Image hosting by Photobucket
.:.:.:.:.:.:.:.:.:.: Juzuk Intelek jangan sesekali dilupakan walau kaki jauh meninggalkan gerbang kampus:.:.:.:.:.:.:.:.Biarkan cahaya kebangkitan menyinar, memenuhi citra yang Uzma.:.:.:.:.:.:.:.Mahasiswa dan Tradisi Kependitaan..ada Peranan yang tersendiriMonday, October 16, 2006
Qasad Yang sahih dan Ikhlas...

Qasad yang sahih dan Ikhlas dalam amalan kehidupan : suatu keperluan insani.

 

Firman Allah Taala :

"Di antara kamu ada orang yang sukakan dunia dan ada pula yang sukakan akhirat"

 Ali Imran : 152

 

Amat jarang sekali saya mengupas perihal ikhlas dan perihal persoalan hati dan batin dalam penulisan dan ceramah saya. Akan tetapi apabila meneliti nota kaki dalam kitab Faridah Faraid (Sheikh Ahmad Al Fatani) saya terdetik untuk memperbaharui qasad saya serta menulis sedikit berkenaan tajuk ini.

 

Manusia hanya ada  dua pilihan dalam erti pekerjaan di dunia ini samada memilih jalan akhirat ataupun memilih jalan duniawi. Seringkali juga terdengar suara-suara yang cuba mengocak kedamaian dengan menyelar sebarang perbuatan yang bukan amalan ibadah yang khusus sebagai suatu yang duniawi dan sia-sia (atau dituduh biddah). Adakah benar tomahan begini? Sebarang aktiviti insani yang bercirikan manusiawi [1] (yang tidak bercanggah dengan Al Quran dan Hadis)  yang disertakan niat dan tujuan akhirat semestinya akan beroleh pahala walaupun bukan di dalam runag lingkup formaliti ibadah khusus. Hal ini menafikan tomahan yang terlalu mudah dilemparkan kepada manusia-manusia yang kreatif membina amal dan perbuatan yang bermanfaat walaupun tiada dalam nusus Al Quran dan Hadis Rasulullah SAW.

 

Firman Allah :

Katakanlah (wahai Muhammad): Sesungguhnya aku hanyalah seorang manusia seperti kamu, diwahyukan kepadaku bahawa Tuhan kamu hanyalah Tuhan Yang Satu; Oleh itu, sesiapa yang percaya dan berharap akan pertemuan dengan Tuhannya, hendaklah dia mengerjakan amal yang soleh dan janganlah dia mempersekutukan sesiapapun dalam ibadatnya kepada Tuhannya.

 

Surah Al Kahfi : 110

 

Bagaimana pula status apabila kita mneyertakan niat duniawi dalam perbuatan ibadah khusus sebagai contoh bersolat dnegan niat untuk dilihat orang atau untuk dipuji orang lain? Ayat diatas menegaskan secara umum bahawa haram kita menyertakan riya' atau niat duniawi atau pun niat selain daripada Allah sebagai matlamat ibadah kita.

 

Imam Izzuddin Abdus Salam menyatakan bahawa kita akan kehilangan keseluruhan ibadah itu sekiranya ibadah tersebut disertakan dengan niat yang lain daripada niat ibadah kerana Allah. Pendapat beliau adalah tegas dan amat menitik beratkan kualiti ibadah yang sebenarnya.

 

Imam Al Ghazali pula berpendapat, pahala akan dinilai berdasarkan kecenderungan niat samada niat kepada Allah lebih banyak atau sebaliknya. Sekiranya niat tersebuat sama banyaknya atau pun niat selain Allah melebihi yang sepatutnya, maka ibadah tersebut akan terhapus.

 

Imam Ibnu Hajar Al Haitami (seorang ashab Mazhab Syafie), berpendapat bahawa ibadah yang terdapat walaupun sekelumit sahaja niat kerana Allah aka diterima kerana berdasarkan ayat lain iaitu :

"Barang siapa yang mengerjakan kebaikan walaupun sebesar zarah, nescaya Dia (Allah) akan melihatnya" Al Zilzal : 7

 

Akan tetapi fatwa Imam Ibnu Hajar itu bukanlah sebagai suatu sebab untuk kita menidakkan kepentingan dalam keikhlasan beribadah. Ikhlas sudah menjadi suatu komoditi murahan pada hari ini. Mengadakan konsert amal ikhlas yang disertai oleh nyanyian tanpa syarak adalah tidak menepati piawai keikhlasan para ulama' silam. Ikhlas juga menjadi pembeza antara sifat insani dengan sifat kebendaan yang kini wujud secara meluas dalam minda dan kehidupan masyarakat. Sebagai contoh sudah tiada lagi bantuan yang boleh diberikan secara percuma. Jika adapun secara percuma pasti dengan tujuan untuk mempamerkan persatuannya, pertubuhannya atau syarikat tempat dirinya bekerja.

