Image hosting by Photobucket
.:.:.:.:.:.:.:.:.:.: Juzuk Intelek jangan sesekali dilupakan walau kaki jauh meninggalkan gerbang kampus:.:.:.:.:.:.:.:.Biarkan cahaya kebangkitan menyinar, memenuhi citra yang Uzma.:.:.:.:.:.:.:.Mahasiswa dan Tradisi Kependitaan..ada Peranan yang tersendiriThursday, October 19, 2006
Benarkah wujud Makhluk lain di Planet selain BUMI?

BENARKAH WUJUD MAKHLUK LAIN DI PLANET DAN GALAKSI YANG LAIN? JIKA ADA SIAPAKAH NABI MEREKA?

 

Saya telah diajukan satu persoalan berkenaan benarkah ada makhluk lain di planet dan galaksi yang lain. Sebenarnya persoalan berkenaan telah lama saya dapati apabila ada sahaja sesiapa yang bermuzakarah dengan saya. Akan tetapi disebabkan kekangan ilmu, kadangkala jawapan saya masih kabur dan kurang kukuh untuk dijadikan hujah.

 

Secara umumnya saya berhujanh bahawa Rasulullah diutuskan untuk manusia di bumi ini dimana Adam A.S adalah punca adanya manusia. Di Dalam Al Quran tiada langsung hujah mengatakan bahawa terdapat anak cucu bagi Nabi Adam A.S di palnet atau galaksi lain. Sekiranya ada, bermakna kita menuduh Allah berdusta kerana tidak sedikit ayat dalam Quran menjelaskan bahawa Al Quran itu adalah bayanun, dalilun, mubinun dan sebagainya yang jelas dan padat serta tepat. Namun begitu, saya ingin menulis sedikit berkenaan perihal ini selepas meneliti beberapa karya Daripada Ustaz Amaluddin Darus (seorang Pegawai Bomba Pasir Mas Kelantan dan antara salah seorang Senator Dewan Negawa mewakili PAS pada suatu ketika). Beliau mengatakan bahawa tedapat makhluk lain di planet-planet lain. Akan tetapi tujuan penulisan ini bukan bertindak mengkritik wewenang idea tokoh negara yang disegani seperti beliau, tetapi sekadar membawa kekisi perbahasan yang lebih luas dalam menjelaskan kekusutan isu makhluk di planet selain bumi. Faktor masa (tahun 70an) penulisan Ustaz Amaluddin mungkin menjadi salah satu faktor yang menyumbang kepada idea beliau itu.

 

As Sama' itu LANGIT atau AWAN?

 

Banyak karya Ustaz Amaluddin dalam buku-buku yang nipis, dan beliau (ustaz Amaluddin) adalah simbol bagi golongan intelektual yang cintakan ilmu agama dan ilmu Al Quran. Beliau mengkaji dan cuba memberi konklusi sedaya mampu beliau kepada isu-isu sains dan agama pada era tahun 70an. Penulisan beliau juga tepat dan tajam serta kritis. Beliau menggunakan hujah ini dalam Buku beliau iaitu Makhluk Di Angkasa Lepas,

 

Firman Allah,

Dan di antara ayat-ayat Nya adalah menciptakan langit(as-Sama') dan bumi dan makhluk-makhluk melata (Dabbah) yang Dia sebarkan pada keduanya. Dan dialah Maha Kuasa mengumpulkan semuanya apabila dikehendakiNya.

 

Asy Syura ayat 29.

 

Ustaz Amaluddin menjelaskan bahawa perkataan Daabbah (haiwan melata) adalah makhluk yang melata (bukan jin dan malaikat) yang terdapat diantara langit dan bumi. Disini kelihatannya beliau meletakkan perantaraan had ialah bumi dan langit yang amat luas dan tinggi. Sekiranya meletakkan langit dan bumi sebagai julat kawasan (domain) maka kelihatannya akan ada makhluk yang melata dan juga bersifat seperti haiwan di bumi ini dan tidak mustahil haiwan ini juga berakal (haiwanul natiq) seperti manusia juga.

 

Sebelum berbahas lanjut suka untuk saya menjelaskan pula maksud  as Sama' itu sendiri. Adakah as Sama' (langit) itu bermaksud LANGIT yang luas serta tidak tergapai itu (yang terdiri daripada 7 lapis walaupun langit dunia juga manusia belum berjaya terokai sepenuhnya) atau pun langit bermaksud awan.

