Image hosting by Photobucket
.:.:.:.:.:.:.:.:.:.: Juzuk Intelek jangan sesekali dilupakan walau kaki jauh meninggalkan gerbang kampus:.:.:.:.:.:.:.:.Biarkan cahaya kebangkitan menyinar, memenuhi citra yang Uzma.:.:.:.:.:.:.:.Mahasiswa dan Tradisi Kependitaan..ada Peranan yang tersendiriSunday, March 01, 2009
Yahudi dan Freemason Di Sebalik Tirai Revolusi Peradaban (Bahagian 1)

Yahudi dan  Freemanson

 di sebalik tirai  revolusi peradaban  dan peperangan[1]

 

oleh

Muhammad Nuruddin Bashah

BA (hons) Engineering UM

 

Apabila bercakap dan berbincang isu Freemason dan pengaruh lebar mereka dalam persejarahan dan revolusi manusia sepanjang zaman, ramai sebenarnya yang telah menyedarinya. Mungkin masih ada segelintir yang belum sedar apa itu Freemason serta kepentingan mengetahui kesan tangan-tangan mereka dalam merancakkan revolusi dan perubahan politik dalam landskap setempat sesebuah negara.

 

Penulisan ini lebih menekankan kepada tujuan ‘memaknai’ semula fakta-fakta yang sebenarnya mudah untuk diketahui umum. Ramai juga yang telah mengetahui kronologi bagaimana Yahudi menjadi arkitek sosial dalam negara-negara besar Eropah serta di Timur Tengah. Namun begitu kesedaran terhadap kewujudan badan sosial yang mengaku untuk membangunkan negara dan tamadun ini serta kesedaran terhadap kerosakan yang dibawa oleh gerakan ini amat minima dalam kalangan umat Islam.

 

Penulisan ini mungkin tidak dapat menerokai aspek terperinci bagaimana perencanaan Yahudi dalam setiap penjuru Revolusi yang mereka caturkan. Ia lebih kepada meneliti implikasi selepas berakhirnya setiap revolusi yang mereka taja. Implikasi utama yang dicetuskan adalah implikasi sekularism, humanism, materialism yang telah mencorak satu generasi uni-budaya. Kejayaan mereka lagi adalah berjaya mengawal pergerakan orbit dunia ke arah kejayaan agenda politik Yahudi sedunia.

 

1.                   Freemason penaja pemikiran ‘bebas’ dan pembebasan.

 

Konsep "liberty(kemerdekaan), fraternity(persaudaraan) dan equality(kesamarataan)"[2] adalah matlamat yang digagaskan oleh gerakan sulit ini. Akibat tertipu, sesetengah masyarakat yang disogokkan dengan bahan bacaan dan sumber dapatan ilmu dari Barat akan mengatakan ia suatu gerakan yang membela masyarakat, menghapuskan kasta dan strata sosial yang bejat (feudalism sebagai contoh), suatu gerakan yang memberi hak kemajuan kepada setiap bangsa dan peradaban. Hakikatnya ia hanya menggunakan nilai sepunya (common value) atau kesedaran homofili untuk menarik perhatian ramai agar menyertai kempen-kempen liberal mereka.

 

Untuk menyatukan semua agama dan memiliki keahlian yang terbuka, maka Freemason menjaja agenda kesamarataan, persaudaraan dan sebagainya. Mereka menjadikan persaudaraan sebagai tuhan sehingga menafikan kewujudan tuhan-tuhan setiap agama. Bagi memperdayakan umat Islam, mereka menjaja nama tuhan yang satu yang akan menjadi penyatu semua manusia. Akibatnya teologi yang salah ini akan menghumban umat Islam kepada agenda pluralism yang berbahaya iaitu menyatukan semua agama kepada satu agama!

 

Apa yang dapat disimpulkan terhadap agenda ini adalah, Freemason merupakan  NGO, satelit  atau pertubuhan luar bagi Yahudi. Yahudi sememangnya adalah agama untuk bangsa Yahudi sahaja. Manakala Freemason memberi peluang kepada mereka yang bukan Yahudi untuk menjadi pendokong agenda-agenda sulit mereka.

 

Matlamat mereka adalah Kuil Sulaiman dan bukannya persamaan ras[3]. Tujuan akhir dari gerakan Freemason ini adalah membangun kembali cita-cita khayalan mereka, iaitu mendirikan Haikal Sulaiman atau Solomon Temple.

