Image hosting by Photobucket
.:.:.:.:.:.:.:.:.:.: Juzuk Intelek jangan sesekali dilupakan walau kaki jauh meninggalkan gerbang kampus:.:.:.:.:.:.:.:.Biarkan cahaya kebangkitan menyinar, memenuhi citra yang Uzma.:.:.:.:.:.:.:.Mahasiswa dan Tradisi Kependitaan..ada Peranan yang tersendiriThursday, August 30, 2007
Pemikiran Syed Qutub (faktor)

 

Latar Belakang Syed Qutub dan Pengaruh yang Membina Pemikirannya.

1) Awal

Lahir pada tahun 1906 Di Mesir. Mendapat pendidikan agama yang kuat daripada keluarga. Menghafaz Al Quran pada usia 10 tahun. Ibu dan bapa mengasuh ilmu asas agama seperti Fiqh dan Bahasa Arab.

 • Pada asasnya beliau berlatarbelakang agama yang kuat. Kesemua kekuatan minda beliau dalam penulisan tafsir dan huraian sistem Islam adalah berasaskan latarbelakang awal beliau.

 • Menghafaz Al Quran pada usia awal menonjolkan bahawa beliau benar-benar lama menguasai Al Quran sebelum terjun dalam bidang dakwah yang kuat berpegang dengan Al Quran.


 1. Remaja dan Belia.


Beliau berhijrah ke Qahirah pada usia 15 tahun pada tahun 1921 menyertai Maktab Perguruan Abdul Aziz. Terus mengajar sekolah rendah kerana kesempitan wang untuk meneruskan pengajian.

  • Kita melihat bagaimana beliau dilatih dnegan asas pendidikan, pedagogi dan psikologi barat sejak awal remaja. Tidak hairan jika beliau akhirnya matang dalam mengupas isu sosio-politik dunia dan mengkritik ideologi manusia.

Pada tahun 1928 pada usia 22 (sama dengan Hassan Al Banna) menyertai Darul Ulum dan mempelajari Bahasa Arab dan Ulum Syariah. Tetapi beliau cenderung dengan sastera Arab dab ilmu bahasa Arab yang bercabang-cabang.

  • Ini mengambarkan bahawa beliau mempunyai juga asas pengajian agama dan semestinyalah penulisan beliau yang berunsur agama sah dan boleh diterima pakai. Ini menolak anggap sesetengah pihak yang menolak Fi Zilalil Quran dengan hujah, Syed Qutub tidak faqih dalam ilmu agama.


 1. Belia (peringkat 2)

Beliau menjadi Nazir pendidikan serta menjadi pegawai kerajaan dalam bidang pendidikan. Mengkritik sistem negara melalui penulisan dan kajian peribadi beliau.

 • Beliau bukan berjiwa pembangkang, tetapi jenis manusia yang suka mempersoal sesuatu sistem yang jika dilihat pincang. Beliau jelas seorang yang kritikal, empirikal, anti-dogmatik serta seorang yang komited dan optimis dengan kajian dan pendapat peribadi beliau. Melalui kritikan terhadap sitem pendidikan inilah beliau akhirnya muncul sebagai pencabar sistem ideologi sekular Mesir.


 1. Belia ( peringkat 3)


Beliau mula menulis apabila dipandang oleh kerajaan sebagai pembangkang secara senyap. Beliau lebih tertarik dengan sastera arab. Seperti Zainab Al Ghazali, beliau pada awalnya menulis dalam genre yang agak picisan dan tidak terarah. Walaupuin Ikhwan telah wujud dan beliau juga mengkagumi Hassan Al Banna akan tetapi lebih senang dengan kerja sastera.

 • Kaedah penulisan beliau yang berseni, berfalsafah serta mujmal untuk diintepretasi adalah bermula disini. Hal inilah bagaimana kita melihat karya beliau boleh menghasilkan impak yang cukup hebat dalam sosial Mesir.


