Image hosting by Photobucket
.:.:.:.:.:.:.:.:.:.: Juzuk Intelek jangan sesekali dilupakan walau kaki jauh meninggalkan gerbang kampus:.:.:.:.:.:.:.:.Biarkan cahaya kebangkitan menyinar, memenuhi citra yang Uzma.:.:.:.:.:.:.:.Mahasiswa dan Tradisi Kependitaan..ada Peranan yang tersendiriMonday, October 16, 2006
Sentimen anti jepun...menggagalkan normalisasi

SENTIMEN ANTI-JEPUN DI KALANGAN RAKYAT CHINA DAN KOREA SERTA NORMALISASI HUBUNGAN JEPUN , CHINA DAN KOREA .
Muhammad Nuruddin Bashah dan Team Kajian Sejarah
 
 
1.0              PENDAHULUAN
            Asia Timur adalah suatu wilayah Asia yang terdiri daripada China (termasuk Hongkong, Macau, Taiwan ), Jepun , Korea Selatan dan Korea Utara. Wilayah ini yang merupakan salah satu kepada sub wilayah Asia sebenarnya suatu rantau yang tidak kurang menyumbang kepada kestabilan ekonomi, politik dan keselamatan Asia . Semestinya kerjasama erat serta kolaborasi padu di antara negara yang membina rantau ini perlu diperkasakan serta dipandang serius.
            Persejarahan hitam rantau ini akibat beberapa siri peperangan seperti Perang China -Jepun (1895) serta Perang Rusia-Jepun (1905) telah meletakkan dilema etnik yang begitu meruncing lantaran kuasa baru Jepun ketika era pemulihan Meiji mula membina suatu empayar kuasa Jepun di atas darah dan penderitaan etnik serantau lain yang. Persejarahan penjajahan Jepun terhadap Korea serta beberapa tragedi hitam penyiksaan rakyat China oleh tentera Empayar Jepun tidak sedikit yang membawa kepada polemik dan kontroversi yang berterusan serta menjadi  faktor penghalang kepada pengukuhan kerjasama serantau bagi Asia Timur.
            Tulisan ini cuba memberi gambaran ringkas berkenaan keperluan normalisasi dan penjernihan sentimen bagi pengukuhan hubungan yang normal dan erat dalam sektor ekonomi, politik dan kerjasama keselamatan. Sejurus kepada koronologi penjajahan dan beberapa fakta berkenaan penderitaan rakyat China dan Korea dijelaskan, tulisan ini akan cuba merumuskan beberapa penyelesaian yang perlu dipandang sebagai langkah yang praktikal untuk menjernihkan hubungan di antara tiga negara ini dan semestinya usaha penjernihan bukan lah suatu yang boleh digagaskan tanpa perenungan daripada semua pihak yang terlibat.
 
2.0       SOROTAN SEJARAH PENJAJAHAN  JEPUN TERHADAP CHINA DAN KOREA
2.1       Penjajahan Jepun terhadap China
Perang KeduaChina-Jepun (7 Julai 1937 – 9 September 1945) merupakan peperangan terbesar di antara empayar Jepun dan China , iaitu sebelum dan semasa berlakunya Perang Dunia Kedua. Penjajahan Jepun pada masa tersebut adalah rentetan daripada perancangan strategi Jepun untuk menguasai tanah Asia .
Semasa penjajahan Jepun di China, banyak perjanjian dibuat oleh Jepun untuk mengambil alih kuasa dan tempat yang terpaksa ditandatangi oleh pihak Koumintang yang ketika itu merupakan sebuah parti untuk mempertahankan negara tersebut. Antara perjanjian tersebut ialah Perjanjian He-Umezu yang melarang pihak Koumintang beroperasi di Hebei dan akhirnya bahagian Utara China tersebut berjaya ditakluki oleh Jepun1. (ht[1]tp://en.wikip
Dalam era penjajahan Jepun tersebut, China telah kehilangan kira-kira 3.22 juta tentera manakala 9.13 juta nyawa orang awam terkorban dalam kejadian tembak-menembak2.
Menurut ahli sejarah China, hampir 35 juta nyawa terkorban sepanjang pendudukan Jepun di negara ini,  yang dikaitkan dengan pembunuhan beramai-ramai secara terancang. Isu kekejaman ini telah ditimbulkan semula bagi membuktikan sejauh mana kebenaran peristiwa pembunuhan tersebut3.  
Sementara itu, telah berlaku juga rampasan kuasa dan rogol secara meluas oleh tentera Jepun. Ramai wanita dijadikan hamba seks oleh tentera Jepun sewaktu Perang Dunia Kedua tersebut.  Juga dianggarkan, perang antara Jepun dan China ini telah mengakibatkan seramai 95 juta rakyat menjadi pelarian. Selain daripada itu, China juga terpaksa menanggung kerugian kehilangan dan kemusnahan harta benda sehingga berjumlah US$ 383,301.3, kesan akibat penjajahan Jepun tersebut. Mengikut pertukaran wang asing pada Julai, 1937, angka tersebut secara kasarnya menyamai 50 kali Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara Jepun (US$7,700 bilion)4. [2]
Kesimpulannnya secara ringkas, Jepun telah menggunakan kekerasan dan bersifat zalim terhadap China dalam tempoh penjajahannya di negara tersebut. Perkara ini telah meninggalkan kesan yang amat mendalam kepada kedua negara tersebut sehingga ke hari ini.
 
