sekutu kepada Muhammad di Madinah. Beliau telah menghantar surat perutusan dan mengatakan beliau pesuruh Allah. Rasulullah berasa amat marah dan jika bukan kerana larangan membunuh utusan orang, Baginda ingin membunuh utusan-utusan Muisailamah itu. Akhirnya baginda menggelar beliau sebagai Muisailamah Al Kazzab. Musailamah di perangi akhirnya oleh Saidina Abu Bakar.

5)       Abu Amir Ar Rahibi adalah Rahib Nasrani di Madinah. Beliau amat terkenal sebelum Rasulullah datang berhijrah. Apabila Rasulullah datang, beliau berasa amat tercabar. Suatu hari tanpa beradab beliau telah berhujah dengan Nabi di depan khayalak ramai serta menafikan kerasulan Nabi SAW. Beliau mencabar untuk menentukan siapa yang benar dengan bertaruh bahawa yang salah akan mati berdagang (terpencil). Abu Amir yang kemudiannya bersekongkol dengan orang-orang Sham untuk menyerang Madinah, menghasut munafiqun untuk membina masjid Dhirar, dan akhirnya beliau sendiri mati di Sham jauh dari tempat asalnya.

6)         Kaab bin Asyraf adalah pemuka Yahudi Madinah bani Nadhir. Beliau telah mengejek-ejek kemenangan tentera Islam (negaranya sendiri) terhadap musuh negaranya. Beliau telah menghasut-hasut orang Quraisy, menjadi batu api dan lebih daripada itu beliau membuat banyak pusi-puisi berahi asmara menggunakan watak-watak isteri Nabi. Beliau mengaku di depan pemuka Quraisy bahawa agama mereka (menyembah berhala) adalah agama yang lebih baik dan mendapat pentunjuk. Sedangkan agama Islam lebih hampir dengan ibadah agama Yahudi. Rasulullah cukup marah sehingga meminta  beberapa sahabat membunuh Kaab sebagai pengajaran kepada Yahudi yang biadab.

7)       Bani Qainuqa' juga mengejek-ngejek kemenangan Islam dalam peperangan Badar di pasar Qainuqa'. Mereka juga bertindak menarik baju seorang peniaga muslimah sehingga terselek kainnya. Penghinaan kepada muslimah itu bertujuan menghina Nabi selaku penaung para muslimah. Nabi dan para sahabat telah bertindak mengepung mereka walaupun baginda dihalangi oleh para munafiqun Madinah. Munafiq-munafiq ini juga sekali lagi menahan baginda bertindak kepada Yahudi Bani Nadhir.

8)       Al A's Bin Al Wail telah mengejek-ngejek nabi mengatakan baginda adalah 'Al Abtar' iaitu terputus zuriatnya. Tuduhan ini diulang-ulang kerana kematian anak lelaki baginda yang bernama Abdullah. Allah menurunkan surah Al Kauthar dan mengatakan bahawa mereka yang memusuhi Nabi lah yang bergelar 'al Abtar' iaitu golongan yang terputus daripada rahmat Allah dan syafaat Rasulnya.

Sekitar perbahasan ISU karikatur.

            Beberapa ketika ini penulis meneliti banyak hujah awam berkenaan isu karikatur. Ada yang tidak mnegenali sirah Rasul turut amarah menentang si penghina, ada yang membela para penghina, ada yang terkulat-kulat ingin berkata-kata tetapi kata-kata tersekat di tenggorok, ada yang seolah-olah ingin menjadi golongan moderate tetapi tertipu dan sebenarnya telah memakai pakaian munafiq berhiaskan nama baru iaitu Islam Liberal dan sebagainya.Dan yang pastinya begitu ramai yang bangun menentang si penghina termasuk di Negara kita ini.