Beliau kemudianya menerbitkan buku At Taswir Fani Fil Quran (Gambaran Keindahan Dalam Al Quran) untuk menjelaskan kesenian bahasa, balaghah dan kiasan yang ada dalam Al Quran pada 1939. Kemudian menulis pula buku Masyahidul Qiamah Fil Quran pada tahun 1945.

 • Beliau mula mencari arah tuju dalam penulisan dan mula menumpukan diri dalam penulisan. Dan beliau mula menemukan diri dengan ilmu asas didikan awal dulu dalam 2 buku diatas.


 1. Kemuncak

Penulisan beliau yang hebat pada tahun 1948, Al Adalah Al Ijtimaiyyah Fil Islam (Masyarakat Islam) telah mengkritik ideologi manusiawi secara total dan vokal. Beliau juga mula diyakini oleh Hassan Al Banna untuk menjadi pendokong Ikhwanul Muslimin.

 • Penulisan ini jika dibaca cukup jelas menggambarkan pemikiran yang asing berbanding arus perdana Mesir yang menyokong toghut, sekular, kemodenan wahanisme, dan autokrasi.


Pada 1951 menyertai Ikhwanul Muslimin. Bermakna beliau masuk saat kekalahan tentera Ikhwan dalam peperangan dengan Yahudi pada 1948 akibat kelemahan tentera Mesir.


Pemikiran umum beliau.

 • Beliau menjalinkan unsur sastera, ilmu pendidikan, sosiologi dan ilmu agama dalam penulisan beliau sesuai dnegan latar belakang beliau.

 • Beliau tertarik dnegan idea Al Maududi berkenaan Tauhid Hakimiyyah yang membawa idea ketunggalan Allah dalam menggubal sistem dunia. Beliau menafikan semua ideologi manusia. Pemikiran beliau kelihatan radikal dan ¡®syadid¡¯ apabila menolak manusia sebagai agen pembina perlembagaan kerana beliau berhasrat menyeimbangkan pemikiran sekular dengan idea usul Agama iaitu Uluhiyyah Allah dalam setiap segi kehidupan.

 • Tulisan beliau dalam Maalim Fit Toriq lebih menonjolkan idea ketamadunan yang berasas agama. Kesimpulan daripada buku itu ialag Al Quran adalah sumber tenaga Umat Islam. Tenaga Umat Islam itu pula menghiasi segala tujuan ketamadunan samaada yang berbentuk materialis ataupun kerohanian. Beliau mengatakan bahawa Islam tidak menolak kebendaan. Islam tidak hadir untuk membunag semua teknologi dan sistem kemajuan Barat sebaliknya membuang taasub dan fanatisme terhadap kebendaan dan akal manusia melebihi taa¡¯bud dan ketaatan kepada Allah.

 • Beliau lebih banyak menulis dalam bentuk tasawwur Islam seperti 2 buku yang awal sebelum menyertai Ikhwan, buku Haza Al Din serta Khasais Al Tasawur Al Islamiy kerana menganggap bahawa umat Islam dunia mula skeptikal(curiga), jahil serta takut dengan sistem Islam. Akibat asakan perang saraf, penjajahan minda dan spiritual, umat Islam mula tidak kenal dengan tasawur agama sendiri. Contoh perang saraf Inggeris:

  1. Sirah dan banyak perkara sejarah Islam diputar belit oleh barat.

  2. Menjauhkan dari sunah sebaliknya menyempitkan skop sunah sehingga agama kelihatan sukar dan simbolik sahaja.

  3. Menonjolkan sistem Inggeris adalah penyelesaian masyarakat kerana Inggeris menonjolkan bahawa sistem Islam tidak relevan untuk selesaikan masalah kontemporari. Hal ini dirumitkan lagi apabila sesetengah ulama Mesir yang mengambil langkah defensif terhadap asakan barat dan akhirnya menjadi rigid dalam fatwa dan penafsiran ayat Al Quran.