 

Terlalu banyak teori tentang permulaan gerakan Freemason ini. Jika ia diambil dari bermulanya ketumbukan tentera miskin Knight Of Templer[4], maka kita akan melihat agenda humanism, rakus dan gila harta dunia menjadi titik kegilaan pada tentera- tentera salib. Walaupun menyahut seruan Pope Urban II, mereka juga diresapi semangat caruman Yahudi rahsia iaitu materialism yang mula berputik. Inilah semangat awal humanism dan materialism  sehingga bermulanya kebangkitan kesenian ‘raneissance’ di Eropah. Kata kata terkenal Donald Queller dari Universitas Illinois, “Knight(kesatria) Perancis menginginkan lebih banyak tanah. Pedagang-pedagang Itali berharap untuk mengembangkan perdagangan di pelabuhan-pelabuhan Timur Tengah.... Sejumlah besar orang miskin bergabung dengan ekspedisi sekadar untuk melarikan diri dari kerasnya kehidupan sehari-hari mereka (golongan surf yang ingin melepaskan diri dari tuan tanah mereka)[5].

 

Knight Of Templer yang diasaskan oleh Hugh de Payens dan Godfrey de St. Omer dari Perancis ini pada awalnya adalah tentera golongan miskin. Pada saat akhir, mereka menjadi sangat kaya kerana mengasaskan sistem bunga (riba) dan kredit sepertimana bank-bank pada hari ini. Dipercayai inilah punca asalnya sistem kapitalism[6].

 

Semasa memunggah tapak-tapak kuil di Jureselam, mereka sebenarnya menjumpai sesuatu iaitu ‘Kabbalah’. Kabbalah adalah tradisi sihir, penyembahan berhala dan teknik ritual syaitan yang diwarisi oleh Bani Israel sebelum adanya Nabi Musa (akibat adaptasi ilmu sihir kuno Mesir, lihat surah Al A’raf 104-112). Templer atau Freemason ini telah mengamalkan kembali ritual itu dan bermulalah tradisi perspektif sebagai seorang Yahudi berada dalam dada-dada penganut Freemason di Eropah. Perkara penting yang ingin dinyatakan di sini adalah, mereka telah menyadur fahaman materialism dari fahaman Mesir kuno melalui saluran praktikal Kabbalah tersebut. Sebelum kehadiran Templer di Palestin, mereka telah berfahaman materialism, kini mereka bertambah yakin dengan materialism tanpa tuhan selepas terjumpanya bahan-bahan penting dari tinggalan kuno itu. Orang Mesir percaya bahawa ‘benda’ selalu ada; mereka menganggap tidak logik pendapat tentang suatu tuhan yang membuat sesuatu dari ketiadaan mutlak. Mereka berpandangan bahawa permulaan dunia adalah ketika keteraturan muncul dari kekacauan, dan semenjak itu terjadi pertarungan antara kekuatan pengaturan dan kekacauan… keadaan kacau ini dinamai Nun[7].

 

 1. Agenda liberalisasi agama dalam setiap tamadun melalui agenda persamaan ras.

 

Mereka mengadakan ritual tertentu untuk menjadi petanda keahlian. Penulisan ini bukannya ingin membongkar ritual mereka melainkan ingin menggariskan tanda penting betapa Freemason adalah gerakan yang membawa agenda politik Yahudi yang akan menjulang agama Yahudi, manakala agama lain pula akan musnah kerana terlarut dalam agenda kesatuan agama mereka atas nama persaudaraan, persamaan dan kebebasan.

Kata mereka;

Freemason bukannya agama, walaupun Freemason ada memiliki unsur dan aspek agama. Mereka yang mendakwa bahawa ia adalah agama atau tidak memahami perjuangan kami adalah keliru tentag apa itu agama. Atau mereka ini hanya mendakwa tanpa ada fakta yang kukuh. Freemason tidak memerlukan seseorang yang ikhlas percayakan tuhan, juga bagaimana cara mereka melaksanakan keagamaan atau apa kepercayaan spiritual mereka. Ia tidak mengambil apa jenis agama atau unsur agama  lain. Jika ada pun ia adalah pendidikan moral daripada agama-agama yang membentuk nilai-nilai baik bagi masyarakat-masyarakat[8]”.

 

Mereka hanya memperalatkan sifat dan keinginan bangsa-bangsa yang tertindas untuk bebas dan memiliki kasta yang setara dengan bangsa-bangsa maju yang lain. Akibatnya mereka berjaya memiliki ‘pasaran’ dalam kalangan bangsa inferior yang pro dan ujub kepada ketamadunan Barat. Benar-benar Yahudi melalui pentas Freemason berjaya mengait kader-kader dari masyarakat yang tertindas, yang mengalami keracauan sosial, keterhimpitan ekonomi dan kegersangan tradisi ilmu yang dirombak akibat perubahan struktur politik sama ada akibat salah pemerintah tempatan mahupun akibat penjajahan Barat.