            Terlalu ramai penulis luar negara yang ingin menulis tentang keganasan Islam, penyelewengan Muhammad, akhirnya menemui kegagalan untuk mencari dan mendapatkan potret baginda. Mana mungkin tokoh No. 1 dunia (Micheal J. Heart) tiada potret untuk dipuja oleh penyokongnya sebagaimana penyembahan potret Mao Tze Dong di China era Komunis dahulu. Mereka cukup hairan !!!

            Sebenarnya langkah berhati-hati para ulama' silam dalam mengawal salah tafsir berkenaan sunnah dan jasad Nabi menyebabkan tiada langsung gambar-gambar Nabi dan sahabat yang dijamin syurga  dilukis orang hatta oleh tokoh Falsafah Islam sendiri melarang perlakuan melukis potret Nabi.

            Ada yang berhujah bahawa isu kemarahan umat Islam bukannya disebabkan melukis gambar Nabi, tetapi kerana imej yang berkonotasi negatif  dan berunsur penghinaan yang dilukiskan. Golongan ini kononnya mendokong kebebasan berseni dan berkarya serta membawa focus kita kepada isu penghinaan dan bukannya isu melukis potret Nabi. Benarkah kita membantah hanya kerana hina dan bukannya kerana perbuatan menggambar itu sendiri?

Ada yang berhujah bahawa tiada suatu dalil Qati'e dari Al Quran ataupun Hadis yang menerangkan larangan melukis gambar Nabi. Golongan ini berlagak seolah mereka ini ulama' Hadis dan Ulama'; tafsir yang besar. Seolah-olah kesemua dalil dan Fiqh An Nusus berada di hujung jari mereka.

            Bilakah adanya larangan melukis gambar Rasulullah SAW?. Sebenarnya perbuatan melukis gambar para Anbiya' lain juga adalah salah. Dan secara umumnya hukum melukis dan menggambar objek hidup juga amat panas perbahasannya dikalangan ulama', inikan pula ingin melukis gambar Nabi. Rasul-Rasul diutus bukan untuk dipuja jasadnya. Rasul-rasul meninggalkan athar (bekas) dengan melekatkan perilaku dan sIstem hidup dalam setiap manusia. Imam Al Ghazali berkata setiap penciptaan Allah, ada disertakan dengan 2 penciptaan iaitu pertamanya diciptakan objek tersebut daripada Qudrah Allah, dan keduanya disertakan undang-undang (manhaj) bagi objek itu. Dan kini jelas apabila semua saintis bersetuju bahawa tiada benda didunia ini yang tiada peraturan dan sistemnya.

Jadi sistem hidup kita dibentuk oleh Rasulullah dengan menidakkan penghormatan kepada baginda secara zahir, sebaliknya secara amali dan spiritual. Hal ini lah yang difahami oleh para jumhur ulama' dan mereka mengharamkan perbuatan melukis gambar para Nabi. Akibat tiadanya syariat mengharam perbuatan mebuat patung dan lukisan zaman silam, menyebabkan setiap kali zaman fatrah (senggang masa yang lama antara Nabi-Nabi), manusia mula membuat patung dan gambar Nabi atau wali-wali mereka untuk disembah. Inilah asal usul berhala. Justeru tindakan ulama', diatas prinsip Sadd Az Zarai' (pencegahan) adalah tepat dengan kehendak syarak. Dan inilah tindakan yang dikatakan sebagai 'fiqh' iaitu faham kepada kehendak(maqasid) syariah itu sendiri walaupun jika tiada dalam dalil Qati'e. Lantaran itu, Sheikh At Tantawi daripada Al Azhar telah mengeluarkan fatwa haram bagi menggambarkan wajah dan jasad para Nabi pada tahun 2002.

            Pada penulis penelitian masyarakat perlu tajam bagi bertindak membela Rasulullah. Mungkin saranan Ustaz Pahrol (pendakwah terkenal) agar cinta dahulu baru marah adalah tepat. Perumpamaan orang yang marah terhadap isu ini tetapi tidak mengenal Rasul ialah seperti orang tua-tua kita, yang tidak mahu barang lamanya dibuang walaupun mereka sendiri tidak memakai barang tersebut.