 

Firman Allah,

 

Dialah menjadikan bumi sebagai hamparan bagimu dan langit sebagai atap dan Dialah yang menurunkan air (hujan) dari langit lalu Dia menghasilkan dengan hujan itu segala buah-buahan sebagai rezeki bagi mu, kerana itu janganlah kamu mengadakan sekutu-sekutu bagi Allah, padahal kamu mengetahuinya.

 

Surah Al Baqarah ayat 22.

 

Jika pendekatan sains hari ini digunakan sebagai kayu ukur, kita akan mendapati bahawa langit di sini (juga perkataan as Sama' digunakan oleh Allah) adalah AWAN. Hal ini adalah kerana awan mengandungi titisan air yang halus dan akan mengeluarkan air yang kasar melalui proses kondensasi. Jika AWAN digunakan sebagai tafsiran bagi ayat 29 surah Asy Syura, maka kita akan mendapati had dan julat perbahasan adalah diantara bumi dan awan itu sendiri. Secara logiknya memanglah di antara bumi dan langit akan ada haiwan seperti haiwan air, haiwan daratan dan haiwan udara termasuk mikrobiologi yang halus dan tersebar di atmosfera (pada awan dan melepasi sedikit awan). Dalam keadaan vakum, sejuk atau terlalu panas di angkasa serta planet lain, tidak memungkinkan adanya makhluk lain selain manusia dan haiwan yang sedia kita maklumi.

 

Walau bagaimanapun, terdapat ayat Al Quran yang menjelaskan bahawa as Sama' bermaksud LANGIT yang terbentang luas serta meliputi bintang dan planet-planet yang lain.

 

Firman Allah,

Maka tidakkah mereka memandang ke langit yang ada di sebelah atas mereka bagaimana kami membinanya serta kami menghiasinya (dengan bintang-bintang) dan dengan keadaan tidak ada padanya retak renggang?

 

Surah Al Qaf ayat 6.

 

Perkataan menghiasi semestinyalah bermaksud adanya bintang-bintang seperti yang sudah kita ketahui. Di sini Allah meletakkan perbahasan bahawa langit itu seolah-oleh bumbung berdasarkan mentaliti dan pemikiran manusia silam yang melihat langit sedemikian. Pada saya tiada percanggahan pada ayat ini dan ayat Al Baqarah ayat 22[1].

 

Rasulullah diutus untuk manusia dan jin sahaja?

 

Rasulullah diutus adalah untuk sekalian alam berdasarkan ayat,

Firman Allah,

Dan tidaklah Kami utuskan Engkau (Muhammad) melainkan sebagai rahmat untuk sekalian alam.

 

Surah Al Anbiya' ayat 107.

 

Perkataan alam menurut Dr Muhammad Said Ramadhan Al Butiy dalam bukunya Kubral Yaqiniyyatil Kauniyah (hakikat Alam Semesta Dan Cakerawala Menuju Iman Yang Teguh) menyatakan bahawa maksud alam semesta adalah termasuk segala penciptaan Allah seperti bumi, langit, planet, malaikat dan sebagainya. Jika tafsiran ini dilihat secara kasar, kita akan mengatakan bahawa Rasulullah diutuskan untuk menyampaikan risalah kepada makhluk di seluruh planet-planet yang lain.

 

Akan tetapi perlu diperhatikan juga perkataan Rahmah lil Alamin. Rahmat tidak sahaja bermaksud menyampai risalah dan dakwah, akan tetapi ianya adalah  bermaksud tanda kemakmuran dan kegembiraan dengan kelahirannya Baginda SAW. Jadi rahmat sekalian alam bukan sekadar bermaksud dakwah dan risalah kepada manusia di bumi ini, tetapi juga sebagai kegembiraan dan apresiasi Allah kepada makhluk di langit (malaikat).