 

Lantaran itu, Islam adalah agama yang mengisi kelompangan dan kekosongan kehidupan manusia. Islam melarang ekstrim dalam beramal. Islam melarang pemberatan sebelah pihak dalam membuat perhitungan. Sebagai contoh Freemason banyak mengambil ruang femenism akibat umat Islam yang mengabaikan pengupayaan wanita sebagai suatu sub-sosial yang kuat.

 

Kejatuhan teologi Kristian akibat dibantai sekularism tajaan Yahudi telah terbukti di mana kelompangan perhatian gereja terhadap pandangan masyarakat menyebabkan Freemason mengambil peluang. Amerika yang merdeka pada 1776 menjadi satelit Yahudi terkuat dan menggalakkan ajaran sesat Kristian iaitu Protestan sebagai agama rasmi. Jika bukan kerana kuasa ekonomi Amerika, jika bukan kerana negara Eropah telah dibajai agenda sekular, sudah tentu akan ada satu kebangkitan Kristian Eropah untuk menghapuskan negara satelit Yahudi ini.

 

 1. Pengaruh Freemason dalam agenda sekularisasi era Renaissance

 

Sekular jika dibahas dari segi tematik umum, pasti kita akan berminat untuk mengetahui refleksi masyarakat Eropah hanya terhadap ‘Christendom’ iaitu kekuasaan istana monarki serta cengkaman gereja Ortodoks dan Khatolik semata-mata. Mungkin kita tidak sedar akan kehadiran suatu tangan besar yang membina suatu rangkaian refleks atas tiket intelektual untuk memuntahkan idea sekular yang paling awal melalui tajaan-tajaan terhadap tokoh intelektual Eropah. Yahudi melalui rangkaian Freemason telah lama membina kelompok-kelompok sebegini. Institusi Freemason dikatakan kukuh di Eropah pada 1390 M walaupun kewujudannya mungkin lebih awal. Malah akar kewujudannya adalah semasa pemerintahan sebelum Ramses II di Mesir lagi apabila kelompok Yahudi  mengekstrak fahaman humanism dan sekular tinggalan paderi Mesir kuno. Mereka sinonim dengan simbol pekerja iaitu Tukang Batu apabila mereka mencari-cari agenda untuk berselimut agar tidak lagi diburu oleh golongan paderi Khatolik Perancis. Istilah Freemason yang bermaksud bebas (freedom) dan mason (bangunan/pembangunan) juga berasal dari istilah stonemason.

 

Yahudi yang membina satu pentas kemanusiaan bernama Freemason mula mencipta ajaran sesat yang menyatukan semua agama atas dasar liberal dan sekular. Abad ke-14 sememangnya adalah zaman revolusi intelektual di Eropah (Renaissance) selepas sahaja kejatuhan Andalus 1492 atau lebih awal daripada itu. Mereka mula menaja idea rasionalis dan idea logikal serta menterjemah semua idea Yunani[9]  dalam bentuk yang lebih kompak dan kontemporari pada zaman itu[10].

 

Lihat bagaimana mereka menaja tokoh kapitalis-sekular pada saat keemasan Renaissance;

The philosopher and member of the Royal Society, John Locke, in his 1690s Letters Concerning Toleration, laid the foundations of law which now protect freedom of thought. Locke argued for the separation of religious authority from civil authority, so that a person's religious persuasion could not be held against them in court. This is now considered a fundamental human right. Much of Locke's philosophy influenced and was influenced by Freemasonry and the Royal Society. The French Freemason and philosopher, Voltaire, espoused Locke's work and Masonic ideas in Europe in the early 1700s. Later, Jean-Jacques Rousseau, would clearly define the aims of the movement[11].

 

Royal Society merupakan satu tapak rasmi kepada fakulti pemikir-pemikir sekular yang menjulang idea kapitalism, hak asasi universalism, sosial dan politik sekular. Locke, Voltaire dan Rousseau adalah antara tokoh pembebasan rakyat yang berdepan dengan istana dan gereja Khatolik melalui bantuan Freemason yang mereka dokongi.

 

Zaman keemasan Rainessance ini lebih dikenali sebagai zaman pencerahan Eropah (the age of enlightenment) di mana ia telah merombak struktur sosial di Eropah kepada beberapa perubahan besar. Dalam hal agama mereka menyoal Khatolik agar bertoleransi dengan idea baru. Dalam hal intelektual pula mereka membina sikap inkuiri serta melawan segala idea sains ala gereja. Revolusi Perancis yang ditaja oleh Freemason juga membawa agenda the age of reason. Pemisahan pendidikan daripada agama mula berlaku serta merebak ke dalam sistem parlimen yang sekular[12].

 

Memang benar Freemason membawa agenda yang kelihatan positif iaitu membawa keadilan kepada rakyat. Tetapi perlu kita sedar ia bukan agenda setempat atau pun berjangka pendek, skala pembebasan sosial ala Freemason ini telah membina satu kelompok modernis yang anti tuhan dan segala sistem akhlak. Ia akhirnya menjadi punca kelemahan umat Islam apabila agenda ini telah matang dan mula dieksport ke seluruh tanah jajahan Barat.