2.2       Penjajahan Jepun terhadap Korea
Seperti China , Korea juga mengalami nasib yang sama akibat usaha penjajahan Jepun di negara tersebut. Zaman penjajahan Jepun di Korea bermula apabila adanya Perjanjian Kanghwa 1876 semasa pemerintahan Dinasti Joseon. Dan kuasa Jepun melebar pada tahun 1895 setelah berlakunya pembunuhan Maharani Myeongseong oleh agen Jepun.
Semasa pendudukan Jepun, ekonomi Korea didominasi sepenuhnya oleh Jepun. Perniagaan rakyat Korea pada masa tersebut tidak mampu untuk menyayingi ekonomi orang Jepun kerana adanya ketidakseimbangan undang-undang, kekurangan modal dan bantuan kewangan serta kadar cukai yang rendah oleh pihak Jepun. Kesannya, banyak perniagaan orang Korea muflis dan banyak sektor ekonomi dikuasai oleh syarikat Jepun.
Sementara itu, lebih kurang 5,400,000 rakyat Korea telah dikerah menjadi buruh paksa dari tahun 1939 hungga 1942. 670,000 daripada mereka dibawa ke Jepun manakala 60,000 yang lain meninggal dunia. Jumlah keseluruhan buruh paksa yang terkorban di Korea dan Manchuria pada tahun tersebut adalah dianggarkan di antara 270,000 hingga 810,000 orang.
Selain itu, semasa Perang Dunia Kedua, ramai rakyat Korea dikerah, dijadikan hamba dan diculik untuk bekerja dalam sektor ketenteraan di Hiroshima dan Nagasaki . 400,000 daripadanya terbunuh, manakala 30,000 yang lain terdedah kepada radiasi nuklear. Rakyat Korea juga merupakan antara mangsa-mangsa bahan eksperimen untuk bahan kimia Jepun dan kekejaman perang Jepun yang lain seperti Unit 7315. [3]
Kaum wanita yang miskin dan tinggal di pendalaman pula diculik oleh pegawai-pegawai dan talibarut Jepun dan dijadikan hamba seks kepada tentera-tentera Jepun pada perang dunia kedua. Ahli sejarah menganggarkan jumlah hamba seks tersebut adalah mencecah seramai 200,000 orang6.
Penjajahan Jepun terhadap Korea juga didorong atas faktor lain. Korea merupakan negeri yang kaya dengan hasil buminya seperti emas, bijih besi, arang, tembaga dan banyak lagi. Pada tahun 1909, terdapat 368 pelbagai jenis lombong di Korea yang mana majoritinya dimonopoli oleh Jepun. Dalam menghadapi takrif kuasa secara global, pembuat polisi Tokyo telah membuat satu perumpamaan betapa jepun sedang pesat membangunkan industrinya, ketenteraannya dan meluaskan empayarnya7.
Pada 19 ogos 1904 dinyatakan dalam Artikel 1 dan 2, dan pada 22 Ogos pula dinyatakan dalam Artikel 3 satu 'perjanjian' di antara Jepun dan Korea yang menyatakan bahawa kerajaan Korea perlu melantik orang Jepun yang dicadangkan oleh kerajaan Jepun sebagai penasihat kewangan. Selain itu kerajaan Korea perlu melantik orang asing yang dicadangkan oleh kerajaan Jepun sebagai penasihat diplomatik. Dan kerajaan Korea perlu mendapatkan nas[4]ihat daripada kerajaan Jepun sebelum menandatangani perjanjian dengan kuasa besar asing juga dalam dalam bentuk perjanjian pembarian geran konsesi atau kontrak dengan orang asing 8.
Perjanjian 17 november 1905 menyatakan bahawa seorang pegawai Jepun akan mengawal Korea, perlantikan seorang pegawai Jepun di setiap pelabuhan, pemindahan hal ehwal diplomatik Korea ke Tokyo, dan tidak akan membuat perjanjian dengan  mana-mana kuasa tanpa kebenaran Jepun 9.
Penaklukan Korea pada 29 ogos 1910, pakar teori Jepun, ahli politik dan pentafsir menyatakan bahawa perbuatan jepun itu adalah sah disisi undang-undang antarabangsa10 .
 