 

Hari ini juga kita melihat bagaimana manusia juga mula menyebarkan dakwah dan berbangga dengan 'cap' dan label jamaah atau pertubuhan dakwahnya. Perbincangan sesama sendiri adalah berkenaan jawatan dan nama dalam pertubuhan dakwah yang disertainya. Amat jauh sekali dengan falsafah dakwah tinggalan As Syahid Hassan Al Banna. Akan tetapi di dalam Al Quran dibenarkan kita membuat kebajikan dan mewar-warkannya demi menjadi ikutan ramai. Sebagai contoh ayat dibawah :

 

Jika kamu menampakkan sedekahmu maka itu adalah baik sekali. Dan jika kamu menyembunyikannya dan kamu berikan kepada faqir-faqir, maka  mewnyembunyikan itu lebih baik bagimu. Dan Allah akan menghapuskan dari kamu sebahagian kesalahan-kesalahanmu, dan Allah mengetahui apa yang kamu kerjakan".

Al Baqarah : 271

 

Ayat ini  menunjukkan bahawa bersedekah atau beramal untuk diikuti ramai serta atas dasar untuk memperomosikan gerakan Islam yang menjalankan aktiviti tersebut adalah dibenarkan.  Maka kita yang melihat gerakan gerakan kebajikan dan gerakan dakwah perlu memberikan simpati dan menyumbang kepada perjuangan nilai mereka sedaya dan semampu kita.

 

Ikhlas adalah punca kecemerlangan amal. Ikhlas adalah punca keberhasilan sesuatu yang diidamkan. Sebagai contoh Ikhlas adalah amat perlu dijadikan punca dan kunci kepapa pembelajaran ilmu. Terlalu banyak kes-kes kegagalan menuntut ilmu terjadi apabila anak murid tidak ikhlas atau si guru tidak ikhlas mengajar. Terdapat juga kes-kes tertentu, guru tidak menerima anak muridnya yang terlalu ikhlas berbanding dirinya lantaran merasakan muridnya itu terlalu mulia dan unggul. Maka si murid diminta untuk mencari guru yang lain.  Hal ini juga berlaku disekeliling kita. Sukar membuat amal kebajikan dan menuntut ilmu agama mungkin berpunca daripada sikap keikhlasan kita. Sikap menyorok ilmu dan bongkak dengan keilmuan juga akan menghapuskan sedikit-demi sedikit keilmuan yang kita  pupuk selama ini.

 

Muhammad Nuruddin Bashah

Kerinchi KL

Salam Ramadhan Yang Mulia.

16 Oktober 2006

 

 

 [1] Maksud tidak bercanggah adalah  apabila sesuatu perkara itu tidak ada larangan khusus dalam  Al Quran ataupun Hadis Nabi. Hal ijtihad ulama' untuk menggalakkan sesuatu perkara dalam suasana untuk mendisiplinkan masyarakat seperti amalan berlafaz niat sebelum solat, bernasyid untuk dakwah serta anjuran untuk bertahlil adalah suatu yang harus dan baik dilaksanakan demi maslahah tertentu. Pengertian bahawa amalan yang  bercanggah dengan Al Quran dan Hadis bukan sekadar bercanggah secara normatif serta lafziah tetapi juga perlu difahami percanggahan dengan nilai aspirasi kedua-dua sumber bverkenaan. Tiada dalam Al Quran tidak bermaksud tiada dalam Islam. Islam perlu difahamkan. Kefahaman (fiqh) disuluh pula melalui pengamatan ulama' yang muktabar. Al Quran, Hadis dan tafsiran ulama' muktabar yang membentuk fiqh (kefahaman)  kepada syariat Islam. Hal ini lebih luas dan adil.


Posted at 09:33 pm by Pendita Bitara

 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments
Previous Entry Home Next Entry


Pendita Bitara

Kebangkitan Ummah bermula daripada kebangkitan minda dan paradigma.....
bukan suatu evolusi yang pasif...