            Insya Allah beberapa siri tulisan berkenaan penghinaan Nabi akan disediakan. Mohon dipermudahkan untuk terus menulis.

Rujukan :

1)       Diplomasi Rasulullah SAW, Azaman Muhammad,1992, PUSTAKA SALAM.

2)       Penghinaan terhadap Rasulullah SAW, Ustaz Riduan  Mohammad Nor, Ustaz Mohammad Asri Mat Daud, 2006, MHI Publication.

3)       Fiqh As Sirah, Muhammad Said Ramadhan Al Buti, 2000, DEWAN PUSTAKA FAJAR.

4)       Dewan Agama Dan Falsafah, April 2006, DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA.

5)       Tafsir Al Munir, Prof. Wahbah Az Zuhaili, 2001, Persatuan Ulama' Malaysia.,

6)     Internet

 

p/s : Cintailah Rasul kita dan bacalah sirah Rasulullah sebagai sumber aspirasi kehidupan kita ini (pesan pegawai HEP UM kepada warga mahasiswa UM)
Posted at 02:45 pm by Pendita Bitara

Name
February 11, 2009   01:36 AM PST
 
apa yang dimaksudkan dengan isu penyelewengan terhadap perutusan rasul????
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments
Previous Entry Home Next Entry


Pendita Bitara

Kebangkitan Ummah bermula daripada kebangkitan minda dan paradigma.....
bukan suatu evolusi yang pasif...

PERJUANGAN BAHASA MELAYU


Bahasa Melayu bukan diperjuang secara ketaksuban etnik dan ras. Bukan bernada chauvinis yang sempit apatah lagi ingin menguja Bahasa ini sebagai adi bahasa yang menggugat bahasa lain. Bahasa ini adalah payung bagi keharmonian, interaksi dan bahasa ilmu bagi sebuah Negara bangsa bernama Malaysia. Dasar ini akan menjadikan perjuangan bahasa melayu diupayakan, sekata dan harmonis sekaligus mengekalkan bahasa peribumi dan kaum lain sebagai hak kekal bagi setiap kaum. Perjuangan bahasa dan sosiolingusitik adalah luas. Perjuangan bahasa bukan sekadar menolak PPSMI…ini kerja berat bagi yang mengaku warga Malaysia. Ini nada juang bagi memartabat eka bahasa kita.
(Pendita Bitara)
RENCAH HIDUP

Teks (penulisan) adalah wahana bagi masyarakat belajar.
Yang mana dari sini pengtahuan berganjak terus-menerus menuju kematangan.
Tanpa teks, peristiwa dan pengalaman akan ‘menguap’ ditelan waktu, untuk kemudian kita akan bertengkar tentang kebenaran peristiwa itu pada hari kemudian.
Tanpa teks kita tidak mampu memetik kearifan hidup.
Tanpa teks apakah yang dapat kita wariskan kepada anak cucu?”
( Shaharom TM Sulaiman dalam Buku Kekasih)

Bahasa adalah citra atma sesuatu bangsa, Bahasa adalah perlambangan nurani

A. Samad Said (sasterawan Negara)


Kerajaan melanggar Akta Bahasa pada 2003 (PPSMI), kerajaan melanggar Akta Bahasa pada 2009 dan akan terus melanggar sehingga 2017


.:Blog-Blog saya yang lain:.PENTAS KAJI BUKU


LANDSKAP SIASAH

SKUAD PENYELAMAT AQIDAH (SPAQ)

JAISYU MUHAMMAD.:Link Info:.:.