3.0       BUKTI-BUKTI KETIDAKPUASHATIAN RAKYAT CHINA DAN KOREA TRHADAP JEPUN.
Kedua-dua Korea dan China mahukan Jepun memohon maaf secara terbuka mengenai kelakuan mereka semasa penjajahan Jepun di Korea dan China . Di antara perkara yang dibangkitkan ialah layanan terhadap tahanan perang yang tidak mengikut perjanjian Geneva dan pembunuhan beramai-ramai di Nanking, China 11.
Begitu juga wanita yang dijadikan[5] hamba seks bagi askar-askar Jepun terutamanya wanita Korea12.
Pada 6 September 1984, Presiden Korea Selatan Chun Doo Hwan mengadakan lawatan rasmi yang pertama ke Jepun semenjak kemerdekaan Korea pada tahun 1948. Ini bertujuan untuk mendapatkan permohonan maaf daripada maharaja Hirohito sendiri. Dalam satu jamuan makan malam di istana pada petang 6 september 1984, Maharaja Hirohito bertitah "Negara anda dan negara kami adalah negara yang berjiran dan hanya dipisahkan dengan selat yang kecil. Pada masa yang lampau telah terdapat pemindahan budaya dalam banyak bidang. Negara kami banyak belajar dari negara anda. Sebagai contoh, di awal kurun ke 6 dan ke 7, ramai orang Korea yang datang ke Jepun dan mengajar kami mengenai budaya dan teknologi. Dengan adanya sejarah yang lama, barulah hubungan yang erat dapat dibuat. Walaupun dengan adanya hubungan yang baik kedua-dua negara, namun terdapat tempoh yang singkat di dalam abad ini di mana berlakunya 'masalah' di antara negara kita berdua. Perkara ini amatlah dikesali dan ianya tidak akan berulang lagi 13. Walaupun maharaja Hirohito sendiri telah bertitah memohon maaf, namun bagi warga Korea ianya bersifat terlalu umum. Malah ianya juga tidak memberitahu siapa, di mana, bila dan apa yang telah dilakukan14 .
Pada 24 Mei 1990, Maharaja Akihito pula didesak oleh pihak berkuasa Korea untuk meminta maaf di atas kesalahan lalu. Baginda memetik semula kata-kata ayahandanya dan menambah "bila saya memikirkan semula penderitaan yang di alami oleh rakyat anda yang disebabkan oleh rakyat saya, saya tidak dapat berbuat apa-apa melainkan daripada merasa simpati ke atas mereka.
Pada hari yang sama, Perdana Menteri Toshuki Kaifu juga memohon maaf kepada Presiden Korea , Roh Tae Woo. Ayatnya seperti berikut "Di dalam beberapa tempoh masa yang lepas, penduduk di Semenanjung Korea menghadapi beban yang tidak dapat ditanggung dan penderitaan di atas perbuatan negara kami. Kami menyesal dan ingin menyampaikan permohonan maaf kami.
4.0       SIKAP RAKYAT CHINA TERHADAP JEPUN
Peperangan di antara Jepun dan China telah meninggalkan kesan yang mendalam terhadap rakyat China . Kekejaman yang dilakukan pihak Jepun seumpama tidak dapat dimaafkan oleh rakyat China . Sehingga kini usaha–usaha menanamkan sentimen anti- Jepun terus dilakukan oleh semua peringkat, terutamanya di kalangan ahli sejarah, karyawan dan juga di institusi pendidikan di seluruh negara China . 
Dalam usaha untuk mendoktrin sikap anti- Jepun ini dapat dilihat melalui medium penyiaran kartun dan filem berunsurkan kekejaman Jepun yang disasarkan kepada semua peringkat umur terutamanya kanak-kanak. Antaranya pengarah Sun Lijun dalam filemnya bertajuk "Little Soldier Zhang" telah mengisahkan tentang bagaimana seorang budak lelaki berumur 12 tahun telah mengambil keputusan untuk menanggotai ketenteraan memerangi Jepun sebagai jalan untuk membalas dendam atas kematian datuknya yang ditembak mati oleh tentera Jepun 15.
            Selain itu, proses penyerapan anti –Jepun juga telah diasimilasikan dalam kurikulum di  peringkat sekolah. Ini adalah bertujuan untuk mengekalkan memori kekejaman Jepun terhadap China . Setiap hari beribu-ribu pelajar mengadakan lawatan sambil belajar ke Muzium Peperangan Jepun di Beijing. Di samping itu juga, sejarah kekejaman Jepun ini telah diserapkan dalam silibus buku-buku teks 16.   Usaha ini telah berjaya menanam sentimen anti-Jepun kepada generasi muda rakyat China .
Dalam masa yang sama, tokoh-tokoh sejarah Jepun juga membenci Jepun atas apa yang telah dilakukan kepada mereka. Perdana Menteri China, Wen Jiabao telah menyatakan keengganannya untuk bersemuka dengan Perdana Menteri Jepun, Junichiro Koizumi di dalam satu sidang kemuncak peringkat Asia Timur 17.
Antara lain, sikap benci kepada Jepun juga didorong oleh pemikiran dan pandangan negatif rakyat China yang melabelkan  tentera Jepun sebagai manusia yang paling jahat dan kejam serta paling tidak berperikemanusiaan 18.
5.0              SIKAP RAKYAT KOREA TERHADAP JEPUN
Seawal abad kedua puluh, antara tahun 1910 hingga 1945, Korea telah berada di bawah pemerintahan Jepun. Penjajahan Jepun selama 35 tahun ini telah memberi kesan kepada negara Korea dan rakyatnya. Antaranya ialah perpecahan Semenanjung Korea dan hubungan diplomatik Korea dan Jepun 19. .com[6]/kompas-cetak/ 0501/20/ln/ 1509291.htm)
Sepanjang tempoh itu, rakyat Korea mengalami penderitaan akibat kekejaman Jepun. Antaranya, rakyat Korea telah dipaksa untuk menjadi tentera paksaan apabila Jepun memerlukan tentera untuk menyerang Asia Tenggara dan China . Ratusan ribu wanita Korea juga telah dijadikan hamba seks kepada tentera Jepun.
            Antara kesan utama yang dapat dilihat akibat pendudukan Jepun di Korea ialah keadaan di Korea sebaik tamatnya era pasca Perang Dingin. Apabila Jepun kalah, dua kuasa tentera berikat  pemenang perang dingin, Kesatuan Soviet dan Amerika Syarikat telah mengambil alih pemerintahan Korea . Keadaan ini telah akhirnya mencetuskan perang saudara antara rakyat Korea Utara dan Korea Selatan. Korea Utara di bawah kuasa Kesatuan Soviet talah mengamalkan pemerintahan komunis sementara Korea Selatan dibawah pemerintahan Amerika lebih selesa menggunakan pendekatan demokrasi. Sehingga ke hari ini, tiada penyelesaian kepada masalah perdamaian Semenanjung Korea .
            Rakyat Korea juga sehingga kini masih belum dapat memaafkan Jepun atas kezaliman mereka semasa menduduki Korea . Penulisan buku teks sejarah Jepun yang menafikan kekejaman Jepun kepada dunia ternyata telah menimbulkan kemarahan Korea dan China . Perkara ini dilihat oleh Korea sebagai usaha yang tidak bersungguh-sungguh Jepun untuk meminta maaf diatas kekejaman mereka semasa Perang Dunia Kedua. Hubungan Korea dan Jepun bertambah meruncing apabila bekas Perdana Menteri Jepun, Junichiro  Koizumi melawat Yasukuni Shrine, iaitu tempat  yang dibangunkan oleh Jepun untuk menghormati tentera Jepun yang berjuang untuk maharaja semasa perang dunia dahulu. Tindakan ini dianggap sebagai melambangkan pengagungan kepada fahaman ketenteraan. Lantas kemarahan yang timbul daripada peristiwa-peristiwa ini membuktikan bahawa rakyat Korea masih lagi mengalami trauma dan penderitaan imperialisme tentera Jepun dahulu 20.
            Kekejaman tentera Jepun juga mampengaruhi hubungan diplomatik Jepun dan Korea selepas Perang Dunia Kedua iaitu selepas Korea mendapat kemerdekaan. Selama lebih setengah abad, hubungan Korea dan Jepun dingin. Ini dapat dilihat apabila negara Korea tidak menerima kehadiran pemimpin Jepun ke negara mereka. Namun, terdapat juga usaha-usaha yang dilakukan untuk memperbaiki hubungan diplomatik antara Jepun dan Korea . Antaranya, pada tahun 2005 telah diadakan perjanjian "Peristiharan Bersama China, Jepun dan Korea Selatan bagi Mendorong Kerjasama 3 Hala", yang mempunyai erti penting dalam sejarah hubungan Korea dan Jepun.
Namun usaha-usaha diplomatik ini belum terlihat keberhasilannya apabila Korea dan juga China masih enggan menyokong Jepun dalam misi antarabangsa Jepun. Hasrat Jepun untuk menduduki kerusi kuasa veto PBB ternyata tidak mendapat sokongan Korea , satu kuasa besar di Asia Timur selain China . Perkara ini seolah-olah membuka kembali lembaran sejarah apabila keinginan Jepun untuk menguasai dunia pada abad yang lalu telah mencatat peristiwa hitam dalam sejarah Korea . Sejarah ini telah manghalan[7]g Korea daripada menyokong Jepun menjadi kuasa besar dunia 21.
Usaha terkini yang dilakukan Jepun untuk mamperbaiki hubungan dengan Korea bermula apabila perdana menteri Jepun menghantar ucapan tahniah atas perlantikan Perdana Menteri baru Korea . Usaha ini telah diterima baik oleh Korea dan memperlihatkan kesungguhan Jepun untuk memperbaiki hubungan dengan Jepun 22.
Jika dilihat dari sudut patriotisme rakyat Korea , sejarah peperangan yang begitu kejam telah mewujudkan identiti baru bagi rakyat korea . Gerakan pembebasan telah menyatukan rakyat korea untuk mendapatkan kemerdekaan dan menjadi antara negara industri yang maju didunia pada hari ini. Kesan peperangan telah menyedarkan rakyat Korea akan kepentingan perpaduan.
            Sesungguhnya rakyat Korea pada hari ini masih merasai kesan akibat penindasan dan kekejaman kuasa imperialis Jepun seterusnya mempengaruhi hubungan dua hala kedua-dua Negara kini 23.
6.0       JUSTIFIKASI NORMALISASI JEPUN TERHADAP CHINA DAN KOREA DALAM USAHA PENSTABILAN POLITIK, EKONOMI DAN KESELAMATAN.
 