 

Jika dilihat lebih awal gerakan Protestant yang dimulakan oleh Martin Luther  1483-1546  adalah asas kepada ajaran ‘sesat’ bagi pengikut setia Khatolik. Mereka mencipta ajaran Protestan yang kemudiannya menjadi musuh utama kepada Khatolik[13].

 

Bagi mereka, mereka adalah ‘Mother of Tolerance’ yang memberi kebebasan penganut untuk memilih mana-mana agama dalam satu masa serta menghalang aktiviti dakwah sebarang agama kerana ia tidak rasional dan mengganggu hak asasi. Kerana itulah Kristian juga memusuhi Freemanson.

 

 Mengapa agenda Protestan berjaya menambat hati rakyat Jerman dan Perancis? Jawapannya adalah kepincangan politik dan sistem keagamaan Kristian. Kita akan melihat nanti bagaimana kepincangan politik dan agama di Turki telah membawa kejayaan gerakan Freemason di Turki.

 

 1. Bagaimana mereka  menjadi arkitek sekular di Perancis?

 

Gerakan Illumanity iaitu cabang besar gerakan Freemason diasaskan oleh Adam Weishaupt. Weishaupt telah merancang suatu konflik besar di Perancis agar terjadinya Revolusi Perancis pada 1789. Rancangan itu dibukukan dengan nama  ‘Einige Original Scripten’. Buku ini pernah dirampas oleh Polis Raja Perancis dan kemudiannya terlepas kepada tangan-tangan pencatur Revolusi Perancis.

 

Dalam Protocols of the Meetings Of The Elders  Of Zion, golongan Yahudi  menyatakan,

“Ingatlah Revolusi Perancis yang kita gelarkan sebagai “Besar”. Rahsia penyiapannya adalah diketahui oleh kita kerana kitalah yang merancang dan menyelenggarakan revolusi itu” (perkara 3:14)

Dalam artikel lain mereka berkata,

Orang-orang Goyim (haiwan) tidak dipandu oleh penggunaan secara praktik pengkajian peristiwa-peristiwa sejarah, tetapi oleh  teori-teori tanpa memperhitungkan akibatnya. Jadi kita biarkan mereka  bersuka-suka hingga tiba masanya untuk kita bertindak. Biarkan mereka dengan teori-teori (sains) itu. Kerana itulah yang sentiasa mempengaruhi mereka  supaya mempercayai sepenuhnya teori-teori itu. Para intelek goyim akan berbangga dengan pengetahuan mereka  tanpa menentukan sama ada betul atau tidak pengetahuan mereka itu. Dan mereka akan menggunakan pengetahuan yang mereka perolehi daripada sains yang telah digunakan oleh wakil-wakil khas kita menyusun untuk membawa mereka ke arah yang kita mahu. Jangan menyangka bahawa kenyataan-kenyataan ini  kosong dan tidak bermakna. Renungkanlah kejayaan yang kita usahakan untuk darwinisme, Marxisme dan Nietzcheisme. Bagi kita orang-orang Yahudi nyatalah bahawa perintah-perintah ini akan melemahkan serta meleburkan fikiran orang-orang Goyim. ( Perkara 2:3)[14]

 

Dalam sejarah Revolusi Perancis, ia menjadi  titik tolak kebangkitan awal Eropah dari segi ketenteraan yang mara, pendidikan yang tersusun, politik yang matang serta teknologi yang berkembang pesat.  Sebenarnya tokoh-tokoh Enlightment seperti Montesquieu dan Voltaire adalah pemimpin Freemanson berbangsa Perancis. Berslogankan semangat kelas Borjois (pertengahan) menentang feudalisme bangsawan,  revolusi ini akhirnya diisi dengan pemerintahan berteraskan autokrasi-monarki Napoleon. Peperangan antara kelas bawahan pula berlaku dengan kelas Borjois (golongan revolusi) apabila golongan Borjois ini pula bertukar menjadi zalim seperti raja sebelumnya. Inilah hasrat Freemason, mencatur Revolusi sekular yang akhirnya turut sama menggigit rakyat bawahan.

 

Revolusi  pada tahun 1789,  golongan Freemason, yang menggerakkan revolusi tersebut, maju dengan slogan-slogan yang meneriakkan cita-cita moral seperti “kemerdekaan, kesetaraan, dan persaudaraan”. Namun, ratusan ribu orang yang tak bersalah dihantar ke guillotine, dan Perancis berkubang darah. Bahkan para pemimpin revolusi sendiri tidak dapat melarikan diri dari kekejaman ini, dan dikirim ke guillotine, satu per satu.