 

Mengapa saya mengatakan Rasulullah hanya diutus untuk manusia dan jin? Hal ini jika meneliti ayat ringkas iaitu Firman Allah,

Hai orang yang berselimut, bangunlah lalu berilah peringatan

 

Surah Al Muddathir ayat 1-2

 

Di sini kewajipan diberikan kepada Rasulullah untuk berdakwah dan memberi peringatan. Kepada siapa? Tentulah kepada kaumnya iaitu MANUSIA. Dalam surah Jin[2] barulah dinyatakan bahawa Rasulullah juga diutuskan untuk berdakwah kepada makhluk bernama jin. Rasulullah diutuskan untuk memberi peringatan dan ajarannya serta sunnahnya adalah suatu sunnah yang khusus untuk manusia dan jin ikuti. Lantaran itulah Allah mengiayakan golongan yang mengatakan bahawa Rasulullah sebagai basyarun Misluna (makhluk yang serupa macam kami juga). Sunnah dan perbuatan nabi perlu kena dan cocok dengan perbuatan makhluk yang dijadikan sasaran dakwahnya. Ini hakikat kerasulan baginda. Sahabat nabi diutuskan kepada negara China, Rom, Yaman dan sebagainya. Aka tetapi jika galaksi lain mempunyai makhluk, bukankah kewajipan baginda untuk mengajar dan mengutuskan sahabatnya kesana? Bukan kah tiada lagi nabi selepasnya. Walaupun Nabi Isa A.S diangkat ke langit untuk diturunkan kemusiannya, bukanlah kewajipan baginda untuk berdakwah di langit dan tiada langsung nas dalam hal tersebut.

 

Kesimpulan.

Kesimpulannya masih terdapat banyak dalil dan kekisi perbahasan yang boleh dibongkar untuk menafikan bahawa adanya makhluk lain di palanet-planet dan galaksi yang lain. Kekisi dan perspektif yang saya bawakan hanya sekadar kemampuan ilmu saya yang terbatas dan lemah. Akan tetapi kepada pembaca sekalian bolehlah meneliti penulisan ini, berfikir serta membongkar mana-mana lagi dalil yang berkaitan demi mengukuhkan hujah yang saya berikan atau menafikan hujah saya secara ilmiah. Terdapat 2 perkara yang ingin saya kod kan iaitu:

 

1)     Makhluk yang melata hanya ada diantara BUMI dan AWAN sahaja.

2)     Rasulullah diutuskan untuk manusia dan jin sahaja serta menjadi rahmat dan keharmonian seluruh alam termasuk gunung ganang, udara dan langit.

 

Sebarkan tulisan ini jika bermanfaat.

 

Disediakan oleh,

Muhammad Nuruddin Bashah

Universiti Malaya

2006

26 Ramadhan 1427

 [1] Seperti yang kita ketahui, terdapat banyak ayat Al Quran yang dijadikan sebagai tafsiran ayat yang lain dan inilah metod tafsiran salafiyyah. Disini saya cuba mengaitkan ayat Al Baqarah 22 dengan ayat Asy Syura 29 sebagai penerangan kepada permasalahan awan tadi. Walaupun begitu tidak bermakna ayat inilah tafsiran yang sebenar bagi Asy Syura ayat 29. Akan tetapi ini hanyalah pendapat peribadi saya sahaja. (penulis)

[2]  Firman Allah : Telah diwahyukan kepadaku bahawasanya sekumpulan jin telah mendengar (Al Quran) lalu mereka berkata " Sesungguhnya kami telah mendengar Al Quran yang menakjubkan" (Surah Al Jin ayat 1)


Posted at 02:47 pm by Pendita Bitara

Name
August 2, 2014   05:31 PM PDT
 
bagaimana pula dengan kerajaan di langit,,,,yg mpunyai nabi sebagaimana nabi yg ade di dunia ini,,,,
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments
Previous Entry Home Next Entry


Pendita Bitara

Kebangkitan Ummah bermula daripada kebangkitan minda dan paradigma.....
bukan suatu evolusi yang pasif...

PERJUANGAN BAHASA MELAYU


Bahasa Melayu bukan diperjuang secara ketaksuban etnik dan ras. Bukan bernada chauvinis yang sempit apatah lagi ingin menguja Bahasa ini sebagai adi bahasa yang menggugat bahasa lain. Bahasa ini adalah payung bagi keharmonian, interaksi dan bahasa ilmu bagi sebuah Negara bangsa bernama Malaysia. Dasar ini akan menjadikan perjuangan bahasa melayu diupayakan, sekata dan harmonis sekaligus mengekalkan bahasa peribumi dan kaum lain sebagai hak kekal bagi setiap kaum. Perjuangan bahasa dan sosiolingusitik adalah luas. Perjuangan bahasa bukan sekadar menolak PPSMI…ini kerja berat bagi yang mengaku warga Malaysia. Ini nada juang bagi memartabat eka bahasa kita.
(Pendita Bitara)
RENCAH HIDUP