Jepun muncul sebagai gergasi ekonomi selepas kekalahan di dalam Perang Dunia Kedua dan telah menjalinkan hubungan ekonomi dengan banyak negara. Jepun merupakan rakan perdagangan yang penting bagi negara-negara ASEAN untuk berdekad-dekad lamanya di mana Jepun mengimport bahan mentah dari ASEAN dan mengeksport hasil keluarannya kembali ke ASEAN 24.[8]
 
Berikutan Kebangkitan Meiji 1868, orientasi ekonomi Jepun adalah berpandukan kepada polisi industri. Hanya pada tahun 1970 Jepun mula menukarkan kepada orientasi polisi asing sebagaimana Amerika Syarikat mula menunjukkan tanda-tanda awal pembangunan yang baru iaitu melalui orientasi polisi industri. Sistem Jepun mengekalkan rancangan rasional manakala Amerika masih berasaskan kepada pasaran rasional. Perbezaan dua sistem ini adalah dari segi ekonomi dan politik.
            Berikutan dengan itu, Jepun perlu mengadakan hubungan serantau dengan negara-negara Asia untuk meluaskan pengaruh ekonominya 25 [9]
 
7.1       Usaha-Usaha Normalisasi Jepun-China
Jepun dan China adalah dua buah negara yang mempunyai kuasa besar yang pernah dahulu berperang untuk kepentingan masing-masing. Mereka terlibat dalam banyak siri peperangan yang dahsyat dan telah membawa kesan buruk kepada generasi seterusnya. Kini pemimpin kedua-dua negara telah sedar akan kepentingan mereka berdamai dan bekerjasama. Rakyat Jepun pada hari ini tidak setuju dengan tindakan tentera Jepun dahulu yang berkelakuan kejam terhadap rakyat China dalam peperangan terdahulu. Kini mereka telah setuju untuk membangun bersama dalam menjaga kepentingan rakyat dan pembangunan negara masing-masing. Ini jelas ditunjukkan ketika Pedana Menteri Jepun, Kakuei Tanaka melawat Republik China .
 