 

Napoleon Bonaparte (1769-1821) seorang anggota Freemason telah  menyertai Army Philadelphe Lodge pada 1798. Saudara lelakinya iaitu Joseph, Lucian, Louis dan Jerome juga adalah Freemason. Lima daripada enam ahli Napoleon’s Grand Councel bagi Empayar Perancis juga adalah Freemasons. Enam daripada sembilan Pegawai Emperial adalah Freemason. Begitu juga 22 daripada 30 orang Marshal Perancis[15].

 

Apakah kebejatan Revolusi ini? Napoleon yang menjual idea pembebasan dari golongan pertengahan kepada golongan feudal akhirnya menjadi diktator selama 10 tahun tanpa boleh dicabar. Beliau meminda perlembagaan dan menjadi Maharaja Perancis berstatus tirani yang zalim. Rakyat menjadi hilang moral dan inflasi berlaku dengan teruk sekali akibat peperangan demi peperangan. Sebarang aktiviti keagamaan dan berunsur nilai agama akan dihapuskan dan dimusnahkan[16].

 

Tahukah anda, betapa revolusi Perancis adalah lambang kebanggaan golongan sekular seluruh dunia kerana ia menjadi asas bermulanya gelombang kebangkitan mahkamah sekular, perniagaan kapitalism yang bebas daripada kawalan kerajaan, kebangkitan perlembagaan sekular pertama dan juga era kebangkitan puak pelampau femenism?[17]. Secara umum memang kebangkitan ini dinilai sebagai membela rakyat. Namun begitu pada hakikatnya generasi yang dibina oleh Revolusi ini akan bertuhankan akal dan humanism. Tambahan pula di  dalam agenda Freemason dan Yahudi, fahamannya hanya membawa kepada pembentukan penindasan dan penderaan terhadap rakyat yang lebih melampau.[1] Kertas ini dibentang dalam Bengkel mengenali Kebejatan Freemason di sebalik Tirai Revolusi Peradaban anjuran Skuad Penyelamat Aqidah (SPAQ) di USM pada 28 Februari 2009.

[2] Robert Burns dan  Freemasonry oleh ahli  World Burns Club  -  Todd J. Wilkinson melalui web: http://www.worldburnsclub.com/expert/burns_freemason.htm

[3] Kebangkitan Freemason & Zionis di Indonesia, karya Herry Nurdi, terbitan Cakrawala Publishing, 2006.

[4] Pada asalnya mereka menganut Kristian. Pada saat kegemilangan(kekayaan) mereka, mereka menganut fahaman pelik dan mula merahsiakan organisasi. Pada tahun 1307, Raja Perancis Philip le Bel telah menghukum dan menangkap mereka. Mereka mengaku tidak lagi beriman dengan Jesus. Jadi pada 1314 mereka dibunuh oleh Gereja dan Raja Perancis. Mereka melarikan diri ke Scotland iaitu Negara Eropah yang tidak mengakui Khatolik. Di sini mereka membina lodge tukang batu/pembinaan, menyusup ke dalam kumpulan sekerja, dan mengelar diri sebagai Mason iaitu berkaitan pembangunan. Istilah ‘stone mason’ juga terkenal. Mereka mula menggelar pemimpin mereka menurut gelaran dalam  Knight Of Templer sempena mengambil sejarah asal mereka.

[5] Harun Yahya, Ancaman Global Freemason memetik dari  World Book Encyclopedia, "Crusades," Contributor: Donald E. Queller, Ph.D., Prof. of History, Univ. of Illinois, Urbana-Champaign, World Book Inc., 1998

[6] Ibid. Dipetik daripada  Michael Baigent, Richard Leigh, The Temple and the Lodge, London, Corgi Books, 1990, hal. 78-81

[7] Ibid. Dipetik daripada Christopher Knight, Robert Lomas, The Hiram Key, Arrow Books, London, 1997, hal. 131

[8]http://www.nhgrandlodge.org/___Becoming_a_Mason/body____becoming_a_mason.html#TopBecoming a Mason - To become one, ask one.

[9] Perlu ditegaskan, bahawa dunia Eropah hanya berjaya membawa kembali kefahaman falsafah Yunani melalui bahasa Arab dan hanya melalui jambatan ketamadunan Arab. Mereka sendiri tidak memahami Falsafah Yunani jika tanpa bantuan huraian ulama’ falsafah Islam melalui kesepaduan teologistik dan realistik. Sekular menjadi rencah Eropah semasa mereka diresapi pengaruh Freemason dalam pertimbangan akademik mereka. Mereka inginkan kelainan berbanding tamadun Islam maka secular adalah pilihan mereka. Lihat Hans Koechler, Muslim Christian Ties In Europe , Citizens International Penang.