Harakah

Utusan

Berita Harian

Harian Metro

Buletin

Malaysiakini

Marhaen

.:Sederap Senada Sekata:.saifulislam

Abdul Hadi Bin Alias (UTP)

Lirik Nasyid (Sahabatku Amni)

Puisi Nurani

Lindungan Bulan

Along Effendi

Diskusi Hati : Mujahidah Kustem (Sahabatku Amni)

Mujahidah UIA

Diari Mujahid

UBU

Fathi Reformist

Akmal Labu (Pendakwah Kontemporari)

.:NGO n Islamic Movement:.PAS

Ikhwanul Muslimin


KEADILAN

JIM

KERSANI training

Terengganukini


Persatuan Ulama'


PAKSI

.:Jaringan Ilmiah:.Bahan Tarbiah

Biografi Ulama' dan Tabiin

Komik dakwah

Sirah nabi berserta nota dan peta-peta

Ini Sejarah Kita ( Sejarah Khilafah Islam)

Download Kuliah Aqidah (Tuan Guru Abdul Hadi)

Rujukan Fiqh dan Syariah

Berita Umat Islam Antarabangsa (Islam NEWS Room)

nak MP3 Nasyid? Mai tekan sini....

Mari Kenal Ulama'

Mari Belajar Menulis Artikel dan Buku

Ummah Muslimin

MyKULIAH(MP3)

Rujukan Al Quran

Rujukan Hadis-hadis

Fatwa Al-Qaradhawi

Cintailah buku dan Bahasa kita

Marilah baca buku Terkini !! Update your mind..

.:Gegar Kampus:.PMIUM bersamamu...


ISIUKM

PMIUTM Gegar Selatan

PKPIM

Ikatan Persaudaraan Jepun


Kepada Pengunjung yang ingin meneliti artikel-artikel yang lepas, sila cari melalui Kalender. Artikel mula dimasukkan pada 21 April 2006. Moga bermanfaat kepada kalian