7.1.1    Usaha Dari Sudut Ekonomi
Jepun dan China telah sepakat untuk mewujudkan hubungan dua hala pada tahun 1998. Mereka telah melaksanakan pembangunan berdasarkan ekonomi  dua hala, di mana ia akan memberikan lebih banyak manfaat kepada kedua-dua belah pihak.
Jepun telah menjalankan pelaburan dalam syarikat-syarikat di China , manakala China amat mengalu-alukan kedatangan pelabur-pelabur Jepun. Selain itu, mereka juga telah menjalankan kerjasama antara kerajaan dan syarikat swasta untuk membangunkan ekonomi di kedua-dua buah negara.
Jepun telah menawarkan khidmat dan bersedia untuk menjalankan kerjasama dengan China dalam bidang sumber manusia yang akan dijalankan di China untuk meluaskan pasaran mereka, China bersetuju dan bersedia untuk bekerjasama dengan Jepun. Mereka juga sedar akan kepentingan 'multilateral trading system'. China menyatakan bahawa kaedah ini akan  memberi kelangsungan kepada usaha untuk memajukan World Trade Organization (WTO). Kerajaan Jepun menyokong cadangan China dan mereka bersedia untuk bekerjasama sehingga akhir 26. [10]
Selain itu,Jepun menawarkan untuk memajukan industri laluan keretapi laju Beijing-Shanghai dalam bidang teknikal,kewangan dan lain-lain. China bersetuju dengan langkah Jepun dan bersedia memberikan kerjasama sepenuhnya terhadap Jepun.
7.1.2    Usaha Dari Sudut Tenaga
Jepun terutamanya mempunyai kelebihan dalam sumber tenaga yang pelbagai, antara tenaga nuklear, tenaga solar dan beberapa sumber lain, di samping mereka mempunyai teknologi yang canggih dan jauh lebih maju daripada negara lain.
            Kedua-dua negara besar ini mengetahui dan menyedari akan kepentingan tenaga yang berterusan. Oleh itu, mereka memperkenalkan tenaga yang berkaitan dengan pembangunan infrasruktur, termasuk kuasa tumbuhan, polisi dan pertimbangan tenaga simpanan dan pembangunan penggunaan tenaga bersih.
            Jepun dan China berusaha untuk menguatkan kerjasama dalam sektor agrikultur.  Ini adalah sebahagian daripada bahan sumber asli dan boleh digunakan semula. Untuk menambahkan lagi kekukuhan hubungan mereka, kedua-dua negara telah menandatangani perjanjian "The Cooperative Plan on a Framewok between the government of Japan and the government People's Republic of China  for further Development in youth Exchange".
Mereka juga bertukar-tukar pendapat dalam menjana masyarakat intelek dari kedua- dua negara. Kerajaan memainkan peranan dan telah memberi sokongan yang sepenuhnya di samping berkerjasama dengan sektor swasta. Program-program seperti diskusi ilmiah diantara negara ini akan lebih memberi kesan positif kepada masyarakat.
            Dalam Persidangan Senjata Kimia, Jepun bersetuju untuk menggunakannya dengan sebaik mungkin di China dan China telah memberikan kata sepakat untuk memberikan kerjasama sepenuhnya dalam usahama dengan Jepun ini.
 
7.1.3    Usaha Dari Sudut Politik
            Dalam bidang politik, kedua-dua negara setuju untuk menjaga keamanan dalam pentadbiran mahupun penumpuan terhadap rakyat, kerana ini adalah antara satu agenda utama di samping menjalankan kerjasama dalam bidang ekonomi.
            Jepun dan China menilai secara positif akan usaha yang dilakukan oleh 'United Nation' untuk menjaga keamanan dan menggalakkan ekonomi dan pembangunan sosial. Kedua-dua negara telah menunjukkan kerjasama sepenuhnya kepada 'United Nation' untuk mengawal keamanan dengan menubuhkan Persatuan Keselamatan 27.[11]
            Selain itu mereka juga mengakui akan kepentingan budaya yang dipunyai masing-masing. Walau bagaimanapun mereka tidak kisah untuk membenarkan pertukaran budaya antara satu sama lain. Malah merasa bangga kerana rakyat negara lain mengamalkan budaya hidup mereka. Pemimpin kedua-dua negara sentiasa berfikiran terbuka untuk menjaga hubungan baik dalam meneruskan  kelangsungan ekonomi dan sosial dalam konteks yang lebih luas.
            Mereka juga sentiasa bersedia untuk menepis segala halangan yang akan menggugat hubungan baik mereka. Selain daripada mengadakan deklarasi bagi meningkatkan hubungan baik mereka, mereka juga sering melakukan lawatan oleh pemimpin dari semasa ke semasa.
7.2       Usaha-Usaha Normalisasi Jepun-Korea
Perundingan normalisasi antara Jepun dan Korea Utara adalah untuk membangunkan hubungan diplomatik kedua-dua negara. Kesepakatan ini kelihatannya tercapai berdasarkan  saling tukar pendapat antara kedua belah pihak untuk menjaga kepentingan bersama dalam membentuk saluran dialog.
Sejarah normalisasi Korea Utara dan Jepun bermula pada September 1990 di mana delegasi Jepun yang terdiri daripada anggota DPR dari Parti Liberal Demokratik dan Parti Sosialis mengunjungi Korea Utara dan mengadakan pertemuan dengan Partai Buruh. Rundingan normalisasi ini menghasilkan pernyataan bersama untuk membangunkan hubungan diplomatik kedua-dua negara. Sesuai dengan pernyataan bersama itu, maka normalisasi  dimulai pada bulan Januari 1991.
Perdana Menteri Jepun, Keizo Obuchi menjadikan normalisasi dengan Korea   Utara sebagai prioritas utama kegiatan diplomatiknya. Pada 7-10 Oktober  1998, Presiden Korea Selatan, Kim Dae Jung telah mengadakan rundingan dengan Perdana Mentari Jepun. Dalam rundingan ini, kedua pihak telah bersetuju untuk mengadakan hubungan baik khususnya dalam bidang politik dan ekonomi 28. [12]
Pada bulan September 2002, Keizo Obuchi telah melakukan kunjungan mendadak ke Pyongyang . Pada masa itu, pemimpin tertinggi Korea Utara, Kim Dae Jung telah menyampaikan pernyataan maaf terhadap terjadinya penculikan warga Jepun pada masa lalu. Kemudiannya, kedua-dua pemimpin tersebut mengumumkan pernyataan bersama untuk menyelenggarakan perundingan normalisasi. Pada Oktober 2002, perundingan normalisasi tersebut diadakan di Kuala Lumpur . Namun, perundingan ini menemui jalan buntu kerana perselisihan pendapat untuk mengembalikan abu mayat warga Jepun yang telah diculik oleh Korea Utara di masa lalu.
Selain itu, antara faktor lain yang mendorong kedua-dua negara melakukan normalisasi adalah sistem perekonomian. Walaupun Korea Selatan dan China merupakan sumber utama untuk mendapatkan modal, namun negara komunis itu masih memerlukan bantuan perlaburan  luar untuk menunjang perekonomiannya. Merujuk kepada rundingan yang diadakan pada 7-10 Oktober 1998, kedua-dua pemimpin tersebut telah bersetuju untuk mengekalkan dan membangunkan sistem ekonomi bebas dan terbuka antarabangsa dan menyedarkan semula ekonomi Asia yang mana berhadapan dengan masalah-masalah struktur. Mereka juga telah berkongsi pandangan bahawa mereka perlu meneruskan rundingan ekonomi dua hala sebagai mempromosikan penyelarasan dasar di antara kedua-dua negara pada pelbagai bahagian seperti World Trade Organization (WTO), Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), dan Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC).
Pada akhir perbicaraan  dua hari tentang normalisasi Korea Utara dan Jepun di Beijing, kedua-dua negara bersepakat untuk membentuk satu bentuk tenaga kerja masing-masing untuk proses normalisasi bagi membicarakan tentang masalah penculikan warga Jepun di masa lalu dan penyelesaian masalah nuklear Korea Utara. Walau bagaimanapun, kedua-dua pihak tidak mencapai kesepakatan tentang masalah penculikan warga Jepun. Dalam rundingan 7 Oktober 1998, kedua-dua pemimpin telah menerima tentang kepentingan berkaitan pertukaran intelektual antara Jepun dan Korea yang dipimpin oleh individu dan kumpulan yang berkenaan seperti Japan-Republic of Korea Forum dan Japan Republic of Korea Joint Committee 29.
8.0       PENUTUP
Usaha penormalisasian antara Jepun dan negara-negara Asia Timur  adalah suatu yang amat diperlukan. Kebangkitan Asia Timur yang kini dianggap sebagai saingan kepada unipolar Amerika Syarikat perlu diharmonikan dengan bekerjasama erat di antara negara serantau. Namun begitu sekiranya tiada toleransi yang berteraskan visi kejayaan bersama akan merencatkan usaha kebangkitan dan pertumbuhan ekonomi dan kestabilan Asia Timur. Usaha perlu dilakukan dengan bersepadu dan meliputi hal penjernihan sikap di kalangan rakyat Korea dan China yang rata-ratanya agak skeptikal dan berdendam dengan Jepun. Usaha yang berterusan serta gigih terutama di kalangan Perdana Menteri Jepun saban tahun akan membawa kepada kejayaan usaha ini.
Bibliografi
1.        Kenneth B. Pyle, The Making Of Modern Japan , Toronto , 1978.
2.        Tokmoto Taduo And Onara Yasuo, The Alleged nanking Massacre, Tokyo , 2005.
3.        Alexis Dundem, Jepan's Colonization Of Korea , Honolulu , 2005.
4.        Herold J. Timperley, Japanese Terror In China , New York , 1938.
5.        Maruzen Asia, Japan 1980/81 Politics And Economy, Hongkong 1981.
6.        Arthur Judson Brown, The Mastery Of The Far East, London , 1919.
11.     L. Shirk with the assistance Of Kevin Kennedy THE CHALLENGE OF CHINA AND JAPAN – Politics and Development in East Asia edited by Susan, Praeger Publishers, 1985
13.     http://world. kbs.co.kr/ Indonesian/ news/news issue detail.htm?No= 6048