PERJUANGAN BAHASA MELAYU


Bahasa Melayu bukan diperjuang secara ketaksuban etnik dan ras. Bukan bernada chauvinis yang sempit apatah lagi ingin menguja Bahasa ini sebagai adi bahasa yang menggugat bahasa lain. Bahasa ini adalah payung bagi keharmonian, interaksi dan bahasa ilmu bagi sebuah Negara bangsa bernama Malaysia. Dasar ini akan menjadikan perjuangan bahasa melayu diupayakan, sekata dan harmonis sekaligus mengekalkan bahasa peribumi dan kaum lain sebagai hak kekal bagi setiap kaum. Perjuangan bahasa dan sosiolingusitik adalah luas. Perjuangan bahasa bukan sekadar menolak PPSMI…ini kerja berat bagi yang mengaku warga Malaysia. Ini nada juang bagi memartabat eka bahasa kita.
(Pendita Bitara)
RENCAH HIDUP

Teks (penulisan) adalah wahana bagi masyarakat belajar.
Yang mana dari sini pengtahuan berganjak terus-menerus menuju kematangan.
Tanpa teks, peristiwa dan pengalaman akan ‘menguap’ ditelan waktu, untuk kemudian kita akan bertengkar tentang kebenaran peristiwa itu pada hari kemudian.
Tanpa teks kita tidak mampu memetik kearifan hidup.
Tanpa teks apakah yang dapat kita wariskan kepada anak cucu?”
( Shaharom TM Sulaiman dalam Buku Kekasih)

Bahasa adalah citra atma sesuatu bangsa, Bahasa adalah perlambangan nurani

A. Samad Said (sasterawan Negara)


Kerajaan melanggar Akta Bahasa pada 2003 (PPSMI), kerajaan melanggar Akta Bahasa pada 2009 dan akan terus melanggar sehingga 2017


.:Blog-Blog saya yang lain:.PENTAS KAJI BUKU


LANDSKAP SIASAH

SKUAD PENYELAMAT AQIDAH (SPAQ)

JAISYU MUHAMMAD.:Link Info:.:.


Harakah

Utusan

Berita Harian

Harian Metro

Buletin

Malaysiakini

Marhaen

.:Sederap Senada Sekata:.saifulislam

Abdul Hadi Bin Alias (UTP)

Lirik Nasyid (Sahabatku Amni)

Puisi Nurani

Lindungan Bulan

Along Effendi

Diskusi Hati : Mujahidah Kustem (Sahabatku Amni)

Mujahidah UIA

Diari Mujahid

UBU

Fathi Reformist

Akmal Labu (Pendakwah Kontemporari)

.:NGO n Islamic Movement:.PAS

Ikhwanul Muslimin


KEADILAN

JIM

KERSANI training

Terengganukini


Persatuan Ulama'


PAKSI

.:Jaringan Ilmiah:.Bahan Tarbiah

Biografi Ulama' dan Tabiin

Komik dakwah

Sirah nabi berserta nota dan peta-peta

Ini Sejarah Kita ( Sejarah Khilafah Islam)

Download Kuliah Aqidah (Tuan Guru Abdul Hadi)

Rujukan Fiqh dan Syariah

Berita Umat Islam Antarabangsa (Islam NEWS Room)

nak MP3 Nasyid? Mai tekan sini....

Mari Kenal Ulama'

Mari Belajar Menulis Artikel dan Buku

Ummah Muslimin

MyKULIAH(MP3)

Rujukan Al Quran

Rujukan Hadis-hadis

Fatwa Al-Qaradhawi

Cintailah buku dan Bahasa kita

Marilah baca buku Terkini !! Update your mind..

.:Gegar Kampus:.PMIUM bersamamu...


ISIUKM

PMIUTM Gegar Selatan

PKPIM

Ikatan Persaudaraan Jepun


Kepada Pengunjung yang ingin meneliti artikel-artikel yang lepas, sila cari melalui Kalender. Artikel mula dimasukkan pada 21 April 2006. Moga bermanfaat kepada kalian