  4. Beberapa institusi pemikiran sekular dibina untuk menghasilkan pemimpin negara.

  5. Islam ditonjol sebagai ritual dan hanya terpecah kepada 3 skop iaitu Aqidah, Fiqh Ibadah dan Kerohanian dengan menidakkan unsur falsafah dan ibrah dalam setiap perintah Allah. Karya Imam al Gahazali yang maju serta menyelesaikan konflik sebegini pula hanya dianggap sebagai karya tasawuf yang ortodoks. Inilah ramuan yang disipakan oleh Inggeris terhadap umat Islam.


Kesimpulan.

Idea beliau secara umumnya dianggap radikal terutama yang bersangkut-paut dengan ideologi dan sekular. Beliau tidak berkompromi dalam hal kekafiran jika tidak berpegang dengan Al Quran dan sistem Islam. Beliau pernah ditegur oleh Imam Hassan Ismail Al Hudhaibi iaitu Mursyidul Am Ikhwan ke-2 selepas idea beliau tentang Hakimiyah menghasilkan segolongan pemuda yang taasub, hammasah dan isti¡¯jal( gopoh) dalam tindakan. Namun begitu idea beliau adalah pelengkap dan perlukan juga pelengkap daripada penulisan dan idea tokoh lain. Hakikatnya beliau adalah pemikir yang hebat terutama dalam menyediakan 'fariq' diantara yang hak dan batil.

Muhamad Nuruddin Bashah

2007

Posted at 12:18 am by Pendita Bitara

 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments
Previous Entry Home Next Entry


Pendita Bitara

Kebangkitan Ummah bermula daripada kebangkitan minda dan paradigma.....
bukan suatu evolusi yang pasif...

PERJUANGAN BAHASA MELAYU


Bahasa Melayu bukan diperjuang secara ketaksuban etnik dan ras. Bukan bernada chauvinis yang sempit apatah lagi ingin menguja Bahasa ini sebagai adi bahasa yang menggugat bahasa lain. Bahasa ini adalah payung bagi keharmonian, interaksi dan bahasa ilmu bagi sebuah Negara bangsa bernama Malaysia. Dasar ini akan menjadikan perjuangan bahasa melayu diupayakan, sekata dan harmonis sekaligus mengekalkan bahasa peribumi dan kaum lain sebagai hak kekal bagi setiap kaum. Perjuangan bahasa dan sosiolingusitik adalah luas. Perjuangan bahasa bukan sekadar menolak PPSMI…ini kerja berat bagi yang mengaku warga Malaysia. Ini nada juang bagi memartabat eka bahasa kita.
(Pendita Bitara)
RENCAH HIDUP

Teks (penulisan) adalah wahana bagi masyarakat belajar.
Yang mana dari sini pengtahuan berganjak terus-menerus menuju kematangan.
Tanpa teks, peristiwa dan pengalaman akan ‘menguap’ ditelan waktu, untuk kemudian kita akan bertengkar tentang kebenaran peristiwa itu pada hari kemudian.
Tanpa teks kita tidak mampu memetik kearifan hidup.
Tanpa teks apakah yang dapat kita wariskan kepada anak cucu?”
( Shaharom TM Sulaiman dalam Buku Kekasih)

Bahasa adalah citra atma sesuatu bangsa, Bahasa adalah perlambangan nurani

A. Samad Said (sasterawan Negara)


Kerajaan melanggar Akta Bahasa pada 2003 (PPSMI), kerajaan melanggar Akta Bahasa pada 2009 dan akan terus melanggar sehingga 2017


.:Blog-Blog saya yang lain:.PENTAS KAJI BUKU


LANDSKAP SIASAH

SKUAD PENYELAMAT AQIDAH (SPAQ)

JAISYU MUHAMMAD.:Link Info:.:.