Posted at 11:03 pm by Pendita Bitara

 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments
Previous Entry Home Next Entry


Pendita Bitara

Kebangkitan Ummah bermula daripada kebangkitan minda dan paradigma.....
bukan suatu evolusi yang pasif...

PERJUANGAN BAHASA MELAYU


Bahasa Melayu bukan diperjuang secara ketaksuban etnik dan ras. Bukan bernada chauvinis yang sempit apatah lagi ingin menguja Bahasa ini sebagai adi bahasa yang menggugat bahasa lain. Bahasa ini adalah payung bagi keharmonian, interaksi dan bahasa ilmu bagi sebuah Negara bangsa bernama Malaysia. Dasar ini akan menjadikan perjuangan bahasa melayu diupayakan, sekata dan harmonis sekaligus mengekalkan bahasa peribumi dan kaum lain sebagai hak kekal bagi setiap kaum. Perjuangan bahasa dan sosiolingusitik adalah luas. Perjuangan bahasa bukan sekadar menolak PPSMI…ini kerja berat bagi yang mengaku warga Malaysia. Ini nada juang bagi memartabat eka bahasa kita.
(Pendita Bitara)
RENCAH HIDUP

Teks (penulisan) adalah wahana bagi masyarakat belajar.
Yang mana dari sini pengtahuan berganjak terus-menerus menuju kematangan.
Tanpa teks, peristiwa dan pengalaman akan ‘menguap’ ditelan waktu, untuk kemudian kita akan bertengkar tentang kebenaran peristiwa itu pada hari kemudian.
Tanpa teks kita tidak mampu memetik kearifan hidup.
Tanpa teks apakah yang dapat kita wariskan kepada anak cucu?”
( Shaharom TM Sulaiman dalam Buku Kekasih)

Bahasa adalah citra atma sesuatu bangsa, Bahasa adalah perlambangan nurani

A. Samad Said (sasterawan Negara)


Kerajaan melanggar Akta Bahasa pada 2003 (PPSMI), kerajaan melanggar Akta Bahasa pada 2009 dan akan terus melanggar sehingga 2017


.:Blog-Blog saya yang lain:.PENTAS KAJI BUKU


LANDSKAP SIASAH

SKUAD PENYELAMAT AQIDAH (SPAQ)

JAISYU MUHAMMAD.:Link Info:.:.