Teks (penulisan) adalah wahana bagi masyarakat belajar.
Yang mana dari sini pengtahuan berganjak terus-menerus menuju kematangan.
Tanpa teks, peristiwa dan pengalaman akan ‘menguap’ ditelan waktu, untuk kemudian kita akan bertengkar tentang kebenaran peristiwa itu pada hari kemudian.
Tanpa teks kita tidak mampu memetik kearifan hidup.
Tanpa teks apakah yang dapat kita wariskan kepada anak cucu?”
( Shaharom TM Sulaiman dalam Buku Kekasih)

Bahasa adalah citra atma sesuatu bangsa, Bahasa adalah perlambangan nurani

A. Samad Said (sasterawan Negara)


Kerajaan melanggar Akta Bahasa pada 2003 (PPSMI), kerajaan melanggar Akta Bahasa pada 2009 dan akan terus melanggar sehingga 2017


.:Blog-Blog saya yang lain:.PENTAS KAJI BUKU


LANDSKAP SIASAH

SKUAD PENYELAMAT AQIDAH (SPAQ)

JAISYU MUHAMMAD.:Link Info:.:.


Harakah

Utusan

Berita Harian

Harian Metro

Buletin

Malaysiakini

Marhaen

.:Sederap Senada Sekata:.saifulislam

Abdul Hadi Bin Alias (UTP)

Lirik Nasyid (Sahabatku Amni)

Puisi Nurani

Lindungan Bulan

Along Effendi

Diskusi Hati : Mujahidah Kustem (Sahabatku Amni)

Mujahidah UIA

Diari Mujahid

UBU

Fathi Reformist

Akmal Labu (Pendakwah Kontemporari)

.:NGO n Islamic Movement:.PAS

Ikhwanul Muslimin


KEADILAN

JIM

KERSANI training

Terengganukini


Persatuan Ulama'


PAKSI

.:Jaringan Ilmiah:.Bahan Tarbiah

Biografi Ulama' dan Tabiin

Komik dakwah

Sirah nabi berserta nota dan peta-peta

Ini Sejarah Kita ( Sejarah Khilafah Islam)

Download Kuliah Aqidah (Tuan Guru Abdul Hadi)

Rujukan Fiqh dan Syariah

Berita Umat Islam Antarabangsa (Islam NEWS Room)

nak MP3 Nasyid? Mai tekan sini....

Mari Kenal Ulama'

Mari Belajar Menulis Artikel dan Buku

Ummah Muslimin

MyKULIAH(MP3)

Rujukan Al Quran

Rujukan Hadis-hadis

Fatwa Al-Qaradhawi

Cintailah buku dan Bahasa kita

Marilah baca buku Terkini !! Update your mind..

.:Gegar Kampus:.PMIUM bersamamu...


ISIUKM

PMIUTM Gegar Selatan

PKPIM

Ikatan Persaudaraan Jepun


Kepada Pengunjung yang ingin meneliti artikel-artikel yang lepas, sila cari melalui Kalender. Artikel mula dimasukkan pada 21 April 2006. Moga bermanfaat kepada kalian