Harakah

Utusan

Berita Harian

Harian Metro

Buletin

Malaysiakini

Marhaen

.:Sederap Senada Sekata:.saifulislam

Abdul Hadi Bin Alias (UTP)

Lirik Nasyid (Sahabatku Amni)

Puisi Nurani

Lindungan Bulan

Along Effendi

Diskusi Hati : Mujahidah Kustem (Sahabatku Amni)

Mujahidah UIA

Diari Mujahid

UBU

Fathi Reformist

Akmal Labu (Pendakwah Kontemporari)

.:NGO n Islamic Movement:.PAS

Ikhwanul Muslimin


KEADILAN

JIM

KERSANI training

Terengganukini


Persatuan Ulama'


PAKSI

.:Jaringan Ilmiah:.Bahan Tarbiah

Biografi Ulama' dan Tabiin

Komik dakwah

Sirah nabi berserta nota dan peta-peta

Ini Sejarah Kita ( Sejarah Khilafah Islam)

Download Kuliah Aqidah (Tuan Guru Abdul Hadi)

Rujukan Fiqh dan Syariah

Berita Umat Islam Antarabangsa (Islam NEWS Room)

nak MP3 Nasyid? Mai tekan sini....

Mari Kenal Ulama'

Mari Belajar Menulis Artikel dan Buku

Ummah Muslimin

MyKULIAH(MP3)

Rujukan Al Quran

Rujukan Hadis-hadis

Fatwa Al-Qaradhawi

Cintailah buku dan Bahasa kita

Marilah baca buku Terkini !! Update your mind..

.:Gegar Kampus:.PMIUM bersamamu...


ISIUKM

PMIUTM Gegar Selatan

PKPIM

Ikatan Persaudaraan Jepun


Kepada Pengunjung yang ingin meneliti artikel-artikel yang lepas, sila cari melalui Kalender. Artikel mula dimasukkan pada 21 April 2006. Moga bermanfaat kepada kalian