.:Counter:.online
hits since 21 April 2006|+| TAJUK UTAMA |+|


1) Keutamaan Agen Muslih dalam Era Islam Kini Dalam Menempuh Aspek Khilafiyyah
2) Ancaman Islam LIberal....Sejarah Kembali Berulang
3) Falsafah Jundiyyah
4) Kelayuan Keintelektualan Dalam Gerakan Mahasiswa Islam
5) Asal Kekuatan Ummah Bermula Daripada Membaca...Suatu Saranan
6) Asal Rentak Politik Cina di Tanah Melayu
7) Mana Lagi Dhalalah??
8) Mahasiswa Perlukan Perenungan Sejenak
9) Analisa Mahasiswa Pasca 1998
10) Kronologi Gerakan Mahasiswa
11) Siapakah Sheikh Muhammad Arsyad Al Banjari?...
12) Demokrasi Dan Pemerintahan Islam
13) Tafsir Al-Fatihah(ayat 7)
14) Tafsir Al-Fatihah (ayat 6)
15) Tafsir Al-Fatihah (ayat 5)
16) Berfikir??
17) Tafsir Al-Fatihah (ayat 4)
18) Tafsir Al-Fatihah (ayat 2-3)
19) Tafsir Al-Fatihah (ayat 1)
20) Memurnikan Amal Jamaie
21) Hiburan Dan Muzik..Dan persimpangan
22) Keruntuhan Usmaniyyah..Pengenalan Sultan Terakhir Turki
23)Rasulullah..Saintis Sosial Dan Politik Terulung
24) Gambaran Umum Apa Itu Dakwah
25) Mahasiswa,Buku Dan Universiti
26) Pengajaran Surah Al-Hujurat
27) Nak Kopi??KOPISATU!!
28) Amerika VS Iran
29) Kilat..Takut Ada Tanda...
30) Isu Penghinaan Nabi...perlu tahu fakta
31) Falsafah Aliran Mistik
32) Nilai Sepunya Falsafah Yunani
33) Pengaruh Imperialis Terhadap Sejarah Kita
34) Puisi : Bukan Sengaja Ku Disini
35) Dasar Istihasan Sebagai Satu Sumber Hukum
36) Tawanan Fallujah : Rakyat Malaysia..
37)Teori etika antara Islam dan Barat
38) Riba Dan Beberapa Perbahasan Klasik
39) Realiti Kehidupan Barat
40) Kesan Penjajahan Terhadap Tradisi Keilmuan Islam
41) Hukum Akal Serta Hikmahnya Untuk Umat Islam kini...
42) Perbahasan Isu Penghinaan Nabi(2)
43) Tuduhan Pertama : Isu Perhambaan
44) Tuduhan Kedua : Rasulullah Pengganas
45) Tuduhan Ketiga : Rasulullah dengan Dasar Tertutupnya
46) Judas
47) Kitab Haji (Pertama)
48) Bab Haji (Kedua)
49)Tuduhan Keempat : Rasulullah Mendiskriminasi Wanita
50) Bab Haji (ketiga)
52) Media alternatif...media tradisi?
53) 'Tak Nak Kacau'...'Tak Nak Tegur'
54) Suka Duka Gerakan Islam Dunia
55) Kegopohan Jepun...
56) Bab Haji (4)
57)Politik Melayu Sebelum, Semasa Dan Selepas Perang
58) Kenapa Mahasiswa Kini Jahil Sirah?
59) Kebenaran Al Quran Dengan Sains Alam Sejagat
60)Alam dan Al Quran....
61) Kejadian Menusia Dalam Al-Quran
62) Bangsa Lain Menguasai Warisan Melayu Islam....Nasib Tulisan Jawi
63) Ramalan Rasulullah terhadap pasaran bebas
64) Bab Haji(5)
65) Tangisan Mereka Kering Sendiri Akhirnya...
66) Maju Dengan Buku...Buku Ada Auranya Sendiri...
67) Saya Sayaaaang...Kucing
68) Pengetahuan Kebudayaan;Satu Keperluan Mahasiswa
69) Sikap Kita Terhadap Isu Palestin dan Zionis
70) Dilema Mempertahankan Hak Istimewa Melayu
71) Cerita ni biasa je..saja nak cerita gak...
72) Semutal Lama...
73) Interaksi Gerakan Dakwah Malaysia
74)Umat Islam buta huruf..Islam bukan anti-intelek..
75) Respon terhadap tulisan Interaksi antara Jamaah
76) Islam dan Sosialisme
77)Peranan Tafsir Maudu'i dalam aplikasi Dakwah berkesan.
78)Usul Dan Furu', dikotomi yang mungkin dikelirukan...
79)Jihad terbuka..jaminan sosial...
80)Isu Aqidah..isu kita bersama
81)Plant Tindakan Terhadap ISU ISLAM
82)Memahami Unsur Dan Ciri Negara Islam
83)Islam : dikotomi kepercayaan dan pemikiran.
84)HAPUSKAN WTO !!
85)Monolog aku pada DIA
86)Mari membokot..bagaimana memboikot?
87)Campur tangan Amerika dalam operasi kristianisasi
88)Berdebat dalam kelas...
89)Berdebat dalam kelas...
90)FESKUM..medan latihan mahasiswa?
91)Edaran Khutbah Jumaat
92)Agama sebagai faktor penyatuan bukan perbalahan
93)Merdeka perlukan semangat patriotik...
94)Erti merdeka dalam erti minda yang realiti
95)Bab Haji 6
96)Sektor Pekerjaan Dan Ibadah
97)Perbahasan Isu Kalam Allah Menurut Tohawi....
98)Bab Haji 7
99)Keilmuan Politik dan Aplikasi; saranan Ulama' Tradisi
100) Bab Haji (8)
101) Bab Haji (9)
102) Pembongkaran Pemikiran Said Nursi Badiuzzaman
103) Qasad Yang sahih dan Ikhlas...
104) Sentimen anti jepun...menggagalkan normalisasi
105) Muniatul musolli (bahagian 1)
106) Muniatul Mosolli (bahagian kedua)
107) Menyediakan makanan untu keluarga si mati
108) Tafsir Al Bayan. (bahagian 1)
109) Benarkah agama lain diiktiraf?
110) Hukum-Hukum Dalam Islam (ilmu usuluddin)
111) Benarkah wujud Makhluk lain di Planet selain BUMI?
112) Hari Raya dalam Kosmo Melayu
113) Kedukaan Farah....Dalam kalangan yang durja
114)Gelaran Al Abtar
115) Ajaran Sesat
116) 3 suku dan hero tamil
117) Adakah malaikat tertakluk dalam syariat rasulullah
118) Tafsir Al Bayan (Bahagian 2)
119) Tafsir Al Bayan (bahagian 3)
120) Kitab bab Korban,aqiqah (part 1)
121) MUZIK?kenapa tiada ruang untuknya?
122) KEBANGKITAN MELAYU, RETORIKA ATAU SUATU WAHANA
123) REJIMEN KE-10 PKM MENGANUT KOMUNISME ATAU MENUNGGANG KOMUNISME?
124) Melayu Dan Raja bersendikan adat
125) Agenda Perpaduan Kaum; Agenda bersama
126) jalur Pemikiran Syed Qutb
127) Sayyid Sabiq Dan Fiqh As Sunnah
128) Reformis akan menjadi orthodoks akhirnya...
129) Sejarah Retro Merdeka yang kian dilupakan.
130)KEFARDHUAN MEMPELAJARI ASAL FALSAFAH DAN AQIDAH ILHAD DALAM MEMAHAMI KESESATAN IDEOLOGI MODEN1