.:Counter:.online
hits since 21 April 2006|+| TAJUK UTAMA |+|


1) Keutamaan Agen Muslih dalam Era Islam Kini Dalam Menempuh Aspek Khilafiyyah
2) Ancaman Islam LIberal....Sejarah Kembali Berulang
3) Falsafah Jundiyyah
4) Kelayuan Keintelektualan Dalam Gerakan Mahasiswa Islam
5) Asal Kekuatan Ummah Bermula Daripada Membaca...Suatu Saranan
6) Asal Rentak Politik Cina di Tanah Melayu
7) Mana Lagi Dhalalah??
8) Mahasiswa Perlukan Perenungan Sejenak
9) Analisa Mahasiswa Pasca 1998
10) Kronologi Gerakan Mahasiswa
11) Siapakah Sheikh Muhammad Arsyad Al Banjari?...
12) Demokrasi Dan Pemerintahan Islam
13) Tafsir Al-Fatihah(ayat 7)
14) Tafsir Al-Fatihah (ayat 6)
15) Tafsir Al-Fatihah (ayat 5)
16) Berfikir??
17) Tafsir Al-Fatihah (ayat 4)
18) Tafsir Al-Fatihah (ayat 2-3)
19) Tafsir Al-Fatihah (ayat 1)
20) Memurnikan Amal Jamaie
21) Hiburan Dan Muzik..Dan persimpangan
22) Keruntuhan Usmaniyyah..Pengenalan Sultan Terakhir Turki
23)Rasulullah..Saintis Sosial Dan Politik Terulung
24) Gambaran Umum Apa Itu Dakwah
25) Mahasiswa,Buku Dan Universiti
26) Pengajaran Surah Al-Hujurat
27) Nak Kopi??KOPISATU!!
28) Amerika VS Iran
29) Kilat..Takut Ada Tanda...
30) Isu Penghinaan Nabi...perlu tahu fakta
31) Falsafah Aliran Mistik
32) Nilai Sepunya Falsafah Yunani
33) Pengaruh Imperialis Terhadap Sejarah Kita
34) Puisi : Bukan Sengaja Ku Disini
35) Dasar Istihasan Sebagai Satu Sumber Hukum
36) Tawanan Fallujah : Rakyat Malaysia..
37)Teori etika antara Islam dan Barat
38) Riba Dan Beberapa Perbahasan Klasik
39) Realiti Kehidupan Barat
40) Kesan Penjajahan Terhadap Tradisi Keilmuan Islam
41) Hukum Akal Serta Hikmahnya Untuk Umat Islam kini...
42) Perbahasan Isu Penghinaan Nabi(2)
43) Tuduhan Pertama : Isu Perhambaan
44) Tuduhan Kedua : Rasulullah Pengganas
45) Tuduhan Ketiga : Rasulullah dengan Dasar Tertutupnya
46) Judas
47) Kitab Haji (Pertama)
48) Bab Haji (Kedua)
49)Tuduhan Keempat : Rasulullah Mendiskriminasi Wanita
50) Bab Haji (ketiga)
52) Media alternatif...media tradisi?
53) 'Tak Nak Kacau'...'Tak Nak Tegur'
54) Suka Duka Gerakan Islam Dunia
55) Kegopohan Jepun...
56) Bab Haji (4)
57)Politik Melayu Sebelum, Semasa Dan Selepas Perang
58) Kenapa Mahasiswa Kini Jahil Sirah?
59) Kebenaran Al Quran Dengan Sains Alam Sejagat
60)Alam dan Al Quran....
61) Kejadian Menusia Dalam Al-Quran
62) Bangsa Lain Menguasai Warisan Melayu Islam....Nasib Tulisan Jawi
63) Ramalan Rasulullah terhadap pasaran bebas
64) Bab Haji(5)
65) Tangisan Mereka Kering Sendiri Akhirnya...
66) Maju Dengan Buku...Buku Ada Auranya Sendiri...
67) Saya Sayaaaang...Kucing
68) Pengetahuan Kebudayaan;Satu Keperluan Mahasiswa
69) Sikap Kita Terhadap Isu Palestin dan Zionis
70) Dilema Mempertahankan Hak Istimewa Melayu
71) Cerita ni biasa je..saja nak cerita gak...
72) Semutal Lama...
73) Interaksi Gerakan Dakwah Malaysia
74)Umat Islam buta huruf..Islam bukan anti-intelek..
75) Respon terhadap tulisan Interaksi antara Jamaah
76) Islam dan Sosialisme
77)Peranan Tafsir Maudu'i dalam aplikasi Dakwah berkesan.
78)Usul Dan Furu', dikotomi yang mungkin dikelirukan...
79)Jihad terbuka..jaminan sosial...
80)Isu Aqidah..isu kita bersama
81)Plant Tindakan Terhadap ISU ISLAM
82)Memahami Unsur Dan Ciri Negara Islam
83)Islam : dikotomi kepercayaan dan pemikiran.
84)HAPUSKAN WTO !!
85)Monolog aku pada DIA
86)Mari membokot..bagaimana memboikot?
87)Campur tangan Amerika dalam operasi kristianisasi
88)Berdebat dalam kelas...
89)Berdebat dalam kelas...
90)FESKUM..medan latihan mahasiswa?
91)Edaran Khutbah Jumaat
92)Agama sebagai faktor penyatuan bukan perbalahan
93)Merdeka perlukan semangat patriotik...
94)Erti merdeka dalam erti minda yang realiti
95)Bab Haji 6
96)Sektor Pekerjaan Dan Ibadah
97)Perbahasan Isu Kalam Allah Menurut Tohawi....
98)Bab Haji 7
99)Keilmuan Politik dan Aplikasi; saranan Ulama' Tradisi
100) Bab Haji (8)
101) Bab Haji (9)
102) Pembongkaran Pemikiran Said Nursi Badiuzzaman
103) Qasad Yang sahih dan Ikhlas...
104) Sentimen anti jepun...menggagalkan normalisasi
105) Muniatul musolli (bahagian 1)
106) Muniatul Mosolli (bahagian kedua)
107) Menyediakan makanan untu keluarga si mati
108) Tafsir Al Bayan. (bahagian 1)
109) Benarkah agama lain diiktiraf?
110) Hukum-Hukum Dalam Islam (ilmu usuluddin)
111) Benarkah wujud Makhluk lain di Planet selain BUMI?
112) Hari Raya dalam Kosmo Melayu
113) Kedukaan Farah....Dalam kalangan yang durja
114)Gelaran Al Abtar
115) Ajaran Sesat
116) 3 suku dan hero tamil
117) Adakah malaikat tertakluk dalam syariat rasulullah
118) Tafsir Al Bayan (Bahagian 2)
119) Tafsir Al Bayan (bahagian 3)
120) Kitab bab Korban,aqiqah (part 1)
121) MUZIK?kenapa tiada ruang untuknya?
122) KEBANGKITAN MELAYU, RETORIKA ATAU SUATU WAHANA
123) REJIMEN KE-10 PKM MENGANUT KOMUNISME ATAU MENUNGGANG KOMUNISME?
124) Melayu Dan Raja bersendikan adat
125) Agenda Perpaduan Kaum; Agenda bersama
126) jalur Pemikiran Syed Qutb
127) Sayyid Sabiq Dan Fiqh As Sunnah
128) Reformis akan menjadi orthodoks akhirnya...
129) Sejarah Retro Merdeka yang kian dilupakan.
130)KEFARDHUAN MEMPELAJARI ASAL FALSAFAH DAN AQIDAH ILHAD DALAM MEMAHAMI KESESATAN IDEOLOGI MODEN1