.:Counter:.online
hits since 21 April 2006|+| TAJUK UTAMA |+|


1) Keutamaan Agen Muslih dalam Era Islam Kini Dalam Menempuh Aspek Khilafiyyah
2) Ancaman Islam LIberal....Sejarah Kembali Berulang
3) Falsafah Jundiyyah
4) Kelayuan Keintelektualan Dalam Gerakan Mahasiswa Islam
5) Asal Kekuatan Ummah Bermula Daripada Membaca...Suatu Saranan
6) Asal Rentak Politik Cina di Tanah Melayu
7) Mana Lagi Dhalalah??
8) Mahasiswa Perlukan Perenungan Sejenak
9) Analisa Mahasiswa Pasca 1998
10) Kronologi Gerakan Mahasiswa
11) Siapakah Sheikh Muhammad Arsyad Al Banjari?...
12) Demokrasi Dan Pemerintahan Islam
13) Tafsir Al-Fatihah(ayat 7)
14) Tafsir Al-Fatihah (ayat 6)
15) Tafsir Al-Fatihah (ayat 5)
16) Berfikir??
17) Tafsir Al-Fatihah (ayat 4)
18) Tafsir Al-Fatihah (ayat 2-3)
19) Tafsir Al-Fatihah (ayat 1)
20) Memurnikan Amal Jamaie
21) Hiburan Dan Muzik..Dan persimpangan
22) Keruntuhan Usmaniyyah..Pengenalan Sultan Terakhir Turki
23)Rasulullah..Saintis Sosial Dan Politik Terulung
24) Gambaran Umum Apa Itu Dakwah
25) Mahasiswa,Buku Dan Universiti
26) Pengajaran Surah Al-Hujurat
27) Nak Kopi??KOPISATU!!
28) Amerika VS Iran
29) Kilat..Takut Ada Tanda...
30) Isu Penghinaan Nabi...perlu tahu fakta
31) Falsafah Aliran Mistik
32) Nilai Sepunya Falsafah Yunani
33) Pengaruh Imperialis Terhadap Sejarah Kita
34) Puisi : Bukan Sengaja Ku Disini
35) Dasar Istihasan Sebagai Satu Sumber Hukum
36) Tawanan Fallujah : Rakyat Malaysia..
37)Teori etika antara Islam dan Barat
38) Riba Dan Beberapa Perbahasan Klasik
39) Realiti Kehidupan Barat
40) Kesan Penjajahan Terhadap Tradisi Keilmuan Islam
41) Hukum Akal Serta Hikmahnya Untuk Umat Islam kini...
42) Perbahasan Isu Penghinaan Nabi(2)
43) Tuduhan Pertama : Isu Perhambaan
44) Tuduhan Kedua : Rasulullah Pengganas
45) Tuduhan Ketiga : Rasulullah dengan Dasar Tertutupnya
46) Judas
47) Kitab Haji (Pertama)
48) Bab Haji (Kedua)
49)Tuduhan Keempat : Rasulullah Mendiskriminasi Wanita
50) Bab Haji (ketiga)
52) Media alternatif...media tradisi?
53) 'Tak Nak Kacau'...'Tak Nak Tegur'
54) Suka Duka Gerakan Islam Dunia
55) Kegopohan Jepun...
56) Bab Haji (4)
57)Politik Melayu Sebelum, Semasa Dan Selepas Perang
58) Kenapa Mahasiswa Kini Jahil Sirah?
59) Kebenaran Al Quran Dengan Sains Alam Sejagat
60)Alam dan Al Quran....
61) Kejadian Menusia Dalam Al-Quran
62) Bangsa Lain Menguasai Warisan Melayu Islam....Nasib Tulisan Jawi
63) Ramalan Rasulullah terhadap pasaran bebas
64) Bab Haji(5)
65) Tangisan Mereka Kering Sendiri Akhirnya...
66) Maju Dengan Buku...Buku Ada Auranya Sendiri...
67) Saya Sayaaaang...Kucing
68) Pengetahuan Kebudayaan;Satu Keperluan Mahasiswa
69) Sikap Kita Terhadap Isu Palestin dan Zionis
70) Dilema Mempertahankan Hak Istimewa Melayu
71) Cerita ni biasa je..saja nak cerita gak...
72) Semutal Lama...
73) Interaksi Gerakan Dakwah Malaysia
74)Umat Islam buta huruf..Islam bukan anti-intelek..
75) Respon terhadap tulisan Interaksi antara Jamaah
76) Islam dan Sosialisme
77)Peranan Tafsir Maudu'i dalam aplikasi Dakwah berkesan.
78)Usul Dan Furu', dikotomi yang mungkin dikelirukan...
79)Jihad terbuka..jaminan sosial...
80)Isu Aqidah..isu kita bersama
81)Plant Tindakan Terhadap ISU ISLAM
82)Memahami Unsur Dan Ciri Negara Islam
83)Islam : dikotomi kepercayaan dan pemikiran.
84)HAPUSKAN WTO !!
85)Monolog aku pada DIA
86)Mari membokot..bagaimana memboikot?
87)Campur tangan Amerika dalam operasi kristianisasi
88)Berdebat dalam kelas...
89)Berdebat dalam kelas...
90)FESKUM..medan latihan mahasiswa?
91)Edaran Khutbah Jumaat
92)Agama sebagai faktor penyatuan bukan perbalahan
93)Merdeka perlukan semangat patriotik...
94)Erti merdeka dalam erti minda yang realiti
95)Bab Haji 6
96)Sektor Pekerjaan Dan Ibadah
97)Perbahasan Isu Kalam Allah Menurut Tohawi....
98)Bab Haji 7
99)Keilmuan Politik dan Aplikasi; saranan Ulama' Tradisi
100) Bab Haji (8)
101) Bab Haji (9)
102) Pembongkaran Pemikiran Said Nursi Badiuzzaman
103) Qasad Yang sahih dan Ikhlas...
104) Sentimen anti jepun...menggagalkan normalisasi
105) Muniatul musolli (bahagian 1)
106) Muniatul Mosolli (bahagian kedua)
107) Menyediakan makanan untu keluarga si mati
108) Tafsir Al Bayan. (bahagian 1)
109) Benarkah agama lain diiktiraf?
110) Hukum-Hukum Dalam Islam (ilmu usuluddin)
111) Benarkah wujud Makhluk lain di Planet selain BUMI?
112) Hari Raya dalam Kosmo Melayu
113) Kedukaan Farah....Dalam kalangan yang durja
114)Gelaran Al Abtar
115) Ajaran Sesat
116) 3 suku dan hero tamil
117) Adakah malaikat tertakluk dalam syariat rasulullah
118) Tafsir Al Bayan (Bahagian 2)
119) Tafsir Al Bayan (bahagian 3)
120) Kitab bab Korban,aqiqah (part 1)
121) MUZIK?kenapa tiada ruang untuknya?
122) KEBANGKITAN MELAYU, RETORIKA ATAU SUATU WAHANA
123) REJIMEN KE-10 PKM MENGANUT KOMUNISME ATAU MENUNGGANG KOMUNISME?
124) Melayu Dan Raja bersendikan adat
125) Agenda Perpaduan Kaum; Agenda bersama
126) jalur Pemikiran Syed Qutb
127) Sayyid Sabiq Dan Fiqh As Sunnah
128) Reformis akan menjadi orthodoks akhirnya...
129) Sejarah Retro Merdeka yang kian dilupakan.
130)KEFARDHUAN MEMPELAJARI ASAL FALSAFAH DAN AQIDAH ILHAD DALAM MEMAHAMI KESESATAN IDEOLOGI MODEN1