<< October 2006 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

MEDAN BITARA:.


.

 • IKLANEKA
  INGIN MENGHANTAR ARTIKEL? INGIN BERKONGSI IDEA SERTA MEMBERI SARANAN? Email : jihadin82@yahoo.com

  Logo lama Universiti Malaya
  Universiti Terulung


 • KESINAMBUNGAN PENTING BLOG MUNAWWARAH
  Ingin berdiskusi secara ilmiah? Artikel ilmiah dan berada dalam komuniti ilmiah? Sila memasuki alam pendita_bitara@yahoogroups.com.....
  Masukkan alamat email:


  Powered by
  groups.yahoo.com
  Locations of visitors to this page


  Get your own playlist at snapdrive.net!
  DOWNLOAD LAGU SAYA

  REC017.WAV
  REC013.WAV
  REC014.WAV
  REC015.WAV
  selawat kompang.WAV
  REC016.WAV

  Saya menyediakan perkhidmatan sewa alatan muzik perkusi (ketuk) untuk kegunaan nasyid atau persembahan kesenian Islam-Melayu. Harga semestinya berpatutan serta perkhidmatan hantar alatan sewa ke tempat anda. Saya juga berpengalaman mengadakan latihan nasyid yang melibatkan latihan vokal berharmoni serta permainan alatan muzik perkusi di sekolah-sekolah serta institusi khas.

  Hubungi saya untuk maklumat serta pakej perkhidmatan yang saya sediakan. Bersedia untuk membantu agensi kerajaan atau NGO untuk menubuhkan pasukan nasyid yang berkemahiran. Harga dan khidmat istimewa untuk pelajar sekolah atau IPT. Hubungi 017 6291368 atau email : jihadin82@yahoo.com

  Penulis sambilan untuk Majalah Milenia Muslim, Farduain, Dian, Dewan Kosmik, Dewan Masyarakat dan beberapa media lain. Kini giat membentang kertas kerja isu umat Islam dalam dan luar negara untuk kefahaman masyarakat awam. Berminat untuk diskusi atau forum sila hubungi 017 6291368

 • If you want to be updated on this weblog Enter your email here:  rss feed