.:Counter:.online
hits since 21 April 2006|+| TAJUK UTAMA |+|


1) Keutamaan Agen Muslih dalam Era Islam Kini Dalam Menempuh Aspek Khilafiyyah
2) Ancaman Islam LIberal....Sejarah Kembali Berulang
3) Falsafah Jundiyyah
4) Kelayuan Keintelektualan Dalam Gerakan Mahasiswa Islam
5) Asal Kekuatan Ummah Bermula Daripada Membaca...Suatu Saranan
6) Asal Rentak Politik Cina di Tanah Melayu
7) Mana Lagi Dhalalah??
8) Mahasiswa Perlukan Perenungan Sejenak
9) Analisa Mahasiswa Pasca 1998
10) Kronologi Gerakan Mahasiswa
11) Siapakah Sheikh Muhammad Arsyad Al Banjari?...
12) Demokrasi Dan Pemerintahan Islam
13) Tafsir Al-Fatihah(ayat 7)
14) Tafsir Al-Fatihah (ayat 6)
15) Tafsir Al-Fatihah (ayat 5)
16) Berfikir??
17) Tafsir Al-Fatihah (ayat 4)
18) Tafsir Al-Fatihah (ayat 2-3)
19) Tafsir Al-Fatihah (ayat 1)
20) Memurnikan Amal Jamaie
21) Hiburan Dan Muzik..Dan persimpangan
22) Keruntuhan Usmaniyyah..Pengenalan Sultan Terakhir Turki
23)Rasulullah..Saintis Sosial Dan Politik Terulung
24) Gambaran Umum Apa Itu Dakwah
25) Mahasiswa,Buku Dan Universiti
26) Pengajaran Surah Al-Hujurat
27) Nak Kopi??KOPISATU!!
28) Amerika VS Iran
29) Kilat..Takut Ada Tanda...
30) Isu Penghinaan Nabi...perlu tahu fakta
31) Falsafah Aliran Mistik
32) Nilai Sepunya Falsafah Yunani
33) Pengaruh Imperialis Terhadap Sejarah Kita
34) Puisi : Bukan Sengaja Ku Disini
35) Dasar Istihasan Sebagai Satu Sumber Hukum
36) Tawanan Fallujah : Rakyat Malaysia..
37)Teori etika antara Islam dan Barat
38) Riba Dan Beberapa Perbahasan Klasik
39) Realiti Kehidupan Barat
40) Kesan Penjajahan Terhadap Tradisi Keilmuan Islam
41) Hukum Akal Serta Hikmahnya Untuk Umat Islam kini...
42) Perbahasan Isu Penghinaan Nabi(2)
43) Tuduhan Pertama : Isu Perhambaan
44) Tuduhan Kedua : Rasulullah Pengganas
45) Tuduhan Ketiga : Rasulullah dengan Dasar Tertutupnya
46) Judas
47) Kitab Haji (Pertama)
48) Bab Haji (Kedua)
49)Tuduhan Keempat : Rasulullah Mendiskriminasi Wanita
50) Bab Haji (ketiga)
52) Media alternatif...media tradisi?
53) 'Tak Nak Kacau'...'Tak Nak Tegur'
54) Suka Duka Gerakan Islam Dunia
55) Kegopohan Jepun...
56) Bab Haji (4)
57)Politik Melayu Sebelum, Semasa Dan Selepas Perang
58) Kenapa Mahasiswa Kini Jahil Sirah?
59) Kebenaran Al Quran Dengan Sains Alam Sejagat
60)Alam dan Al Quran....
61) Kejadian Menusia Dalam Al-Quran
62) Bangsa Lain Menguasai Warisan Melayu Islam....Nasib Tulisan Jawi
63) Ramalan Rasulullah terhadap pasaran bebas
64) Bab Haji(5)
65) Tangisan Mereka Kering Sendiri Akhirnya...
66) Maju Dengan Buku...Buku Ada Auranya Sendiri...
67) Saya Sayaaaang...Kucing
68) Pengetahuan Kebudayaan;Satu Keperluan Mahasiswa
69) Sikap Kita Terhadap Isu Palestin dan Zionis
70) Dilema Mempertahankan Hak Istimewa Melayu
71) Cerita ni biasa je..saja nak cerita gak...
72) Semutal Lama...
73) Interaksi Gerakan Dakwah Malaysia
74)Umat Islam buta huruf..Islam bukan anti-intelek..
75) Respon terhadap tulisan Interaksi antara Jamaah
76) Islam dan Sosialisme
77)Peranan Tafsir Maudu'i dalam aplikasi Dakwah berkesan.
78)Usul Dan Furu', dikotomi yang mungkin dikelirukan...
79)Jihad terbuka..jaminan sosial...
80)Isu Aqidah..isu kita bersama
81)Plant Tindakan Terhadap ISU ISLAM
82)Memahami Unsur Dan Ciri Negara Islam
83)Islam : dikotomi kepercayaan dan pemikiran.
84)HAPUSKAN WTO !!
85)Monolog aku pada DIA
86)Mari membokot..bagaimana memboikot?
87)Campur tangan Amerika dalam operasi kristianisasi
88)Berdebat dalam kelas...
89)Berdebat dalam kelas...
90)FESKUM..medan latihan mahasiswa?
91)Edaran Khutbah Jumaat
92)Agama sebagai faktor penyatuan bukan perbalahan
93)Merdeka perlukan semangat patriotik...
94)Erti merdeka dalam erti minda yang realiti
95)Bab Haji 6
96)Sektor Pekerjaan Dan Ibadah
97)Perbahasan Isu Kalam Allah Menurut Tohawi....
98)Bab Haji 7
99)Keilmuan Politik dan Aplikasi; saranan Ulama' Tradisi
100) Bab Haji (8)
101) Bab Haji (9)
102) Pembongkaran Pemikiran Said Nursi Badiuzzaman
103) Qasad Yang sahih dan Ikhlas...
104) Sentimen anti jepun...menggagalkan normalisasi
105) Muniatul musolli (bahagian 1)
106) Muniatul Mosolli (bahagian kedua)
107) Menyediakan makanan untu keluarga si mati
108) Tafsir Al Bayan. (bahagian 1)
109) Benarkah agama lain diiktiraf?
110) Hukum-Hukum Dalam Islam (ilmu usuluddin)
111) Benarkah wujud Makhluk lain di Planet selain BUMI?
112) Hari Raya dalam Kosmo Melayu
113) Kedukaan Farah....Dalam kalangan yang durja
114)Gelaran Al Abtar
115) Ajaran Sesat
116) 3 suku dan hero tamil
117) Adakah malaikat tertakluk dalam syariat rasulullah
118) Tafsir Al Bayan (Bahagian 2)
119) Tafsir Al Bayan (bahagian 3)
120) Kitab bab Korban,aqiqah (part 1)
121) MUZIK?kenapa tiada ruang untuknya?
122) KEBANGKITAN MELAYU, RETORIKA ATAU SUATU WAHANA
123) REJIMEN KE-10 PKM MENGANUT KOMUNISME ATAU MENUNGGANG KOMUNISME?
124) Melayu Dan Raja bersendikan adat
125) Agenda Perpaduan Kaum; Agenda bersama
126) jalur Pemikiran Syed Qutb
127) Sayyid Sabiq Dan Fiqh As Sunnah
128) Reformis akan menjadi orthodoks akhirnya...
129) Sejarah Retro Merdeka yang kian dilupakan.
130)KEFARDHUAN MEMPELAJARI ASAL FALSAFAH DAN AQIDAH ILHAD DALAM MEMAHAMI KESESATAN IDEOLOGI MODEN1