[10] Rujuk perbahasan dalam http://www.cantonfreemasons.com/freemasonry.htm

[11] http://halcyontemple


Posted at 02:06 am by Pendita Bitara

 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments
Previous Entry Home Next Entry


Pendita Bitara

Kebangkitan Ummah bermula daripada kebangkitan minda dan paradigma.....
bukan suatu evolusi yang pasif...

PERJUANGAN BAHASA MELAYU


Bahasa Melayu bukan diperjuang secara ketaksuban etnik dan ras. Bukan bernada chauvinis yang sempit apatah lagi ingin menguja Bahasa ini sebagai adi bahasa yang menggugat bahasa lain. Bahasa ini adalah payung bagi keharmonian, interaksi dan bahasa ilmu bagi sebuah Negara bangsa bernama Malaysia. Dasar ini akan menjadikan perjuangan bahasa melayu diupayakan, sekata dan harmonis sekaligus mengekalkan bahasa peribumi dan kaum lain sebagai hak kekal bagi setiap kaum. Perjuangan bahasa dan sosiolingusitik adalah luas. Perjuangan bahasa bukan sekadar menolak PPSMI…ini kerja berat bagi yang mengaku warga Malaysia. Ini nada juang bagi memartabat eka bahasa kita.
(Pendita Bitara)
RENCAH HIDUP

Teks (penulisan) adalah wahana bagi masyarakat belajar.
Yang mana dari sini pengtahuan berganjak terus-menerus menuju kematangan.
Tanpa teks, peristiwa dan pengalaman akan ‘menguap’ ditelan waktu, untuk kemudian kita akan bertengkar tentang kebenaran peristiwa itu pada hari kemudian.
Tanpa teks kita tidak mampu memetik kearifan hidup.
Tanpa teks apakah yang dapat kita wariskan kepada anak cucu?”
( Shaharom TM Sulaiman dalam Buku Kekasih)

Bahasa adalah citra atma sesuatu bangsa, Bahasa adalah perlambangan nurani

A. Samad Said (sasterawan Negara)


Kerajaan melanggar Akta Bahasa pada 2003 (PPSMI), kerajaan melanggar Akta Bahasa pada 2009 dan akan terus melanggar sehingga 2017


.:Blog-Blog saya yang lain:.PENTAS KAJI BUKU


LANDSKAP SIASAH

SKUAD PENYELAMAT AQIDAH (SPAQ)

JAISYU MUHAMMAD.:Link Info:.:.


Harakah

Utusan

Berita Harian

Harian Metro

Buletin

Malaysiakini

Marhaen

.:Sederap Senada Sekata:.saifulislam

Abdul Hadi Bin Alias (UTP)

Lirik Nasyid (Sahabatku Amni)

Puisi Nurani

Lindungan Bulan

Along Effendi

Diskusi Hati : Mujahidah Kustem (Sahabatku Amni)

Mujahidah UIA

Diari Mujahid

UBU

Fathi Reformist

Akmal Labu (Pendakwah Kontemporari)

.:NGO n Islamic Movement:.PAS

Ikhwanul Muslimin


KEADILAN

JIM

KERSANI training

Terengganukini


Persatuan Ulama'


PAKSI

.:Jaringan Ilmiah:.Bahan Tarbiah

Biografi Ulama' dan Tabiin

Komik dakwah

Sirah nabi berserta nota dan peta-peta

Ini Sejarah Kita ( Sejarah Khilafah Islam)

Download Kuliah Aqidah (Tuan Guru Abdul Hadi)

Rujukan Fiqh dan Syariah

Berita Umat Islam Antarabangsa (Islam NEWS Room)

nak MP3 Nasyid? Mai tekan sini....

Mari Kenal Ulama'

Mari Belajar Menulis Artikel dan Buku

Ummah Muslimin

MyKULIAH(MP3)

Rujukan Al Quran

Rujukan Hadis-hadis

Fatwa Al-Qaradhawi

Cintailah buku dan Bahasa kita

Marilah baca buku Terkini !! Update your mind..

.:Gegar Kampus:.PMIUM bersamamu...