Harakah

Utusan

Berita Harian

Harian Metro

Buletin

Malaysiakini

Marhaen

.:Sederap Senada Sekata:.saifulislam

Abdul Hadi Bin Alias (UTP)

Lirik Nasyid (Sahabatku Amni)

Puisi Nurani

Lindungan Bulan

Along Effendi

Diskusi Hati : Mujahidah Kustem (Sahabatku Amni)

Mujahidah UIA

Diari Mujahid

UBU

Fathi Reformist

Akmal Labu (Pendakwah Kontemporari)

.:NGO n Islamic Movement:.PAS

Ikhwanul Muslimin


KEADILAN

JIM

KERSANI training

Terengganukini


Persatuan Ulama'


PAKSI

.:Jaringan Ilmiah:.Bahan Tarbiah

Biografi Ulama' dan Tabiin

Komik dakwah

Sirah nabi berserta nota dan peta-peta

Ini Sejarah Kita ( Sejarah Khilafah Islam)

Download Kuliah Aqidah (Tuan Guru Abdul Hadi)

Rujukan Fiqh dan Syariah

Berita Umat Islam Antarabangsa (Islam NEWS Room)

nak MP3 Nasyid? Mai tekan sini....

Mari Kenal Ulama'

Mari Belajar Menulis Artikel dan Buku

Ummah Muslimin

MyKULIAH(MP3)

Rujukan Al Quran

Rujukan Hadis-hadis

Fatwa Al-Qaradhawi

Cintailah buku dan Bahasa kita

Marilah baca buku Terkini !! Update your mind..

.:Gegar Kampus:.PMIUM bersamamu...


ISIUKM

PMIUTM Gegar Selatan

PKPIM

Ikatan Persaudaraan Jepun


Kepada Pengunjung yang ingin meneliti artikel-artikel yang lepas, sila cari melalui Kalender. Artikel mula dimasukkan pada 21 April 2006. Moga bermanfaat kepada kalian

.:Counter:.online
hits since 21 April 2006|+| TAJUK UTAMA |+|


1) Keutamaan Agen Muslih dalam Era Islam Kini Dalam Menempuh Aspek Khilafiyyah
2) Ancaman Islam LIberal....Sejarah Kembali Berulang
3) Falsafah Jundiyyah
4) Kelayuan Keintelektualan Dalam Gerakan Mahasiswa Islam
5) Asal Kekuatan Ummah Bermula Daripada Membaca...Suatu Saranan
6) Asal Rentak Politik Cina di Tanah Melayu
7) Mana Lagi Dhalalah??
8) Mahasiswa Perlukan Perenungan Sejenak
9) Analisa Mahasiswa Pasca 1998
10) Kronologi Gerakan Mahasiswa
11) Siapakah Sheikh Muhammad Arsyad Al Banjari?...
12) Demokrasi Dan Pemerintahan Islam
13) Tafsir Al-Fatihah(ayat 7)
14) Tafsir Al-Fatihah (ayat 6)
15) Tafsir Al-Fatihah (ayat 5)
16) Berfikir??
17) Tafsir Al-Fatihah (ayat 4)
18) Tafsir Al-Fatihah (ayat 2-3)
19) Tafsir Al-Fatihah (ayat 1)
20) Memurnikan Amal Jamaie
21) Hiburan Dan Muzik..Dan persimpangan
22) Keruntuhan Usmaniyyah..Pengenalan Sultan Terakhir Turki
23)Rasulullah..Saintis Sosial Dan Politik Terulung
24) Gambaran Umum Apa Itu Dakwah
25) Mahasiswa,Buku Dan Universiti
26) Pengajaran Surah Al-Hujurat
27) Nak Kopi??KOPISATU!!
28) Amerika VS Iran
29) Kilat..Takut Ada Tanda...
30) Isu Penghinaan Nabi...perlu tahu fakta
31) Falsafah Aliran Mistik
32) Nilai Sepunya Falsafah Yunani
33) Pengaruh Imperialis Terhadap Sejarah Kita
34) Puisi : Bukan Sengaja Ku Disini
35) Dasar Istihasan Sebagai Satu Sumber Hukum
36) Tawanan Fallujah : Rakyat Malaysia..
37)Teori etika antara Islam dan Barat
38) Riba Dan Beberapa Perbahasan Klasik
39) Realiti Kehidupan Barat
40) Kesan Penjajahan Terhadap Tradisi Keilmuan Islam
41) Hukum Akal Serta Hikmahnya Untuk Umat Islam kini...
42) Perbahasan Isu Penghinaan Nabi(2)
43) Tuduhan Pertama : Isu Perhambaan
44) Tuduhan Kedua : Rasulullah Pengganas
45) Tuduhan Ketiga : Rasulullah dengan Dasar Tertutupnya
46) Judas
47) Kitab Haji (Pertama)
48) Bab Haji (Kedua)
49)Tuduhan Keempat : Rasulullah Mendiskriminasi Wanita
50) Bab Haji (ketiga)
52) Media alternatif...media tradisi?
53) 'Tak Nak Kacau'...'Tak Nak Tegur'
54) Suka Duka Gerakan Islam Dunia
55) Kegopohan Jepun...
56) Bab Haji (4)
57)Politik Melayu Sebelum, Semasa Dan Selepas Perang
58) Kenapa Mahasiswa Kini Jahil Sirah?
59) Kebenaran Al Quran Dengan Sains Alam Sejagat
60)Alam dan Al Quran....
61) Kejadian Menusia Dalam Al-Quran
62) Bangsa Lain Menguasai Warisan Melayu Islam....Nasib Tulisan Jawi
63) Ramalan Rasulullah terhadap pasaran bebas
64) Bab Haji(5)
65) Tangisan Mereka Kering Sendiri Akhirnya...
66) Maju Dengan Buku...Buku Ada Auranya Sendiri...
67) Saya Sayaaaang...Kucing
68) Pengetahuan Kebudayaan;Satu Keperluan Mahasiswa
69) Sikap Kita Terhadap Isu Palestin dan Zionis
70) Dilema Mempertahankan Hak Istimewa Melayu
71) Cerita ni biasa je..saja nak cerita gak...
72) Semutal Lama...
73) Interaksi Gerakan Dakwah Malaysia
74)Umat Islam buta huruf..Islam bukan anti-intelek..
75) Respon terhadap tulisan Interaksi antara Jamaah
76) Islam dan Sosialisme
77)Peranan Tafsir Maudu'i dalam aplikasi Dakwah berkesan.
78)Usul Dan Furu', dikotomi yang mungkin dikelirukan...
79)Jihad terbuka..jaminan sosial...
80)Isu Aqidah..isu kita bersama
81)Plant Tindakan Terhadap ISU ISLAM
82)Memahami Unsur Dan Ciri Negara Islam
83)Islam : dikotomi kepercayaan dan pemikiran.
84)HAPUSKAN WTO !!
85)Monolog aku pada DIA
86)Mari membokot..bagaimana memboikot?
87)Campur tangan Amerika dalam operasi kristianisasi
88)Berdebat dalam kelas...
89)Berdebat dalam kelas...
90)FESKUM..medan latihan mahasiswa?
91)Edaran Khutbah Jumaat
92)Agama sebagai faktor penyatuan bukan perbalahan
93)Merdeka perlukan semangat patriotik...
94)Erti merdeka dalam erti minda yang realiti
95)Bab Haji 6
96)Sektor Pekerjaan Dan Ibadah
97)Perbahasan Isu Kalam Allah Menurut Tohawi....
98)Bab Haji 7
99)Keilmuan Politik dan Aplikasi; saranan Ulama' Tradisi
100) Bab Haji (8)
101) Bab Haji (9)
102) Pembongkaran Pemikiran Said Nursi Badiuzzaman
103) Qasad Yang sahih dan Ikhlas...
104) Sentimen anti jepun...menggagalkan normalisasi
105) Muniatul musolli (bahagian 1)
106) Muniatul Mosolli (bahagian kedua)
107) Menyediakan makanan untu keluarga si mati
108) Tafsir Al Bayan. (bahagian 1)
109) Benarkah agama lain diiktiraf?
110) Hukum-Hukum Dalam Islam (ilmu usuluddin)
111) Benarkah wujud Makhluk lain di Planet selain BUMI?
112) Hari Raya dalam Kosmo Melayu
113) Kedukaan Farah....Dalam kalangan yang durja
114)Gelaran Al Abtar
115) Ajaran Sesat
116) 3 suku dan hero tamil
117) Adakah malaikat tertakluk dalam syariat rasulullah
118) Tafsir Al Bayan (Bahagian 2)
119) Tafsir Al Bayan (bahagian 3)
120) Kitab bab Korban,aqiqah (part 1)
121) MUZIK?kenapa tiada ruang untuknya?
122) KEBANGKITAN MELAYU, RETORIKA ATAU SUATU WAHANA
123) REJIMEN KE-10 PKM MENGANUT KOMUNISME ATAU MENUNGGANG KOMUNISME?
124) Melayu Dan Raja bersendikan adat
125) Agenda Perpaduan Kaum; Agenda bersama
126) jalur Pemikiran Syed Qutb
127) Sayyid Sabiq Dan Fiqh As Sunnah
128) Reformis akan menjadi orthodoks akhirnya...
129) Sejarah Retro Merdeka yang kian dilupakan.
130)KEFARDHUAN MEMPELAJARI ASAL FALSAFAH DAN AQIDAH ILHAD DALAM MEMAHAMI KESESATAN IDEOLOGI MODEN1