<< October 2006 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

MEDAN BITARA:.


.

 • IKLANEKA
  INGIN MENGHANTAR ARTIKEL? INGIN BERKONGSI IDEA SERTA MEMBERI SARANAN? Email : jihadin82@yahoo.com

  Logo lama Universiti Malaya
  Universiti Terulung


 • KESINAMBUNGAN PENTING BLOG MUNAWWARAH
  Ingin berdiskusi secara ilmiah? Artikel ilmiah dan berada dalam komuniti ilmiah? Sila memasuki alam pendita_bitara@yahoogroups.com.....
  Masukkan alamat email:


  Powered by
  groups.yahoo.com
  Locations of visitors to this page


  Get your own playlist at snapdrive.net!
  DOWNLOAD LAGU SAYA

  REC017.WAV
  REC013.WAV
  REC014.WAV
  REC015.WAV
  selawat kompang.WAV
  REC016.WAV

  Saya menyediakan perkhidmatan sewa alatan muzik perkusi (ketuk) untuk kegunaan nasyid atau persembahan kesenian Islam-Melayu. Harga semestinya berpatutan serta perkhidmatan hantar alatan sewa ke tempat anda. Saya juga berpengalaman mengadakan latihan nasyid yang melibatkan latihan vokal berharmoni serta permainan alatan muzik perkusi di sekolah-sekolah serta institusi khas.

  Hubungi saya untuk maklumat serta pakej perkhidmatan yang saya sediakan. Bersedia untuk membantu agensi kerajaan atau NGO untuk menubuhkan pasukan nasyid yang berkemahiran. Harga dan khidmat istimewa untuk pelajar sekolah atau IPT. Hubungi 017 6291368 atau email : jihadin82@yahoo.com

  Penulis sambilan untuk Majalah Milenia Muslim, Farduain, Dian, Dewan Kosmik, Dewan Masyarakat dan beberapa media lain. Kini giat membentang kertas kerja isu umat Islam dalam dan luar negara untuk kefahaman masyarakat awam. Berminat untuk diskusi atau forum sila hubungi 017 6291368

 • If you want to be updated on this weblog Enter your email here:  rss feed