ISIUKM

PMIUTM Gegar Selatan

PKPIM

Ikatan Persaudaraan Jepun


Kepada Pengunjung yang ingin meneliti artikel-artikel yang lepas, sila cari melalui Kalender. Artikel mula dimasukkan pada 21 April 2006. Moga bermanfaat kepada kalian

.:Counter:.online
hits since 21 April 2006|+| TAJUK UTAMA |+|


1) Keutamaan Agen Muslih dalam Era Islam Kini Dalam Menempuh Aspek Khilafiyyah
2) Ancaman Islam LIberal....Sejarah Kembali Berulang
3) Falsafah Jundiyyah
4) Kelayuan Keintelektualan Dalam Gerakan Mahasiswa Islam
5) Asal Kekuatan Ummah Bermula Daripada Membaca...Suatu Saranan
6) Asal Rentak Politik Cina di Tanah Melayu
7) Mana Lagi Dhalalah??
8) Mahasiswa Perlukan Perenungan Sejenak
9) Analisa Mahasiswa Pasca 1998
10) Kronologi Gerakan Mahasiswa
11) Siapakah Sheikh Muhammad Arsyad Al Banjari?...
12) Demokrasi Dan Pemerintahan Islam
13) Tafsir Al-Fatihah(ayat 7)
14) Tafsir Al-Fatihah (ayat 6)
15) Tafsir Al-Fatihah (ayat 5)
16) Berfikir??
17) Tafsir Al-Fatihah (ayat 4)
18) Tafsir Al-Fatihah (ayat 2-3)
19) Tafsir Al-Fatihah (ayat 1)
20) Memurnikan Amal Jamaie
21) Hiburan Dan Muzik..Dan persimpangan
22) Keruntuhan Usmaniyyah..Pengenalan Sultan Terakhir Turki
23)Rasulullah..Saintis Sosial Dan Politik Terulung
24) Gambaran Umum Apa Itu Dakwah
25) Mahasiswa,Buku Dan Universiti
26) Pengajaran Surah Al-Hujurat
27) Nak Kopi??KOPISATU!!
28) Amerika VS Iran
29) Kilat..Takut Ada Tanda...
30) Isu Penghinaan Nabi...perlu tahu fakta
31) Falsafah Aliran Mistik
32) Nilai Sepunya Falsafah Yunani
33) Pengaruh Imperialis Terhadap Sejarah Kita
34) Puisi : Bukan Sengaja Ku Disini
35) Dasar Istihasan Sebagai Satu Sumber Hukum
36) Tawanan Fallujah : Rakyat Malaysia..
37)Teori etika antara Islam dan Barat
38) Riba Dan Beberapa Perbahasan Klasik
39) Realiti Kehidupan Barat
40) Kesan Penjajahan Terhadap Tradisi Keilmuan Islam
41) Hukum Akal Serta Hikmahnya Untuk Umat Islam kini...
42) Perbahasan Isu Penghinaan Nabi(2)
43) Tuduhan Pertama : Isu Perhambaan
44) Tuduhan Kedua : Rasulullah Pengganas
45) Tuduhan Ketiga : Rasulullah dengan Dasar Tertutupnya
46) Judas
47) Kitab Haji (Pertama)
48) Bab Haji (Kedua)
49)Tuduhan Keempat : Rasulullah Mendiskriminasi Wanita
50) Bab Haji (ketiga)
52) Media alternatif...media tradisi?
53) 'Tak Nak Kacau'...'Tak Nak Tegur'
54) Suka Duka Gerakan Islam Dunia
55) Kegopohan Jepun...
56) Bab Haji (4)
57)Politik Melayu Sebelum, Semasa Dan Selepas Perang
58) Kenapa Mahasiswa Kini Jahil Sirah?
59) Kebenaran Al Quran Dengan Sains Alam Sejagat
60)Alam dan Al Quran....
61) Kejadian Menusia Dalam Al-Quran
62) Bangsa Lain Menguasai Warisan Melayu Islam....Nasib Tulisan Jawi
63) Ramalan Rasulullah terhadap pasaran bebas
64) Bab Haji(5)
65) Tangisan Mereka Kering Sendiri Akhirnya...
66) Maju Dengan Buku...Buku Ada Auranya Sendiri...
67) Saya Sayaaaang...Kucing
68) Pengetahuan Kebudayaan;Satu Keperluan Mahasiswa
69) Sikap Kita Terhadap Isu Palestin dan Zionis
70) Dilema Mempertahankan Hak Istimewa Melayu
71) Cerita ni biasa je..saja nak cerita gak...
72) Semutal Lama...
73) Interaksi Gerakan Dakwah Malaysia
74)Umat Islam buta huruf..Islam bukan anti-intelek..
75) Respon terhadap tulisan Interaksi antara Jamaah
76) Islam dan Sosialisme
77)Peranan Tafsir Maudu'i dalam aplikasi Dakwah berkesan.
78)Usul Dan Furu', dikotomi yang mungkin dikelirukan...
79)Jihad terbuka..jaminan sosial...
80)Isu Aqidah..isu kita bersama
81)Plant Tindakan Terhadap ISU ISLAM
82)Memahami Unsur Dan Ciri Negara Islam
83)Islam : dikotomi kepercayaan dan pemikiran.
84)HAPUSKAN WTO !!
85)Monolog aku pada DIA
86)Mari membokot..bagaimana memboikot?
87)Campur tangan Amerika dalam operasi kristianisasi
88)Berdebat dalam kelas...
89)Berdebat dalam kelas...
90)FESKUM..medan latihan mahasiswa?
91)Edaran Khutbah Jumaat
92)Agama sebagai faktor penyatuan bukan perbalahan
93)Merdeka perlukan semangat patriotik...
94)Erti merdeka dalam erti minda yang realiti
95)Bab Haji 6
96)Sektor Pekerjaan Dan Ibadah
97)Perbahasan Isu Kalam Allah Menurut Tohawi....
98)Bab Haji 7
99)Keilmuan Politik dan Aplikasi; saranan Ulama' Tradisi
100) Bab Haji (8)
101) Bab Haji (9)
102) Pembongkaran Pemikiran Said Nursi Badiuzzaman
103) Qasad Yang sahih dan Ikhlas...
104) Sentimen anti jepun...menggagalkan normalisasi
105) Muniatul musolli (bahagian 1)
106) Muniatul Mosolli (bahagian kedua)
107) Menyediakan makanan untu keluarga si mati
108) Tafsir Al Bayan. (bahagian 1)
109) Benarkah agama lain diiktiraf?
110) Hukum-Hukum Dalam Islam (ilmu usuluddin)
111) Benarkah wujud Makhluk lain di Planet selain BUMI?
112) Hari Raya dalam Kosmo Melayu
113) Kedukaan Farah....Dalam kalangan yang durja
114)Gelaran Al Abtar
115) Ajaran Sesat
116) 3 suku dan hero tamil
117) Adakah malaikat tertakluk dalam syariat rasulullah
118) Tafsir Al Bayan (Bahagian 2)
119) Tafsir Al Bayan (bahagian 3)
120) Kitab bab Korban,aqiqah (part 1)
121) MUZIK?kenapa tiada ruang untuknya?
122) KEBANGKITAN MELAYU, RETORIKA ATAU SUATU WAHANA
123) REJIMEN KE-10 PKM MENGANUT KOMUNISME ATAU MENUNGGANG KOMUNISME?
124) Melayu Dan Raja bersendikan adat
125) Agenda Perpaduan Kaum; Agenda bersama
126) jalur Pemikiran Syed Qutb
127) Sayyid Sabiq Dan Fiqh As Sunnah
128) Reformis akan menjadi orthodoks akhirnya...
129) Sejarah Retro Merdeka yang kian dilupakan.
130)KEFARDHUAN MEMPELAJARI ASAL FALSAFAH DAN AQIDAH ILHAD DALAM MEMAHAMI KESESATAN IDEOLOGI MODEN1