<< October 2006 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

MEDAN BITARA:.


.

 • IKLANEKA
  INGIN MENGHANTAR ARTIKEL? INGIN BERKONGSI IDEA SERTA MEMBERI SARANAN? Email : jihadin82@yahoo.com

  Logo lama Universiti Malaya
  Universiti Terulung


 • KESINAMBUNGAN PENTING BLOG MUNAWWARAH
  Ingin berdiskusi secara ilmiah? Artikel ilmiah dan berada dalam komuniti ilmiah? Sila memasuki alam pendita_bitara@yahoogroups.com.....
  Masukkan alamat email:


  Powered by
  groups.yahoo.com
  Locations of visitors to this page


  Get your own playlist at snapdrive.net!
  DOWNLOAD LAGU SAYA

  REC017.WAV
  REC013.WAV
  REC014.WAV
  REC015.WAV
  selawat kompang.WAV
  REC016.WAV

  Saya menyediakan perkhidmatan sewa alatan muzik perkusi (ketuk) untuk kegunaan nasyid atau persembahan kesenian Islam-Melayu. Harga semestinya berpatutan serta perkhidmatan hantar alatan sewa ke tempat anda. Saya juga berpengalaman mengadakan latihan nasyid yang melibatkan latihan vokal berharmoni serta permainan alatan muzik perkusi di sekolah-sekolah serta institusi khas.

  Hubungi saya untuk maklumat serta pakej perkhidmatan yang saya sediakan. Bersedia untuk membantu agensi kerajaan atau NGO untuk menubuhkan pasukan nasyid yang berkemahiran. Harga dan khidmat istimewa untuk pelajar sekolah atau IPT. Hubungi 017 6291368 atau email : jihadin82@yahoo.com

  Penulis sambilan untuk Majalah Milenia Muslim, Farduain, Dian, Dewan Kosmik, Dewan Masyarakat dan beberapa media lain. Kini giat membentang kertas kerja isu umat Islam dalam dan luar negara untuk kefahaman masyarakat awam. Berminat untuk diskusi atau forum sila hubungi 017 6291368

 • If you want to be updated on this weblog Enter your email here:  rss feed