<< April 2006 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

MEDAN BITARA:.


.

 • IKLANEKA
  INGIN MENGHANTAR ARTIKEL? INGIN BERKONGSI IDEA SERTA MEMBERI SARANAN? Email : jihadin82@yahoo.com

  Logo lama Universiti Malaya
  Universiti Terulung


 • KESINAMBUNGAN PENTING BLOG MUNAWWARAH
  Ingin berdiskusi secara ilmiah? Artikel ilmiah dan berada dalam komuniti ilmiah? Sila memasuki alam pendita_bitara@yahoogroups.com.....
  Masukkan alamat email:


  Powered by
  groups.yahoo.com
  Locations of visitors to this page


  Get your own playlist at snapdrive.net!
  DOWNLOAD LAGU SAYA

  REC017.WAV
  REC013.WAV
  REC014.WAV
  REC015.WAV
  selawat kompang.WAV
  REC016.WAV

  Saya menyediakan perkhidmatan sewa alatan muzik perkusi (ketuk) untuk kegunaan nasyid atau persembahan kesenian Islam-Melayu. Harga semestinya berpatutan serta perkhidmatan hantar alatan sewa ke tempat anda. Saya juga berpengalaman mengadakan latihan nasyid yang melibatkan latihan vokal berharmoni serta permainan alatan muzik perkusi di sekolah-sekolah serta institusi khas.

  Hubungi saya untuk maklumat serta pakej perkhidmatan yang saya sediakan. Bersedia untuk membantu agensi kerajaan atau NGO untuk menubuhkan pasukan nasyid yang berkemahiran. Harga dan khidmat istimewa untuk pelajar sekolah atau IPT. Hubungi 017 6291368 atau email : jihadin82@yahoo.com

  Penulis sambilan untuk Majalah Milenia Muslim, Farduain, Dian, Dewan Kosmik, Dewan Masyarakat dan beberapa media lain. Kini giat membentang kertas kerja isu umat Islam dalam dan luar negara untuk kefahaman masyarakat awam. Berminat untuk diskusi atau forum sila hubungi 017 6291368

 • If you want to be updated on this weblog Enter your email here:  rss feed