<< March 2009 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

MEDAN BITARA:.


.

 • IKLANEKA
  INGIN MENGHANTAR ARTIKEL? INGIN BERKONGSI IDEA SERTA MEMBERI SARANAN? Email : jihadin82@yahoo.com

  Logo lama Universiti Malaya
  Universiti Terulung


 • KESINAMBUNGAN PENTING BLOG MUNAWWARAH
  Ingin berdiskusi secara ilmiah? Artikel ilmiah dan berada dalam komuniti ilmiah? Sila memasuki alam pendita_bitara@yahoogroups.com.....
  Masukkan alamat email:


  Powered by
  groups.yahoo.com
  Locations of visitors to this page


  Get your own playlist at snapdrive.net!
  DOWNLOAD LAGU SAYA

  REC017.WAV
  REC013.WAV
  REC014.WAV
  REC015.WAV
  selawat kompang.WAV
  REC016.WAV

  Saya menyediakan perkhidmatan sewa alatan muzik perkusi (ketuk) untuk kegunaan nasyid atau persembahan kesenian Islam-Melayu. Harga semestinya berpatutan serta perkhidmatan hantar alatan sewa ke tempat anda. Saya juga berpengalaman mengadakan latihan nasyid yang melibatkan latihan vokal berharmoni serta permainan alatan muzik perkusi di sekolah-sekolah serta institusi khas.

  Hubungi saya untuk maklumat serta pakej perkhidmatan yang saya sediakan. Bersedia untuk membantu agensi kerajaan atau NGO untuk menubuhkan pasukan nasyid yang berkemahiran. Harga dan khidmat istimewa untuk pelajar sekolah atau IPT. Hubungi 017 6291368 atau email : jihadin82@yahoo.com

  Penulis sambilan untuk Majalah Milenia Muslim, Farduain, Dian, Dewan Kosmik, Dewan Masyarakat dan beberapa media lain. Kini giat membentang kertas kerja isu umat Islam dalam dan luar negara untuk kefahaman masyarakat awam. Berminat untuk diskusi atau forum sila hubungi 017 6291368

 • If you want to be updated on this weblog Enter your email here:  rss feed