<< August 2007 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

MEDAN BITARA:.


.

 • IKLANEKA
  INGIN MENGHANTAR ARTIKEL? INGIN BERKONGSI IDEA SERTA MEMBERI SARANAN? Email : jihadin82@yahoo.com

  Logo lama Universiti Malaya
  Universiti Terulung


 • KESINAMBUNGAN PENTING BLOG MUNAWWARAH
  Ingin berdiskusi secara ilmiah? Artikel ilmiah dan berada dalam komuniti ilmiah? Sila memasuki alam pendita_bitara@yahoogroups.com.....
  Masukkan alamat email:


  Powered by
  groups.yahoo.com
  Locations of visitors to this page


  Get your own playlist at snapdrive.net!
  DOWNLOAD LAGU SAYA

  REC017.WAV
  REC013.WAV
  REC014.WAV
  REC015.WAV
  selawat kompang.WAV
  REC016.WAV

  Saya menyediakan perkhidmatan sewa alatan muzik perkusi (ketuk) untuk kegunaan nasyid atau persembahan kesenian Islam-Melayu. Harga semestinya berpatutan serta perkhidmatan hantar alatan sewa ke tempat anda. Saya juga berpengalaman mengadakan latihan nasyid yang melibatkan latihan vokal berharmoni serta permainan alatan muzik perkusi di sekolah-sekolah serta institusi khas.

  Hubungi saya untuk maklumat serta pakej perkhidmatan yang saya sediakan. Bersedia untuk membantu agensi kerajaan atau NGO untuk menubuhkan pasukan nasyid yang berkemahiran. Harga dan khidmat istimewa untuk pelajar sekolah atau IPT. Hubungi 017 6291368 atau email : jihadin82@yahoo.com

  Penulis sambilan untuk Majalah Milenia Muslim, Farduain, Dian, Dewan Kosmik, Dewan Masyarakat dan beberapa media lain. Kini giat membentang kertas kerja isu umat Islam dalam dan luar negara untuk kefahaman masyarakat awam. Berminat untuk diskusi atau forum sila hubungi 017 6291368

 • If you want to be updated on this weblog Enter your email here:  rss feed